Dodaj do ulubionych

Do forumowiczów ze Śląska

23.03.24, 22:25
Mam pytanie. Czy na Śląsku np. w Chorzowie, Katowicach, Zabrzu - można kupić bilet u kierowcy autobusu/motorniczego i ile taki bilet kosztuje?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Do forumowiczów ze Śląska 23.03.24, 22:35
      . Bilety jednorazowe

Bilety jednorazowe (krótkookresowe) dostępne są w wersji czasowej lub w opcji "Podróż Start/Stop" (wyłącznie w wersji elektronicznej). Bilety można zakupić:

– w wersji elektronicznej: w aplikacji Transport GZM lub na Metrokartę (przez system Transport GZM, we wszystkich punktach stacjonarnych, automatach biletowych) oraz przez telefon komórkowy, w pojazdach na terenie Tychów i okolic (z użyciem zbliżeniowej karty płatniczej),

– w wersji papierowej: w punktach sprzedaży, w POP, w automatach biletowych oraz u kierującego pojazdem (wyłącznie bilety "90 min").
      Tu sobie doczytaj: www.metropoliaztm.pl/pl/s/kup-bilet-i-doladuj-skup-2021
    • alpepe Re: Do forumowiczów ze Śląska 23.03.24, 22:36
      Tu cena
      www.metropoliaztm.pl/pl/s/cennik
      • asia-loi Re: Do forumowiczów ze Śląska 23.03.24, 22:42
        alpepe napisała:

> Tu cena
        > www.metropoliaztm.pl/pl/s/cennik

Dzięki za link, tylko dalej nie wiem czy jednorazowy, papierowy bilet można kupić u kierowcy autobusu.
        • alpepe Re: Do forumowiczów ze Śląska 23.03.24, 22:47
          No przecież ci zacytowałam w pierwszym linku, przeczytałaś?
          • alpepe Re: Do forumowiczów ze Śląska 23.03.24, 22:48
            w pierwszej odpowiedzi. Kierujący pojazdem to zwykle kierowca albo motorniczy, płeć dowolna.
          • asia-loi Re: Do forumowiczów ze Śląska 23.03.24, 22:50
            alpepe napisała:

> No przecież ci zacytowałam w pierwszym linku, przeczytałaś?
            >

Rzeczywiście. Czyli mogę kupić bilet u kierowcy 90. minutowy. Dzięki alpepe i się już na mnie nie wkurzaj smile
            • alpepe Re: Do forumowiczów ze Śląska 23.03.24, 23:06
              Tak, możesz najdroższy kupić u kierowcy. Nie wiem, jak teraz, kiedyś kierowcy często "nie mieli wydać".
              • abasia0 Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 06:56
                Przy bardziej ruchliwych przystankach są automaty biletowe, kupisz też w kioskach, o ile są. U kierowcy to nie bardzo bo po prostu nie ma czasu na sprzedaż.
        • okruchlodu Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 07:23
          Pomijając fakt, że u kierowcy można kupic tylko najdroższy bilet, bardzo często nie mają ich wcale. Lepiej zaopatrzyć się w bilet papierowy w automacie lub kupować przez apkę (ja mam 'zbiletem'). Nie wiem czy ten problem dalej jest ale nie w każdym automacie można było płacić kartą, pozostała gotówka.
          • marta.graca Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 07:40
            Potwierdzam, najlepiej kupić w aplikacji, ja korzystam z moBILET- w autobusie skanuje się kod QR
          • asia-loi Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 10:24
            okruchlodu napisała:

> Pomijając fakt, że u kierowcy można kupic tylko najdroższy bilet, bardzo często
            > nie mają ich wcale. Lepiej zaopatrzyć się w bilet papierowy w automacie

Jadę dzisiaj do Chorzowa Starego, wysiadam na Batorym i jeżeli tu się gdzieś da kupić bilet na autobus to kupię.
            Mogę jeszcze wysiąść z pociągu w Katowicach i z Katowic jechać do Chorzowa Starego, ale chyba lepsze połączenie autobusowe mam z Batorego. Muszę się dostać na Maciejkowicką w Chorzowie.
            Ja też niby mieszkam w woj. śląskim, ale w Częstochowie i mój roczny bilet na komunikację miejską, niestety nie obowiązuje na Śląsku. W Częstochowie bez problem można kupić bilet u kierowcy lub motorniczego i też kosztuje więcej niż w kiosku, ale ważne że taka możliwość jest i całkiem sporo ludzi kupuje. Z tego co mi alpepe wkleiła za bilet zapłacę 3,30 zł (stać mnie big_grin). Mam ulgowy bo jestem emerytka.
    • szczera.wiera Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 07:41
      asia-loi napisała:

> Mam pytanie. Czy na Śląsku np. w Chorzowie, Katowicach, Zabrzu - można kupić bi
      > let u kierowcy autobusu/motorniczego i ile taki bilet kosztuje?
      >
      >
      Nie masz Google?
      • alpepe Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 10:19
        Ale miała mnie. Wystarczyło.
        • asia-loi Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 10:54
          alpepe napisała:

> Ale miała mnie. Wystarczyło.

>
          Dokładnie tak. Na pomoc forumowiczów zawsze można liczyć.
          W necie nie zawsze wszystko jest aktualne. Moim zdaniem zawsze najlepiej wiedzą tubylcy.
          Np. w moim mieście można było kupić bilety u kierowcy, w czasach covidu - nie. Covid się skończył i dalej nie można było kupić biletu u kierowcy. Dopiero od jakiegoś niedługiego czasu, znowu można kupić u kierowcy. Ale to wiedzą dobrze ci, co często jeżdżą komunikacją miejską. Dla kogoś kto jeździ rzadko lub jest przejazdem - niekoniecznie. I też kiosków jest bardzo mało, a automatów nie ma na przystankach. Można kupić w tramwajach lub autobusach - ale tylko nowych, a jeżdżą też stare, gdzie się nie da kupić.
    • tanebo001 Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 11:02
      Ale po co u kierowcy? Mamy 21 wiek. Tu kupuje się jednorazowe w kasowniku. Przykładasz kartę i płacisz.
      • asia-loi Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 11:06
        tanebo001 napisał:

> Ale po co u kierowcy? Mamy 21 wiek. Tu kupuje się jednorazowe w kasowniku. Przy
        > kładasz kartę i płacisz.
        >

Mam kartę tylko na PIN
      • okruchlodu Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 11:25
        A wszystkie autobusy mają te kasowniki? One już działają? Pytam się bo kilka razu zdarzyło mi się być świadkiem problemów z zakupem biletów tą drogą. Zaczęłam zwracać uwagę ale nie widziałam, żeby ktokolwiek kupował bilet tą drogą. Mam wrażenie, że digitalizacja w ZTM leży.
    • m_incubo Re: Do forumowiczów ze Śląska 24.03.24, 11:59
      Można, ale nie warto.
      Kupujesz wtedy najdroższy bilet, nawet gdy musisz przejechać np. jeden przystanek i może się zdarzyć, że akurat kierowca biletów nie będzie miał.
      Można kupić bilet przez większość apek bankowych lub bezpośrednio przez skycash, mobilet, jakdojadę itp. bez zawracania dudy kierowcy na przystankach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka