Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo w sieci

03.03.24, 23:25
Jak o nie zadbać? Dajcie rady. Czy rzeczywiście przezornie należy wylogować się za każdym razem nawet z domowego kompa czy telefonu (poczta, emama, facebook, itp)? Zmieniać hasła? Co jaki czas?
Obserwuj wątek
    • sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:00
      Pozostanie przez chwilę zalogowanym na e-mamie raczej większej szkody nie przyniesie 😆
      To, co ma znaczenie to: dwuskładnikowe uwierzytelnianie do kont tam gdzie to możliwe (SM, allegro , itp) i najważniejsze nie klikamy w żadne linki z wiadomości prowadzące do niby strony banku gdzie mamy podać dane do logowania do bankowości/dane karty płatniczej/itp. Jeśli korzystamy z bankowości internetowej, to zapisujemy w zakładkach właściwą stronę do logowania do banku i wchodzimy z zakładki, a nie z pierwszego wyniku w reklamach.
      Nie wierzymy dziwnym reklamom dochodowych inwestycji, wiadomościom z dopłatami do paczek, za prąd, za netflixa itp. Weryfikujemy dzwoniących pracowników banku, nawet jeśli wyświetla się numer banku.
      • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:12
        Co to jest SM🤔?
        • bistian Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:15
          alfa36 napisała:

> Co to jest SM🤔?

Social Media, czyli po polsku media społecznościowe. Wszystkie fejsbuki, jutuby i tłitery. wink
          • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:16
            Dzięki, zaćmienie miałam. Czas iść spać 🙂
        • katriel Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:16
          Pewnie social media.
      • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:15
        Dziękuję za rady. Do zadania pytania skłonił mnie przegląd aktywności mojej poczty, bo zauważyłam nieudane logowania z innych miejsc niż bywam (inny kraj czy inne miasto).
      • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 18:05
        A czy domowa sieć jest bezpieczna? Czy należałoby za każdym razem się wylogowywać?
        • sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:11
          A co masz na myśli, pisząc o wylogowywaniu się z sieci domowej?
          • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:39
            Jeden komputer, nie wynoszony poza inną niż domową sieć wifi, czyli nie loguje się w innych miejscach.
            • sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:46
              Ok. Ale z czego chciałabyś się wylogowywać, z konta google, z Windowsa?
              • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:59
                Z SM? Nie wiem, ale co chwilę słyszę o przejęciu konta, no i kiedy przyjrzałam się swoim kontom meilowym, to zauważyłam jakieś nieudane logowania. Czyli albo ktoś próbował, albo przypadek.
                • sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 20:04
                  Ale do czego były te nieudane logowania. Fo konta google, do fb? Ustaw wszędzie dwustopniową weryfikację z koniecznością potwierdzania logowania z innego urządzenia telefonem. Wylogowywanie sie w domu jest zbędne.
                  • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 21:16
                    Do poczty wp.
                    • sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 06.03.24, 16:04
                      Zmien haslo+dwustopniowe uwierzytelnienie.
    • profes79 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:58
      Przede wszystkim:
      - dobry antywirus
      - do najważniejszych usług hasła nigdzie indziej nie używane (teoretycznie do każdej usługi powinno być inne hasło ale wiadomo, że dzisiaj tych usług potrafi być czasami i kilkadziesiąt)
      - telefon zabezpieczony (hasło/zygzak/biometria)
      - wylogowywanie się z domowego kompa to według mnie nieco przerost formy nad treścią (w sensie wylogowywanie się z forum, FB itd.)
      - pilnowanie poczty - dokładne sprawdzanie co się klika, skąd to przyszło itd. 99% spamu można odsiać po prostu sprawdzając adres nadawcy który nie zgadza się z nagłówkiem /trescią
      • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 23:01
        Tzn. usuwać niechciane rzeczy z poczty?
        A z nieudanymi logowaniami - jeśli takie są to znaczy, że ktoś próbował włamać się do konta?
    • cranberries1983 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 23:32
      warto ograniczyć liczbę appek, do tych niezbędnych
      przelewy tylko z zabezpieczonego kompa
      no i optymalna jest zmiana haseł
      • alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 05.03.24, 20:01
        Generalnie to zastanawiam się, czy wyjeżdżając na wakacje nie wypadałoby mieć telefonu bez żadnych apek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka