ekstereso 13.05.24, 19:04 Mój syn zdaje rozszerzenie z polskiego na kompie. Jutro muszę dzwonić i pytać czy i kiedy ma dostarczyć komputer itd. Wiem, że niektóre Wasze dzieciaki zdawały na kompie, jak to wyglądało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Matura na komputerze 13.05.24, 19:10 A to nie szkoła dostarcza, odpowiednio przygotowany? W sp tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Matura na komputerze 13.05.24, 19:14 To byłoby oczywiście jeszcze lepiej. Napisałam pytanie do pani pedagog, jeśli nie odpowie, to będę dzwonić. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 19:16 Komputer był szkolny, natomiast syn chciał pisać na swojej klawiaturze. Dostarczał ją dzień wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 19:18 I tak sobie myślę, że to nie może być prywatny komputer, zbyt duże pole do nadużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Matura na komputerze 13.05.24, 19:23 My byśmy woleli. My z mężem mamy na swoich dane, których nie można ujawnić, owszem, zahasłowane, ale tu nie może być przypadku jakiegokolwiek. Syn ma stacjonarny ( lepszy do gier) i tableta. Kupiliśmy kilka tygodni temu nowego mamie, musiałabym go pożyczyć, ale najwygodniej Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 19:27 W sumie to dziwne, że nikt nie omówił z synem procedur. W każdym razie - moi obaj pisali na szkolnych komputerach (jeden maturę, drugi e8). Młodszy nauczony doświadczeniem starszego, również miał swoją klawiaturę. O własnych komputerach w ogóle nie było mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Matura na komputerze 13.05.24, 19:38 Dzięki. Jutro będziemy wyjaśniać, ale dzięki Wam mam jakieś pojęcie. Rzeczywiście dziwne że nic nie mówili. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 19:47 Być może dla nich to rzeczy oczywiste i nie wpadli na to, że dla uczniów niekoniecznie 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Matura na komputerze 13.05.24, 20:22 Pewno tak. Poza tym, teraz myślę, kto miałby to zainicjować. Pani polonistka od czwartej klasy dopiero, nie nawiązała z nimi więzi, mnóstwo nieobecności miała. Wychowawca z kolei super fajny ale to chyba jego czwarty rok, może nie znać procedur. Pani pedagog bardzo fajna ale może uważała że to wychowawcy rola... Dobrze, że syn się zaczął zastanawiać, bo mnie do głowy nie przyszło że to taka niewiadoma. Ale teraz nie chodzi do szkoły poza egzaminami, więc nauczycieli nie widuje. Może jutro uda się coś wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Matura na komputerze 13.05.24, 20:48 Opinie z PPP i informację o dostosowaniach powinien dostarczyć do szkoły na początku roku. Jak w takim razie pisał podstawę z polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 20:52 Może podstawę pisał ręcznie, przecież nie trzeba pisać wszystkich egzaminów na komputerze. A co ma termin dostarczenia opinii wspólnego z tym, że nikt z uczniami nie omówił technicznych szczegółów? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Matura na komputerze 13.05.24, 20:55 Dla mnie sytuacja jest po prostu dziwna. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:06 Co jest dziwne? Że szkoła nie omówiła procedur i zasad? No dziwne. Pisanie części egzaminów na komputerze nie jest dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:42 Opinie dostarczyłam w pierwszej klasie, przegłosowano już dawno że rozszerzenie może pisać na kompie, innych nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Matura na komputerze 13.05.24, 22:55 Z tego co kojarzę opinia o dostosowaniu powinna być również dostarczona na początku klasy maturalnej . Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 22:57 Nie ma takiej konieczności, jeśli dostosowania są zawarte w opinii dostarczonej wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Matura na komputerze 13.05.24, 23:09 Temat mnie nie dotyczył więc się nie interesowałam, ale pamiętam że wychowawca córki kilkukrotnie zwracał na to uwagę aby papiery o dostosowaniu donieść do jakiegoś tam terminu . Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 23:14 Tak, jeśli nie było ich wcześniej lub jeśli coś się zmieniło w stosunku do wcześniej wydanego dokumentu. Starszy miał opinię wydaną w pierwszej klasie gimnazjum. Młodszy ma z podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Matura na komputerze 13.05.24, 20:46 Skoro rozszerzoną pisze na kompie to zapewne podstawową też pisał na kompie. Nie wyobrażam sobie aby uczeń przychodził na maturę ze swoim komputerem na którym może mieć napisane setkę gotowców. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Matura na komputerze 13.05.24, 22:22 Wszystkie egzaminy prawnicze pisze się na prywatnych komputerach. Nikt nie dostarcza "służbowych". Instalujesz program egzaminacyjny, który uniemożliwia dostęp do zawartości komputera. Dlaczego miałoby to nie być możliwe w przypadku matury? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Matura na komputerze 13.05.24, 20:57 Pomysł dostarczenia komputera to jakiś kosmos. Skąd to wzięłaś w ogóle, przecież to jest jakaś gigantyczna abstrakcja. Komputer przygotowuje szkoła, uczeń nie idzie z własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:10 Uczniowie korzystają z komputerów szkolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:13 Komputer zapewnią szkoła. Odpowiednio skonfigurowany, odłączony od internetu. Z wyłączonym spellcheckerem. Skąd w ogóle.pomusl ze macie swojego kompa przynieść? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:48 Z nieznajomości realiów i niewysokich oczekiwań ( do szkoły w ogóle, bo ta akurat bardzo fajna). Jak myślę, czytam Was- to jasne się staje, że byłoby to dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:53 Co do myślenia o ściąganiu, już mi się uroilo, że trzeba goły komp, stąd m.in. chciałam pożyczyć nowy od mamy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Matura na komputerze 13.05.24, 22:54 przeczytaj wypowiedz abecadlowej. Nie da sei sciagac jak zainstalowany jest program egzaminacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 13.05.24, 22:59 W przypadku szkół taniej jest zapewnić szkolny komputer - nie jest to problemem, bo tych uczniów jest stosunkowo niewielu. A pewnie jest też bezpieczniej, bo nie ma kłopotów typu sprzęt wysiadł/program nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:15 Mój zdawał języki na komputerze, techniczne ustalenia zapadły w lutym. Szkoła zagwarantowała komputer, akurat ten, na którym wcześniej pisał próbne matury. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:34 Abstrahując od przedziwnego pomysłu dostarczenia własnego kompa, dlaczego Ty masz dzwonić do szkoły? Może lepiej żeby syn sam się doinformiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Matura na komputerze 13.05.24, 21:45 Nie martw się, jest operatywny i jest przyczyna zewnętrzna, dla której nie może zadzwonić w godzinie dyżuru ( jest jedna godzina) a ja z panią kilkukrotnie rozmawiałam, nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Matura na komputerze 13.05.24, 23:55 U nas w szkole zdawanie na komputerze wygląda tak: 1. Komputer zapewnia szkoła - musi zadbać, żeby był niepodłączony do internetu, z wyłączoną funkcją sprawdzania języka. 2. Piszący na komputerze pisza w osobnej sali. 3. Pod koniec matury praca jest drukowana i wydruk pakowany jest do koperty zwrotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matura na komputerze 14.05.24, 00:15 We wszystkich szkołach tak wygląda, to regulują zapisy OKE. Jedynie fakt szkolnego komputera nie jest w nich ujęty dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś