Dodaj do ulubionych

Rzym w wakacje - potrzebna dorada

22.04.24, 11:15
Poproszę o doradę smile
W wakacje jadę z synem (nastolatkiem) do Rzymu. Nigdy tam nie byłam i nie znam realiów. Wycieczkę organizujemy sobie sami, chcemy dużo pozwiedzać w swoim tempie.
Zaczęłam rozglądac się za biletami (Koloseum,. Watykan, Forum Romanum itp) i nie mogę znaleźć stron, na których mogłabym kupuć bilety wstępu nie za pośrednictwem biur wycieczkowych.
Wszystko, co znajduję, to jakieś dziwne łączone pakiety kilku wycieczek, organizowanych przez biura.
Chciałabym kupić bilety bez pośredników i część z przewodnikiem, a część bez.
Macie jakieś pomysły? Aiuto smile
Obserwuj wątek
    • atoness Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:20
      Wszystkie bilety kupowałam na miejscu, bez żadnego problemu.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:26
        Trochę się boję kolejek i tego, że bilety będą już wykupione i nie wejdziemy tam, gdzie chcemy. Byłaś tam w wakacje?
        • atoness Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:45
          Nie, byłam w listopadzie. Fakt, w wakacje może być trudno.
      • aqua48 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:27
        atoness napisała:

> Wszystkie bilety kupowałam na miejscu, bez żadnego problemu.

No nie, do Muzeów Watykańskich trzeba wcześniej zarezerwować wejściówki, a bilety odbiera się na miejscu.
        • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:30
          No i tu jest problem, gdzie to zrobić online, podrzucisz link?
        • filutek.von.glutek Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:50
          Kupujesz od razu bilety, nic nie odbierasz na miejscu - przynajmniej tak było pod koniec stycznia.
          • aqua48 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:57
            To może coś zmienili. Myśmy mieli takie promesy na bilety, a same bilety odbierało się przed wejściem w kasie. Kolejki niesamowite, ale bardzo szybko szły.
    • aqua48 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:25
      Zainteresuj się kartą Roma Pass, Rzym najlepiej zwiedzać na piechotę, bo odległości nie są duże i samodzielnie, bez przewodników. Nastaw się na tłumy kolejki i upały w wakacje. Warto też poszukać mniej oczywistych miejsc i zakątków bo Rzym jest generalnie bardzo piękny.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:27
        A jak z biletami, warto kupić wcześniej?
        • aqua48 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:34
          Jeśli kupisz kartę to nie, tylko te Muzea Watykańskie musisz rezerwować, nie wiem jak jest wakacje, bo ja byłam w Rzymie w październiku grudniu i marcu. To najlepsze miesiące na spokojniejsze zwiedzanie.
          Warto wiedzieć że za kawę przy barze na stojąco zapłacisz dużo mniej niż przy stoliku, na Schodach Hiszpańskich nie wolno siadać bo płaci się bardzo wysokie kary, a jeśli chcesz zobaczyć dokładnie wnętrza i freski większości pięknych kościołów to musisz mieć przygotowane monety 2 euro do do wrzucenia w specjalną skrzyneczkę, po czym zapala się na moment oświetlenie pozwalające podziwiać ich piękno i ewentualnie zrobić szybkie zdjęcie.
      • turkusowozlota Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:30
        Koniecznie Roma Pass, będziesz wchodziła bez kolejki osobnym wejściem. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Kupowałam w zeszłym roku w Wiedniu i błogosławiłam pomysł za każdym razem gdy wchodziłam boczkiem, a ludzie z kolejki patrzyli morderczym wzrokiem - do muzeum Historii Naturalnej kolejka była na minimum półtorej godziny stania. Kupowałam na Get Your Guide.
        • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:31
          Dziękuję bardzo!
          • turkusowozlota Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:47
            I zobacz sobie jeszcze na get your guide czy nie ma jakichś fajnych atrakcji. Kupiłam tam bilety na przepiękny koncert Vivaldiego w barokowym kościele. Uważam, że ten koncert to był mój numer 1 podczas zwiedzania Wiednia.
    • sabek81 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:29
      Ja na takiej wycieczce bylam z corką dwa lata temu, bilety do koloseum i do muzeum watyk. kupowałam przez aplikacje get your guide, Rzym zwoedzalysmy pieszo, nie korzystalysmy z komunikacji.
    • paola.brunetti Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:31
      Byłam ostatnio w Rzymie. Online udało mi się kupić bilet tylko do muzeów watykańskich. Bilety na inne atrakcje spokojnie można kupić na miejscu, ale musisz liczyć się z tym, że nie dostaniesz biletu na bieżący dzień, tylko na kolejny. Uważaj kupując bilet do galerii Borghese - oficjalna strona nie działa, pośrednik za 3 bilety żądał 80 euro, na miejscu te same bilety dostaliśmy za... 22 euro, z tym że kupując w poniedziałek bilety miały termin wejścia w piątek. Do Kolosseum udało nam się wejść następnego dnia, a na Forum Romanum pojechalismy bardzo wczesnie rano i weszlismy od razu po otwarciu. Odnieśliśmy wrażenie, że działa tam jakaś mafia firm pośredniczących, typu Get your Guide itd., trzeba więc bardzo uważać.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:32
        Bardzo dziękuję. Będziemy tam ponad tydzień, więc pierwszego dnia przelecimy się po bilety.
        • aqua48 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:54
          Dopytajcie o wszystko na miejscu o ile dobrze pamiętam to wejście do Kolosseum jest powiązane ze zwiedzaniem Forum Romanum.
      • kurt.wallander Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 13:09
        Ja do Borghese kupiłam przez telefon z Polski. Ale my jechaliśmy tylko na dłuższy weekend. Gdybyśmy zostawili zakup na na miejscu, to zostalibysmy z niczym, bo były dostępne na co najmniej tydzień później.
        • gryzelda.a Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 16:25
          To i tak nie najgorzej - W ubiegłym roku w pewnym momencie były wyprzedane na parę miesięcy do przodu. Byłam w Rzymie wielokrotnie, o ile kilkanaście lat temu spokojnie można było kupować bilety na miejscu, teraz nie ryzykowałabym tylko kupowała z wyprzedzeniem online.
    • homohominilupus Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:31
      A próbowałaś patrzeć bezpośrednio na stronie np Kolosseum?

colosseo.it/#

To chyba ich strona oficjalna.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:41
        Dokładnie o coś takiego mi chodziło smile
    • filutek.von.glutek Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:37
      Proszę:
      tickets.museivaticani.va/home
      Koloseum - wchodzisz na stronę Colosseo.it i tam kupujesz - bilet łączony z Forum Romanum.
      Generalnie - wchodzisz na strony oficjalne danego zabytku/atrakcji i kupujesz bezpośrednio.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:42
        Tak próbowałam robić i wywalało mi te dziwne pakiety, których nie chciałam.
        • filutek.von.glutek Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:49
          Ale jakie pakiety? Wybierasz: Biglietti di ingresso - Musei Vaticani e Cappella Sistina, na lipiec nie ma jeszcze możliwości zakupu.
      • filutek.von.glutek Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:43
        W muzeach watykańskich jest fajna wystawa pojazdów papieskich. Aha, jak wchodzisz to nie stoisz w tej kolejce wzdłuż muru, tylko idziesz bezposrednio do wejscia, tam cię pokierują dalej. Trzeba być chyba co najmniej 15 minut przed godziną wejścia z biletu.
        • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:49
          Dziękuję!
    • volta2 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:39
      byłam dawno temu, ale roma Pass to było najlepsze, co mogliśmy zrobić, komunikacja w cenie, wejścia bez kolejek (tzn, jak była kolejka rompasowiczów to się czekało, ale dużo krócej], działał do 24 godziny, czyli jak kasowałaś o 15 jednego dnia, to działał do 15 następnego, a nie do północy(różnie bywa w różnych miastach], pamiętam że weszliśmy do jakiegoś obiektu 15 minut przed upływem czasu kasowania, dostaliśmy możliwość wejścia, mimo iż wychodziliśmy ze 3 godziny po wygaśnięciu passa. raz nie chcieli też nas wpuścić do obiektu bo bylo za dużo ludzi, a zbliżało się zamkniecie ale jak pokazaliśmy pass to szybko to skorygowali i weszliśmy. byłam w sierpniu, zwiedzanie mieliśmy podzielone pół na pół z plażowaniem, zresztą mieszkaliśmy nad morzem i do rzymu na zwiedzanie jechaliśmy na właśnie pół dnia, bo upały nas przerażały, dzieci miały około 12 lat, więc pobyt na plaży też był dla nas ważny.
    • przepio Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:41
      Roma Pass- przy 48 h masz pierwsze wejście za darmo, potem zniżki. Przy 72 h chyba dwa wejścia i priorytet przy wpuszczaniu.
      Bylam w Rzymie wiele razy, a za każdym razem stałam tam, by kupic bilety... więc nie wiem czy też był problem z ich kupnem online, bo przeważnie tak je organizuje na stronach konkretnego zabytku.
      Nasze bilety do Koloseum zawsze uprawniały tez do zwiedzania Forum czy Pallatynatu.

Do Watykanu, dobaxyliki wejdziesz za darmo ( odstawszy swoje oczywiscie) , zdecydowanie po kontroli polecam wejście na kopułę- kierować się w prawa stronę- tez się placi, ale warto.

To strona muzeum watykanskiego
      m.museivaticani.va/content/museivaticani-mobile/en.html
      • przepio Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:44
        przepio
        > Bylam w Rzymie wiele razy, a za każdym razem stałam tam, by kupic bilety... wię
        > c nie wiem czy też był problem z ich kupnem online, bo przeważnie tak je organi
        > zuje na stronach konkretnego zabytku.

O Koloseum oczywiście pisalam. W sezonie traci się dużo czasu, by te bilety zdobyć.
        • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:50
          Dziękuję smile
    • arista80 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:41
      Nie musisz kupowa pakietów, ale moim zdaniem warto je przejrzeć, by zorientować się w proponowanych atrakcjach i ocenić odległości. Myśmy tak zrobili w zeszłym roku przed podrózą na Sycylię. Nie wiem jak na długo jedziecie, ale warto podzielić sobie, bo inaczej zajeździcie się, szczególnie jeżeli będziecie w wakacje, gdzie będzie upał i pełno turystów. Przestudiujcie mapę, bo obczaić restauracje, pizerie czy inne puby w pobliżu danych obiektów jeżeli po wyjściu stwierdzicie, że jesteście głodni/chcecie pić. Warto też zostawić sobie czas na zwiedzanie mniej turystycznych miejsc, wybranie się poza Rzym, aby poznac tą mniej turystyczną a bardziej włoską część kraju.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:45
        Tak właśnie chcemy zrobić, na spokojnie i bez ganiania. Na wycieczkach zorganizowanych zawsze grupa była pospieszana przez przewodnika, chcę tego uniknąć.
        • memphis90 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:12
          U nas sprawdził się autobus hop-in, jeśli chcecie sami. Akurat nam się nie opłacał Roma pass.
      • aqua48 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:00
        Jeśli chodzi o rzymskie pizzerie to polecam takie malutkie, rodzinne, gdzie kupują miejscowi a nie turystyczne. I nie położone zaraz obok atrakcji tylko te w bocznych uliczkach.
        • memphis90 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:11
          Jeśli mówimy o zabytkowym centrum Rzymu, to tam zasadniczo nie ma „bocznych uliczek z malutkimi rodzinnymi pizzerniami dla miejscowych” wink Wszystkie uliczki, nawet te najbaczniejsze, to uliczki zapchane turystami, z cenami dla turystów…
          • aqua48 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:20
            memphis90 napisała:

> Jeśli mówimy o zabytkowym centrum Rzymu, to tam zasadniczo nie ma „bocznych uli
            > czek z malutkimi rodzinnymi pizzerniami dla miejscowych” wink

No przecież pisałam że nie zaraz obok atrakcji. Trzeba pójść trochę dalej.
          • arista80 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:26
            Żeby trafić do typowo włoskiej resturacji dla miejscowych to trzeba albo wyjechać poza Rzym albo zapuscić się w typowo mieszkalne dzielnice, ale tam raczej szanująca się ematka nie wejdzie, bo są to dzielnice daleko poza centrum i często na pierwszy rzut oka wyglądają nieciekawie.
            • aqua48 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 15:40
              No nie, my mieszkaliśmy w okolicy bazyliki San Giovanni i tam były takie knajpki i pizzerie. Potem mąż pojechał sam i też niedaleko od centrum jadał bardzo dobrze w takiej małej lokalnej trattorii. Trzeba się rozglądać i wchodzić tam gdzie większość miejscowych przesiaduje.
              • memphis90 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 17:28
                Ja to się nadal będę upierać, że miejscowi to w centrum nie przesiadują i nie jadają, nawet jak to jakaś boczniejsza uliczka w tymże historycznym centrum wink Choć nas zaprowadzili kiedyś do super małej knajpeczki jakoś tak rzut beretem od Bazyliki - była mała, była super, ale nie mam wątpliwości, że nadal „dla turystów”.
          • celandine Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 19:48
            Są różne fajne miejsca na Zatybrzu np. a bardzo polecam Nonna Betta na terenie getta (w ogóle do zobaczenia) to kuchnia włoski-żydowska, mają wspaniałe makarony i wszelkie dania z karczocha
    • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:46
      Gdzie w okolicach Rzymu jest ładna plaża z dojazdem komunikacją publiczną?
      • arista80 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:53
        Ostia, Fregene
        Cięzko mi powiedzieć czy są ładne ale mozna się tam dostac również komunikacją publiczną.
      • husmus Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:00
        Ostia, piękna plaża, dojazd komunikacją miejską.
        Byłam w maju i sierpniu 2023. Rzym piękny, ale w wakacje bardzo gorąco i wszędzie tłumy.
        Moja rada - do Watykanu wybierz się bardzo wcześnie rano, wraz z otwarciem kolejka ogromna, a upał potworny.
        • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:29
          Tak zrobię.
    • babsee Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:56
      Hmm...ja byłam w Rzymie w październiku i juz od 1 wrzesnia nie bylo biletów do Koloseum wiec nie wiem jak wy kupujecie bilety, ze są. Oczywiscie w pierwszy dzien poszliśmy tam, moze sie uda i kolejka do kasy byla na 3 h stania, wiec bez kolejki podeszłam zapytać, na kiedy sa bilety-były na "za 4 dni" więc nam odpadło. I też uważam, ze to mafia, bo ilość koników oferujących bilety nas poraziła. Do Muzeum Watykanskiego kupiłam we wrześniu a do Muzeum Borggiow też już nie było.
      Generalnie powiem Ci tak, Rzym jest do szpiku kości zabytkowy, idzies zwykłymi uliczkami i nagle jakieś łuki stoją w podwórku sprzed 2 tys lat. Cudnie jest chodzić tak po prostu, patrzeć na architekturę,przysiąśc w kafejce, na co drugiej ulicy stoją piekne kościoly, z freskami, witrazami-i to całkowicie darmowe. Te tłumy ludzi w Bazylice, Muzeum-ja po 2 dniach intensywnego zwiedznia miałam dość, w głowie się kręci od tych wszystkkich obrazów, piękny jest Rzym żeby patrzeć na niego nieco wolniej a nie w dzikim tłumie turystów. zaplanuj sobie chociaz jeden dzień na takie szwendanie.
      Uwazajcie na kieszonkowców!!!!szczególnie w metrze.
      • babsee Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 11:57
        I ja z tego korzystałam:
        www.kierunekwlochy.pl/rzym-wlochy/

Schody Hiszpańskie nie są płatne...mam tam cała serię zdjęć.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:32
        Dziękuję. Czyli to ostatni dzwonek na kupno biletów na początek lipca.
      • leosia-wspaniala Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 13:18
        Ja kupiłam bilety do koloseum tego samego dnia, w którym byłam. Pojawiło się kilka na chwilę.
    • memphis90 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 12:06
      Ja chyba tutaj kupowałam, to zdaje się oficjalna strona, o ile dobrze pamiętam, to Colosseo.it odsyła właśnie na coopculture:

www.coopculture.it/en/products/ticket-colosseum-roman-forum-palatine_24h/

Do ogrodów Tivoli kupowałam też na ich bezpośredniej stronie, tylko Ostia Antica w kasie, bo tam nie ma żadnych kolejek (a przynajmniej w 2021 nie było).
    • kurt.wallander Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 13:12
      Może wsadzę kij w mrowisko, ale Muzea Watykańskie totalnie przereklamowane. Albo moze inaczej, komfort zwiedzania jest zerowy, bo nastawieni są na maksymalizację zysku i wpuszczają ludzi ile wlezie, dosłownie. W efekcie człowiek po 15 minutach jest zmęczony, a w ogóle jest ciężko cokolwiek zobaczyć. Drugi raz na pewno tam nie wrócę i żałuję, że nie wybrałam czegoś innego zamiast.
      • przepio Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 21:21
        W muzeach bylam 3 razy- za każdym razem wybierałam coś co chcę obejrzeć, bo bez planu się ginie. Nie sposób zobaczyć wszystkiego. A ludzi jest multum, bo to jedyna możliwość, by wejść do kaplicy sykstyńskiej.
        Przereklamowane zdecydowanie nie są, a komfort zwiedzania -wiadomo. Nie inaczej jest w innych tego typu miejscach.
        • kurt.wallander Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 22:25
          Wiesz, ale ja piszę o swoich odczuciach. Dla mnie przereklamowane. Natomiast Galleria Borghese mnie zachwyciła. Również tym, że limitują liczbę zwiedzających, a samo muzeum jest takie kompaktowe, nie męczące, nie przytłaczające.
          Owszem, zwiedzam również muzea wielkie, i tu mam taką taktykę, jak ty - nie wszystko naraz. Natomiast watykańskie - tylko mnie zniesmaczyło tym, że kompletnie nie dba o zwiedzających.
          • przepio Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 23:12
            kurt.wallander napisała:

>Natomiast watykańskie - tylko mnie zniesmaczyło tym, że kompletnie
            > nie dba o zwiedzających.

Z drugiej strony , gdyby były limity, wielu ludzi nie byłoby w stanie tego zobaczyć. Ja też się nieraz wkurzam, ale w miejscach gdzie są wydzielane bilet czyham na nie parę miesięcy wcześniej. A pandemia, anulowanie lotów czy choroba mnie wyleczyła z pewności, że zaplanowany wyjazd na pewno dojdzie do skutku. Nie zawsze tez da się oddać te bilety. W zasadzie chyba nigdzie, gdzie te kupowałam z limitem.
            Pierwszy raz w muzeach watykanskich tez byl dla mnie szokiem - ilość ludzi przerażała. Ale myślałam,
            że to pierwszy i ostatni raz. Wtedy poszłam tam tylko dla kaplicy, przy okazji oglądając eksponaty.
      • stara-a-naiwna Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 22:36
        mi się podobało i nie uważam, ze przereklamowane

byłam pod koniec września kilka lat temu - ludzi dużo ale bez tragedii
    • primula.alpicola Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 13:17
      Byłam na przełomie stycznia i lutego i wszystkie bilety kupowałam na miejscu. Fakt, wtedy były jakies ograniczenia covidowe, więc pustki i spokój.
      • kurt.wallander Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 14:37
        primula.alpicola napisała:

> Byłam na przełomie stycznia i lutego i wszystkie bilety kupowałam na miejscu. F
        > akt, wtedy były jakies ograniczenia covidowe, więc pustki i spokój.

To rzeczywiście to samo, co latem i bez obostrzeń....

• leosia-wspaniala Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 13:17
      www.tosc.it/en/artist/galleria-borghese/galleria-borghese-2253937/ - tu kupisz oficjalnie bilety do galerii Borghese, ich strona nie działa. Co do pozostałych biletów dziewczyny wrzuciły linki - warto odświeżac, jeśli miejsca są niedostępne, czasem pojawią się kilka biletów na ten sam dzień. Część na pewno jeszcze nie będzie dostępna.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 16:10
        Dziękuję smile
    • 18lipcowa3 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 16:07
      Jesteś pewna? Będą dzikie tłumy i jeszcze dziksze upaly.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 19:30
        Niestety inny termin nie wchodzi w grę.
    • chococaffe Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 16:30
      Ni wiem czy to cały czas aktualne, ale my kupowaliśmy bezpośrednio na stronach konkretnych miejsc
    • turzyca Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 20:07
      Bardzo polecam nocleg trochę bardziej na obrzeżach, np. koło bazyliki św. Pawła. Metrem jesteś w centrum błyskawicznie, a na miejscu masz normalne życie z restauracjami nastawionymi na miejscowych, a nie turystów. Różnica cenowo jest taka, że za jedną niedużą pizzę w centrum na obrzeżach mogliśmy kupić kolację dla dwóch osób w tym jednej żertej. Jak jedziesz z nastolatkiem płci męskiej to weź to pod uwagę.

Wybierzcie buty z grubszą podeszwą, rzymskie kamienie bardzo dają się we znaki przy cieńszych podeszwach. W Rzymie jest dość sporo takich ulicznych pomp z wodą do picia, jak chcecie jechać w największe upały, to weźcie butelki, żeby je napełniać wodą na bieżąco.

Uwaga o kieszonkowcach już padła, to samo dotyczy się tych ulicznych wciskaczy, którzy wtrynią Ci różę albo wręcz zawiążą bransoletkę na ręku a potem będą chcieli tysiąca monet. I w ogóle zasady jak we wszystkich metropoliach, to jest typowe wielkie miasto z dodatkiem nadmiaru turystów.

Jakbyś chciała jednak z przewodnikiem, to polecałam tutaj już kiedyś polskojęzyczną przewodniczkę Kasię Parys, z wykształceniem kierunkowym i umiejętnością opowiadania tak, że nie można przestać słuchać.
    • stara-a-naiwna Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 22.04.24, 22:33
      hej
      masz już coś zabukowane?
      jeśli nie to rozważ zmianę terminu na np. ferie zimowe

byłam w Rzymie w ostatnim tygodniu września i było ponad 30'
      i uwierz mi, to nie była pogoda na zwiedzanie - a tam mało drzew, dużo kamienia i betonu i zdechnąć można.

A jeśli już masz termin na sztywno na wakacje - to polecam korzystać z apki i sprawdzać gdzie są spżywczaki (coop czy cokolwiek), żeby kupić wodę - bo na "starganie" małą butelka kilka euro.

We wrześniu problemów z biletami nie było nigdzie.
      • rabarbara123 Re: Rzym w wakacje - potrzebna dorada 23.04.24, 05:59
        Dziękuję, tak, mamy już wszystko zabukowane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka