panna_lila 06.02.24, 16:58 Czy są dziedziczne, macie takie po swoich rodzicach, przekazałyście dzieciom? I jak często badacie znamiona pod kątem zmian chorobowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekstereso Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 17:04 Tak mam po ojcu. Badań za rzadko. Moi rodzice co roku, może i ja zacznę. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 17:17 Jestwm cała "popieprzona" (mam zespol znamion dysplastycznych, objawił się, gdy miałam ok. 35 lat). Co 12 miesięcy chodzę na wideodermatoskopię i mialam już usuniętych wiele znamion. Nikt w rodzinie na to nie choruje , ale syn chyba odziedziczył po mnie sklonnosc do powstawania znamion, bo mimo młodego wieku ma już ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 17:33 To się robi na NFZ czy prywatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 17:37 Robię na nfz, ale prywatnie tez mozna oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 17:13 mam, po ojcu, synowi nie przekazałam od 40 rż badam co roku latem. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 17:17 Mam po mamie, badam regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 17:32 Mój mąż ma po swoim ojcu, co ciekawe u niego to znamię pojawiło się późno, gdzieś ok 30stki, ale jest w tym samym miejscu i jest identyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
night_and_day Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 22:55 Mam dużo znamion, nie biegam z tym co roku do lekarzy, obserwuję sama. Mialam kiedyś usunięte znamię, które się powiększyło, komputerowa dermatoskopia wykazala bardzo duże ryzyko że znamię jest czeniakiem. Na szczęście to się nie potwierdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Znamiona, pieprzyki 06.02.24, 23:21 Mam sporo pieprzyków zwłaszcza na plecach. Dwa miałam kiedyś usuwane (jeden wydał się na jakiejś kontroli niepokojący drugi był trochę odstający i w miejscu zapięcia biustonosza, więc go raniłam, lekarz zalecił usnąć). Nie zauważyłam, żebym jakiś odziedziczyła po rodzicach, ale też w sumie się nad tym nie zastanawiałam, ale np.np. mój mąż ma przy brwi taki sam pieprzyk jak jego mama i taki sam ma nasza córeczka. Nie badam znamion regularnie, choć być może powinnam, ale byłam te kilka razy w życiu (ze 4-5?)z nimi u lekarza, przy czym właściwie zawsze tę kontrolę miałam albo "z czymś" typu dziwne nowe znamię albo właśnie przeszkadzające jak ten usunięty, lub tak ze dwa lata temu przeglądała mnie dermatolog przy okazji wizyty z inną sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Znamiona, pieprzyki 07.02.24, 12:55 Miałam kilka, które wyglądały mi podejrzanie. Lekarz nie potwierdził moich obaw, ale usunęłam prewencyjnie i mam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Znamiona, pieprzyki 07.02.24, 13:04 Posiadam znak Pocałunku Najwyższego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Znamiona, pieprzyki 07.02.24, 18:09 Aż się boję zapytać co to i gdzie to masz? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkankaroztocza Re: Znamiona, pieprzyki 07.02.24, 16:08 Mam trochę pieprzyków na twarzy, szyi i rękach. Ani rodzice ani siostra tak nie mają. Może u mnie to ze słońca skoro to w tych miejscach. Mam też taką trochę ciemniejszą niż skóra plamkę na udzie. Którą ktoś inny mógłby nawet nie zauważyć mało się różni. Nie wiem czy rodzice mają, ale siostra ma podobną tylko ciemniejszą ( albo to tak tylko wygląda, bo ma jaśniejszą skórę niż ja) i w innym miejscu. Nie badam tego, pieprzyki sama obserwuję, czy któryś nie wygląda inaczej I inaczej niż inne. Odpowiedz Link Zgłoś