Dodaj do ulubionych

Nowa moda staycation!

05.05.24, 10:34
Czy ematki beda podążać za trendami, czy pozostaną przy swoich dziaderskich rozrywkach? Ja od razu napisze, ze dla mnie wyjazdy, to zawsze jest stres i dlugie przyzwyczajanie do nowego miejsca pobytu.

www.vogue.pl/a/dokad-na-wakacje-niektorzy-wola-zostac-w-domu
wydarzenia.interia.pl/ciekawostki/news-tego-nikt-sie-nie-spodziewal-nowa-zaskakujaca-moda-zwiazana-,nId,6953295
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 10:47
      A w życiu!
    • sol_13 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:01
      Przeczytałam, że ktoś zeskanuje kartę i już wiem, żeby dalej nie czytać.
      • heca7 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:06
        Zastanawiam się jak ta lękowa kobieta prowadzi firmę? wink

Niech każdy spędza wolny czas tak jak lubi. Ja lubię wyjeżdżać ale nie zamierzam zmuszać kogokolwiek do tego samego. Jeśli ta babka czuje presję ze strony znajomych może czas zmienić towarzystwo?
        • krwawy.lolo Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:46
          Tzw. "bogiem a prawdą", gdybym mieszkał w ciepłym kraju, w dodatku nad morzem, chyba bym też nigdzie nie wyjeżdżał.
        • shule_aroon Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 19:18
          heca7 napisała:

> Zastanawiam się jak ta lękowa kobieta prowadzi firmę? wink
          "Przedsiebiorczymia" mozesz okreslic szumnie osobę na jdg, zapewne wynika to ze specyfiki branży, albo tego że nigdzie by roboty za dlugo nie utrzymała, a nie tylko i wylacznie osobę zarządzająca dużym zespolem i budżetem.
          • simply_z Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:57
            Kobieta? hm...matek polek...
        • panna.nasturcja Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:35
          Pani jest poważnie zaburzona, z wakacjami nie ma to nic wspólnego, to tylko jeden z przejawów.
    • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:10
      Ciekawa może być interpretacja tego słowa. Parę lat temu widziałam jakis weekendowy suplement do brytyjskiej gazety. Wielkie litery Staycation. A w treści - jak fajnie może być we Francji, Austrii itd big_grin

Co do osobistych wyborów - mix/
    • pepsi.only Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:10
      No nie mogę big_grin
      Nowa moda? ACHA. Tak, tak, to nowa moda, dla Vouge i interii tongue_out

Dla mnie nową modą są raczej te wszystkie wyjazdy, na majóweczki, boże ciało, 5 wyjazdów w ciągu roku, z czego koniecznie dwa zagraniczne, i trzeba pochwalić się na insta tongue_out
      Ale wcześniej przecież wcale tak masowo nie jeździli- pokolenie moich rodziców, mojego starszego rodzeństwa, czy nawet moje do całkiem niedawna- wyjazdów zero, ewetualnie wyjazd raz w roku, dzieci na obóz harcerski lub do babci na wieś, to było wszystko. A i tak najczęściej urlop wykorzystywało się na jakiś remoncik, czy malowanie w mieszkaniu. Nie, nie jeździło jakoś nadmiernie, bo u wszystkich moich znajomych zawsze był ogród, zwierzęta, trzeba było się tym zająć.
      Dopiero od niedawna jest jest mnóstwo ułatwień, i ludziom zaczęło się powodzić, i owocowe piątki wink, i dlatego jeżdżą. I fajnie.
      • princesswhitewolf Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:14
        Wojna i krach na rynku przyjdzie, wszystko zmieni. Memento Mori🙄🙏
        Niech sie ludzie cieszą dobrobytem poki go maja by bylo co wspominac.
        • alina460 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:17
          😆😆😆
          • anka_one_and_only Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:20
            Z czego się śmiejesz? Zapomniałaś już jak w pandemii granice były zamknięte i nie można było podróżować między krajami?
            • majenkirr Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:38
              Krajami??? Na plażę nie było można wyjść! 🤦🏼‍♀️
              • thea19 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:30
                plaża jak plaża, nie każdy mieszka blisko, do lasu czy parku zabraniali
        • anka_one_and_only Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:17
          Dokładnie, trzeba jeździć póki można i są zasoby.
          • pepsi.only Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:26
            No i właśnie- póki można.
            Niech jeżdżą ci, co mają na to czas, pieniądze i możliwości.

A tym którym brakuje czasu, pieniędzy, możliwości a przede wszystkim brak im chęci na podróże, niech nie zostaje przypisywane na siłę nie wiadomo co ...
            Nowy trend, no ubaw po pachy.
            Dla mnie zdecydowanie czymś co pojawiło sie, a nigdy wcześniej nie było to, że świat staje, bo ludzie 1 i 3 maja mają wolne, i co by tu zrobić, żeby więcej z tego wycisnąć. I że majówka dla niektórych trwa 9dni, a tak naprawdę już w czwartek 25kwietnia nie załatwisz wielu rzeczy, bo ludzie żyją piątkiem, i wyjazdem na majówkę, i "zdzwońmy się po majówce" .
            To jest chore.
            Ale niech się bawią, skoro ich stać na to.
            • grruu2.0 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:02
              Co jest chorego w tym, że ktoś ma urlop i spędza go na wyjeździe?
              • pepsi.only Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:29
                W urlopach, również spędzanych na wyjazdach nic, totalnie nic.
                Chore jest to, że z powodu 2 dni wolnych Polska staje na 2 tygodnie.

Od 25-26 kwietnia do 6-8 maja wielu spraw zawodowych nie mogłam załatwić, bo MAJÓWKA, mimo, iż branża teraz ma wysoki sezon.
                Ludzi stać na niepracowanie.
                Gorzej, że to, że oni nie pracują wpływa również na innych, także tych, którzy nie mogą sobie pozwolić (np spiętrzenie zleceń i terminy ich gonią) lub zwyczajnie nie chcą tych 2 tygodni poświęcać na przerwę w pracy, czy wyjazd.
                • grruu2.0 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:37
                  Czyli z powodu trzech dni urlopu... Bo przecież w weekendy i tak ludzie mają wolne. To logiczne, że jak można zużyć trzy dni urlopu i mieć 9 dni wolnego to ludzie korzystają
                • leanne_paul_piper Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:50
                  pepsi.only napisała:

> W urlopach, również spędzanych na wyjazdach nic, totalnie nic.
                  > Chore jest to, że z powodu 2 dni wolnych Polska staje na 2 tygodnie.
                  >
                  > Od 25-26 kwietnia do 6-8 maja wielu spraw zawodowych nie mogłam załatwić, bo MA
                  > JÓWKA, mimo, iż branża teraz ma wysoki sezon.
                  > Ludzi stać na niepracowanie.

Na szczęście nie cała Polska staje, bo bardzo wielu ludzi jednak normalnie pracowało. W Warszawie ruch był lekko zmniejszony, ale na pewno nie stała się opustoszałym miastem. Lekarze normalnie przyjmowali, no może poza 1 i 3. maja, kurierzy normalnie rozwozili przesyłki (dzięki Zalando za perfumy dostarczone błyskawicznie), część sklepów nawet 1. i 3 działała.
                  Ale zgadzam się, że to jest irytujące takie narzucanie innym wolnego w majówkę, czy boże ciało, dysponowanie za kogoś jego urlopem/ prawem do pracy.
                  Może gorzej to jeszcze wygląda z perspektywy mniejszych miasteczek i urzędów publicznych, ale taka Wawa naprawdę nie stanęła, co najwyżej lekko zwolniła obroty. Ale kto chciał to pracował, jeszcze zarobił na tym, do tego prowadził normalne życie.
                • karyna-z-tarchomina Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:54
                  pepsi.only napisała:

> W urlopach, również spędzanych na wyjazdach nic, totalnie nic.
                  > Chore jest to, że z powodu 2 dni wolnych Polska staje na 2 tygodnie.

