Dodaj do ulubionych

Problem z wagą

14.04.24, 10:37
Poszukuję wagi osobowej, która będzie dokładna (naliczanie co 100g) i niezawodna.
Aktualna mnie bardzo wkurza, ponieważ mimo tego, że zawsze ważę się rano, po oddaniu moczu, w samej bieliźnie - fiksuje. Potrafi wskazać wynik, a przy ponownym zważeniu po dziesięciu sekundach wskazuje np. 1kg 200g mniej.
Stolerowałabym 100 - 200 g różnicy (można inaczej stanąć na wadze), ale kilo dwieście?

Polećcie dobry , dokładny i niezawodny model wagi.
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Problem z wagą 14.04.24, 10:42
      Mam taką.
      allegro.pl/oferta/waga-lazienkowa-elektroniczna-srebrna-do-180kg-precyzyjny-pomiar-ladna-led-13426139410

Pierwszy pomiar po postawieniu wagi na podlodze bywa zawyzony (trzymam wage w szafce). Potem pomiary cały czas powtarzalne.
      • yenna_m Re: Problem z wagą 14.04.24, 10:43
        I ten pierwszy pomiar po zestaeieniu wagi na podloge jest 1,2 kg wyzszy.
    • wapaha Re: Problem z wagą 14.04.24, 10:49
      to nie chodzi o wagę ale o to, że waga kobiet się waha i ma prawo się wahać
      nawet jeżeli bedziesz miała wagę szpitalną, z opcją co 100g - to i tak może codziennie wskazywać cos innego w zalezności od dnia cyklu, wypróżnienia, nawodnienia

organizm ludzki to nie apteka-tu nie ma nic dokładnie-idealnie-co do joty
      • kochamruskieileniwe Re: Problem z wagą 14.04.24, 10:53
        Wapaha, ale przeczytałaś post startowy?
        No nie, waga po ponownym ważeniu nie będzie się wahać. Nie ma bata... ile to czasu pomiędzy ważeniem, a ponownym ważeniem upłynie? Maksymalnie 5 minut...
        • wapaha Re: Problem z wagą 14.04.24, 10:59
          masz rację-przeczytałam i poszłam dalej -ale to dlatego, że zapaliła mi się lampka alarmowa i poszłam dalej bo :

po co ponownie się ważyć....
          i ile razy zanim się uzna, że wynik jest ok ?

odpowiadając : mam medisanę z lidla i apkę do niej ale nie wiem czy ponownym, ponownym i poponownym zważeniu wciąż pokazuje to samo..
          • alterego72 Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:14
            Po co się ponownie ważyć?
            Może po to, by przekonać się, waga fiksuje?
            No bo chyba dobra waga powinna w ciągu kilku minut dat tej samej osobie trzy w miarę zbliżone pomiary, nieprawdaż?
            Wchodzisz na wagę i pokazuje ci ona np. 60 kg. Po chwili pokazuje 58,8. Po kolejnym zważeniu 59, 4.
            Który pomiar jest wtedy właściwy, skoro wszystkie były w ciągu 5 minut i zasadniczo powinny być jeśli nie jednakowe, to przynajmniej bardzo zbliżone?
            • 35wcieniu Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:19
              Czasami te pomiary są różne przez nierówności podłogi, w sumie bardzo często. Tzn dobrze jest stawiać wagę zawsze np. na tej samej kafelce.

Nie mialam w życiu zbyt wielu wag ale wszystkie, które miałam miały właśnie takie odchyły w zależności od miejsca.
              • ichi51e Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:21
                No właśnie tego typu wahnięcia to się zdarzają jeśli ktoś ma nierówną podłogę albo stawia wagę na dywaniku lazienkowym.
              • stasi1 Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:29
                U znajomych wagę wystawiam spod szafki, staje, waży mnie. Wyłącza się staje w tym samym miejscu i pomiar jest inny, może nie o kg ale jest
                • z_lasu Re: Problem z wagą 14.04.24, 18:49
                  U mnie przy tym samym ustawieniu różnice pomiaru są do 1 kg. Też się chętnie dowiem gdzie kupić wagę, która potrafi ważyć, a nie pokazuje losowe wartości.
              • kocynder Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:34
                Na TYM kafelku! Ja rozumiem, że ematka feministką jest, ale jak dotąd kafelek jest rodzaju męskiego! wink
              • mikams75 Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:45
                Dokładne tak, ja już wiem na którym kafelku będzie niższa waga i tego się trzymam wink
              • arthwen Re: Problem z wagą 14.04.24, 12:10
                35wcieniu napisał(a):

> Czasami te pomiary są różne przez nierówności podłogi, w sumie bardzo często. T
                > zn dobrze jest stawiać wagę zawsze np. na tej samej kafelce.
                >
                > Nie mialam w życiu zbyt wielu wag ale wszystkie, które miałam miały właśnie tak
                > ie odchyły w zależności od miejsca.
                >

Kafelki są rodzaju męskiego. Ten kafelek, nie ta kafelka.
            • wapaha Re: Problem z wagą 14.04.24, 12:52
              alterego72 napisała:

> No bo chyba dobra waga powinna w ciągu kilku minut dat tej samej osobie trzy w
              > miarę zbliżone pomiary, nieprawdaż?
              prawda

> Wchodzisz na wagę i pokazuje ci ona np. 60 kg. Po chwili pokazuje 58,8. Po kole
              > jnym zważeniu 59, 4.
              > Który pomiar jest wtedy właściwy, skoro wszystkie były w ciągu 5 minut i zasadn
              > iczo powinny być jeśli nie jednakowe, to przynajmniej bardzo zbliżone?

Uśredniony
              Czyli 59,4 kg
              O ile waga co do +/- grama nie jest istotna- a chyba nie ma przypadków w których jest-no może poza noworodkami i niemowlętami gdy trzeba obliczyć jaka np.dawkę leku podać i osobami z zaburzeniami odżywiania typu anoreksja/bulimia
              We wszystkich innych obsesyjne ważenie się ( a za takie uwazam się wazenie "co chwile", ważenie kilka razy dziennie ba-nawet ważenie codzienne trąci juz lekkim zboczeniem ) do niczego dobrego nie prowadzi

tak wiem, o to nie pytałaś ale lubię się rozpisywac wink
              • z_lasu Re: Problem z wagą 14.04.24, 18:47
                Ale ona nie waży się co chwilę ani kilka razy dziennie. Waży się raz dziennie. Tyle tylko, że wykonuje kilka pomiarów, bo ma wątpliwości co do ich prawidłowości. I przy kilku pomiarach w odstępie 1-2 min ma wyniki rozbieżne o 1,2 kg. To nie z autorką jest coś nie tak, tylko z wagą. Niestety większość pomiarowych urządzeń elektronicznych obecnych na rynku tak działa.
                • alterego72 Re: Problem z wagą 14.04.24, 19:14
                  Tak właśnie jest.
                  I bardzo chciałabym znaleźć jednak urządzenie, które w ciągu kilku minut wskaże mi trzy takie same wyniki (ewentualnie różne o 100g, a nie o 1200...)
      • przepio Re: Problem z wagą 14.04.24, 10:55
        wapaha napisała:

> organizm ludzki to nie apteka-tu nie ma nic dokładnie-idealnie-co do joty

Wątkodajce nie chodzi o to, że z dnia na dzień waga pokazuje inne wartości. Tylko o to, że za 3 minuty po zważeniu potrafi podać inna wagę
        • 35wcieniu Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:20
          A wapasze chyba chodzi o to że jest ponad to i półtora kilo w jedną czy drugą stronę nie jest dla niej istotne wink
          • wapaha Re: Problem z wagą 14.04.24, 12:55
            35wcieniu napisał(a):

> A wapasze chyba chodzi o to że jest ponad to i półtora kilo w jedną czy drugą s
            > tronę nie jest dla niej istotne wink
            >
            jest istotne -jesli mam taki cel ( zgubic/dodac )
            ale jak wyżej napisałam - nie powinno się przywiązywać wagi do takich niewielkich zmian wagi wink
            • 35wcieniu Re: Problem z wagą 14.04.24, 19:32
              Ale tu nie chodzi o niewielkie zmiany wagi tylko o wagę która dwa razy waży to samo pokazując wynik inny o półtora kg.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Problem z wagą 14.04.24, 10:51
      Mam wagę łazienkową Xiaomi i jest fajna, dokładna. Dodatkowo łączy się z aplikacją i zapisuje wyniki.
      • alterego72 Re: Problem z wagą 14.04.24, 10:58
        Jakiś link do modelu?
        • pseudo_stokrotka Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:54
          Ja też mam Xiaomi. Mi Body Composition 2.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Problem z wagą 14.04.24, 13:40
            Ja mam chyba starszą: allegro.pl/oferta/inteligentna-waga-lazienkowa-xiaomi-bluetooth-analityczna-bmi-13-parametrow-10972151407
          • drilka Re: Problem z wagą 14.04.24, 13:52
            Też ją mam i polecam. Ale faktycznie jest tak, że jak się ją przestawi to pierwszy pomiar zawyża o kg. Nastepne są ok, nie świruje Ja ją trzymam na podłodze w tym samym miejscu, jest przestawiana tylko przy sprzątaniu.
    • ichi51e Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:20
      Tego typu wahnięcia nie mają znaczenia. Waż się o jednej godzinie raz. Nie patrzysz 100g czy 1000g tylko patrzysz tendencję. Jak masz spadkowa albo stoi to dobrze jak rośnie źle.
      • ichi51e Re: Problem z wagą 14.04.24, 11:22
        Włażenie na wagę dla upewnienia się czy alby nie kłamie to droga do psychozy.
      • yenna_m Re: Problem z wagą 14.04.24, 13:13
        Tego typu wahniecia maja znaczenie, jeśli w przeciagu minuty waga pokazuje 5 roznych wynikow a rozpietosc miedzy nimi to 2-5 kg.
        Tak, miałam taką wagę.
        I nie, nie o krzywą podloge tu chodzi tylko wagę do niczego.
      • z_lasu Re: Problem z wagą 14.04.24, 18:51
        Trudno ocenić tendencję, jak waga pokazuje losowe wartości z dokładnością do 1,5 kg.
    • galaxyhitchhiker Re: Problem z wagą 14.04.24, 12:01
      Moja tak świrowała jak nie czekałam aż się wyzeruje przed pomiarem smile Jak podchodzę cierpliwie, to przy trzech pomiarach co kilka sekund pokaże ten sam wynik.

Sprawdź jeszcze czy nie masz jakichś lipnych baterii, te też potrafią namieszać.
    • halyna_z_trzebowniska Re: Problem z wagą 14.04.24, 13:59
      Potrzebujesz terapeuty a nie wagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka