princesswhitewolf 10.03.24, 21:34 Podobala sie wam baja? Bobbi ma talent aktorski ktory wyplywa gdy gra w towarzystwie potworow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palacinka2020 Re: Damsel - Netflix 10.03.24, 21:42 Spojler . . . Podobala mi sie przez wiekszosc fimu az glowna bohaterka zniszczyla cale miasto i mieszkancow w stylu Danki Targaryen. Danka wyszla na szalona, Elodi wciaz jest prawa i sprawiedliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Damsel - Netflix 10.03.24, 21:47 To tak jakbys mowila o spolerze Czerwonego Kapturka. Damsel to znana powszechnie bajka Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Damsel - Netflix 11.03.24, 13:22 znana powszechnie bajka?? w jakim kraju znana? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Damsel - Netflix 11.03.24, 13:42 No przecież w wielu jest coś o smoku, ofierze z dziewicy i pokonaniu bestii. Chyba nie czepiasz się szczegółów🤪? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Damsel - Netflix 10.03.24, 21:56 No nie, pozwolila innym uciekac. A ze sama tez sie uratowala to i ci co biegli uciekli Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Damsel - Netflix 11.03.24, 13:24 Jakies 3 minuty mieli na ucieczke, a i to tylko ci ktorzy akurat stali na placu i ja slyszeli. Ziszczyla cale wielkie wielopietrowe zamczysko. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Damsel - Netflix 11.03.24, 13:26 troche szkoda bo ladny zamek Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Damsel - Netflix 10.03.24, 22:09 Pominąć pierwsze imię aktorki. Źle napisać drugie. Olać interpunkcję. Cudne🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Damsel - Netflix 10.03.24, 22:56 Moze opowiedz o tym lekarzowi bo moim zdaniem twoja obsesja na moim tle przybiera coraz gorsze ksztalty. Zle z toba Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 07:15 Podziekuję, widziałem zwiastun i mi wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 09:49 Ona ma na imię Millie, głuptasku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 11:05 no i co z tego? Millie to sa z 4 w szkole mojego dziecka. Bobbie to jej drugie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 11:28 princesswhitewolf napisała: >Bobbie to jej drugie imie. Nie, nie ma na imię ani Bobbi ani Bobbie. Do trzech razy sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 11:34 Princess nie używa imienia aktorki bo nosi je ktoś w szkole jej dziecka, a drugie imię zastępuje innym bo nie jest w stanie ogarnąć zapisu paru liter? Co tu się wydarzyło... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 11:38 Tak. I na potwierdzenie swojej "racji" linkuje coś, co kompletnie przeczy jej mętnym tłumaczeniom. Dzień jak co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 11:34 przeciez to sa zdrobnienia <facepalm> sama sobie poszukaj Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 11:39 Bobby. Ma na imię Millie Bobby, co dokładnie jest napisane w każdym odnośniku z twojego linku. Nie dziękuj. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 14:15 >Millie to sa z 4 w szkole mojego dziecka. A to fakt, mogłyby nam się pomylić. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 14:44 bieda_tubka napisała: > >Millie to sa z 4 w szkole mojego dziecka. > > A to fakt, mogłyby nam się pomylić. W klasie mojego syna bylo trzech Tomkow dlatego na męża wołam Kazimierz Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 14:50 I nie przychodzi wtedy Marcinkiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:04 Dlaczego mialby, przecież on nie chodzi do szkoly z moimi synami Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:05 Przestań za mną łazić i idź do lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 17:35 bieda_tubka napisała: > I nie przychodzi wtedy Marcinkiewicz? Nie, bo na Marcinkiewicza trzeba wołać Mieczysław, żeby nie mylił się z Kaziami z przedszkola jego babci. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 11:13 Dość fajne. Aczkolwiek szlachcianka rąbiąca drzewo i przynosząca je ludziom którzy siedzą i nic nie robią (chociaż mogli sobie chrustu nazbierać) jest.... głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 11:19 wlasnie- baja nie do konca sklejajaca sie tu i tam) Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 13:09 No bo to taki grilbossing - musi robić wszystko to, co mężczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Damsel - Netflix 13.03.24, 01:32 Tego akurat nie może za bardzo, bo to przygotowywanie posiłku, mogłoby się skojarzyć z rolą tradycyjnie kobiecą, a girlboss musi być kalką mężczyzny, stąd ten pomysł, że ma drewna narąbać jak Gustlik po powrocie z frontu. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Damsel - Netflix 13.03.24, 09:54 Sam piszesz o grilbossingu, to musi być coś związanego z grilowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Damsel - Netflix 13.03.24, 10:00 No przecież i główna bohaterka i inni, a nawet sama smoczyca są w tym filmie grillowani w zasadzie bez przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Damsel - Netflix 16.03.24, 23:22 A, towarzyszka śmieje się z autokorekty. No to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 14:26 Co to jest "baja"? (bo gruba, miękka tkanina bawełniana średnio mi pasuje do kontekstu). Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 14:53 mój brat tak nazywał bajki, jak miał 2 latka, princess chyba rozwija się w tym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 14:54 To jest to co princess uważa za lekki, potoczny język, idealny do niezobowiązującej komunikacji. W oryginale "bajka". Autorka często używa takich boomersko-ulicznych wyrażeń i konstrukcji (np. robota zamiast praca, łazić zamiast chodzić itd) nie zdając sobie sprawy, że nikt w Polsce tak już nie mówi i nie robi to dobrego wrażenia, o jej językowych kompetencjach. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:28 Snejk serio twierdzisz, że w Polsce nie używa się słowa robota? 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:36 tam gdzie kupuje się perfum i pomarańcz, tam gdzie trzeba wziąść trochę jakiś pelikanów, tam się chodzi do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:38 Wolę zjeść torta niż łazić do roboty 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 19:21 borsuczyca.klusek napisała: > Snejk serio twierdzisz, że w Polsce nie używa się słowa robota? 😳 Twierdzę, że nic z tego co napisałam nie zrozumiałaś. Syndrom pelikana? To jakaś epidemia? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 14:37 Obejrzałam, bo miałam gorączkę, więc mam wytłumaczenie. Bardzo lubię oglądać bajki, nawet amerykańskie, ale dawno nie widziałam takiego gniota. Księżniczka, która rąbie drwa na kompletnie pozbawionej drzew porębie i niesie je na własnych plecach do zamku, polecając rozdać tych kilka polan 'potrzebującym'. Przygnębiająca nuda srodkowej części dzieła - nie dzieje sie niemal nic, Bohaterka biega po jaskiniach i prawie nie ma dialogów, jedyna akcja to jej popiskiwanie i co jakiś czas pozbywanie się części garderoby - żeby dojść w końcu do czegoś w rodzaju mini z gorsetem; chyba miało być komiksowo i seksi, wyszło raczej niestosownie. Jeśli uwidocznienie atutów sylwetki glównej postaci ma być symbolem emancypacji, to ja tego nie kupuję. Jakieś niejasne historie z matkami (zmarła matka, macocha, smoczyca, zła królowa), ktore, zdaje sie, maja nadac całości głębi, ale nie wiadomo o co chodzi. Biedna aktorka usmarowana strasznie ciężkim makijażem przez cały film - to dodaje jej co najmniej 10 lat więcej, wygląda na ciotkę oblubieńca, nie hoże dziewczę. Itd itd, dno dna, miało być świeżo i o girl power, jest pełno niekonsekwencji i głupoty. Oraz nużąco. Ostrzegam każdego, zwłaszcza że koniec filmu moze być niestety początkiem równie żałosnej kontynuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 20:15 Mnie jeszcze zdziwilo zachowanie tego ojca. Gosciu wydaje sie w porzadku, kocha te corki. Chce je wydac za maz w zamian za posag, ale maja przeciez mieszkac w palacu. A potem dowiaduje sie, ze cora idzie na pozarcie bestii i zamiast wziac rodzine i zwiewac bierze to zloto dla swoich poddanych. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Damsel - Netflix 13.03.24, 10:03 No właśnie! Niby rodzina jest zgrana, niby córeczki ukochane, ale ociec z niewielkim tylko marsem na czole godzi się na sprzedaż życia córki, żeby potem w cokolwiek samobójczej misji udać się jej na ratunek, a przecież można było śmiało założyć, ze po zrzuceniu jej do 30metrowej przepaści raczej nie przeżyje. Ten film jest tak zły, że naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 14:42 Wlaczylam z ciekawosci. Scena rabania drewba na bezdrzewnym pustkowiu - bezcenne. Czy dalej bedzie jeszcze śmieszniej czy wyłączyć? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:10 To jest taka baja, że księżniczka ma siekierę i rąbie niom. I ciom tu się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:12 Dzień dobry, ja na lincz. Można jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:14 Dzięki, dzięki! Witam jak młody pelikan! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:20 Ten wątek to taki lot nad pelikanim gniazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:37 Pelikan pelikanowi przełyku nie wyrwie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:38 Kto się pelikanem urodził, kanarkiem nie umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 18:01 Lepszy pelikan w garści niż eee... pelikan na dachu? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 18:03 Don't count your pelicans before they hatch Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 18:55 Dużoście mi nie zostawiły do wyboru, ale co tam. Gdyby głupota miała skrzydła - tai owa by latały jak młode pelikana! Niom ciom ciom bum tarara. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 19:01 On the first day of Christmas my true love sent to me A pelican in a pear tree Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:42 pelikanie, mój pelikanie! Dodaj mi skrzydła! Niech nad martwym wzlecę światem! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:50 Dzień gaśnie w szarej mgle Wiatr strąca krople z drzew Sznur pelikanów w locie splątał się Pożegnał ciepły dzień Ostatni dzień w mazurskich stronach Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:51 a gdybym był pelikanem, to co byś powiedziała? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 15:55 Czy chodzi o to, że łyka jak pelikan kluski? Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 16:00 Nie bój żaby, pelikan pelikanowi oka nie wykole. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 16:00 mdro napisała: > Czy chodzi o to, że łyka jak pelikan kluski? Marceli Pelikan dziwi się światu... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 16:02 Pelikan wylądował. Wszystkim się zdawało że Wojski wciąż gra jeszcze, a to piejo pelikany piejo, ni majo koguta! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 16:04 A to wszystko przez to, że słowo wyleci pelikanem a wróci wołem. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 18:56 Morza szum, ptaków śpiew, pelikany pośród drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Damsel - Netflix 12.03.24, 23:58 Był to raczej "Dziki pelikan" Ibsena Odpowiedz Link Zgłoś