No faktycznie chore, ze ludzie odpoczywaja od pracy
                • simply_z Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:56
                  Powinnaś się cieszyć , ludzie jeżdżą, inspirują się nowymi krajobrazami, to tym chętniej będą korzystać z usług twojej firmy.
      • alfa36 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:09
        I dlatego tak dziwnie się czuję, że majówka w ogródku😉 . I wcale nie jest mi z tym za dobrze 😉. Zdecydowanie nie dla mnie ten trend.
      • panna.nasturcja Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:40
        Jestem chyba od Ciebie starsza. Jako dziecko zwiedziłam całą Polskę, z rodzicami pod namioty i na wczasy FWP, kolonie, harcerstwo. Po zmianie ustroju rodzice (już bez nas, byliśmy dorośli) zwiedzili pół świata, my też sporo jeździmy, choć akurat nie na majówkę i boże ciało, bo wtedy wszędzie tłok.
        Ale ani my, ani rodzice nigdy nie zmarnowaliśmy urlopu na remont lub inne malowanie, do tego zatrudnia się ekipę. Ogrodu i zwierząt do oporządzania nie mam, cenię sobie wolność.
        • is-laura Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 15:00
          To jest kwestia priorytetów. Moi rodzice też nie zwiedzali. Co roku jeździliśmy na działkę na wsi, gdzie mój tata sposobem gospodarskim wybudował domek letniskowy. Żyli bardzo skromnie, odkładali każdy grosz. Za to kupili mi na start w dorosłości kawalerkę dokładając do ksiazeczeky mieszkaniowych, za co jestem im ogromnie wdzięczna.
          O ile mnie pamięć nie myli pisałaś tu o tym, że na studiach musiałaś sama ciężko pracować a od rodziców nie dostałaś ani grosza. Teraz już rozumiem, kasa poszła na podróże, które dla twoich rodziców były ważniejsze niż ty.
          Tak, to komentarz uszczypliwy, specjalnie dla ciebie i innych, którzy w tym wątku nie marnują urlopu na remonty
          • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 15:46
            Kilka lat temu wyremontowaliśmy mieszkanie systemem gospodarkim (większość) - bez brania urlopu. Równoczesnie piętro wyżej trwał remont niemal identycznego mieszkania przez profesjonalną ekipę - my skonczyliśmy wczesniej (4 nas było)
            • is-laura Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 16:46
              Piszę o corocznym spędzaniu wakacji na własnej działce, a nie o wieloletniej budowie. Budowa domku trwała przez jedne wakacje, miałam wtedy 7 lat, potem tam po prostu jeździliśmy na wakacje, do własnego domku, ogrodu i sadu, o który trzeba było dbać.
              Remont bez urlopu to możesz uskuteczniać gdy jesteś na miejscu.
              Jeśli budujesz się w odległości 100km od miejsca zamieszkania to nie wystarczą ci same weekendy.
              Ludzie mają różne priorytety. Ponoć podróże kształcą, a jednak niektórym forumkom trudno jest poszerzyć horyzonty o informację, że ludzie mają różne potrzeby
          • olpa7 Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 16:36
            Bez przesady. My zrobiliśmy szeregowke ze stanu deweloperskiego sami bez brania dni wolnych. Za to w nagrodę polecieliśmy sobie na fajne wakacje w czasie urlopu z zaoszczędzonych pieniędzy. Nie zmarnowałabym dni wolnych na remont
            • karyna-z-tarchomina Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 16:45
              Ja systemem gospodarskim wybudowalam dom, budynki gospodarcze dla zwierzat, młyn, wykopalam stawy, zalozylam pasiekę, sady, plantacje kwiatów. I to bez, ani jednego dnia urlopu. W farneramie.
            • sol_13 Re: Nowa moda staycation! 14.05.24, 23:33
              olpa7 napisała:

> Bez przesady. My zrobiliśmy szeregowke ze stanu deweloperskiego sami bez brania
              > dni wolnych.

Nie ma jak ematka, w nocy po pracy sama płytki kładzie
    • anka_one_and_only Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:13
      Niektórzy ludzie boją się już nawet na wakacje jeździć, dokąd ten świat zmierza. Będziemy mieli straumatyzowane społeczeństwo, i ci ludzie w przyszłości będą nas leczyć i decydować o naszym losie. Jako społeczeństwo mamy bardzo poważny problem i tym osobom powinno się jak najszybciej zapewnić pomoc psychologiczną, niestety jak z tym w Polsce jest, wszyscy wiemy.
      Stresować się wyjazdami, to strasznie smutne. Podróże to sens mojego życia.
      • pepsi.only Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:15
        anka_one_and_only napisał(a):

>Podróże to sens mojego życia.

A inni mają ten sens życia w totalnie innym miejscu.
        • panna.nasturcja Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:44
          Podróżowanie a wyjeżdżanie na urlop,, spędzenie wolnych dni poza miejscem zamieszkania to nie są pojęcia tożsame.
          Nie każdy kto wyjeżdża w czasie wolnym podróżuje.
          A wyjechać z domu warto choćby dla higieny psychicznej, umiejętności odpoczywania.
      • pyza-wedrowniczka Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 10:56
        Bez przesady. Moja teściowa tak bardzo stresuje się wyjazdami - nowe miejsce, załatwienie czegoś, zgubienie się, że jeździ z nami albo na działkę/do siostry na wieś itp. Powiedziała kiedyś, że dla niej to żadna przyjemność. No i spoko, jest zadowolona i to ważne.
    • arabelax Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:14
      myslalam, ze cos o kotach będzie 😃
      • alina460 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:18
        Można z kotem na wakacje 😆
        • homohominilupus Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:16
          Nie, zostać z kotem w domu 😃
          • arabelax Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:56
            I to bylyby Catation😃
            • alina460 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:27
              😸
    • imponderabilia20 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:18
      Ale po co się przyzwyczajać? Nie rozumiem.
    • saszanasza Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:20
      W dzisiejszych czasach trendem jest tworzenie trendów z banalnych wręcz rzeczy i na dodatek nadawanie im jakiegoś „głębszego” wymiaru poprzez snucie opowieści podnoszących ich wartość i nadających im sens większy niż na to zasługują.
      • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:25
        Jednym z moich ulubionych jest hygge smile
      • leosia-wspaniala Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:25
        Dobrze napisane. Każde pierdnięcie to teraz trĘd. Od zawsze byli ludzie, co nie lubili wyjazdów albo zostali tak wychowani, albo zwyczajnie nie mieli kasy, i byli ci, co ich nosiło, nie dojedli ale pod namiot pojechali.
      • pepsi.only Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:27
        saszanasza napisała:

> W dzisiejszych czasach trendem jest tworzenie trendów z banalnych wręcz rzeczy
        > i na dodatek nadawanie im jakiegoś „głębszego” wymiaru poprzez snucie opowieści
        > podnoszących ich wartość i nadających im sens większy niż na to zasługują.
        >

TAK!
        • runny.babbit Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:34
          Trend musi być nazwany, żeby można było zrobić hashtag i monetyzowac
    • dracaria Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:25
      Dzisiaj jeszcze w dziale "ciekawostki", a jutro wprowadzą podatek od przekroczenia bramy 15-minutowego miasta.
      • leosia-wspaniala Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:29
        Sraczka z powodu idei projektowania miast tak, żeby cała infrastruktura była pod nosem (przedszkole, szkoła, poczta, lekarz, sklep itp) jest najśmieszniejszą prawicową sraczką. Ciekawe, czy jak propagowano mycie rak po sikaniu, to ówczesna prawica też tak histeryzowała.
        • dracaria Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:38
          leosia-wspaniala napisał(a):

> Sraczka z powodu idei projektowania miast tak, żeby cała infrastruktura była po
          > d nosem

Sobie może zaczną projektować tak, aby cała infrastruktura była pod nosem - ty nadal będziesz na starym osiedlu w środku niczego, "zaprojektowanym" przez patodeweloperkę. Ale za to będziesz mieć bramę i kamery.
          • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:40
            Tak, summerland pisała, że już mury budują i rogatkibig_grin

P.S. dramatiś?
            • dracaria Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:46
              chococaffe napisała:

> już mury budują i rogatkibig_grin

Zbudują, czy nie zbudują - samo sianie koncepcji miejskich więzień i propagandy, że lepiej się nigdzie nie ruszać, powinno być karane karą publicznego batożenia.
          • karyna-z-tarchomina Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:34
            U mnie juz zaczęli - rozkopali mi przejście dla pieszych sad
          • raczek-nieboraczek-2 Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 10:54
            ale tak właśnie wygląda moje "stare" osiedle:

powojenne bloki i wieżowce, szkoła, żłobek, przedszkole x2, liceum, boisko, przychodnia, ryneczek, plac zabaw z topolami dającymi cień, ogródki działkowe obok
        • runny.babbit Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:38
          Było nie wprowadzać durnych zakazów wejścia do lasu. Trudno przekonywać ludzi, że "przecież nie zrobią czegoś tak głupiego" kiedy już się przekonaliśmy, że nie do takich rzeczy są zdolni politycy.
    • aqua48 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:35
      W mojej rodzinie na wakacje wyjeżdżało się "od zawsze", moi Rodzice zawsze dbali o dwa miesiące letnie i dwa tygodnie zimowe dla mnie poza miastem. My z mężem też lubimy wyjeżdżać.
      • la_felicja Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:39
        Całe wakacje i ferie na wyjazdach? I nigdy nie miałaś ochoty po prostu zostać w domu i odpocząć?
        • krwawy.lolo Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:41
          Pytanie nie do mnie, ale ja nie. Uważam czas spędzony w mieszkaniu za stracony.
        • aqua48 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:34
          la_felicja napisała:

> Całe wakacje i ferie na wyjazdach? I nigdy nie miałaś ochoty po prostu zostać w
          > domu i odpocząć?

Nie. Dziwne pytanie. Odpoczywałam właśnie na wakacjach i feriach robiąc co innego niż w domu.
        • panna.nasturcja Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:47
          No ja mie miałam nigdy takiej ochoty, odpoczywałam na obozach harcerskich, wędrownych, na warsztatach dziennikarskich, w młodszej podstawówce też na koloniach, pod namiotem z rodzicami, nad morzem. Nie miałam potrzeby siedzieć sama w pustym warszawskim blokowisku, większość dzieci wyjeżdżała.
          • bywalec.hoteli Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:55
            Blokowisko tak, ale mając dom z ogrodem doceniasz również pobyt w nim w wolne dni.
            Takie wakacje bez konieczności wyjeżdżania.
        • igge Re: Nowa moda staycation! 14.05.24, 23:59
          Ja też tak od urodzenia (tzn od 2 roku życia na pewno) spędzałam wakacje i ferie. Całe I wszystkie. I nie, nie miałam ochoty posiedzieć w domu zamiast albo w trakcie.
          I moja mama nie była zamożna przeciwnie.
    • palacinka2020 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 11:42
      Staycation to dla mnie nie wakacje, to najwyzej weekend w domu.
      Za to moja corka zdecydowanie woli polkolonie zamiast kolonii. Moglaby cale wakacje spedzic na roznych polkoloniach, co tydzien innych.
    • leanne_paul_piper Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:28
      Jak ktoś wyjeżdża na 2 tygodnie w roku, to wierzę, że faktycznie może mieć problem. Mnie na 2 tygodnie to nawet nie opłacałoby się pakować walizki. Co innego, jeżeli są to 3-4 miesiące w roku. Wtedy jest i czas na aklimatyzację, jak i na odpoczynek.
      Btw. dla mnie staycation to taki sam koszmar jak wspomniana też tu idea 15minutowego miasta. Dla mnie koszmar nie z tej ziemi, równy z wizją z "Opowieści podręcznej". Jakby ktoś próbował ograniczyć mi dostęp do mojego ulubionego kina albo do biura, to żywcem mnie nie wezmą.
      Później będzie tak jak w Stanach, że ludzie mieszkają np. całe życie w Santa Monica, a nigdy nie widzieli oceanu.
      • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:32
        Btw. dla mnie staycation to taki sam koszmar jak wspomniana też tu idea 15minutowego miasta.

Co jest koszmarnego w 15 minutowym mieście czyli takim gdzie wszedzie masz blisko (wiadomo, że wszedzie jest umowne bo budowac opery na każdym osieldu budować nie bedą)
        • leanne_paul_piper Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:33
          Ja mam blisko do biura (20 km) i do ulubionego kina (25 km) i chcę, aby tak pozostało.
          • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:36
            I rozumiem przychodnia obok zniszczyłaby ci życie.
            • dracaria Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:59
              chococaffe napisała:

> I rozumiem przychodnia obok zniszczyłaby ci życie.

Teraz tej przychodni nie ma i nie będzie, ale jak tylko wejdzie ustawa "15 minutowego miasta", to w ciągu roku jej wybudują big_grin
          • pursuedbyabear Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 16:03
            Ja mam do biura 0 km, a do najbliższego kina 20 minut z buta. I jakoś żyję. Strasznie mi z tym źle.
          • grruu2.0 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:06
            No to przecież nikt Ci na siłę ulubionego kina nie przeniesie. Ja mieszkam w takim mieście 15-minutowym (stare osiedle z PRL) i bardzo mi to pozytywnie wpływa na jakość życia.
            • leanne_paul_piper Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:11
              Powiedzmy, że mam uczulenie na stwierdzenia 'To dla twojego dobra'.
              Bo mojego dobra to akurat sobie nie dam odebrać. Tak więc to, co dla jednych jest pożądanym rozwiązaniem, dla innych jest koszmarem. A zawsze zaczyna się od 'my wiemy lepiej, co jest dla ciebie dobre'.
              • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:22
                ????

Ale co jest dla Ciebie koszmarem? To, że możesz skorzystać czegoś co jest blisko, ale nie musisz?

I myślisz, że ktoś będzie ci kazał chodzić do najbliższego kina zamiast ulubionego???

wow
              • grruu2.0 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:28
                Kino blisko domu jest koszmarem? Przecież możesz nawet do miasta obok do kina jechać jak masz życzenie. Przedszkole w zasięgu spaceru to koszmar?
                • leanne_paul_piper Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:06
                  Dla mnie praca na HO albo w obrębie 1 km od domu byłaby koszmarem i nie chciałabym takiego życia.
                  Do kina w zasięgu spaceru nic nie mam, sama takim dysponuję, ale nie mam potrzeby korzystać i nie chciałabym musieć mieć.
                  To wszystko sprowadza się do wyboru. Tak samo jak nie tylko nie mam ochoty dobierać urlopu na okres majówkowy i bożociałowy, ale też nie chcę korzystać z tych dni wolnych, tylko pracować. I na szczęście mój pracodawca mi to z pocałowaniem ręki zapewnia. I chciałabym dalej korzystać ze swoich swobód i wolności wyboru. Bo to jednak ja wiem lepiej, co jest dla mnie najlepsze.
                  • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:08
                    Ale ty wierzysz, że ktoś by zmuszął ludzi do pracy w promieniu 1km? big_grin I do chodzenia do kina obok? big_grin

• chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:11
                      Dobra, na skróty. Idea tzw 15 minutowych miast polega na tym, że NIE TRZEBA dojeżdżac daleko, żeby załatwiać podstawowe sprawy życiowe. NIE TRZEBA a nie "nie wolno". Jak ktoś chce to może sobie jechać po mleko do innego miasta.

• leanne_paul_piper Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:12
                      Mogą próbować zniechęcić ludzi do wjazdu do centrum wysokimi kosztami. Przy czym mnie akurat nie zniechęcą, nawet jak benzyna będzie po 10 zł, to i tak zatankuję.
                      • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:14
                        Przecież od dawna parkowanie nie jest tanie a i tak nie ma miejsc
                      • leanne_paul_piper Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:16
                        Btw. przypomniał mi się film "Wyścig z czasem" z Amandą Seyfied. Tam też przecież nie zabraniali ludziom przejeżdżać przez kolejne strefy, tylko kosztowało to niewyobrażalną kasę (znaczy czas w tamtym przypadku, bo tam dosłownie czas to był pieniądz).smile
                        • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:17
                          big_grin
                        • chococaffe Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:21
                          Tak na marginesie - przecież to się dzieiej od zawsze - miliony ludzi może wyjechać bo im wolno - ale kasy nie mają. W Europie też. Nie zauważyłaś tego?
                      • grruu2.0 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:45
                        Można też ludzi zmusić do dojeżdżania wszędzie budując kino tylko w centrum i tylko w centrum lokalizując inne rzeczy
                      • pyza-wedrowniczka Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 11:05
                        Ale jest mnóstwo osób, które nie koniecznie mogą sobie na to pozwolić.
                        Ja wychowałam się w typowym blokowisku z wielkiej płyty - miałam do szkoły 3 minuty (a jakbym chciała to całkiem niezłe liceum też na osiedlu), sklepy i rynek pod nosem, przychodnię, kawiarnie, restauracje, park, basen... do tego autobusy i tramwaje w takiej ilości, że w 15 minut można dojechać do kina czy teatru.

Dla mnie to super było, dzieciaki mogą bardzo wcześnie poruszać się same, moi rodzice teraz odpalają samochód jak robią duże zakupy raz w tygodniu i jak jadą poza miasto tylko.
                  • grruu2.0 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:44
                    Ale przecież kino blisko domu nie oznacza obowiązku chodzenia do niego. Jak lubisz mieć daleko do pracy to też możesz wybrać taką, która jest daleko.
              • bieda_tubka Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:51

>Bo mojego dobra to akurat sobie nie dam odebrać.

też kocham stać godzinę w korkach <3 nich mi ktoś spróbuje koło domu wybudować jakiś basen, kawiarnię albo dom kultury, to się w ramach protestu przykuję do betoniarki!
      • krwawy.lolo Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:34
        A gdybyś została szczęśliwą posiadaczką willi w Kenii, nad morzem? To co? Latałabyś zimą do jakiejś Europy, czy innego Sapporo, żeby zobaczyć ohydny śnieg?
        • leanne_paul_piper Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:38
          Ja już teraz kombinuję, jak spędzać całe zimy w Afryce, zanim przyjdzie czas emerytury. bo jesienno-zimowy klimat szkodzi mi na zdrowie.
          Nawet nie muszę mieć willi, mam już apartamencik nad oceanem.
          Na lato, jak przestanie pylić, mogę ewentualnie wracać do Europy.
          • krwawy.lolo Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 12:41
            O, posiadasz sienny katar. Dobrze wiedzieć.
          • dracaria Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 13:00
            leanne_paul_piper napisała:

> Ja już teraz kombinuję, jak spędzać całe zimy w Afryce, zanim przyjdzie czas em
            > erytury.

Twoja forumowa kreacja prędzej zejdzie na chorobę weneryczną, niż doczeka emerytury big_grin
    • milly40 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 13:01
      Byłabym w pelni zadowolona moc spędzić tydzień w domu, na urlopie, nawet ostatnio myślałam co bym robiła, na pewno w moim mieście nie nudziła, a wracala do swojego wygodnego łóżka, bez tego pakowania itd. A co do tego co Pepsi napisała zgadzam się , ludzie dostali pierdolca na punkcie wyjazdów, Polska już jest zła, Europa też, najlepiej Bali, albo inne takie, a jak nie wyjeżdżasz nigdzie to jesteś nudziarz.Kazdy dłuższy weekend trzeba wyjechać, ja akurat z tego zyje, ale widzę przynajmniej jak ludziom odwala w porównaniu do innych lat.
      • simply_z Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:23
        Nie wiem, czy odwala (btw też z tego częsciowo żyje), raz, że pandemia uziemiła nas na długi czas, dwa ludzie widzą, że ceny żywności, mieszkań, opłaty różnorakie wzrosły wprost nieproporcjonalne, więc...jeżdżą, przynajmniej będą mieć jakieś wspomnienia.
      • fuzja-jadrowa Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:44
        Bo po pandemii zdali sobie sprawę, że odkładanie planów na później może oznaczać, że nigdy nie zostana zrealizowane.
        • runny.babbit Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:53
          Dokładnie. Wyrobiła się mentalność teraz albo nigdy.
      • bieda_tubka Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:53
        >ludzie dostali pierdolca na punkcie wyjazdów

albo: ludzi w końcu stać na wyjazdy, ludzie znają języki, w Europie praktycznie nie ma granic

>Polska już jest zła,

to dlatego takie tłumy

>Europa też

to dlatego tak mało Polaków w Chorwacji, Włoszech czy w Czechach!
    • klaramara33 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 13:04
      Na mnie zmiany miejsca dobrze działają.
      • igge Re: Nowa moda staycation! 15.05.24, 00:08
        Na mnie też.
        Chętnie wyjeżdżałabym częściej. I na dłużej.
        Choć warunki do odpoczynku teoretycznie mam na miejscu.

Ale mam przyjaciółkę, która wcale nie chce i nie jeździ nigdzie. Pakować jej się nie chce, kasy żadnej wydawać na podróże. Moim zdaniem jest doskonale wypoczęta na maksawink
        W pięknym miejscu mieszka fakt.
    • eglantine Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:41
      Wolę staycation niż workation. 😉
    • bywalec.hoteli Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:43
      Ja lubię wyjazdy ale odkąd mam dom lubię też wyjeżdżać po pięknej Wielkopolsce i wracać do własnego domu.
      Nie doszukiwałbym się tu jakichś specjalnych zjawisk.
      Idea wyjazdu jest zmiana otoczenia, w innym miejscu innym kraju prawie wszystko jest inne. I to jest fajne.
      • princesswhitewolf Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 15:00
        W Korniku, Rogalinie, Lwówku co tan jeszcze zwiedzasz?
        • bywalec.hoteli Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 15:04
          princesswhitewolf napisała:

> W Korniku, Rogalinie, Lwówku co tan jeszcze zwiedzasz?

Ja to zwierzam głównie jeziora i lasy. Poznań i okolice mają ich bogactwo
          Pływam na desce na przykład.
          Wolsztyn mnie zachwycił - zarówno jeziora jak i sympatyczna miejscowość.

Kornik i Rogalin to dla mnie miejsce dla młodych na randkę albo dla starych żeby zabrać dzieciory.

Co jest ciekawego w Lwówku?
          • bywalec.hoteli Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:38
            Dużym plusem Wielkopolski jest ciepły klimat - dużo więcej dni słonecznych latem niż na przereklamowanych deszczowych i zimnych Kaszubach.
        • klaramara33 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:48
          princesswhitewolf napisała:

> W Korniku, Rogalinie, Lwówku co tan jeszcze zwiedzasz?
          Propnuję Biskupin i Gniezno, też lubię ielkopolskę bo to kolebka mojego kraju i zwiedzanie to nauka historii. Choć Biskupin to kultura Łużycka i też mega ciekawa . Teraz eszcze lepiej tam niż kiedyś.
          • bywalec.hoteli Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 19:51
            klaramara33 napisała:

> Propnuję Biskupin i Gniezno, też lubię ielkopolskę bo to kolebka mojego kraju i
            > zwiedzanie to nauka historii. Choć Biskupin to kultura Łużycka i też mega ciek
            > awa . Teraz eszcze lepiej tam niż kiedyś.

Te miejsca akurat mnie nudzą. Choć szanuję historię państwa polskiego, to turystycznie mnie to nudzi.
            • igge Re: Nowa moda staycation! 15.05.24, 00:11
              A mnie Katedra i okolice podobały się. Muzeum Początków Państwa Polskiego ze ślicznymi kaflami...itd
    • geez_louise Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 14:56
      Mieszkam w miejscu do którego ludzie wyjeżdżają na wakacje, właśnie leżę na łóżku w swojej sypialni, przez ogromne okno obserwując przepływające łodzie i czekam na mięso z grilla. Sama sobie zazdroszczę.
      • princesswhitewolf Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 15:01
        >Sama sobie zazdroszczę.

😄👍
      • klaramara33 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:50
        A ja pochodzę z turystycznej miejscowości, lubię tam jeździć jednak nudzą mi się te same obrazy więc jeżdżę w różne inne miejsca
      • igge Re: Nowa moda staycation! 15.05.24, 00:14
        A do mnie rowerami popylają majówkowicze...I jeszcze pieski autami ludzie przywożą do lasu...
        1-3 maja to akurat lubię w domu spędzać. Ogniska, grille i takie tam spotkania towarzyskie.
    • bei Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 15:39
      Całe życie mieszkam w atrakcyjnych turystycznie miejscowościach, ale na wakacje jeździłam i jeżdżę. Podróże w inne miejsca to również możliwości rozwoju. ,
      • 1matka-polka Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:31
        bei napisała:

> Podróże w inne miejsca to również możliwości rozwoju. ,

Na czym polega ten rozwój?
        • klaramara33 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:54
          Nauka , zwłaszcza jak się jest w innym kraju gdzie są inne rozwiązania i trzeba sobie z nimi poradzić oraz z ludźmi się dogadać jak ktoś ma opór rozmawiać po ang, ja jeszcze uczę się chociaż podstawowych zwrotów w ich języku i nieraz było ,. Piozav tym zwężając inny kraj chce czegoś się dowiedzieć o historii tego kraju w myśl zasady znając przeszłość lepiej zrozumieć teraźniejszość. To samo się odnosi do zwiedzania Polski.
        • aqua48 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:59
          1matka-polka napisała:

> bei napisała:
          >
          > > Podróże w inne miejsca to również możliwości rozwoju. ,
          >
          > Na czym polega ten rozwój?

Na poznawaniu innych ludzi, ich sposobu życia, zwyczajów, kultury, kuchni, nauce akceptacji, zwiedzaniu, na poszerzaniu horyzontów generalnie.
          • 1matka-polka Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 22:48
            "Na poznawaniu innych ludzi, ich sposobu życia, zwyczajów, kultury"

To wszystko w ciagu tygodnia lub dwoch, najlepiej na all inklusiv albo nawet w jakims hotelu, czy apartamencie, mozesz poznac zwyczaje pani z recepcji, kelnera i sprzątaczki, a takze sklepikarzy i obwoznych sprzedawcow🙄
            • simply_z Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:42
              Tak, bo nie istnieje nic pomiedzy, boshe ludzie, czemu wy jestescie tacy tepi.
    • jehanette Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 15:47
      Nie wiedziałam że to jakaś moda i to ma jakąś nazwę. Ze względu na to że mam zwierzęta w domu i wyjazd zawsze oznacza konieczność zapewnienia im opieki, na długie weekendy nie wyjeżdżam. Nie lubię też tłumów które są wtedy wszędzie tylko nie tam skąd wszyscy wyjechali wink spotykam się wtedy z kimś znajomym, zwiedzam ulubione lokalne miejscówki, odpoczywam. Wokół domu też jest wiele miejsc których w tygodniach roboczych nie odwiedzam, bo nie mam czasu.
      • 1matka-polka Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:35
        jehanette napisała:

> na dł
        > ugie weekendy nie wyjeżdżam. Nie lubię też tłumów które są wtedy wszędzie tylko
        > nie tam skąd wszyscy wyjechali wink spotykam się wtedy z kimś znajomym, zwiedzam
        > ulubione lokalne miejscówki, odpoczywam. Wokół domu też jest wiele miejsc któr
        > ych w tygodniach roboczych nie odwiedzam, bo nie mam czasu.
        >
        >
        Ja tak samo, do tego spanie we wlasnym, wygodnym łózku, dom z rekuperacją. Kiedy wyjezdzam, to musze szukac miejsc z porządną klimatyzacją, cichych, z wygodnym łozkiem...
    • szare_kolory Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:37
      Heheheheh, dbamy o to, aby zawczasu dorobić d.upie uszy i usprawiedliwić modą brak kasy na wyjazdy. Te podwyżki cen prądu przyniosą jeszcze niejedną odsłonę mody na oszczędzanie kasy.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:38
      Jaka nowa moda??
      Od co najmniej 40 lat to stosuję!
    • sueellen Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 17:38
      Bardzo lubię. Raz wybrałam się na cały dzień do spa oddalonego o 15 min od domu. Było super. Zostaliśmy aż do wieczora a po kolacji taksówka wróciliśmy do domu. Żadnej spiny, żadnego pakowania. Lubię brać urlop, zostawać w domu i robić krótkie lokalne wypady. Nie znaczy to jednak że nie wyjeżdżamy. Wyjeżdżamy, ale w domu też mamy rozrywki plus ogród w którym w sezonie zawsze jest dużo roboty. Po całym dniu pracy w ziemi, wieczorem grill albo wyjście do pubu. Też bardzo lubię.
      • panna.nasturcja Re: Nowa moda staycation! 06.05.24, 14:51
        Nie każdy się spina pakując walizkę lub plecak na wakacje, serio.
    • olpa7 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 18:55
      My będziemy mieć w wakacje staycation. Postanowiliśmy w tym sezonie letnim być w domu, korzystac z ogródka, jacuzzi, jeździć na rowerach i robić bliskie wycieczki. Ale wyjazdy będą, teraz jesteśmy na jednym, potem wrzesień i listopad. Dla mnie same plusy bo lato w moim domu jest bardzo miłe
    • madame_edith Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:00
      Jestem właśnie po tygodniu wakacji w domu. Powodem -
      Bieda i kupa roboty w domu i ogrodzie. Mam zrujnowane dłonie, 50 fioletowo sinych blizn po pogryzieniu przez yebane meszki i jestem dosłownie wykończona.
      W doopie z takimi wakacjami 😂
      • alina460 Re: Nowa moda staycation! 05.05.24, 21:33
        😆😆😆

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka