Dodaj do ulubionych

Tarczyca - leki

13.02.24, 09:46
Z racji choroby autoimunologicznej lekarz zalecił mi branie leku na tarczycę. Z zaleceniem, by brać je 40 min przed śniadaniem.

I moje pytanie-: Czy da się to jakoś obejść? Branie leków przed śniadaniem ewidentnie mi nie wychodzi. Nie pamiętam o tym, pomimo różnych przypominajek. Dopiero przy śniadaniu sobie o leku przypominam.
Czy już wtedy nie ma sensu brania leku?
Czy nie można np. brać leku wieczorem, powiedzmy 2 godziny po ostatnim posiłku?
Bo jak na razie to biorę te leki w kratkę, a nie o to w tym przecież chodzi.

Obserwuj wątek
    • motyllica Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 09:50
      Bierz w nocy.
      Aby było przynajmniej 5 godzin po jedzeniu.
      Zostawiaj tabletkę z wodą do popicia przy łóżku
      • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:35
        W sensie mam sobie nastawić zegarek np. na 3 nad ranem?
        • zalamana_500 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 09:47
          izabela1976 napisała:

> W sensie mam sobie nastawić zegarek np. na 3 nad ranem?

W sensie w nocy nie wstajesz do wc?
          • szarmszejk123 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 10:44
            A to takie dziwne?
            Ja w nocy do toalety wstawałam tylko w ciąży.
          • gorzka.gorycz Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 10:58
            Ja też bardzo rzadko wstaję. To dziwne?
          • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:11
            W nocy to ja śpię. Może w ciązy mi się zdarzało, ale tak to nie.
          • hosta_73 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:21
            W sensie w nocy nie wstajesz do wc?

A to takie dziwne?
    • 35wcieniu Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 09:51
      Nie, nie można bo wchłania się na czczo. A i to nie w pełni. Jak masz brać po jedzeniu to możesz nie brać wcale.
    • silenta Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 10:00
      Ja mam tabletkę koło łóżka i łykam w półśnie nad ranem.
      • lella_two Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 10:14
        Ja dokładnie tak samo. Biorę tabletkę, popijam i zapadam w sen.
        • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:34
          U mnie to niestety nie funkcjonuje. Butelka wody, tabletki, duża karta z napisem >leki> i nic. Często przypominam sobie o nich w porze śniadania.
          • berdebul Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:41
            XXI wiek, ustaw alarm w telefonie.
            • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:50
              Rano mam ich z 6 albo i 8. Efekt żaden. I telefon nie jest w zasięgu ręki. Muszę wstać, wyłączyć. Nawet nie rejestruję tego.
              • 35wcieniu Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:08
                A do pracy jak wstajesz?
              • 1matka-polka Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:18
                izabela1976 napisała:

> Rano mam ich z 6 albo i 8. Efekt żaden. I telefon nie jest w zasięgu ręki. Musz
                > ę wstać, wyłączyć. Nawet nie rejestruję tego.

Idz na psychoterapię, bo nie radzisz sobie z codziennością.
                • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 00:25
                  Dlatego, że wstając rano jestem nieprzytomna? Zabrakłoby miejsc, gdyby każdy z takim problemem szedł na terapię
                  • angazetka Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 00:30
                    Że jesteś tak nieprzytomna, że nie jesteś w stanie pamiętać o tabletce i nic nie jest w stanie ci w tym pomóc.
              • berdebul Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:30
                Bo masz ich 6 albo i 8. Nauczyłaś się, ze olewasz. Zmień dzwonek, albo poproś kogoś żeby do Ciebie dzwonił w sprawie tabletki.
            • zalamana_500 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 09:48
              berdebul napisała:

> XXI wiek, ustaw alarm w telefonie.

No przecież nie da się 🤣
          • six_a Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:13
            więc zamiast śniadania weź lek i poczekaj ze śniadaniem.
            • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 14:38
              Nie mogę, bo wychodzę do pracy. A w pracy nie mam możliwości jedzenia
              • arthwen Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 15:04
                No skoro się nie da, to się nie da, umrzesz na tarczycę i musisz się z tym pogodzić już teraz, skoro nie możesz wcześniej wstawać, nie możesz przełożyć śniadania i nie możesz w ogóle nic zrobić.
                To przyswajalność leków powinna się zmienić albo i w ogóle cała chemia organiczna, bo w końcu to łatwiejsze niż jednostkowa samodyscyplina w kwestii jedzenia po lekach, które wymagają, żeby brać je na czczo.
              • m_incubo Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:42
                Połóż tabletki na blacie w kuchni czy gdzie tam szykujesz śniadanie.
                Albo na klapie w kiblu, tego się chyba nie da przeoczyć.
                Ale tak czy inaczej w tej sytuacji tabletka na tarczycę to twój najmniejszy problem, aż dziwne, że jakimś cudem dożyłaś dorosłości.
                • zalamana_500 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 09:49
                  m_incubo napisała:

> Ale tak czy inaczej w tej sytuacji tabletka na tarczycę to twój najmniejszy pro
                  > blem, aż dziwne, że jakimś cudem dożyłaś dorosłości.
                  >
                  100/100 🤣
                • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:17
                  A jakoś dożyłam. Nawet dzieci mam. O ich lekach pamiętam, tyle że akurat ich są spożywane z posiłkiem.

• hosta_73 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:25
                    " O ich lekach pamiętam, tyle że akurat ich są spożywane z posiłkiem."

A jakby musiały być na czczo?
                    • 35wcieniu Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:28
                      Głupie pytanie. To by nie brały, przecież widzisz że się nie da.
                      • zalamana_500 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 13:11
                        35wcieniu napisał(a):

> Głupie pytanie. To by nie brały, przecież widzisz że się nie da.
                        >
                        😁
                      • hosta_73 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 13:22
                        35wcieniu napisał(a):

> Głupie pytanie. To by nie brały, przecież widzisz że się nie da.

No racja 😂
                    • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 20:35
                      Na szczęście nie są więc nie zawracam sobie tym głowy. Poza tym dzieci mają też ojca, więc mógłby on je pilnować.
                  • six_a Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:44
                    może i dożyłaś, ale rano jesteś nieprzytomna i to też pewnie jest efekt, więc zmuś się jakoś i zorganizuj, to może zobaczysz efekt w postaci mniejszego przymulenia porannego, jak już te leki ci wyregulują, co powinny.

u mnie to działa tak, jak napisałam. wstaję idę do kuchni nakarmić kota, biorę tabletkę, zajmuję się innymi rzeczami, a jak minie pół godziny minimum, jem śniadanie i z nim znowu inne leki. kartki nigdy nie potrzebowałam. jeśli nie weźmiesz 1 tabletki w tygodniu, nic wielkiego się nie stanie. jak nie bierzesz 3 z 7, no to przepraszam, ale efektu takiego leczenia długo nie zobaczysz.
                    • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 20:29
                      To, że mam problemy ze wstawaniem to nie ma nic wspólnego z tarczycą. Tak mam od zawsze. A problemy tarczycowe od niecałych 2 lat.
                  • m_incubo Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 13:24
                    Akurat przy takiej pamięci do tabletek to i o dzieci nietrudno.
                    • hosta_73 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 13:29
                      😂😂😂
                    • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 20:33
                      To akurat nie trafione. Dzieci zaplanowanych - sztuk 2. Dzieci urodzonych - sztuk 2

Jak rozumierm, tu na forum wszyscy wstają bez problemów i ze świeżym umysłem. Zazdroszczę. Ja mogę bez przeszkód siedzieć wieczorami. Poranki są, jakie są.

• 35wcieniu Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 20:37
                        Ja na przykład wstaje z problemami ale mimo tego uważam że człowiek w normie intelektualnej jest w stanie zaplanować i wziąć tabletkę rano. No wywrotowa teoria, ale tak uważam.
                      • m_incubo Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 05:44
                        Ja wstaję z problemami i niechętnie od zawsze, ale jednak jestem dorosła i ogarniam co robię.
                        No ale skoro niedasie to niedasie, wątek można zamknąć.
    • cranberries1983 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 10:02
      to trzeba byc bardzo precyzyjnym te leki dobrze działaj tylko jezeli są brane zgodnie ze wskazaniami
      to super wazne i kombininowanie tylko szkodzi
      • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:33
        Tu nie chodzi o kombinowanie. Tyle, że jeżeli udaje mi się 3-4 razy na tydzień wziąść o czasie, to szukam rozwiązań, by jednak lek przyjmować regularnie.
        • m_incubo Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:43
          Spróbuj kłaść w kuchni i braść zanim zaczniesz szykować śniadanie.
          • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:54
            👍 Ja tak właśnie robię. Wydaje mi się ze kluczem jest jednak systematyczność bo hormon utrzymuje się stale na 1 poziomie.
    • milupaa Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 10:11
      Ja biorę zawsze rano, czasami popijam kawa z mlekiem więc nie jest to na czczo, czasami na 10 minut przed zjedzeniem przekąski. W ogóle się tym nie przejmuje. Tsh między 1 a 1,5. Kiedyś brałam faktycznie na czczo ale lekarz mi mówił o pół godzinie przed jedzeniem, nie ma żadnej różnicy. Widocznie normalnie się wchłania.
      • wapaha Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 10:26
        milupaa napisała:

> Ja biorę zawsze rano, czasami popijam kawa z mlekiem więc nie jest to na czczo,
        > czasami na 10 minut przed zjedzeniem przekąski. W ogóle się tym nie przejmuje.
        > Tsh między 1 a 1,5. Kiedyś brałam faktycznie na czczo ale lekarz mi mówił o pó
        > ł godzinie przed jedzeniem, nie ma żadnej różnicy. Widocznie normalnie się wchł
        > ania.

Powinno się popijać tylko wodą i to niewielka iloscua - bo tak się lepiej wchłania. Tak samo z byciem na czczo-im dłużej tym lepiej , żołądek powinien być pusty .
        Warto przestrzeganie zasad by uzyskać właściwe wchłonięcie i przyswojenie leku
        • wapaha Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 10:27
          Piszę o euthyrox
        • milupaa Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:53
          Ja wiem ze powinno ale rzadko tak leki popijam 🙃 Zwykle biorę wszystko rano z kawą. Jak w ciągu dnia biorę przeciwbólowy to pije do tego szklankę wody. No i antybiotyki woda popijam.
          • wapaha Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 15:08
            Milupaa ale to.nie żarty, przecież szkodzisz sobie
            Dobrze pamiętam że ostatnio pisałaś o problemach z wagą, samopoczuciem ? Może to dlatego, że de facto przyjmujesz za niska dawkę (bo twoja się nie wchłania)
            • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:46
              Ale mam prawidłowe wyniki, dopiero co robiłam badania. Hm problemy z wagą? Po prostu chciałam schudnąć trochę, mam wagę w normie. Samopoczucie miałam źle bo prawdopodobnie przeszłam covid, miałam kaszel 2 miesiące. Juz jest dobrze.
      • eriu Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:08
        Odstęp od leku do kawy czy herbaty to minimum 2 godziny bo leci wchłanialność.
        • jakis.login Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:35
          eriu napisała:

> Odstęp od leku do kawy czy herbaty to minimum 2 godziny bo leci wchłanialność.

Stare dane, z badań wynika, że wystarczy 20-30 minut.
          • wapaha Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 15:09
            jakis.login napisała:

> eriu napisała:
            >
            > > Odstęp od leku do kawy czy herbaty to minimum 2 godziny bo leci wchłanial
            > ność.
            >
            > Stare dane, z badań wynika, że wystarczy 20-30 minut.

Dasz nowe ?
            • jakis.login Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 16:09
              wapaha napisała:

> Dasz nowe ?
              www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/2022/drinking-coffee-does-not-hinder-the-absorption-of-liquid-thyroid-medication
              www.medscape.com/viewarticle/975670?form=fpf
              Te teksty zresztą mówią o zalecanym półgodzinnym odstępie jako o „starym” zaleceniu, nowsze badania pokazują, że kawa być może nie ma żadnego wpływu. Widzę zresztą po sobie, między wzięciem euthyroxu a wypiciem kawy nie mija u mnie czasem nawet pięć minut, a wyniki spoko.
              • wapaha Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 20:48
                dzięki

z tego co zrozumiałam mowa jest o płynnej lewotyroksynie i wciąż jednak zalecanie się kontynuowanie obecnych wskazań ( 30-60min przed posiłkiem) ?
                ( a w drugim artykule wręcz o wypiciu kawy 5min po płynnej postaci leku )

nowsze badania pokazują, że kawa być może nie ma żadnego wpływu

no właśnie jesli masz-chciałabym poczytac

kawa to kawa- ale kawa z mlekiem ( tłuszcz) to jednak już inna "popitka"

• jakis.login Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 21:56
                  wapaha napisała:

> dzięki
                  >
                  > z tego co zrozumiałam mowa jest o płynnej lewotyroksynie

Badanie na 59 osobach, brak różnic w przyswajaniu leku w formie płynnej/ tabletek.

Giusti M, Mortara L, Machello N, et al. Utility of a Liquid Formulation of Levo-thyroxine in Differentiated Thyroid Cancer Patients. Drug Res (Stuttg). 2015; 65(6): 332–336

wciąż jednak zalecan
                  > ie się kontynuowanie obecnych wskazań ( 30-60min przed posiłkiem)

Pisalam o kawie, nie posiłkach.

> nowsze badania pokazują, że kawa być może nie ma żadnego wpływu
                  >
                  > no właśnie jesli masz-chciałabym poczytac

Poczytaj ulotkę, nie ma tam słowa o kawie.

>
                  > kawa to kawa- ale kawa z mlekiem ( tłuszcz) to jednak już inna "popitka"

Tak, kawa to kawa, pisze cały czas o kawie, nie o kawie z cukrem, kawie z mlekiem, kawie z ujwieczym.
            • gorzka.gorycz Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 20:59
              Właśnie mi moja pani endokrynolog (profesor) parę dni temu tak powiedziała. Ze wystarczy 30 minut.
        • milupaa Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:54
          No to czemu ja mam prawidłowe tsh?
          • ichi51e Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:35
            Bo pewnie masz dawkę która wywzglednia to jak bierzesz
            • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 02:07
              No ale ja czasami wezmę bez kawy bo akurat nie pije, czasami wezmę tuż przed śniadaniem. Czasami zjem 1 czy 2 godziny później. Różnie po prostu a tsh mam na stałym poziomie.
      • trzebasiebawic Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:57
        Co za szkodliwe bzdury.
      • motyllica Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:38
        qchenne-inspiracje.pl/kawa-o-poranku-lewotyroksyna-tyroksyna-uwazaj-ten-duet-nie-gra-do-jednej-bramki/
      • ichi51e Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:34
        Akurat z kawą łączyć nie wolno. Stoi w instrukcji
        • jakis.login Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 18:26
          ichi51e napisała:

> Akurat z kawą łączyć nie wolno. Stoi w instrukcji

A w którym miejscu? rejestrymedyczne.ezdrowie.gov.pl/api/rpl/medicinal-products/12232/leaflet
    • memphis90 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 10:19
      Ja biorę na noc.
    • aguha Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 10:22
      To wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Wstaję rano, biorę tabletkę i dopiero w pracy piję kawę i jem śniadanie. W weekendy podaję rano insulinę kotu, sama biorę tabletkę i idę dalej spać. wink Nastaw sobie w telefonie powiadomienie. Potem tak Ci wejdzie w krew, że nie zapomnisz. Potrzeba trochę czasu. Podobno niektórzy biorą wieczorem Euthyrox po dłuższej przerwie od posiłku. Nie chcę komentować, ponieważ nie próbowałam w ten sposób brać leku. Chociaż jakoś nie wierzę, że jak nie pamiętasz rano o wzięciu tabletki, to wieczorem będzie inaczej. Musisz sobie wyrobić nawyk. To jest naprawdę niewielkie wyrzeczenie, a różnica w samopoczuciu po wyrównaniu hormonów tarczycy kolosalna.
      • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:31
        Wieczorem byłoby inaczej, bo wieczorem jestem przytomna. Rano niestety nie. Ogólnie mam problemy ze wstawaniem i rannym funkcjonowaniem.
        Hormony tarczycy (TSH, FT4, FT3) mam w normie, jeszcze. Jedynie Anti-TPO (MAK) mam dużo, dużo powyżej normy i dlkatego wprowadzono mi leczenie.

Też myślałam, że leki wejdą mi w nawyk, ale to już trwa 3 mce i jest po prostu źle.
        • gajmal Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:54
          Weź od razu jak się obudzisz. Wtedy zanim się umyjesz, ubierzesz, zrobisz śniadanie itp. to pewnie te minimum 30 minut minie.
          • gajmal Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:54
            Tabletki połóż obok łóżka.
          • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 11:59
            To właśnie u mnie nie funkcjonuje. Wstaję, robię inne rzeczy i dopiero potem przypominam sobie o tabletkach. Żadne, przynajmniej mi znane, przypominacze nie działają na mnie.
            • 35wcieniu Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:10
              Trololololo....
              Budzisz się, widzisz kartkę z napisem "leki" i leki obok, ale nie na żadnej siły żebyś je wzięła i idziesz robić co innego?
              Cóż, tu nie forum chyba powinno pomóc.
              • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 00:28
                Nie widzę kartki, bo na nią nie patrzę. Wstaję i wychodzę z sypialni. Nie rozglądam się dookoła.
                • hosta_73 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:37
                  I nie zabierasz telefonu, szklanki z wodą itp? Zakładasz szlafrok? Połóż pudełko z lekami na nim, jak spadnie to sobie przypomnisz. Zawsze możesz zastawić w WC 😛
                • m_incubo Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 05:50
                  To przyklej kartkę na drzwiach sypialni albo na czymś, na co patrzysz. Na lustrze?
                  Litości.
                • iberka Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 06:49
                  Zawsze szukasz wymówek? Fatalne przyzwyczajenia
        • aguha Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:54
          Jeżeli masz hormony tarczycy w normie, to w jakim celu bierzesz leki? Samych przeciwciał się podobno nie leczy. Chyba, że coś się zmieniło w zaleceniach?
          Sama musisz się zdyscyplinować. Ja w ogóle nie widzę problemu. Jeżeli chcesz brać leki wieczorem, to po odpowiedniej przerwie po ostatnim posiłku. No i oczywiście upewnij się jeszcze u swojego endo, czy możesz tak robić.
          Zawsze znajdzie się metoda, żeby nie zapominać o lekach. Podejrzewam, że nastawiasz budzik w telefonie. Może po prostu kładź tabletki na telefonie? Raczej nie da się ich wtedy nie zauważyć, nawet rano jak jesteś zaspana.
          • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 14:42
            Bo takie mam zalecenia. Tabletka na telefonie będzie skutkować tym, że spadnie na podłogę, niestety.
            • aguha Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 21:12
              Ciekawe jak dajesz radę ogarniać codzienne obowiązki, jak masz taki ogromny problem z jedną, malutką tabletką. Troll🧐🤔
            • annaboleyn Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 23:02
              izabela1976 napisała:

> Bo takie mam zalecenia. Tabletka na telefonie będzie skutkować tym, że spadnie
              > na podłogę, niestety.

smile Przyczep blister z tabletkami do telefonu, okręcając całość gumką.
              Jeżeli znajdziesz problem na to rozwiązanie, to ja pas wink
              • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 00:17
                To akurat dobry pomysł. Chyba. Dam znać jutro😃😃😃
                • aguha Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 09:26
                  No i jak? Zawsze pozostaje metoda - zaproponowana przez szarmszejk - na kota wink
    • gulcia77 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:21
      Budzę się, siadam na łóżku i łykam euthyrox. Kwestia przyzwyczajenia. Rad nie podam, bo ja jestem taki psychol, że wstaję na pierwszy dźwięk dzwonka. A sięgnięcie po tabletkę to automatyzm.
    • arthwen Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:38
      Nie, nie możesz tego obejść, bo obchodzenie w ten sposób, to równie dobrze możesz nie brać wcale, efekt będzie ten sam.
      Chyba, że wieczorem, owszem, ale nie 2 godziny po posiłku tylko minimum 5. Więc jeśli jesz ostatni posiłek o 18, to spoko, akurat przed północą możesz łyknąć prochy.

Biorę euthyrox od circa 15 lat, ale też nie czuję przymusu rzucania się rano na śniadanie, więc jak nawet nie wezmę tabletki z jakiegoś powodu po wstaniu, to biorę później, i zwyczajnie czekam, aż minie te 30-40 minut.
      • milupaa Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:58
        No aż kurcze sprawdze zrobię sobie tydzień bez euthyroxu i zmierzę. Zanim zaczęłam brać miałam prawie 5. Na leku między 1 a 1,5, po pijanym kawą czasami z posiłkiem za chwilę. Może to w ogóle nie jest prawda że on się nie wchłania. Być może minimalnie mniej bez większego znaczenia.
        • 35wcieniu Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:01
          Myślisz że nikt tego nigdy nie zbadał?
          • milupaa Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:08
            Z tego co znalazłam to myślę , że zależy co się je. Cała zagadka w tym, że wchłanianie euthyroxu aż o 50% zmniejsza błonnik. Następnie dużo zmniejsza soja oraz węgla wapnia.
        • 1matka-polka Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:07
          Moze masz za dużą dawkę...
          • milupaa Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:11
            No to może zastosuje te 30 min przed kawa i sprawdze. Jeśli dawkę można by zmniejszyć to czemu nie. Ja i tak zastanawiam się czy w moim wieku naprawdę muszę mieć tsh 1, kiedy bez euthyroxu kiedy jeszcze byłam zdrowa miałam 2,5. 1 to się zaleca kobietom które chcą zajść w ciążę
            • milupaa Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:11
              Ale mój endo mówi że jest dobrze i aby nic nie zmieniać.
              • six_a Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:46
                to opowiedz mu jeszcze, że nie stosujesz się do zaleceń i popijasz kawą z mlekiem, może to go zachęci do weryfikacji dawki.
                • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 02:01
                  Zajmij się swoim zdrowiem i lekarzem , a nie moim.
              • arthwen Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 15:08
                Wiesz, ja też ciąży więcej nie planuję, ale zauważam bardzo dużą różnicę samopoczucia, jak mam tsh w granicach 1-,1,5 a jak miałam 2 i więcej, ale też niby w normie.
                Chociażby senność, uczucie zimna, wieczne zmęczenie - jak utrzymuję tsh na tym poziomie poniżej 1,5, to te dolegliwości prawie nie występują - jak mi wzrośnie, to nagminnie, a to bardzo wpływa na moje funkcjonowanie.
                • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 02:03
                  Hm to pewnie indywidualne jest. Ja się zaczęłam źle czuc gdy tsh było ok 4 a to jeszcze w normie jest. Po kilku dniach z euthyroxem od razu odżyłam.
        • skat_0 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 16:40
          Ja łykam eltroxin już ponad 30 lat I też nie czekam z kawusią 🤣 a i jestem też 27 lat po częściowym wycięciu tarczycy
        • annaboleyn Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 23:03
          milupaa napisała:

> No aż kurcze sprawdze zrobię sobie tydzień bez euthyroxu i zmierzę.

Przez tydzień nie doleci Ci do 5, ale serdecznie nie polecam takiej zabawy z hormonami, choć oczywiście siedzieć za to nie pójdziesz wink
          • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 02:05
            😁 Tydzień nie ale ze 2 dni bo zabrakło leku zdarzyło mi się. Samopoczucie normalne.
            • annaboleyn Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 10:40
              To pewnie dlatego, że 2 dni, to nie 7, tak w ciemno zgaduję.
              • memphis90 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 16:09
                Rok temu miałam mega jazdy sercowe. Pomyślałam, że może mam hashitoxicosis albo rzut Basedowa znowu i chciałam odstawić leki, wtedy moja koleżanka Endo powiedziała, że efekt odstawienia zobaczę najwcześniej za tydzień, więc mam normalnie brać i się w międzyczasie zdiagnozować porządnie.
        • katriel Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 02:19
          > tydzień bez euthyroxu i zmierzę.

Biologiczny okres półtrwania lewotyroxyny przy niedoczynności tarczycy wynosi 9-10 dni. Po tygodniu to twój organizm ledwo zacznie zauważać, że się coś zmieniło. Musiałabyś ten eksperyment chociaż z miesiąc pociągnąć.
      • gorzka.gorycz Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:02
        arthwen napisał(a):

> Nie, nie możesz tego obejść, bo obchodzenie w ten sposób, to równie dobrze może
        > sz nie brać wcale, efekt będzie ten sam.
        > Chyba, że wieczorem, owszem, ale nie 2 godziny po posiłku tylko minimum 5. Więc
        > jeśli jesz ostatni posiłek o 18, to spoko, akurat przed północą możesz łyknąć
        > prochy.
        >
        Ja tak spróbuję. Bo mam inny lek, godzinę przed śniadaniem, nie można brać ich razem, więc muszę czekać 1,5 godziny od obudzenia do śniadania. To może rzeczywiście ten euthyrox będę brać wieczorem??
        • memphis90 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 16:10
          Jak wieczorem, to 3-4h po ostatnim posiłku. Spokojnie ogarniesz przed zaśnięciem, o ile nie robisz nocnych najazdów na lodówkę.
        • konsta-is-me Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 00:33
          Niektórzy ustawiają budzik pół h przed obudzeniem się, tabletka i woda przy łóżku, biorą tabletkę i idą dalej spać ( na mnie nie działa, nie zasnelbym potem)
    • angazetka Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 12:43
      Tak samo, jak rano pamiętasz, by umyć zęby. Nawyk. Nie wierzę, że się nie da, bo jednak zakładam, że o myciu zębów pamiętasz.
    • six_a Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:12
      idziesz do kuchni, gdzie leży na stałe kartka pt. "wziąć lek", bierzesz, ustawiasz budzik na 40 minut i dopiero wtedy zabierasz się do jedzenia. on się źle wchłania, dlatego przed jedzeniem rano się go bierze.

poza tym, przeczytaj instrukcję obsługi leku, to zrozumiesz, po co i jak masz go brać.
      • arthwen Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 13:28
        Tak, to jest dobra propozycja, nie alarm, czy kartka przy łóżku (bo ja np. po obudzeniu się, to muszę najpierw do łazienki, potem się ogarniam i dopiero później biorę tabletki - przy czym nie mam problemu z pamiętaniem o tym) - jak jest rozkojarzona po obudzeniu to nie działa.
        Ale w kuchni, w miejscu gdzie to śniadanie trzeba sobie zrobić (więc też już jest się na tyle przytomnym, żeby takie czynności wykonać) powinna sprawdzić się lepiej.
    • dni_minione Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 15:57
      Temat dla mnie. Biorę od roku euthyrox i to jest dla mnie koszmar, bo przywykłam budzić się i na ślepo iść robić kawę. A od roku muszę budzić się, brać lek, kimac jeszcze pół godziny i dopiero iść na kawę. Zdarza mi się nie obudzić wcześniej albo obudzić i zapomnieć wziąć leku w półprzytomności. Lekarz na mnie nakrzyczał, ze każdą zapomnianą tabletką robię sobie krzywdę i jakby co, mam następnego dnia wziąć dwie uncertain
      • eriu Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:24
        A nie robisz sobie krzywdy takimi wahaniami jednego dnia nic a następnego dnia podwójna dawka? Tego dopiero bym się bała.
        • dni_minione Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:38
          Nie wiem, od ostatniej wizyty jeszcze nie zapomniałam żadnej i nie musiałam nadrabiać. Tzn parę razy za szybko napiłam się kawy, to też niedobrze. Ale ta podwójna dawka to zalecenie endo, więc chyba wie, co mówi (?).
          • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 02:16
            To jest gorsze niż wzięcie leku tuż przed kawa albo jedzeniem. Ważne jest brać codziennie o jednej porze. Pierwsze słyszę aby po zapomnieniu następnego dnia brać 2 dawki. A nie lepiej tego danego dnia wziąć nawet później?
            • dni_minione Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 09:45
              Nie wiem co ten mój endo. Googlam teraz i wszędzie piszą tak jak mówisz - jak najszybciej tego samego dnia, nigdy podwójnie. Zaczęłam się martwić, że trafiłam na głupiego lekarza.
              • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:39
                To bierz jak piszą. Na zdrowy rozum podwójna dawka to za wysoka dawka po prostu. Nic nie uzupełni za poprzedni dzień.
              • eriu Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 07:03
                Weź się nawet spytaj zwykłego rodzinnego czy to bezpieczne przy okazji jak z czymś u niego będziesz. Bo ja bym się po prostu bała przy takich podwójnych dawkach przełomu tarczycowego a na to można umrzeć. Nie można sobie dowolnie dowalać wielokrotności hormonów tarczycy z tego co wiem. Dlatego mnie ta rada Twojego endo zszokowała.

www.luxmed.pl/dla-pacjenta/artykuly-i-poradniki/przelom-tarczycowy-co-to-jest-przyczyny-objawy-sposoby-leczenia
      • iberka Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 07:21
        Zmień lekarza dla własnego bezpieczeństwa.
    • kamin Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 16:04
      Od kilkunastu lat biorę w kratkę, czasem zapomnę i nie wezmę wcale, czasem wezmę po śniadaniu, czasem zgodnie ze sztuką na czczo. Aktualnie nie biorę od około 3 dni, bo zapominam ciągle wyciągnąć nowy listek leku z szafki w łazience. Wpływu na moje samopoczucie i wyniki TSH to nie ma żadnego.
      • konsta-is-me Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:52
        Nie opowiadaj takich rzeczy, u mnie TSH skoczyło do 33 po tym jak brałam w kratkę albo nie czekałam tych 30-40 minut przed śniadaniem.Moze masz minimalna niedoczynność , dlatego to ci nie zaszkodziło.
        • kamin Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 13:06
          Może mam minimalną... Fakt, że wykryto u mnie hashimoto jak miałam tsh lekko poza normą - około 4,5.
          Ale to było kilkanaście lat temu. Przez ten czas miewałam gignatyczne wyniki przeciwciał (poza skalą) więc raczej tarczycę mi niszczą cały czas. Ale naprawdę, ani zaraz po diagnozie, ani po zmianach dawek leków, ani przy braniu w kratkę nie czuję różnicy w samopoczuciu.
          • konsta-is-me Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 14:54
            Ja mam dziesięciokrotnie większe przeciwciała niż górna granica skali i TSH powyżej 100 ( bez leków).Przy minimalnej rzeczywiście nie poczujesz różnicy ani TSH się znacząco nie zmieni.Oby tak jak najdłużej było.
    • princy-mincy Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 16:52
      ja mam leki przy łóżku. odruchowo już sięgam po nie ręką gdy wstaję. nigdy to nie jest 30 mi.przed śniadaniem, raczej ok 3h
    • ichi51e Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:33
      Można wieczorem 4h po posiłku ostatnim
    • konsta-is-me Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 17:50
      Możesz brać o dowolnej godzinie, byleby żołądek był pusty i tabletka rozpuściła się zanim coś zjesz/ wypijesz oprócz wody.
    • zerlinda Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 18:11
      Kartka nie, alarm nie. Nie widzę dla Ciebie rozwiązania. Może mieszkasz z kimś odpowiedzialnym kto Cię przypilnuje?
      • dni_minione Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 18:33
        Można mieć nawet listek na stałe przyczepiony do telefonu. Moja koleżanka tak nosi antykoncepcyjne - pierwsze, co robi po obudzeniu się o 6, to bierze do ręki telefon i wtedy od razu wyciska sobie tabletkę z listka. Potem cały dzień ma te leki z tyłu w etui i gdyby się okazało, że jednak nie wzięła, to od razu po przypomnieniu wzięłaby spóźnioną.
        • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 00:19
          Tylko, z tego co tu piszą dziewczyny, nie ma co brać spóźnionej, bo i tak nie będzie działać
          • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 02:19
            Nie jest to prawda. Będzie działać może np o 30% słabiej ale będzie.
          • hosta_73 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 13:26
            Chodzi o koleżankę, która tak nosi tabletki antykoncepcyjne, nie euthyrox 🙄.
            Ty zacznij go brać regularnie i na czczo, serio 😉.
    • bakis1 Re: Tarczyca - leki 13.02.24, 22:48
      Mi pomogło trzymajcie przy łóżku ze
      Szklanka wody i budzik ustawiony na wcześniejsza porę.
    • iberka Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 07:23
      Po jedzeniu nie można. W sumie ja nie widzę problemu, bo pierwsze co robię rano, to maszeruję po wodę i tabletkę (chociaż od kilku dni zamiast tabletek mam wersję płynną - syrop w ampułkach). Tak czy inaczej to jest poranny nawyk i skoro trzeba, to go wypracuj a nie szukaj obejścia.
      • konsta-is-me Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 14:47
        Tyroksynę masz w ampułkach ??
        Gdzie to, też chce.
        • iberka Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 16:06
          Tak, po raz pierwszy dostałam taką wersję, jeszcze tydzień temu nie miałam pojęcia, że istnieje wink
          apteline.pl/tirosint-sol-175-mcg-roztwor-doustny-30-pojemnikow-jednodawkowych
          • konsta-is-me Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 00:30
            Myślałam że w roztworze szybciej się wchłonie niż w tabletce, ale pisze że trzeba czekać te 30 minut też 😔
            • iberka Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 06:51
              Tak, tutaj też potrzebny czas - u mnie bez różnicy, bo i tak jem czy piję (coś innego niż wodę) 2-4h po obudzeniu
    • szarmszejk123 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:19
      Nastaw budzik daleko od łóżka, tak, żebys musiała wstać żeby go wyłączyć a obok połóż leki. Wyłączasz i od razu łykasz. Problem solved.
      • 35wcieniu Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:26
        Przecież już było wyżej, no nie da się. big_grin big_grin
        • szarmszejk123 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:28
          Tak, właśnie dotarłam do tego, że się nie da.
          Pozostaje osobista asystentka która fizycznie wsadzi autorce tabletkę do pyszczka, zamknie, przytrzyma i pomasuje gardziołko, jak kotu :p
          • milupaa Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 11:37
            😅
          • hosta_73 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 13:28
            Pozostaje osobista asystentka która fizycznie wsadzi autorce tabletkę do pyszczka, zamknie, przytrzyma i pomasuje gardziołko, jak kotu :p

A ona będzie się drzeć, drapać pazurami i podskakiwać do sufitu😛
            • szarmszejk123 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 13:40
              To wtedy w ręcznik 🤣🤣🤣🤣
            • izabela1976 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 20:41
              Może kota do tego przyuczę? Mam trzy, może któryś się nada.
              A jaką by miały satysfakcję, za te wszystkie tabletki wrzucane do paszczy...
              • szarmszejk123 Re: Tarczyca - leki 14.02.24, 21:38
                Widzisz, jak się chce, to się znajdzie sposób:p zemsta to bardzo dobry koci motywator 😅
    • katriel Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 02:48
      Problem rozumiem, też mi branie rano nie wychodziło, przestawiłam się na branie na noc, z tym że u mnie to jest minimum 4 godziny po kolacji i jak dotąd się sprawdza. Można też w innym momencie dnia, byle - jak już dziewczyny pisały - na pusty żołądek i przynajmniej 30 minut przed kolejnym posiłkiem, czyli pod koniec dłuższej przerwy w jedzeniu. Zwykle ludzie taką przerwę mają w nocy, ale może być też w dzień, na przykład w czasie pracy, jeśli w pracy nie jesz (a piszesz, że nie masz możliwości). Jeśli faktycznie nie jesz, to pod koniec dnia pracy masz pusty żołądek, możesz wziąć leki i spokojnie wrócić do domu na obiad.

I jeszcze jedno, trochę do wszystkich: lewotyroksyna ma długi okres półtrwania. To znaczy np. że nie działa "od pierwszej tabletki", tylko dopiero po jakichś dwóch tygodniach, kiedy ustali się nowy poziom hormonu we krwi; ale też znaczy, że jedno- czy parudniowe przerwy albo wahania dawek nie mają większego znaczenia, byle się dawka uśredniała na przestrzeni kilku dni czy tygodnia. Można brać podwójną dawkę co drugi dzień, jeśli z jakiegoś powodu nie da się kupić mniejszej dawki ani podzielić tabletki. Można brać lek w jakichś bardziej skomplikowanych schematach, na przykład 25 mcg w dni parzyste i 50 mcg w nieparzyste, albo 75 mcg w tygodniu i 50 mcg w weekendy, jeżeli dzięki temu dawka uśrednia się do optymalnej terapeutycznej, która akurat w aptekach nie występuje. Można wziąć zapomnianą tabletkę tego samego dnia albo następnego, i wyjdzie na to samo. Jeśli ktokolwiek twierdzi, że pominięcie jednej dawki ma zauważalny wpływ na samopoczucie, to najprawdopodobniej pada ofiarą efektu placebo.
      • jaktolecialo Re: Tarczyca - leki 15.02.24, 09:33
        Ja mam zapisane dwa dni 100 i pięć dni 125 letroxu. W konkretne dni tygodnia. Dokładnie jak piszesz, w tygodniu uśrednią się do optymalnej dawki terapeutycznej.
        Co do brania rano - nie mam z tym problemu. Biorę zaraz po przebudzeniu, potem spacer z psem, a potem dopiero śniadanie.
      • hosta_73 Re: Tarczyca - leki 19.02.24, 13:30
        Jeśli ktokolwiek twierdzi, że pominięcie jednej dawki ma zauważalny wpływ na samopoczucie, to najprawdopodobniej pada ofiarą efektu placebo.

Na gazetowych forach o chorobach tarczycy to by cię zjedli za to zdanie wink Są tam osoby, które zwiększanie dawki przeprowadzają małymi kroczkami biorąc ćwiartkę z 50 lub jeszcze mniej.
        Sama biorę 75 lub 50 i nie odczuwam żadnej różnicy. Chyba wezmę kiedyś 75 dwa dni z rzędu i zobaczę czy będę mieć więcej energii.
    • rinoa_woman Re: Tarczyca - leki 19.02.24, 14:29
      Raczej nie da się tego obejść. Ja też biorę leki na tarczycę i biorę je rano na czczo, wtedy jest najlepsza wchłanialność leku. Ja to robię tak, że po porannym umyciu się, ale jeszcze przed pielęgnacją cery łykam tabletki, bo mam je w szafce z kremami do twarzy. Ale skoro jeszcze nie masz nawyku aby brać je na czczo, najlepiej leki mieć blisko łóżka i wziąć zaraz po budziku albo jak się obudzisz. Dobrze jest też brać je o podobnej porze, warto więc sobie np. ustawić przypomnienie w telefonie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka