Dodaj do ulubionych

Broń w pracy

10.04.24, 22:47
Jak byście zareagowały na taką sytuację: kolega w pracy nosi broń. Nie policjant, ani mundurowy. Placówka tzw użyteczności publicznej, dużo interesantów przychodzi. Kolega nie siedzi tylko za biurkiem, ale chodzi po dziale. No i kilka dni temu koleżanki powiedziały, że nosi broń w kaburze . Rzeczywiście pod marynarką ma kaburę. Pytałam się jest najlepszego kolegi, który z nami pracuje po co to nosi w pracy. On mówi że może jedzie potem na strzelnicę. Dziwna sytuacja bo wcześniej nie nosił broni w pracy. Ma pozwolenie, ale niestety jest fundamentalistą pisowskim . Zaczął chodzić na strzelnicę, gdy PiS zaczął je dotować i promować . Jest też antyszczepionkowem i zaprzecza istnieniu pandemii i wirusa, mimo iż ten jego tzw przyjaciel chorował bardzo ciężko i leżał 3 tygodnie w szpitalu. Koleżanki lekko zaniepokojone, ja też bo nie jestem do końca pewna jakimi ścieżkami podąża jego myślenie. Teoretycznie chyba można mieć broń w pracy, gdy potem jedzie na strzelnicę , ale on nosi ją codziennie. Co radzicie - porozmawiać z dyrekcją otwarcie, napisać anonim? Ja nie chciałabym występować przeciw niemu otwarcie ponieważ parę razy już ścigałam się z nim na temat kościoła i księży , więc uważa mnie za wrogą lewaczkę.
Obserwuj wątek
    • dwa_kubki_herbaty Re: Broń w pracy 10.04.24, 22:49
      Policję wezwij.
    • taki-sobie-nick Re: Broń w pracy 10.04.24, 22:51
      Ma pozwolenie, ale niestety jest fundam
      > entalistą pisowskim .

Pozostali, jak wiadomo, noszą broń wyłącznie w celach pokojowych.

• profes79 Re: Broń w pracy 10.04.24, 23:01
      Po pierwsze sprawdź co mówi regulamin pracy (jak zwał tak zwał; chodzi mi o dokument określający zasady w miejscu zatrudnienia) - u mnie w poprzednim miejscu pracy wprost funkcjonował zakaz przychodzenia z bronią bądź jej imitacją.
      • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 10.04.24, 23:43
        No właśnie regulamin nie nadąża za takimi sytuacjami, jest coś o niebezpiecznych narzadziach. Ale on ma pozwolenie i może sobie chodzić gdzie chce teoretycznie. Tylko mi to jednak przeszkadza, bo od kiedy się dowiedziałam, to zastanawiam się kiedy mu odwali z tej frustracji, że PiS przegrał i do kogoś wygarnie.
        • taki-sobie-nick Re: Broń w pracy 10.04.24, 23:45
          to zastanawiam się kiedy mu odwali z tej frustracji, że PiS przegrał i do kogoś wygarnie

Weź ty się puknij, a solidnie...
        • angazetka Re: Broń w pracy 10.04.24, 23:56
          Litości...
        • profes79 Re: Broń w pracy 11.04.24, 12:06
          Kierunek dyskusji wskazuje na zdrowo rąbniętego trolla, ale uzupełnię. Pozwoleniena broń nie oznacza, że można z nią łazić wszędzie. Jeżeli jest wprowadzony zakaz wchodzenia do danego miejsca/urzędu/placówki z bronią to jest on nadrzędny w stosunku do pozwolenia.
          BTW - okazjonalnie jest wprowadzany obszarowy zakaz przenoszenia broni - np. w Warszawie (i to chyba całej a nie tylko centrum) obowiązywał przy okazji wizyty prezydentów USA.
        • tt-tka Re: Broń w pracy 11.04.24, 12:48
          felicjastrelicja napisała:

> No właśnie regulamin nie nadąża za takimi sytuacjami, jest coś o niebezpiecznyc
          > h narzadziach.

