Dodaj do ulubionych

Lazurowe Wybrzeże

18.04.24, 23:59
Ematka wie wszystko.
Warto tam jechać? W sezonie? Jakoś zaraz po olimpiadzie? Czy cena totalnie nieadekwatna do jakości i lepiej zwiedzać w zimie?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 00:16
      Zaraz po olimpiadzie są igrzyska.
    • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 00:26
      Najlepiej w koncu sierpia i poczatkiem wrzesnia. Turystow duzo juz mniej Lawenda jeszcze kwitnie. Morze Srodziemne sie nagrzalo i jest naprawde ciepla woda. Wspaniale wielkie brzoskwinie w sprzedazy i winogrona tamtejsze mniam
      • dame_de_coeur Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 06:32
        Również polecam wrzesień albo październik.
      • jkl13 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 06:54
        Lawenda we wrześniu? Lawenda na lazurowym kwitnie od połowy czerwca do połowy lipca, można to sprawdzić na mapach w necie. We wrześniu jeśli coś tam kwitnie, to na pewno nie jest to Lawenda.
        • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 09:07
          Chyba mowisz o polach lawendowych hodowanych w celach produkcji perfum. Lawenda ozdobna na ulicach jest tam do pazdziernika
          • jkl13 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:23
            Jeżeli ktoś chce jechać zobaczyć lawendę na lazurowym wybrzeżu czy w Prowansji, to raczej nie u kogoś w ogródku czy na skwerku przy ulicy, a właśnie na wielkich polach. A ta kończy się w drugiej połowie lipca, bo wtedy jest ścinana i przetwarzana.
            • ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:24
              Nie na lawendę się jeździ na Lazurowe Wybrzeże w każdym razie big_grin
            • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:27
              Ja lubię połączenie lawendy z architekturą, więc te "domowe" bardziej lubię niż całe pola
    • malgosiagosia Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 00:58
      Nie warto jechac tam w ogole.
      • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 01:06
        A ty bylas pol dnia w drodze na wycieczke do Hiszpanii? 😄
        • malgosiagosia Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 01:14
          princesswhitewolf napisała:

> A ty bylas pol dnia w drodze na wycieczke do Hiszpanii? 😄

Pol dnia? Skad ci to przyszlo do glowy? Nie rozumiem skad biora sie tego rodzaju wnioski.
          • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 01:26
            Na podst mojej znajomej ktora tez uwaza ze nie warto a byla pol dnia w drodze do Hiszpanii.

A na jakiej podstawie uwazasz ze nie warto? Co widzialas?
            • malgosiagosia Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 01:30
              princesswhitewolf napisała:

> Na podst mojej znajomej ktora tez uwaza ze nie warto a byla pol dnia w drodze d
              > o Hiszpanii.
              >

To teraz widzisz jak ograniczone masz mozliwosci weryfikacji mojego doswiadczenia.

> A na jakiej podstawie uwazasz ze nie warto? Co widzialas?

A, to bylo mnie o to zapytac, zanim zabralas sie do wypisywania bzdur.
              • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 09:05
                No i nic nie masz do powiedzenia.... bylas w ogole tam?

Tylko bedziesz sie rozwodzic nad moim sarkazem.
                Nie spotkalam sie z osoba ktora stwierdzila ze nie warto tam jechac. Jedno z najpiekniejszych miejsc w Europie
      • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 07:12
        Dlaczego?
      • boogiecat Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 22:40
        malgosiagosia napisała:

> Nie warto jechac tam w ogole.

Nie bluznij, to najpiekniejsze miejsce na swiecie🤷🏻‍♀️
    • ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 07:07
      W zimie nie bardzo jest co zwiedzać moim zdaniem. W ogóle to oczywiście warto tam jest pięknie. Czy akurat pchać się w okresie olimpijskim to nie wiem. Pytanie jakie cele wycieczkowe w sumie i o których okolicach mowa
    • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 07:12
      Byłam i latem (sierpień) i zimą i wiosną. Najmniej podobało mi się latem - za gorąco, ale w sumie co kto lubi.

Zimą możesz trafić na kwitnienie mimozy - jest nawet szlak "mimozowy'. Jest zdecydowanie mniej ludzi, co wazne nie tylko przy zwiedzaniu konkretnych miejsc, ale zwykłym przemieszczaniu się.

p.s. a w ogóle bardzo, bardzo warto.

Latem więcej fajnego jedzenia i większe możliwości jedzenia na zewnątrz
    • ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 09:18
      Jeżdzimy tam wiosną do końca maja lub wrzesień. W maju wszystko śródziemnomorsko kwitnie a we wrześniu ciepła woda w morzu .Omijamy mega drogi i tłoczny czerwiec , lipiec i sierpień.
      Hotele Ibis lub campingi . Oni mają tam camping na campingu. Załatwiamy poprzez eurocamp.pl
    • swinka-morska Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 10:00
      Oczywiście, że warto smile
      Koniec sierpnia/wrzesień to najlepszy moment.
      W lipcu można trafić na masakryczne upały.
      Bardzo fajną bazą wypadową jest Frejus - to połowa drogi między Saint Tropez i Cannes.
      • ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 10:28
        lub Port Grimaud miedzy Saint Tropez a Frejus 😊
        • zbytomia100 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 11:54
          Port Grimaud jest w swietnym miejscu, transport pub jest mega tani, zesmy pol wybrzeza autobusami i pociagami zwiedzili, startujac z portu.
          W szczycie sezonu wiadomo, turysta na turyscie, w knajpkach walka o stolik itd. Cannes nieciekawe, omijac oceanarium w monaco, drogie i nudne.
          • ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 14:06
            zbytomia100 napisała:

> Port Grimaud jest w swietnym miejscu, transport pub jest mega tani, zesmy pol w
            > ybrzeza autobusami i pociagami zwiedzili, startujac z portu.
            > W szczycie sezonu wiadomo, turysta na turyscie, w knajpkach walka o stolik itd.
            > Cannes nieciekawe, omijac oceanarium w monaco, drogie i nudne.

Tak , transport publiczny b.tani , np autobusy miedzy miejscowościami niezależnie czy sie jedzie 2 km czy 50 km kosztuje 3 Euro
          • ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:28
            Fajny jest aquapark w Antibes (część zwierzęca). Będąc tam miałam co prawda wyrzuty sumienia odnośnie tych żółwi i delfinów. Ale tak było strasznie fajnie pływać obok… orki też fajna aczkolwiek uważam że akwarium mają za małe.
    • pursuedbyabear Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 10:39
      W sezonie nie.
      Poza tym oczywiście, że warto. Jest tam mnóstwo do zwiedzania.
    • aqua48 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 11:26
      Byłam na początku maja. Było bardzo przyjemnie, ciepło, ładna pogoda (choć jeszcze nie do kapania się) turystów jeszcze nie tak wielu. Na pewno warto przy okazji zwiedzić też Monaco.
    • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 14:19
      To ja jeszcze coś na poparcie zimy (ale wiosna też super) https://bestfrenchriviera.tours/wp-content/uploads/2022/06/Mimosa-forest-scaled.jpg

https://images.france.fr/zeaejvyq9bhj/30e7RaKmL6wgIUQkauIMIA/99e99912df01f996f094bb60217325df/Tanneron.jpg?w=1120&h=490&q=70&fl=progressive&fit=fill
      • ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:29
        Zima mega malownicza - zawsze jeżdżę późnym latem i jakoś się na tym zafiksowałam. Pięknie!
        • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:59
          Mimozy - są specjalne szlaki. Ja trafiłam z terminem przypadkiem (druga połowa lutego), ale jak komuś zalezy to powinien sobie to kwitnienie dokładniej sprawdzić.

p.s. przy okazji się dowiedziałam/sprawdziłam sobie, że "mimozami jesień się zaczyna" to bzdura bo w naszym klimacie prawdziwe mimozy nie rosną
          • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:26
            Ale to chodzilo o nawłoć ktora kiedys byla nazywana mimoza.Mimoza niejedno ma imie
            • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:26
              ( za czasow Tuwima uzywane)
            • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:28
              właśnie o tym piszęwink, że to nie była mimoza
    • melmire Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 14:20
      A koniecznie musisz Lazurowe wybrzeze? Perigord jest bardzo piekny w kazdej prawie porze roku, tyle ze morza nie ma smile
      • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:18
        Wiele miejsc jest pięknychsmile

p.s. jeżeli jednak lato to polecam Bretanię
        • taje Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:44
          A ja nieodmiennie polecam Ile de Re choć Bretania też piękna.
          • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:46
            Gdzieś czytałam, że chcą się pozbyć turystów bo mają dość
            • taje Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 19:54
              Bywam co roku i nie czuję się niemile widziana.
              • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:04
                Nie sądzę, ze to się objawia niegrzecznym zachowaniem tubylców (ale to wszystko to i tak raczej dotyczy wszystkich miejsc turystycznych)
        • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:22
          Wszedzie bywaja upaly. W Bretanii tez a jak nie to Il pleut en Bretagne
      • chatgris01 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:37
        Z Bretanii wyjedzie szczuplejsza niż z Perigord cool
        • chatgris01 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:37
          Z Lazurowego też (szczuplejsza).
    • taje Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:26
      W lipcu i sierpniu jest tam dla mnie za gorąco, ale ja nie znoszę upałów.
    • michunia_01 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:15
      Warto zawsze! Lazurowe Wybrzeze i jesli starczy czasu to Prowansja tez.
      Lato to upaly, cykady, zapach sosen, cieple morze. Cassis, Villefranche sur Mer, Ile de Porquerolles, Camargue sa zachwycajace. Baza w Prowansji to np. Aix, na Lazurowym Wybrzezu Nicea?
      Jest drogo, ale nigdy nie zalowalam roztrwonionych tam pieniedzy.
    • vivi86 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:54
      A planetka z Grecią 🤭?
    • krwawy.lolo Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 19:58
      Ile trzeba by ełro przeznaczyć na tydzień w skromnym, aczkolwiek nie zagrzybionym/zaszczurzonym, kątku z własnym kiblem i łazienką, właśnie tak pod koniec września?
      Nie chce mi się bukingować.
      Proszę o doradę eMatki.
      • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:06
        Pytanie gdzie - inne będą ceny w Monaco inne w Saint Raphael/Frejus itd.
        • krwawy.lolo Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:11
          Gdzie ładna plaża, tanie żarcie na ulicy i raczej z dala od jakichś narkomańskich okolic.
          • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:12
            ale jaka miejscowość
            • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:15
              p.s. czy chcesz siedziec w jednym miejscu na plaży czy sie przemieszczać po okolicy i ogladac różne rzeczy - to determinuje wybór miejscówki/miasta
              • krwawy.lolo Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:32
                Siedzieć, i stamtąd okazjonalnie zwiedzać okolicę. Transportem niewłasnym. Raczej. Wolałbym nie jechać tam własnym samochodem. Wyobrażam sobie coś w rodzaju wycieczki do Lido Di Jesolo, kiedy polecieliśmy sobie do Wenecji, zakwaterowaliśmy się w "apartamencie" , do którego dotarliśmy z lotniska autobusem. I tam spędziliśmy fajny tydzień między plażowaniem i dwoma wyjazdami do samej Wenecji, z obejrzeniem okolic festiwalu filmowego włącznie.
                • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:44
                  To ja bym wybrała domek/domek na campingu. Myslę, że w 1000 euro się spokojnie zmieścisz. Jeżeli w dodatku planujesz wyjazd we wrzesniu to możesz czerpać ze świezych warzyw, owoców i ograniczyc jedzenie na miescie. Dobra bagietka, pomidory, szynka, masło, winogrona, sery, konfitury, melony itp itd
                  • chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:47
                    p.s. Ja tej zimy po raz pierwszy zatrzymałam się w hotelu, w Nicei, wczesniej to były prywatne domy. Pokój dwuosobowy w hotelu czystym, wygodnym w dobrej lokalizacji około 120 euro za dobę (bez sniadania). Ale sama Nicea nie ma jakichś wyjątkowych plaż.
                  • krwawy.lolo Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:48
                    Dzięki
                    • boogiecat Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 22:37
                      Z Nicei TER-em najlepiej we wszystkie strony na sliczne plaze, dodatkowo bardzo malownicza trasa; glownie na wschod- Beaulieu, Cap d’Ail, Roquebrune Cap Martin.
                      A w samej Nicei do lazenia, zwiedzania, odkrywania jest milion rzeczy.
                      • ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 20.04.24, 23:21
                        No.. to moje ulubione miasto. Kurort ale bez zadęcia. Na rower można i smuć się w powiewnych kieckach na promenadzie… i małe sklepiki na starym mieście 😭
                        • ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 20.04.24, 23:22
                          Plaża faktycznie bez rewelacji
                          • princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 20.04.24, 23:40
                            Nie no piekna, szeroka plaza...jesli ktos lubi kamyczki od piachu
                        • ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 21.04.24, 09:19
                          ichi51e napisała:

> No.. to moje ulubione miasto. Kurort ale bez zadęcia. Na rower można i smuć się
                          > w powiewnych kieckach na promenadzie… i małe sklepiki na starym mieście 😭
                          >

😊
      • ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:33
        krwawy.lolo napisał:

> Ile trzeba by ełro przeznaczyć na tydzień w skromnym, aczkolwiek nie zagrzybion
        > ym/zaszczurzonym, kątku z własnym kiblem i łazienką, właśnie tak pod koniec wrz
        > eśnia?
        > Nie chce mi się bukingować.
        > Proszę o doradę eMatki.

Np domek 2 pokojowy na 4 osoby na campingu z łazienką , kuchnią , lodówką , naczyniami w Port Grimaud k.Saint Tropez za 14 nocy we wrześniu np w terminie 14-28 IX kiedy jest tam prawie 30 stopni około 3 tys. zł . Takie ceny są w kwietniu/maju i wrześniu . Ceny w czerwcu , lipcu i sierpniu są wyższe o 500 % a nawet 1000 % , wtedy ceny wystrzeliwują w kosmos.
        Te 3 tys sprawdzone parę minut temu i dotyczą wynajęcia domku a czy w nim będzie 1 osoba czy 4 osoby to cena cały czas wynosi 3 tys. zł . We Francji campingów jak mrówków . Cena sprawdzona na Eurocamp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka