martamarta92 05.02.24, 14:43 Mieszkam z osobą z potwierdzoną grypą A. Czy Wy w podobnej sytuacji dostawalyscie lek przeciwwirusowy profilaktycznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lemonka5 Re: Grypa 05.02.24, 14:55 Właśnie wróciłam po czterech dniach ze szpitala z dzieckiem z grypą A. Dostał ten lek w drugiej dobie objawów, mnie powiedzieli , że na profilaktykę dla mnie i tak za późno. Chorowali wszyscy w domu oprócz mnie. Nie szczepilam się. A test robiony w domu, ten combo z apteki był negatywny. W szpitalu zrobili mu PCR i wyszła grypa A. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejkawosiedlowym Re: Grypa 05.02.24, 15:01 tak, leć po ten lek. Najlepiej zadzwoń do przychodni i porozmawiaj z lekarką jeśli się uda a jak nie, to z pielęgniarką. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Grypa 05.02.24, 16:48 Właśnie skończyliśmy chorować z mężem na grypę typu A. W domu jeszcze 4 osoby ( 2 dzieci, 2 seniorów)- nie zarazili się i nie brali nic profilaktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Grypa 05.02.24, 19:02 Żeby zadziałało profilaktycznie, to ten lek musi być włączony maksymalnie w drugiej dobie od pierwszych objawów zgłoszonych przez osobę zarażoną. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Grypa 05.02.24, 19:31 Przecież to nie dotyczy osoby z kontaktu… 🤦🏼♀️ Osoba z kontaktu powinna rozpocząć profilaktykę w ciągu 2 dni od kontaktu z chorym, nie od początku objawów chorej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Grypa 05.02.24, 19:43 memphis90 napisała: > Przecież to nie dotyczy osoby z kontaktu… 🤦🏼♀️ Osoba z kontaktu powinna rozp > ocząć profilaktykę w ciągu 2 dni od kontaktu z chorym, nie od początku > objawów chorej osoby. > No ale ona mieszka z chorym więc kontakt jest ciągły. Odpowiedz Link Zgłoś
martamarta92 Re: Grypa 05.02.24, 20:46 Odnośnie tematu leku. Lekarka go nie przepisała 😅 Kazała brać neosine, osobom z kontaktu nic, i na tym skończyła się pomoc. 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Grypa 06.02.24, 10:55 Jaki wielki come back neosine jest w przychodniach. Nie wiem czy producent posmarował? Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Grypa 06.02.24, 11:51 Nie. Natomiast mozesz uzywac maseczki, dezynfekowac rece. Przyjmowac wit c i tran, w jedzeniu czosnek, cebula, natka pietruszki. Kapusta kiszona. Odpowiedz Link Zgłoś