Dodaj do ulubionych

LO rekrutacja Poznań

15.04.24, 22:41
Czy w tym roku można wybrać 3 szkoły, ale dowolną liczbę profili?
Gdzie się wybierają Wasze dzieci?
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 08:54
      Wszystko jest na stronie kuratorium.
      Z tego co wiem, jest jak w zeszłym roku. Uczeń może wybrać 4 szkoły w Poznaniu i 4 w powiecie poznańskim oraz dowolna liczbę profili w tych wybranych szkolach.
      Moje dzieci nie łapią się na rekrutację w tym roku.
      • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 14:03
        Oczywiście jest na stronie kuratorium, ale nie do końca jasno napisane wink Są trzy szkoły, ale dodatkowa informacja:

limit wniosków
        do nie więcej niż trzech szkół prowadzonych przez dany organ prowadzący
        organ prowadzący może określić inną maksymalną liczbę wybranych szkół, którą można wskazać we wniosku
        • princy-mincy Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 16:17
          znalazłam, że jeszcze nie wiadomo ile Szkół można wybrać na rok szkolny 2024/25 natomiast czy są trzy czy cztery, w danej szkole można wybrać tyle oddziałów, ile się chce.
          Powodzenia w rekrutacji, my to przechodziliśmy rok temu
          • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 17:19
            Dzięki smile
    • aguar Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 09:47
      Syn brał udział w rekrutacji w zeszłym roku. Teraz się uczy w XVI LO. Jak byś potrzebowała jakichś informacji o tym liceum, mogę napisać. Także o kilku innych, do których dostali się znajomi syna.
      • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 13:53
        O, chętnie, ma Krzesiny na liście smile
        Czy języki rzeczywiście są na wysokim poziomie?
        Czy realnie jest jedna zmiana?

I z drugiej strony - czy jest parcie na wyniki i zakuwanie po nocach? Nie zależy mi na 5 i 6 w liceum wink
        Nauczyciele ok? Wiem, że to zależy na kogo się trafi, ale tak ogólnie.
        • aguar Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 14:24
          Nauczyciele w większości ok. Nawet jak były pewne skargi na panią od informy na początku roku szkolnego, to się po interwencji poprawiła.
          Jest 6 godzin angielskiego, w tym jedna z nativem i to jest wszystko na wysokim poziomie. Uczniowie z 4 klas są podzieleni wg poziomów na 8 grup, więc też poziom jest dostosowany do uczniów. Mają też niektóre przedmioty po angielsku, syn matematykę i geografię, i tu syn narzeka na wymowę nauczycielek (że mówią z takim akcentem, jak ja, he, he).
          Na drugi język syn wybrał hiszpański, poziom raczej ok, chociaż to najbardziej przeładowana grupa. Jak się wybierze inny, jest szansa na kameralne zajęcia smile
          "Czy realnie jest jedna zmiana?" Dokładnie tak smile
          "I z drugiej strony - czy jest parcie na wyniki i zakuwanie po nocach? Nie zależy mi na 5 i 6 w liceum" W moim odczuciu jest spokojnie, syn nie zarywa nocek, ale jest zdolny. Z poziomu 5 i 6, czasem 4, sporadycznie coś gorszego w podstawówce, zszedł do 4 i 5, czasem 3, sporadycznie 6 lub coś gorszego.
          Szkoła jest proeuropejska, także przyjęli kilkunastu uczniów z Palestyny na zasadzie obserwatorów, może to komuś nie pasować, nam nie. Może nie pasować, że jest to zespół szkół z podstawówką i przedszkolem, młodsze dzieciaki się tam kręcą, chociaż samo liceum jest dość kameralne - po 4 klasy w roczniku.
          Zebrania są stacjonarne i dość często, chociaż niezbyt długie.
          Syn narzeka, że mało jest wycieczek/wyjść jednodniowych, kilkugodzinnych, byli tylko na dwóch, w czerwcu pojadą na wycieczkę trzydniową.
          Szkoła organizuje wyjazdy już nieklasowe, tylko dla chętnych do Anglii, Szkocji, Hiszpanii, Belgii i wymianę z Belgami.
          • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 14:51
            Dziękuję! Niestety hiszpański jako drugi, więc trudno, w razie czego będzie mniej kameralnie wink
            • aguar Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 15:45
              I tak nie jest źle z tym hiszpańskim, pani daje radę.
          • bruy-ere Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 21:30
            "Syn narzeka, że mało jest wycieczek/wyjść jednodniowych, kilkugodzinnych, byli tylko na dwóch, w czerwcu pojadą na wycieczkę trzydniową."

Syn ma rację, faktycznie bardzo mało tych wyjść. U mojego (inne miasto, lo ze środka rankingu) to w samym kinie byli ze 3 razy i w wielu innych miejscach też.
    • renia266 Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 12:04
      Ja przeżyłam 2 rekrutacje w ostatnich latach, cieszę się, ze to już za mną. Ta 2 lata temu była faktycznie straszna, natomiast w zeszłym roku, pomimo stosunkowo wysokich progów , bez problemu w rekrutacji uzupełniającej można się było dostać do wymarzonej szkoły. W tym roku też myśle, że bedzie łatwiej.
      • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 13:54
        Mam nadzieję, że będzie łatwiej, bo rocznik mniej liczny. Klas co prawda też mniej, ale aż takiego wyścigu jak w poprzednich latach nie powinno być.
    • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 13:33
      Moja wybiera kierując głównie odległością / komfortem dojazdu i tym, czy jest profil biol-chem albo przyrodniczy.
      Nie mamy ciśnienia na topowe, ale tez nie ma na liście słabych. Wiem, ze czwórkę ma na liście.
      • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 13:57
        U nas też dojazd ważny, po co spędzać 1,5h w komunikacji wink
        Mam teorię, może błędną wink żeby jako ostatnią wpisać jakaś słabą szkołę, wtedy nawet jak nastąpi jakaś katastrofa na egzaminie (nie przewiduję) to się dostanie. Choć w razie czego można zmienić wybór po egzaminie, więc może bez sensu.
        • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 14:11
          Mnie to jakos nie stresuje. Młoda trochę przeżywa. Widzę jak mieli te testy. Korepetytorka jest dobrej myśli. Próbne zaliczyła super. Czerwony pasek ma. To nie jest warte stresowania się.
          Za dwa lata będę maturę starszaka przeżywać pewnie, bo to już bardziej decydująca kwestia, zwłaszcza, ze po technikum chce iść na zupełnie inny, trudny kierunek.
          • ophelia78 Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 15:29
            Wlasnie E8 jedynie zdecydowanie bardziej decydującą kwestią - bo piszesz go raz i ma mega wpływ na to do jakiej szkoyl trafisz.
            Maturę możesz poprawiać do usr .... śmierci.
            • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 16:04
              Ale pitolisz…
              Z mojego kiepskiego LO ludzie podostawali się na prawo i medycynę.
              To nie szkoła, a dziecko są istotne. Umiejętności, wiedza, ambicje i jasny cel. Tak było, jest i raczej się nie zmieni. Czy przy przyjęciu na studia decyduje które LO kończyłas? Nie. Liczy się to jak napisałaś maturę i kiedyś egzaminy wstępne.

Mnie to nie rusza, ale weź ciśnienia nie rob.
              • scarlett74 Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 17:39
                Sama shelly pitolisz... Z mojego kiepskiego lo na palcach jednej ręki policzę tych ,którzy dostali się na studia
                • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 17:46
                  Ale się dostali. Wierzysz w swoje dziecko czy w moc rankingów?
                • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 18:12
                  scarlett74 napisała:

> Sama shelly pitolisz... Z mojego kiepskiego lo na palcach jednej ręki policzę t
                  > ych ,którzy dostali się na studia

Z mojego "prestiżowego" poznańskiego LO wszyscy dostali się na te studia, na które chcieli. Większość z nas ma jedno wspólne wspomnienie z LO - niedzielny ból brzucha, bo w poniedziałek rano był angielski...

Więc potrzebna jest równowaga - między topowymi a kiepskimi szkołami jest jeszcze całkiem sporo możliwości wink
              • princy-mincy Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 18:15
                Ty chodziłaś do liceum w innych czasach niż obecne dzieci.
                Tak jak napisano wyżej, E8 piszesz tylko raz, nie da się go nie zdać ale nie da się i poprawić. W ostatnich latach w Poznaniu był zablokowany wybór Szkół - w takim sensie, że jeśli dziecko trafiło np do technikum i nie zaliczylo pierwszej klasy to zostawało w technikum, nie mogło ponownie startować w rekrutacji z rocznikiem niżej np do liceum.
                • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 18:21
                  Wszystko da się obejść wink
                  • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 18:21
                    A najgorzej przejmować się na zapas.
                    • princy-mincy Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 19:18
                      Nie chodzi o przejmowanie się na zapas, tylko o fakt, że E8 nie da się poprawić w przeciwieństwie do matury.
                      • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 19:49
                        To straszne
                • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 22:06
                  . W ostatnich latach w Poznaniu był zablokowany wybór Szkół - w
                  > takim sensie, że jeśli dziecko trafiło np do technikum i nie zaliczylo pierwsze
                  > j klasy to zostawało w technikum, nie mogło ponownie startować w rekrutacji z r
                  > ocznikiem niżej np do liceum.

To nam z wielu względów nie grozi 😉
        • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 14:12
          Będzie dobrze Lady wink byle szczęśliwi byli i ze spokojna głowa.
          • lady.madrugada Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 14:49
            Moje dziecko na szczęście wyluzowane, ja widzę, że byłam twarda, a mięknę i zaczynam za dużo rozkminiać wink Choć realnie powodów do zmartwień póki co nie mam, pasek, wolontariaty i inne bzdety są, egzamin powinien pójść ok, patrząc na próbne, więc trzeba przeżyć ten miesiąc do E8 i jakoś to będzie wink

• shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 15:05
              Mi szkodzą wątki rekrutacyjne, wiec omijam 😁
              • scarlett74 Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 17:37
                To po co tu włazisz...
                • shellyanna Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 17:45
                  😀 bo zobaczyłam nazwę mojego rodzinnego miasta.
                  • scarlett74 Re: LO rekrutacja Poznań 16.04.24, 17:46
                    http://emots.yetihehe.com/1/mruga.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka