tiffany_obolala 18.04.24, 23:59 Ematka wie wszystko. Warto tam jechać? W sezonie? Jakoś zaraz po olimpiadzie? Czy cena totalnie nieadekwatna do jakości i lepiej zwiedzać w zimie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 00:26 Najlepiej w koncu sierpia i poczatkiem wrzesnia. Turystow duzo juz mniej Lawenda jeszcze kwitnie. Morze Srodziemne sie nagrzalo i jest naprawde ciepla woda. Wspaniale wielkie brzoskwinie w sprzedazy i winogrona tamtejsze mniam Odpowiedz Link Zgłoś
dame_de_coeur Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 06:32 Również polecam wrzesień albo październik. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 06:54 Lawenda we wrześniu? Lawenda na lazurowym kwitnie od połowy czerwca do połowy lipca, można to sprawdzić na mapach w necie. We wrześniu jeśli coś tam kwitnie, to na pewno nie jest to Lawenda. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 09:07 Chyba mowisz o polach lawendowych hodowanych w celach produkcji perfum. Lawenda ozdobna na ulicach jest tam do pazdziernika Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:23 Jeżeli ktoś chce jechać zobaczyć lawendę na lazurowym wybrzeżu czy w Prowansji, to raczej nie u kogoś w ogródku czy na skwerku przy ulicy, a właśnie na wielkich polach. A ta kończy się w drugiej połowie lipca, bo wtedy jest ścinana i przetwarzana. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:24 Nie na lawendę się jeździ na Lazurowe Wybrzeże w każdym razie Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:27 Ja lubię połączenie lawendy z architekturą, więc te "domowe" bardziej lubię niż całe pola Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 00:58 Nie warto jechac tam w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 01:06 A ty bylas pol dnia w drodze na wycieczke do Hiszpanii? 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 01:14 princesswhitewolf napisała: > A ty bylas pol dnia w drodze na wycieczke do Hiszpanii? 😄 Pol dnia? Skad ci to przyszlo do glowy? Nie rozumiem skad biora sie tego rodzaju wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 01:26 Na podst mojej znajomej ktora tez uwaza ze nie warto a byla pol dnia w drodze do Hiszpanii. A na jakiej podstawie uwazasz ze nie warto? Co widzialas? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 01:30 princesswhitewolf napisała: > Na podst mojej znajomej ktora tez uwaza ze nie warto a byla pol dnia w drodze d > o Hiszpanii. > To teraz widzisz jak ograniczone masz mozliwosci weryfikacji mojego doswiadczenia. > A na jakiej podstawie uwazasz ze nie warto? Co widzialas? A, to bylo mnie o to zapytac, zanim zabralas sie do wypisywania bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 09:05 No i nic nie masz do powiedzenia.... bylas w ogole tam? Tylko bedziesz sie rozwodzic nad moim sarkazem. Nie spotkalam sie z osoba ktora stwierdzila ze nie warto tam jechac. Jedno z najpiekniejszych miejsc w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 22:40 malgosiagosia napisała: > Nie warto jechac tam w ogole. Nie bluznij, to najpiekniejsze miejsce na swiecie🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 07:07 W zimie nie bardzo jest co zwiedzać moim zdaniem. W ogóle to oczywiście warto tam jest pięknie. Czy akurat pchać się w okresie olimpijskim to nie wiem. Pytanie jakie cele wycieczkowe w sumie i o których okolicach mowa Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 07:12 Byłam i latem (sierpień) i zimą i wiosną. Najmniej podobało mi się latem - za gorąco, ale w sumie co kto lubi. Zimą możesz trafić na kwitnienie mimozy - jest nawet szlak "mimozowy'. Jest zdecydowanie mniej ludzi, co wazne nie tylko przy zwiedzaniu konkretnych miejsc, ale zwykłym przemieszczaniu się. p.s. a w ogóle bardzo, bardzo warto. Latem więcej fajnego jedzenia i większe możliwości jedzenia na zewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 09:18 Jeżdzimy tam wiosną do końca maja lub wrzesień. W maju wszystko śródziemnomorsko kwitnie a we wrześniu ciepła woda w morzu .Omijamy mega drogi i tłoczny czerwiec , lipiec i sierpień. Hotele Ibis lub campingi . Oni mają tam camping na campingu. Załatwiamy poprzez eurocamp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 10:00 Oczywiście, że warto Koniec sierpnia/wrzesień to najlepszy moment. W lipcu można trafić na masakryczne upały. Bardzo fajną bazą wypadową jest Frejus - to połowa drogi między Saint Tropez i Cannes. Odpowiedz Link Zgłoś
ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 10:28 lub Port Grimaud miedzy Saint Tropez a Frejus 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 11:54 Port Grimaud jest w swietnym miejscu, transport pub jest mega tani, zesmy pol wybrzeza autobusami i pociagami zwiedzili, startujac z portu. W szczycie sezonu wiadomo, turysta na turyscie, w knajpkach walka o stolik itd. Cannes nieciekawe, omijac oceanarium w monaco, drogie i nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 14:06 zbytomia100 napisała: > Port Grimaud jest w swietnym miejscu, transport pub jest mega tani, zesmy pol w > ybrzeza autobusami i pociagami zwiedzili, startujac z portu. > W szczycie sezonu wiadomo, turysta na turyscie, w knajpkach walka o stolik itd. > Cannes nieciekawe, omijac oceanarium w monaco, drogie i nudne. Tak , transport publiczny b.tani , np autobusy miedzy miejscowościami niezależnie czy sie jedzie 2 km czy 50 km kosztuje 3 Euro Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:28 Fajny jest aquapark w Antibes (część zwierzęca). Będąc tam miałam co prawda wyrzuty sumienia odnośnie tych żółwi i delfinów. Ale tak było strasznie fajnie pływać obok… orki też fajna aczkolwiek uważam że akwarium mają za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 10:39 W sezonie nie. Poza tym oczywiście, że warto. Jest tam mnóstwo do zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 11:26 Byłam na początku maja. Było bardzo przyjemnie, ciepło, ładna pogoda (choć jeszcze nie do kapania się) turystów jeszcze nie tak wielu. Na pewno warto przy okazji zwiedzić też Monaco. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 14:19 To ja jeszcze coś na poparcie zimy (ale wiosna też super) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:29 Zima mega malownicza - zawsze jeżdżę późnym latem i jakoś się na tym zafiksowałam. Pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:59 Mimozy - są specjalne szlaki. Ja trafiłam z terminem przypadkiem (druga połowa lutego), ale jak komuś zalezy to powinien sobie to kwitnienie dokładniej sprawdzić. p.s. przy okazji się dowiedziałam/sprawdziłam sobie, że "mimozami jesień się zaczyna" to bzdura bo w naszym klimacie prawdziwe mimozy nie rosną Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:26 Ale to chodzilo o nawłoć ktora kiedys byla nazywana mimoza.Mimoza niejedno ma imie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:26 ( za czasow Tuwima uzywane) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:28 właśnie o tym piszę, że to nie była mimoza Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 14:20 A koniecznie musisz Lazurowe wybrzeze? Perigord jest bardzo piekny w kazdej prawie porze roku, tyle ze morza nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:18 Wiele miejsc jest pięknych p.s. jeżeli jednak lato to polecam Bretanię Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:44 A ja nieodmiennie polecam Ile de Re choć Bretania też piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:46 Gdzieś czytałam, że chcą się pozbyć turystów bo mają dość Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 19:54 Bywam co roku i nie czuję się niemile widziana. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:04 Nie sądzę, ze to się objawia niegrzecznym zachowaniem tubylców (ale to wszystko to i tak raczej dotyczy wszystkich miejsc turystycznych) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:22 Wszedzie bywaja upaly. W Bretanii tez a jak nie to Il pleut en Bretagne Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:37 Z Bretanii wyjedzie szczuplejsza niż z Perigord Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:37 Z Lazurowego też (szczuplejsza). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 15:26 W lipcu i sierpniu jest tam dla mnie za gorąco, ale ja nie znoszę upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
michunia_01 Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 16:15 Warto zawsze! Lazurowe Wybrzeze i jesli starczy czasu to Prowansja tez. Lato to upaly, cykady, zapach sosen, cieple morze. Cassis, Villefranche sur Mer, Ile de Porquerolles, Camargue sa zachwycajace. Baza w Prowansji to np. Aix, na Lazurowym Wybrzezu Nicea? Jest drogo, ale nigdy nie zalowalam roztrwonionych tam pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 19:58 Ile trzeba by ełro przeznaczyć na tydzień w skromnym, aczkolwiek nie zagrzybionym/zaszczurzonym, kątku z własnym kiblem i łazienką, właśnie tak pod koniec września? Nie chce mi się bukingować. Proszę o doradę eMatki. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:06 Pytanie gdzie - inne będą ceny w Monaco inne w Saint Raphael/Frejus itd. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:11 Gdzie ładna plaża, tanie żarcie na ulicy i raczej z dala od jakichś narkomańskich okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:15 p.s. czy chcesz siedziec w jednym miejscu na plaży czy sie przemieszczać po okolicy i ogladac różne rzeczy - to determinuje wybór miejscówki/miasta Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:32 Siedzieć, i stamtąd okazjonalnie zwiedzać okolicę. Transportem niewłasnym. Raczej. Wolałbym nie jechać tam własnym samochodem. Wyobrażam sobie coś w rodzaju wycieczki do Lido Di Jesolo, kiedy polecieliśmy sobie do Wenecji, zakwaterowaliśmy się w "apartamencie" , do którego dotarliśmy z lotniska autobusem. I tam spędziliśmy fajny tydzień między plażowaniem i dwoma wyjazdami do samej Wenecji, z obejrzeniem okolic festiwalu filmowego włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:44 To ja bym wybrała domek/domek na campingu. Myslę, że w 1000 euro się spokojnie zmieścisz. Jeżeli w dodatku planujesz wyjazd we wrzesniu to możesz czerpać ze świezych warzyw, owoców i ograniczyc jedzenie na miescie. Dobra bagietka, pomidory, szynka, masło, winogrona, sery, konfitury, melony itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:47 p.s. Ja tej zimy po raz pierwszy zatrzymałam się w hotelu, w Nicei, wczesniej to były prywatne domy. Pokój dwuosobowy w hotelu czystym, wygodnym w dobrej lokalizacji około 120 euro za dobę (bez sniadania). Ale sama Nicea nie ma jakichś wyjątkowych plaż. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 22:37 Z Nicei TER-em najlepiej we wszystkie strony na sliczne plaze, dodatkowo bardzo malownicza trasa; glownie na wschod- Beaulieu, Cap d’Ail, Roquebrune Cap Martin. A w samej Nicei do lazenia, zwiedzania, odkrywania jest milion rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Lazurowe Wybrzeże 20.04.24, 23:21 No.. to moje ulubione miasto. Kurort ale bez zadęcia. Na rower można i smuć się w powiewnych kieckach na promenadzie… i małe sklepiki na starym mieście 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lazurowe Wybrzeże 20.04.24, 23:40 Nie no piekna, szeroka plaza...jesli ktos lubi kamyczki od piachu Odpowiedz Link Zgłoś
ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 21.04.24, 09:19 ichi51e napisała: > No.. to moje ulubione miasto. Kurort ale bez zadęcia. Na rower można i smuć się > w powiewnych kieckach na promenadzie… i małe sklepiki na starym mieście 😭 > 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
ivonette21ivonette Re: Lazurowe Wybrzeże 19.04.24, 20:33 krwawy.lolo napisał: > Ile trzeba by ełro przeznaczyć na tydzień w skromnym, aczkolwiek nie zagrzybion > ym/zaszczurzonym, kątku z własnym kiblem i łazienką, właśnie tak pod koniec wrz > eśnia? > Nie chce mi się bukingować. > Proszę o doradę eMatki. Np domek 2 pokojowy na 4 osoby na campingu z łazienką , kuchnią , lodówką , naczyniami w Port Grimaud k.Saint Tropez za 14 nocy we wrześniu np w terminie 14-28 IX kiedy jest tam prawie 30 stopni około 3 tys. zł . Takie ceny są w kwietniu/maju i wrześniu . Ceny w czerwcu , lipcu i sierpniu są wyższe o 500 % a nawet 1000 % , wtedy ceny wystrzeliwują w kosmos. Te 3 tys sprawdzone parę minut temu i dotyczą wynajęcia domku a czy w nim będzie 1 osoba czy 4 osoby to cena cały czas wynosi 3 tys. zł . We Francji campingów jak mrówków . Cena sprawdzona na Eurocamp.pl Odpowiedz Link Zgłoś