alfa36 03.03.24, 23:25 Jak o nie zadbać? Dajcie rady. Czy rzeczywiście przezornie należy wylogować się za każdym razem nawet z domowego kompa czy telefonu (poczta, emama, facebook, itp)? Zmieniać hasła? Co jaki czas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:00 Pozostanie przez chwilę zalogowanym na e-mamie raczej większej szkody nie przyniesie 😆 To, co ma znaczenie to: dwuskładnikowe uwierzytelnianie do kont tam gdzie to możliwe (SM, allegro , itp) i najważniejsze nie klikamy w żadne linki z wiadomości prowadzące do niby strony banku gdzie mamy podać dane do logowania do bankowości/dane karty płatniczej/itp. Jeśli korzystamy z bankowości internetowej, to zapisujemy w zakładkach właściwą stronę do logowania do banku i wchodzimy z zakładki, a nie z pierwszego wyniku w reklamach. Nie wierzymy dziwnym reklamom dochodowych inwestycji, wiadomościom z dopłatami do paczek, za prąd, za netflixa itp. Weryfikujemy dzwoniących pracowników banku, nawet jeśli wyświetla się numer banku. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:15 alfa36 napisała: > Co to jest SM🤔? Social Media, czyli po polsku media społecznościowe. Wszystkie fejsbuki, jutuby i tłitery. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:16 Dzięki, zaćmienie miałam. Czas iść spać 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 00:15 Dziękuję za rady. Do zadania pytania skłonił mnie przegląd aktywności mojej poczty, bo zauważyłam nieudane logowania z innych miejsc niż bywam (inny kraj czy inne miasto). Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 18:05 A czy domowa sieć jest bezpieczna? Czy należałoby za każdym razem się wylogowywać? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:11 A co masz na myśli, pisząc o wylogowywaniu się z sieci domowej? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:39 Jeden komputer, nie wynoszony poza inną niż domową sieć wifi, czyli nie loguje się w innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:46 Ok. Ale z czego chciałabyś się wylogowywać, z konta google, z Windowsa? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:59 Z SM? Nie wiem, ale co chwilę słyszę o przejęciu konta, no i kiedy przyjrzałam się swoim kontom meilowym, to zauważyłam jakieś nieudane logowania. Czyli albo ktoś próbował, albo przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 20:04 Ale do czego były te nieudane logowania. Fo konta google, do fb? Ustaw wszędzie dwustopniową weryfikację z koniecznością potwierdzania logowania z innego urządzenia telefonem. Wylogowywanie sie w domu jest zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Bezpieczeństwo w sieci 06.03.24, 16:04 Zmien haslo+dwustopniowe uwierzytelnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 19:58 Przede wszystkim: - dobry antywirus - do najważniejszych usług hasła nigdzie indziej nie używane (teoretycznie do każdej usługi powinno być inne hasło ale wiadomo, że dzisiaj tych usług potrafi być czasami i kilkadziesiąt) - telefon zabezpieczony (hasło/zygzak/biometria) - wylogowywanie się z domowego kompa to według mnie nieco przerost formy nad treścią (w sensie wylogowywanie się z forum, FB itd.) - pilnowanie poczty - dokładne sprawdzanie co się klika, skąd to przyszło itd. 99% spamu można odsiać po prostu sprawdzając adres nadawcy który nie zgadza się z nagłówkiem /trescią Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 23:01 Tzn. usuwać niechciane rzeczy z poczty? A z nieudanymi logowaniami - jeśli takie są to znaczy, że ktoś próbował włamać się do konta? Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Bezpieczeństwo w sieci 04.03.24, 23:32 warto ograniczyć liczbę appek, do tych niezbędnych przelewy tylko z zabezpieczonego kompa no i optymalna jest zmiana haseł Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Bezpieczeństwo w sieci 05.03.24, 20:01 Generalnie to zastanawiam się, czy wyjeżdżając na wakacje nie wypadałoby mieć telefonu bez żadnych apek. Odpowiedz Link Zgłoś