To sprawdz dokladnie, co to jest to "cos o niebezpiecznych narzedziach", bo byc moze jest to wlasnie zakaz wnoszenia na teren zakladu pracy. Albo posiadania przy sobie na stanowisku pracy.
          U nas obowiazuje taki zapis i to wystarczy, by posiadacz broni (gdyby chcial ja przywlec do pracy) zostal zmuszony do zdeponowania jej zgodnie z przepisami.

A najlepiej nie trolluj.
          • eagle.eagle Re: Broń w pracy 11.04.24, 19:22
            >U nas obowiazuje taki zapis i to wystarczy, by posiadacz broni (gdyby chcial ja przywlec do pracy) zostal zmuszony do zdeponowania jej zgodnie z przepisami.

Znaczy w firmie macie magazyn broni ?
            • tt-tka Re: Broń w pracy 11.04.24, 20:13
              eagle.eagle napisała:

> >U nas obowiazuje taki zapis i to wystarczy, by posiadacz broni (gdyby chci
              > al ja przywlec do pracy) zostal zmuszony do zdeponowania jej zgodnie z przepisa
              > mi.
              >
              > Znaczy w firmie macie magazyn broni ?

Sejf mamy. Ale i tak osobnika uzbrojonego odeslaloby sie na policje, niech se na komendzie deponuje.
        • scarlett74 Re: Broń w pracy 11.04.24, 14:46
          Fela nie ściemniaj, regulamin może nie nadążać za rozwiązaniami technicznymi. Na pewno macie zakaz broni w pracy. I pozwolenie nie ma nic do tego
          • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:24
            Nie ma zakazu broni oficjalnie w regulaminie. Nie ma też w naszej pracy miejsca na zdeponowanie jej, to nie komisariat. Facet zaczął się zbroić , nakupił broni sobie i żonie, jedzą całą rodziną z dziećmi na strzelnicę. Do tej pory nie nosił jej do pracy, ostatnio dziewczyny zobaczyły, że nosi kaburę pod marynarką , bo zaczął ubierać sie bardziej letnio.
            • tt-tka Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:48

> Nie ma zakazu broni oficjalnie w regulaminie. Nie ma też w naszej pracy miejsca
              > na zdeponowanie jej, to nie komisariat.

Dzizas, to niech deponuje na komisariacie !
              przestan juz
              • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:58
                Ma szafę nabrań w domu, ale przynosi od pewnego czasu do roboty. Ma pozwolenie. . Pewne osoby , w tym ja, czujemy się niepewnie, czego nie rozumiesz?
                • snajper55 Re: Broń w pracy 11.04.24, 22:43

> Ma szafę nabrań w domu, ale przynosi od pewnego czasu do roboty. Ma pozwolenie.
                  > . Pewne osoby , w tym ja, czujemy się niepewnie, czego nie rozumiesz?

To sobie kupcie spluwy i kładźcie na biurkach.

S.
              • kokosowy15 Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:58
                Dlaczego "niech"? Nie ma zakazu, ma prawo nosić. Przecież tej broni nie wyjmuje z kabury, nie grozi nią nikomu.
            • snajper55 Re: Broń w pracy 11.04.24, 22:25

> Nie ma zakazu broni oficjalnie w regulaminie. Nie ma też w naszej pracy miejsca
              > na zdeponowanie jej, to nie komisariat.

Zwykłego sejfu nie macie??? Nie ściemniaj.

> Facet zaczął się zbroić , nakupił bron
              > i sobie i żonie, jedzą całą rodziną z dziećmi na strzelnicę.

Wolno im. Zazdrościsz?

S.
    • jackowo-deluxe Re: Broń w pracy 10.04.24, 23:35
      Moje wieloletnie doswiadczenie z Chicago jest takie:
      Jesli wiem ze ktos ma bron, to staram sie do tej osoby usmiechac.
      • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 10.04.24, 23:46
        Parę razy się ścięliśmy ostro na tematy polityczne-kościołowe. On popiera min agresję Rosji na Ukrainę, broni księży itd. Teraz mam dyskomfort , bo niestety jak mu odpali religijnie to nie dość, że jestem po przeciwnych światopoglądowo stronach, to jeszcze siedzę blisko niego w pracy 🤦
        • taki-sobie-nick Re: Broń w pracy 10.04.24, 23:49
          PiS-owcy są prokościelni, spodziewałaś się pisowości bezobjawowej czy jak?

Myśl lepiej, co zrobić, zamiast szczuć na pisowca.
          • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 00:00
            Zapomniałeś, że katolicy lubią mordować z bogiem na ustach i relatywizują zło w zależności od okoliczności.
        • demodee Re: Broń w pracy 11.04.24, 06:09
          > Parę razy się ścięliśmy ostro na tematy polityczne-kościołowe.
          > od kiedy się dowiedziałam, to zastanawiam się kiedy mu odwali z tej frustracji, że PiS przegrał i do kogoś wygarnie.

No to już masz odpowiedź, dlaczego facet chodzi z bronią palną w miejscu, gdzie się Ciebie spodziewa.

Skoro Ty się boisz jego, a on Ciebie, to może zaproponuj mu kompromis: Ty nie będziesz demonstrować, że uważasz go za niebezpiecznego świra, a on w zamian broń będzie zostawiał w szafce ubraniowej.
          • kokosowy15 Re: Broń w pracy 11.04.24, 11:47
            Zostawienie broni w szafce ubraniowe jest niezgodne z przepisami (brak zabezpieczenia przed dostępem osób postronnych). Poczucie zagrożenia jest subiektywne, wiele osób czuje się zagrożone przechodząc przez jezdnię, przebywając w pomieszczeniu z przeciwnikiem politycznym lub innowierca.
        • la_felicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 15:08
          No bez przesady. Zasadniczo nie tropię trolli w wątkach, ale tu już przegięłaś
          • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:32
            Cóż życie może cię jeszcze w takim razie czymś zaskoczyć, skoro nie zetknęłaś się z kimś takim. Ja też nie wierzyłam, że ktoś może mieć tak zacementowania umysł, że każdy przekręt pisu umie wytłumaczyć, każdą aferę w kościele i molestowanie przez księży kwituje ,że to kłamstwa. Napaść Rosji na Ukrainę skwitował, że sami się prosili bo to oni zaczęli. Koleżance rzucił ze kobiety powinny pilnować swoich wagin i nastoletnie dziewczyny same są winne gwałtów i molestowań , bo się ubierają wyzywająco.
    • cranberries1983 Re: Broń w pracy 11.04.24, 00:01
      zgłaszam sprawe na policje, natychmiast!

broń posiadania leglanie to ne zabawka i moze być uzywana tylko w sposób okreslony zezwolniem (nie można jej nosić ot tak)

• felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 00:17
        Można teoretycznie niestety , gdy osoba ta czuje się zagrożona. Co prawda nie wiem czym w pracy z przewagą kobiet.
    • princesswhitewolf Re: Broń w pracy 11.04.24, 01:25
      Zglaszam natychmiast to HR i nie przychodze do pracy przez tydzien( urlop, chora co tam pasuje) az sprawa sie rozwiaze

Pojeb jakis
      • jackowo-deluxe Re: Broń w pracy 11.04.24, 03:25
        Kiedys mieszkalam w pewnym chicagowskim budynku apartamentowym. Mieszkal tam tez samotny facet ktorego wszyscy sie bardzo bali. Facet mial bron, fakt, nie grozil nikomu, ale czesto sie klocil ze swoim psem. Do tego psa mowil jak do czlowieka. Natoniast z sasiadami nie rozmawial w ogole, nawet hi nie odpowiadal.
        Na liczne obawy wyrazane przez lokatorow do wlasciciela budynku, ten odpowiadal telefonicznie, ze dopoki dziwny facet nie zakloca ciszy nocnej ( czego nie robil) to nie lamie prawa i nic mu nie mozna zrobic.
        Wiem ze to inna sytuacja niz autorki watku, ale mimochodem mi sie tamte czasy przypomnialy
        • profes79 Re: Broń w pracy 11.04.24, 13:15
          Słowo klucz - rozmawiamy o Polsce, nie o kraju gdzie świry mają więcej sztuk broni palnej niż mieszka w nim ludzi.
        • princesswhitewolf Re: Broń w pracy 11.04.24, 14:43
          Ja tez gadam do mojego psa jak do człowieka:

" no nie wlaz na mniw grubasie, czy ty sobie nie zdajesz sprawy ile ty wazysz? Ciagle ci sie wydaje ze jestes malym.psipsiusiem. No to co ze kot wlazi, koty sa male"

" Hamilton idz do babci na dol to ci da jesc" pies wstaje i idzie"

" Przestan sie wiercic bo cie wyszczotkowac nie moge. no nie liz mnie na boga bo mnie giglasz"
          • jackowo-deluxe Re: Broń w pracy 11.04.24, 15:27
            Takie pogaduszki ze swoim psem to co innego. A tamten facet stracil wiare w ludzi
            I wszyscy tam drzelismy zeby nie stracil wiary rowniez w swojego psa
            Bo chyba tylko to go powstrzywymalo przed wyrownaniem porachunkow ze swiatem
    • sueellen Re: Broń w pracy 11.04.24, 11:50
      Zgodziłabym przełożonemu tego faceta.
    • jowita771 Re: Broń w pracy 11.04.24, 12:12
      Ja bym poszła na policję. Pozwolenie na broń oznacza, że można sobie ją nosić cały czas przy sobie?
      • kokosowy15 Re: Broń w pracy 11.04.24, 12:40
        Pozwolenie na broń do ochrony osobistej oznacza, że można te broń nosić wszędzie tam, gdzie posiadacz czuje się zagrożony. Oczywiście, są pewne miejsca wyłączone z możliwości wnoszenia broni.
        • angazetka Re: Broń w pracy 11.04.24, 14:40
          No, na przykład miejsce pracy wink
          • kokosowy15 Re: Broń w pracy 11.04.24, 15:28
            Na przykład, jeżeli jest to ujęte w przepisach wewnętrznych zakładu. Nie słyszałem, żeby w przeciętnej polskiej firmie ktoś, pisząc regulamin myślał o tych 2% ludzi, posiadających pozwolenie na broń, tym bardziej że broń sportowa, myśliwska itp podlega innym przepisom. W korporacjach bywa taki przepis, jak również o mobbingu, obowiązkowym ubraniu i innych sprawach.
            • snajper55 Re: Broń w pracy 11.04.24, 22:28
              kokosowy15 napisał(a):

> Na przykład, jeżeli jest to ujęte w przepisach wewnętrznych zakładu. Nie słysza
              > łem, żeby w przeciętnej polskiej firmie ktoś, pisząc regulamin myślał o tych 2%
              > ludzi, posiadających pozwolenie na broń

100% ludzi może mieć broń palna. Czarnoprochową.

S.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Broń w pracy 11.04.24, 12:53
      Zareagowałabym paniką i natychmiastowym zgłoszeniem do HR, z informacją, że jeśli tego tematu nie rozwiążą natychmiast, to zgłaszam na policję.

No bez jaj.
      • kokosowy15 Re: Broń w pracy 11.04.24, 15:29
        Na jaką reakcje policji liczysz?
        • cranberries1983 Re: Broń w pracy 11.04.24, 16:21
          sprawdzenie czy facet ma pozwolonie na borń i czy mam prawo nosić ją do biura
          • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:27
            Ma pozwolenie na broń o czym otwarcie mówi. Do tej pory nie nosił do pracy od jakiegoś czasu nosi i to jest niepokojące.
            • sanciasancia Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:29
              Nie szkodzi, żeby policja sprawdziła, czy on faktycznie je ma, czy tylko tak mówi.
              • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:35
                Ma i jego żona też ma. Jeżdżą na strzelnicę z dziećmi. Co więcej swoją matkę też brał na tą strzelnicę twierdząc, że to taka rodzinna rozrywka.
            • arthwen Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:34
              Ale te pozwolenia się różnią i nie każde pozwolenie uprawnia do noszenia broni ze sobą wszędzie.
              • eagle.eagle Re: Broń w pracy 11.04.24, 19:25
                arthwen napisał(a):

> Ale te pozwolenia się różnią i nie każde pozwolenie uprawnia do noszenia broni
                > ze sobą wszędzie.
                >

Dokładnie. I to co mówi facet jest mało ważne, papier się sprawdza. A od tego jest policja.
    • eriu Re: Broń w pracy 11.04.24, 13:01
      Wiem, że na niektórych placówkach użyteczności publicznej jest wprost na drzwiach naklejane, że nie możesz mieć broni. Widziałam takie naklejki na drzwiach.

Zgłosiłabym do przełożonego, że nosi broń w pracy. Tym bardzie, że może to wpłynąć na bezpieczeństwo. Bo skoro to placówka użyteczności publicznej to ktoś może mu tę broń odebrać i stanowić zagrożenie dla wszystkich pracowników i osób tam przebywających i właśnie taki argument bym podniosła w rozmowie z przełożonym, że tego się obawiam i dlatego bym chciała żeby nie nosił broni do pracy.
      • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 18:03
        Przełożony od wczorajsze, ale nic nie zrobił bo to jego kumpel 🤦Musiałoby się oprzeć o prezesa i to już byłby dym na całą firme, ale chyba będę musiaa napisać anonim , bo innego wyjścia nie widzę. Ten kierownik rozmawiał z tym jego przyjacielem, który też nie wie po co przychodzi z bronią codziennie.
        • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 19:14
          Przełożony wie od wczoraj miało być
    • aga_sama Re: Broń w pracy 11.04.24, 14:31
      Zgłoś do przełożonych, że współpracownik na co dzień ma broń w pracy.
      Masz problem ze zgloszeniem - poproś znajomego/ znajomą, żeby zrobił zdjęcie panu (bez twarzy) i anonimowo wrzućcie to na jakiś lokalny spotted.
      To, że ma pozwolenie nie oznacza, że może sobie z nią wszędzie chodzić.
      Jeżeli po pracy jedzie na strzelnicę, niech wraca po bron do domu.
      • babcia47 Re: Broń w pracy 11.04.24, 16:35
        Nawet gdy czlowiek dostal pozwolenie bo czuje się zagrozony niekoniecznie musi to obejmować chodzenie z bronią cały czas tylko możliwość posiadania jej w domu. W pracy, jak ktoś wyzej pisał, jest możliwość odebrania mu jej, zgubienia i wogole dla mnie np taki czlowiek zaczyna stanowić zagrożenie. Moja mama miała pozwolenie na broń wydane na wniosek zakładu pracy ale nawet na jego terenie zakładała kaburę i brała broń tylko w określonych przypadkach. Poza tym znajdowała się w zabezpieczonej szafce na broń i pod ochroną. Są niektórzy jak Ziobro którzy uważają ze mogą mieć wszędzie bo właśnie udają się na strzelnice ale nawet w Sejmie musial ją zdawać do depozytu, druga sprawa ze jak chce na strzelnice to niech jedzie po broń do domu a nie paraduje z nią wszędzie, zemdleje albo ulegnie wypadkowi, broń zniknie i dopiero będą problemy
    • kachaa17 Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:27
      Rzecz się dzieje w Polsce?
      • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:32
        Tak.
    • sanciasancia Re: Broń w pracy 11.04.24, 17:32
      Zgłosiłabym do kadr i do przełożonego, niech ludzie z wyższego oczka siatki płac się zastanawiają co zrobić, żeby współpracownik nie przynosił broni do pracy.

Jestem złośliwa, więc być może przyuważywszy kaburę, zadzwoniłabym na policję. (Tak, w Stanach też ludzie dzwonią na policję, jak widzą kogoś z bronią.)
      • kokosowy15 Re: Broń w pracy 11.04.24, 20:05
        W stanach nie dzwonią, żeby policja sprawdziła czy kierujący samochodem ma prawo jazdy? Zawsze możesz podejrzewać, że nie posiada i się go boisz.
        • sanciasancia Re: Broń w pracy 12.04.24, 06:45
          Cieknie ci z tego śrubokręta strasznie.
    • abria Re: Broń w pracy 11.04.24, 20:14
      idę do psychiatry, mówię jak jest, czyli że świr przychodzi do pracy z bronią a ty czujesz się zagrożona bo tacy ludzie w USA mordują co chwilę swoich współpracowników, masz lęki i chcesz L4 bo nie jesteś w stanie pracować

piszesz maila do HR z informacją że dopóki koleś tam pracuje ty nie przychodzisz
    • skumbrie Re: Broń w pracy 11.04.24, 20:20
      Kiedyś to były trolle. Łza się w oku kręci...

Trudno, wyeliminuje was przy pierwszej okazji. Może też się podszkolić powinnaś.
    • lisciasty_pl Re: Broń w pracy 11.04.24, 21:07
      Marny troll.
      A do panikar które połknęły haczyk - tak, można nosić broń i nie musi to być do ochrony osobistej, kupa ludzi na co dzień nosi i nikt nie robi z tego problemu. Średnio w ciągu roku około 30 tys. ludzi uzyskuje papiery więc statystycznie w większości biur pracuje kilka-kilkanaście potencjalnie śmiertelnych nosicieli tongue_out
      • kachaa17 Re: Broń w pracy 11.04.24, 22:20
        Może i troll ale noszenie broni do pracy nie jest normalne.
        • felicjastrelicja Re: Broń w pracy 12.04.24, 00:32
          Właśnie o to mi chodzi, że to nie jest normalne. Niektórzy tego nie rozumieją i dają głupie rady, że też mamy sobie kupić .
          • lisciasty_pl Re: Broń w pracy 12.04.24, 09:30
            A co jest w tym nienormalnego?
            Rada żeby sobie również kupić jest akurat bardzo mądra :]
        • lisciasty_pl Re: Broń w pracy 12.04.24, 09:20
          Dlaczego nienormalne? Dla mnie bardziej nienormalne jest noszenie do pracy alkoholu i picie go w niej.
      • profes79 Re: Broń w pracy 12.04.24, 06:24
        Między "uzyskuje pozwolenie" a "nosi ze sobą broń do biura" jest znacząca różnica.
        Druga rzecz - w 2023 wydano 40k pozwoleń ale "tylko" 6k na broń do ochrony osobistej; gros pozwoleń to broń sportowa (12k), kolekcjonerska (17k) i łowiecka (4k). A z tym raczej nikt do roboty nie chodzi. Kolejna kwestia - to efekt wojny na Ukrainie - w 2022 zezwoleń na broń osobistą wydano 150...według danych policyjnych w 2023 w całej Polsce było trochę ponad 35k zezwoleń na broń osobistą.
        • lisciasty_pl Re: Broń w pracy 12.04.24, 09:23
          No jest różnica bo nie ma przymusu noszenia broni tongue_out Noszenie jest upierdliwe, bo to jednak kawałek metalu który swoje waży i ma jakieś gabaryty. Trzeba pilnować bo zgubienie/kradzież oznacza surowe konsekwencje dla posiadacza, włącznie z odebraniem pozwolenia na pozostałe zabawki.
          Sportowcy mogą nosić. Można nawet nosić kałacha zgodnie z prawem. Załadowanego dodam. Jedyny wymóg to skryte noszenie, żeby nie było widać że delikwent ma broń.
    • melmire Re: Broń w pracy 12.04.24, 01:51
      Zaczelabym chodzic z siekiera smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka