Dodaj do ulubionych

Aparat słuchowy

10.04.24, 20:12
Czy może ktoś tutaj orientuje się, ile kosztuje w tej chwili aparat słuchowy na jedno ucho dla osoby starszej? Wiem, że wszystko zależy od stopnia utraty słuchu i rodzaju przewodzenia, ale chciałabym przygotować się na jakieś widełki, w sensie na jaki wydatek należy się nastawić. Najlepiej jeszcze, żeby ten aparat był w miarę możliwości niewidoczny. Seniorka ma już poważne problemy ze słuchem, które oczywiście neguje, a aparat oczywiście "brzydko wyglada". Jak widać, próżność nie opuszcza nawet pań przed 80-tką.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Aparat słuchowy 10.04.24, 20:20
      Szybkie google pozwala stwierdzić, że koszt aparatu słuchowego może wahać się od około tysiąca PLN do nawet kilkunastu, w zależności od producenta, klasy itd.
      • paola.brunetti Re: Aparat słuchowy 10.04.24, 20:29
        W Googlu jest wszystko i nic, a mnie interesuje realny koszt.
        • profes79 Re: Aparat słuchowy 10.04.24, 20:39
          Ale realny koszt zależy od masy czynników. To trochę jakbyś zapytała "ile realnie kosztuje samochód".
    • arthwen Re: Aparat słuchowy 10.04.24, 20:21
      Moja teściowa też chciała taki niewidoczny (i faktycznie, jak nie wiesz, to prawie go nie widać), ale ma dwa (na oboje uszu) i płaciła około 10k (ale to jakiś wypasiony bardzo, więc pewnie da się taniej)
      • paola.brunetti Re: Aparat słuchowy 10.04.24, 20:30
        O rany, 5k za jedno ucho? Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć coś tańszego.
        • emma.sto Re: Aparat słuchowy 10.04.24, 21:13
          NFZ dopłaca do aparatu słuchowego, około 1500 zł. Aparat za 3.5 jest już całkiem ok. Tata dostał aparat do testowania na tydzień, ale oddał (taki wkładany do ucha), zdecydował się na zewnętrzny, w cielistym kolorze, lepiej zbiera dźwięki.
        • arthwen Re: Aparat słuchowy 11.04.24, 14:10
          Teściowa śpiewa, więc zależało jej na bardzo dobrej jakości dźwięku, stąd też cena odpowiednio wyższa. Myślę, że da się taniej, ale to jedyna osoba z aparatem słuchowym, którą znam na tyle dobrze, że znam szczegóły smile
    • mikams75 Re: Aparat słuchowy 10.04.24, 21:17
      niestety dobre i niewidoczne sa drogie, a rozstrzal cenowy ogromny. 3-5 tys za jeden, moze da sie taniej. Sa tez dosc tanie poglasniacze na allegro, jak seniorka nie ma wymagan, to moze jej to wystarczy, zeby utrzymac kontakt z otoczeniem.
    • ewa_2009 Re: Aparat słuchowy 10.04.24, 21:35
      Nie bierzcie żadnych "cudownych" aparatów, wyłącznie dobrane przez fachowca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka