Dodaj do ulubionych

Przedawkowanie (?) energetyków?

06.02.24, 21:29
Może pytanie ktoś wyśmieje, uzna za głupie, ale spróbuje: czy coś może się podziać po wypiciu kilku energetyków (kilku to nie dwóch, a...5) u mocno dorosłej osoby? Ogólnie zdrowej (bez np problemów kardio)? Jeżeli tak, to jechać na sor/czekać ile?
Partner wypił tego szajsu od cholery, bo "ciężki dzień i nawał pracy jak nigdy", a teraz widać, że źle się czuje, mówi, że się spróbuje wyciszyć i mu pewnie przejdzie, a ja żebym dała spokój. Mam powody do niepokoju?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 21:35
      Może serducho stanąć. Wyjątkowe groźne jest połączenie z alkoholem.
      • szalotka79 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 21:39
        Nie łączył z alkoholem, na szczęście. Ale widać, że mu się ręce trzęsą, sam mówił, że go głowa boli, znerwicowany jest (usiedzieć na miejscu nie może), ale uważa, że się jakoś uspokoi, wyciszy i samo przejdzie.
        • kk345 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 21:40
          Ciśnienie mu zmierz i puls
    • gorzka.gorycz Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 21:41
      Mógł przedawkować kofeinę.
    • kandyzowana3x Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 21:51
      Sprawdźcie ile tej kofeiny przyjął i w ciągu jakiego czasu. Śmiertelna dawka dla mężczyzny średniej wagi to w okolicach 70 - 100 kaw ( 10g) , więc raczej zagrożenia życia z przedawnienia kofeiny nie musicie się obawiać.
      • szalotka79 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 21:59
        On to i tak się niczego nie obawia, to bardziej mój strach
        • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 22:04
          szalotka79 napisała:

> On to i tak się niczego nie obawia

Rozkoszniaczek.

Zrobiłam dla ciebie krótki research i jeśli facet cierpi na CHAD albo bierze psychotropy, to stanowczo nie.

Jeśli nie bierze, to nie należy stosować tych napojów trwale (tzn. pić regularnie).

Stać się, nie "podziać".
          • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 22:05
            No i jak zwykle - wszystko zależy od masy delikwenta.
          • szalotka79 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 22:56
            On ich raczej nie pije na co dzień, ale zdarza mu się. Jednak nie tyle w jeden dzień.
    • alpepe Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 21:53
      Raczej nic mu nie będzie, ale może niech włączy samodzielne myślenie, albo choć przeczyta, co jest napisane na puszce.
    • vivi86 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 22:01
      Ile to jest dużo? Zdrowe to nie jest i się nie czaruje, sama niestety pijam. Jak źle się czujw jedzcie na sor. Po co ryzykować.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 22:05
      Mozna przedawkować tak jak i kawę.
      Kiedyś przedawkowalam kawkę, drżenie rąk, dusznosci, niepokój. Wyciszenie się nie pomaga.
      Niech pije wodę i zje banana, wyjdzie na świeże powietrze, na spacer.
      • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 22:06
        I pobiega!
        • dwa_kubki_herbaty Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 22:12
          Nie, biegać się nie zaleca.
          Mozna po prostu leżec ale ja wtedy slysze jak wali mi serducho i zaczynam się stresować jeszcze bardziej, a kilka min na świeżym powietrzu zwlaszcza teraz jak jest chlodno mnie otrzeźwia.
          Lubisz dawać rady typu jak pogorszyć swój stan?
          • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 23:00
            Nie po tych napojach, a zamiast.

Tak że proszę mi tu nie wyjeżdżać z takimi.
            • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 23:00
              Na przyszłość.
          • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 23:01

> Lubisz dawać rady typu jak pogorszyć swój stan?

Tak, wyłącznie takie daję na forum... czytałaś inne moje posty z radami?
            • marta.graca Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 09:04
              Przecież ty nigdy nie dajesz żadnych rad, tylko czepiasz się i marudzisz.
      • 35wcieniu Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 23:03
        I to są rozsądne rady, chociaż z bananem nie wiem bo niektórzy w taki jak opisany sposób reagują nie tyle na kofeinę co na hardkorowe ilości cukru w energetykach, więc bym już bananem nie poprawiała.
    • mrs.solis Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 23:18
      Ostatnio szukalam co robic w takiej sytuacji, bo mnie trzepnelo po drugiej kawie. Zalecali spokoj i picie wody, ale 5 energetykow to jednak hardcore.
    • eriu Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 23:32
      Tu masz dobre źródło plus ta prezentacja ze strony: www.gov.pl/web/psse-biala-podlaska/napoje-energetyczne-i-ich-wplyw-na-zdrowie

Dopytaj partnera czy jeszcze pił kawę, bo to jest niebezpieczne połączenie jak tam piszą. Jeśli jeszcze pił kawę to ja bym go zabrała do lekarza na wszelki wypadek.

Uszkodzenie wątroby potencjalne, problem z sercem itp to nie żart.
      • eriu Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 06.02.24, 23:38
        Też dodam dla wszystkich, że piszą, że połączenie energetyki z kawą to tak samo jak energetyk z alkoholem: może stanowić zagrożenie dla życia.
    • panna.nasturcja Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 00:12
      Halucynacje, objawy psychotyczne, niewydolność krążenia, w skrajnych przypadkach zawał, masa „mniejszych objawów”. Wypicie pięciu świadczy i poważnym problemie.
      • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 00:18
        panna.nasturcja napisała:

> Halucynacje, objawy psychotyczne

łot?
        • eriu Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 00:58
          www.gov.pl/web/psse-rypin/wplyw-energetykow-na-zdrowie
          Tu też są halucynacje wymienione i drgawki.
          • panna.nasturcja Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 01:02
            Dokładnie tak, to jest oczywiście poważniejszy skutek, tym niemniej występuje, po tych środkach można nawet umrzeć, nigdy się nie wie ile skutków ubocznych akurat nas dopadnie.
      • szalotka79 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 01:40
        Wszystko już jest ok.
        To pierwsza taka sytuacja, że aż tyle wypił w tym samym dniu i w stosunkowo krótkim czasie. Ale partner twierdzi, że żeby zejść z tego padołu .musiałby ich ze 20 wypić, i dlatego dla niego o lekarzu nie było mowy, a i on nie jest nastolatkiem, a wtedy można by się bać.
        • babcia47 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 02:32
          Gorzej jezeli ma problemu zdrowotne z których ( jeszcze) nie zdaje sobie sprawy i energetyki je pobudzą, uaktywnią. Generalnie to jest g..no i nawet osoby pracujące w skrajnych warunkach ich unikają jak np piekarze na nockach gdzie pije sie bardzo dużo płynow i kawy. Ja wypijałam co prawda duza butelkę ale w kilkanaście godzin i małymi łykami ale niektore osoby które nieopatrznie, nie mając jeszcze doswisdczenia wypiły za dużo na raz mialy problemy wymienione wyzej a do tego jeszcze dochodziły problemy z jelitami
          • babcia47 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 02:36
            Ja nigdy nie łączyłam energetyków z kawą czy herbata bo teina ma podobne działanie jak kofeina.
        • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 02:40
          Ale partner twierdzi, że żeby zejść z tego padołu .musiałby ich ze
          > 20 wypić, i dlatego dla niego o lekarzu nie było mowy, a i on nie jest nastola
          > tkiem, a wtedy można by się bać.

Ja bym się bała mając takiego partnera.
        • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 02:41
          Ale partner twierdzi, że żeby zejść z tego padołu .musiałby ich ze
          > 20 wypić, i dlatego dla niego o lekarzu nie było mowy, a i on nie jest nastola
          > tkiem, a wtedy można by się bać.

Bardzo niedobrze, taki łatwo zrobi sobie krzywdę, i nie przekonasz osła dardanelskiego.
        • bazia_morska Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 05:58
          Dziękuję, można się rozejść.
          Jeszcze nie jeden raz bedziesz się zastanawiać, czy jechać z nim na sor.
          • szalotka79 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 09:06
            Mam nadzieję, że się na tyle za dobrze nie czuł, że już będzie kontrolował ilość wypijanych energoli.
            • bazia_morska Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 20:58
              Na pewno! Ja mu wierzę.
              • szalotka79 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 21:08
                Ale właściwie w czym rzecz?
        • eriu Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 12:32
          Ubezpiecz dobrze na życie z takim podejściem. Jeśli ma niewykrytą wadę serca, co się przecież zdarza to się wykończy z takimi praktykami.
    • krwawy.lolo Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 01:34
      Raz w życiu wziąłem łyk redbula. Resztę puszki wylałem. Tego się nie da pić. Tak jak nie da się jeść batona mars.
      Pomogłę?
      • majenkirr Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 03:13
        Red bull to moja trucizna 😅. Zawsze muszę mieć w lodówce, ale w życiu nie wypiłam więcej niż puszka dziennie. Pięć?? 😳 Facet chyba jeszcze młody, że się nie boi.
        • krwawy.lolo Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 06:22
          Ja nie umiem przełknąć zbyt słodkich rzeczy. Są np. takie tureckie, włochate kulki podawane w okrutnie słodkim syropie. To jest dla mnie niejadalne.
          • krwawy.lolo Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 06:31
            .
            • homohominilupus Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 14:18
              Pycha.
              Nie znasz się.
              • krwawy.lolo Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 14:29
                Pycha to jest mięsoser. Taki jeszcze ciepły. Mniam.
            • majenkirr Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 14:40
              A co to jest?
              • krwawy.lolo Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 14:45
                Fleischkäse, ewentualnie Leberkäse. Taka plebejska mielonka, coś w rodzaju pieczeni rzymskiej. Bułka z tym i musztardą jest popularnym niemieckim fastfudem.
          • vivi86 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 14:19
            Ale bez syropu niebo w gębie.
        • szalotka79 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 10:56
          Bliżej ni z dalej 50, to już raczej nie taki młody.
          • semihora Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 21:53
            szalotka79 napisała:

> Bliżej ni z dalej 50, to już raczej nie taki młody.

I rozumu z wiekiem nie nabrał.
    • mia_mia Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 04:59
      U mocno dorosłej to nie wiem, ale na studiach 5 red bulli na nikim nie robiło wrażenia.
      • kandyzowana3x Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 07:40
        Tu jest ematka, tutaj energetyk jest jak dopalacz, a dwa kieliszki wina to stan upojenia. A Red Bull z alkoholem zabija.
        • krwawy.lolo Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 08:47
          Nie jestem eMatką, dlatego może dla mnie energetyk jest erzacem alkoholu dla smarkaczy.
        • pocieszka Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 09:26
          kandyzowana3x napisała:

> Tu jest ematka, tutaj energetyk jest jak dopalacz, a dwa kieliszki wina to stan
          > upojenia. A Red Bull z alkoholem zabija.

Red Bull może doprowadzić do stanów niepożądanych, jak najbardziej, zwłaszcza u osoby z problemami kardiologicznymi . Tu jest ciekawa przeglądówka o efektach napojów energetycznych (po angielsku) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714807/

• eriu Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 12:34
          Przecież w US w barze nie mogą sprzedawać red bulla i alkoholu na jednym rachunku żeby nie brać odpowiedzialności za stan zdrowia i powikłania.
          • eriu Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 12:34
            Tzn w barach.
          • taki-sobie-nick Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 21:31
            No to mogą na dwóch.
    • ichi51e Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 09:29
      A wypił 5 czy 20?
      • marta.graca Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 10:16
        ichi jak zwykle, przecież jest napisane.
        • ichi51e Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 10:21
          Nie doczytałam. 5 to spoko powinno być. Ludziom którzy się dziwią jak tak można napisze - można. Te puszki są mega małe trzy łyki i nie ma jak człowiek załatany i nie wie w co ręce włożyć pije się jednego za drugim (często zamiast zjeść coś porządnego i na to też warto zwrócić uwagę)
          • vivi86 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 18:37
            Zależy czy ta mała puszka czy 330 ml. Ja piłam 2 po 330 ml i myślę, że za dużo.
          • memphis90 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 21:15
            Aha, a już na pewno te, co mają po 500ml… Trzy maciupcie lyczusie jak nic…
            • vivi86 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 08.02.24, 07:27
              Są też półlitrówki?
    • demono2004 Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 18:00
      Tak, mozna przedawkować. Znam przypadek przedawkowania, ale przez dziecko 10 letnie, które dostalo zawału i wylądowało w szpitalu, przez energetyki. Po powrocie do "zdrowia", dzieciak nadal pił energetyki .
    • draconessa Re: Przedawkowanie (?) energetyków? 07.02.24, 18:49
      Serducho mu pewnie pika, jak szalone i cisnienie ma pod niebiosa,. To jest bardzo duza dawka kofeiny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka