sueellen 19.02.24, 12:57 Podrzucie jakieś fajne pomysły z dekoracjami wydmuszek najlepiej w kolorach eko sreko czyli zupełnie nijakich. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maszkaroni Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 13:15 Tu się jaj nie robi. Tu ma być poważnie i z przejęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 13:15 Wydmuszki, to nie wiem, czy tak wyjdą, ale jajka gotuję w cebuli i czerwonej kapuście. Kolory wychodzą całkiem ładne i wcale nie nijakie. Brązowe są z cebuli, niebieskie z kapusty. Kiedyś farbowałam też w źdźbłach młodej trawy, ale kolor wyszedł mi bardzo jasny, właśnie taki nijaki. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 15:32 Wow, bardzo intensywne wychodzą ci kolory Pamiętam z dzieciństwa jajka farbowane tymi metodami ale były o wiele mniej intensywne, raczej w stylu płukanki niż koloru :p Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:22 W przypadku cebuli liczy się czas spędzony w roztworze. Raczej kilka, nawet kilkanaście godzin, większość ludzi za szybko wyjmuje. Roztwór może być zimny, też złapie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:23 Bo trzeba sporo łupinek dać i najlepiej takich ciemnych, wierzchnich, one chyba mają najwięcej barwnika. Choć przyznam, że aż tak ciemne u mnie nie wychodzą My malujemy w łupinach i w kupnych barwnikach, te się zdecydowanie poprawiły jakościowo, nawet drugie jajko w tym samym barwniku łapie kolor. Oklejamy tymi termokurczliwymi naklejkami. I dzieciaki rysują, wydrapują wzorki. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 17:25 Łupin cebuli i liści kapusty musi być naprawdę dużo. Poza tym ja jajka w tym gotuję przez jakieś 10–15 minut, a potem one sobie w tym wszystkim stoją do następnego dnia. W cebuli niekoniecznie, bo jak dasz dużo łupinek, to wychodzą intensywne praktycznie od razu. Moje wyszły takie bordowo-brązowe, bo dodałam „obierki” z czerwonej cebuli. Następnym razem pofarbuję tylko w takich i ciekawe, co mi wyjdzie. A i jeszcze, kolory są bardziej intensywne, gdy się jajka po farbowaniu natrze tłuszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 15:27 takie sobie zrobie: www.rhubarbandhare.co.uk/collections/decorations/products/handmade-paper-egg-decoration-with-pale-pink-ribbon Dałybyście za takie jajko 25-30 złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:13 A mnie się to jajko podoba! Sueellen, a ile czasu pracujesz na takie jajko? Jak się to ma do twojej stawki godzinowej= czy cię stać na to. (To, ile coś kosztuje to sprawa sprzedającego- może dać cenę, jaka jemu pasuje, najwyżej nie sprzeda, takie ryzyko) Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:32 Jeszcze nie zaczęłam. Zobaczę ile mi to zajmie, ale nie wydaje się bardzo pracochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:30 Raczej nie Po prostu bym sobie je sama zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 15:38 Dekoracji wydmuszek mam od cholery. Gęsich, kaczych, jakich dusza zapragnie. Ale żadne nijakie. Zywe kolory mam Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:49 Moje kaszubskie serce lubi to! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 17:26 Daniela, te jajka malowane przez twoją mamę, to prawdziwe dzieła sztuki. Przepiękne są! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 17:30 No ładnie jej to wychodzi, przyznam. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 17:36 A czemu jajko na pierwszym planie ma perforację wzdłuż skorupki? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:28 Bo to akurat jest "udawana" wydmuszka czyli jajko z papieru/kartonu. Niestety na allegro nie było w tym roku gęsich wydmuszek, tylko kacze. Kacze zamówiłam a jajka w rozmiarze gęsich musiałam kupić w TEDI, właśnie takie papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:50 Aaa myślałam, ze to jakas specjalna technika. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:33 Nabyłam drogą kupna książkę z wzorami haftu regionalnego i matka maluje z tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 15:43 Jak o jajach, to ja mam klęskę urodzaju 😅. Mamy teraz 15-20 jajek dziennie! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 15:54 majenkirr napisała: > Jak o jajach, to ja mam klęskę urodzaju 😅. Mamy teraz 15-20 jajek dziennie! > Ależ obrodziło kurom. Masz zielononóżki? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:11 Araucany. Czy to to samo co zielononóżki? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:57 Miałam to napisać. Same kury dają piękne kolorowe jajka, białe, beżowe, rude, brązowe, zielone, niebieskie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:05 A te zielone jak znalazł do tematu wątku ! Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:19 Tych to malować nie trzeba, same w sobie w takiej mieszance kolorystycznej fajnie wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 17:27 Twoje kury same malują 😄. Takie, jak te zielonkawe w twoim koszyku, wyszły mi, jak farbowałam w trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 17:31 To dla mnie najpiękniejsze kolory! Prawdziwa wiosna, radość. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:32 Szkoda, że tak daleko mieszkasz bo bym od ciebie kupowała Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:58 Jajka od tej rasy można kupić w Hali Mirowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:01 Ja wkomponowuję jaja w stanie naturalnym w drewno leśne. Wiem, nie takie było pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:13 Prawda? Dziękuję. Tylko mech okazał się niewypałem, bo, jak by to powiedzieć, miał mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:30 Czyli pasuje do okazji, nowe życie się rodzi, nawet w mchu Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 17:18 atoness napisała: , jak by to powiedzieć, miał mieszkańców. Free pets! 🤪 Mech można kupić, bez żyjątek. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:15 Wiem, mogłam kupić, ale chciałam tak całkiem naturalnie. Udarłam mchu pod jakimś płotem. W tym roku spróbuję z sianem. A jeśli chodzi o pets, to zgoda, przykro mi było. Ewakuowały się, jak mnie nie było (bo drewno leśne w różnych wersjach wystawiam w pracy), i koleżanki urządziły dżihad. Serce mię pękło. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 16:24 Oj tak, z każdej strony jaja prezentowały się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:24 Cieszę się, że ematkom się podoba 🙂 Mam też drewno numer dwa, któremu zdarzyło się prezentować tak: Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:31 Bardzo ładne...ale moje koty uznałyby to za zabawkę "wyciągnąc jajeczki przez otwór i toczyć po stole...i podłodze" Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Jaja sobie robie 19.02.24, 18:57 Mój też. W domu taka wystawa przetrwałaby kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś