Dodaj do ulubionych

szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebna

21.04.24, 13:38
szybka, bo juz muszę wstawiac. Zamarynowany na sucho w miksie srodziemnomorskim. Co mu zrobic, zeby byl przepyszny?
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 13:42
      Wbić butelkę piwa w zadek.
      • kotejka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 13:46
        perwersyjne
        nie mam piwa, mam czerwone wino
        • eliszka25 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 14:03
          A masz cytrynę, to pokrój na 4 i nadziej nią kurczaka.
        • babcia47 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 15:39
          Nie musi być piwo. Nie musi być nawet butelka. Wystarczy nieduży słoik wypełniony woda do której można wrzucić dowolne przyprawy, czosnek lub pozostawić czystą wode. Ważne ze kurczak przy pieczeniu trqktowqny jest parującym płynem a z zewnątrz robi się chrupiaca skorka dzieki czemu jest cudnie soczysty. Warto w połowie pieczenia kuraka opryskać zimna woda z zewnątrz. Na blaszkę pod i wokół kuraka wrzuca się dowolna mieszankę pokrojonych z grubsza warzyw lub ziemniaki wczrsniej wymieszane z oliwa i przyprawami. W ten sposób cały obiad można zrobić za jednym zamachem. No prawie caly
          • kotejka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 16:10
            Dzięki, to też zanotuje smile
            Nie jestem mistrzem pieczonego kurczaka, bo rzadko go robię w całości smile
            Najczęściej w garnku rzymskim

• babcia47 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 16:58
              Ten sam się robi. Przy większej ilości osób umieszczałam dwa nieduze kuraki obok siebie plus głębsza blacha tak ze warzyw wchodziło sporo a skapujace pyszności z kuraków dodatkowo je doprawialy. Wrzucasz do piekarnika zajrzysz w połowie a pozostaly czas mozesz poświęcić gościom. Potem tylko jakaś surówka
              • babcia47 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 16:59
                Słoik lub puszka powinny być wypełnione płynem tak mniej więcej w połowie
                • babcia47 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 17:03
                  A wśród warzyw moze byc oprocz włoszczyzny czy ziemniaków fasolka szparagowa, rozyczki brokuła, kalafiora, cukinia a pid koniec pieczenia mozna dorzucić pomidorki koktajlowe
    • kropkaa Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 14:10
      Cytrynę do środka. Piekłam z całą w środku, bez krojenia. Tylko nie pamiętam czyj to był przepis - Jamiego Olivera albo Ottolenghiego.
      • kotejka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 14:18
        dobra, wlozylam mu cytryne itroche rozmarynu smile
        nie mam ziemniaczkow
        risotto do niego moze byc?
        • aqua48 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 14:24
          kotejka napisała:

> risotto do niego moze byc?

Jak najbardziej.
          • kotejka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 14:33
            jakis sprawdzony przepis masz moze?
            ja juz przygotowalam boczniaki, ale moge jeszcze z czyms innym zanim kurczę dojdzie smile
            • aqua48 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 15:19
              Ja bardzo nie lubię boczniaków, ale skoro masz, to wykorzystaj. Dodałabym też groszek zielony.
              • kotejka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 16:12
                Boczniaki podsmazylam na oliwie z czosnkiem i pietrucha, podgotowalam tez fasolkę szparagowa w dwóch kolorach z maselkiem
                Risotto zrobiłam z dymka i cukinią
                Pyszne wyszło
                No i kurczak z cytrynowo- rozmarynowa nutka obłędny serio.

Dzięki Wam za wszystkie DORADY 😁
                • panna.nasturcja Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 16:41
                  Twój obiad brzmi przepysznie!
                • aqua48 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 18:14
                  Aż mi się zachciało tej Twojej fasolki...
    • aqua48 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 14:12
      Przeczytałam - szybka dorada ze strony pieczonego kurczaka, i zastanawiam się czy forum już do tego doszło że kurczaki tu doradzają?
    • nowamamagapka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 14:48
      dorada- mam nadzieję że wystarczająco szybko było...
    • izabela1976 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 15:11
      Co to jest dorada? Od kiedy funkcjonuje to słowo? Od jakiegoś czasu non stop na nie trafiam
      • aqua48 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 15:20
        izabela1976 napisała:

> Co to jest dorada? Od kiedy funkcjonuje to słowo?

Od czasów wątków Bolka. Dorada to taka ryba.
        • izabela1976 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 15:27
          netflix - dorada potrzebna
          szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebna

Czy aby na pewno chodzi o rybę?
          • nowamamagapka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 15:31
            NIE chodzi o rybę. Chodzi o to, że nie używamy słowa DORADA w kontekście PORADY- i ironicznie dajemy temu wyraz w nazwach wątków...
            • kotejka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 16:12
              nowamamagapka napisała:

> NIE chodzi o rybę. Chodzi o to, że nie używamy słowa DORADA w kontekście PORADY

No chyba, że chcemy, to używamy 😁

> - i ironicznie dajemy temu wyraz w nazwach wątków...
            • aqua48 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 18:15
              Nie chcemy, ale musimy.
      • primula.alpicola Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 17:05
        Od czasu Miętkiego Bolka
    • kurtkapuchowa Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 16:11
      sprawdz gdzies po szufladach, czy masz ten "rekaw" foliowy do pieczenia. Jest rewelacyjny, kurczak/kaczka/ges sa soczyste no i czysciej, bo ten tluszcz czy galareta zostaja w folii.
    • alfa36 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 16:45
      I jak wyszło? Takiego zwykłego kurczaka doprawiłaś a do środa włożyłaś cytrynę w całości? Ile toto piekłaś i w ilu stopniach?
      • kotejka Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 17:12
        Wyżej napisałam smile
        Super wyszło
        Z wierzchu obsypany na sucho, do środka pokrojoną cytryna i rozmaryn
        Piekłam półtorej godziny w 180 stopniach, ogromny był
        Pod koniec dokrecilam do 200, żeby się ładnie zarumienił
        Podczas pieczenia trochę mascilam go maselkiem i polewalam tym co mu się wypuściilo smile
    • kokosowy15 Re: szybka dorada na pieczonego kurczaka potrzebn 21.04.24, 17:12
      Nie mieszać kurczaka z rybami. Będziesz miała wrażenie, że był karmiony maczka rybna.. Chyba, że pytasz o dorade jako żeńska formę od "doradcy"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka