Dodaj do ulubionych

PMS na hormonach ?

19.05.24, 08:29
Czy można mieć PMS jak się bierze tabletki antykoncepcyjne?

Ostatnio usłyszałam że nie. Ale ja tak jakbym miała. Mam ochotę na słodkie, ochotę na podjadanie, jakiś dół emocjonalny (właśnie teraz).
Czy może to coś innego ?
Obserwuj wątek
    • sylwiastka Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 08:48
      A czy robisz przerwe na krwawienie z odstawienia czyli np bierzesz 21 tabletek i 7 dni przerwy lub 24 tabletki i 4 dni przerwy? Czy moze masz w blistrze tabletki w dwoch kolorach?

Jakie to tabletki? Dwuskladnikowe czy jednoskladnikowe?

Dwuskladnikowe mozna brwc bez przerwy, wtedy nie ma sie objawow spadku progesteronuu, a to czesto odpowiada za PMS i gorsze samopoczucie
      • eagle.eagle Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 08:55
        Biorę 21 dni i mam 7 dni przerwy. Wszystkie tabletki takie same.

Dzisiaj ostatnia tabletka , a od kilku dni czuję zmiany w organizmie.
        • sylwiastka Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 09:00
          Mozesz nie robic tej przerwy i zaczac nowe opakowanie. Po kilku miesiacach mizesz czuc poprawe. Ewentualnie wybrac inne tabletki 28/4 ale i tak bedziesz miala 4 dni bez dawki hormonow i mozesz odczuwqc tego skutki.
          • sylwiastka Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 09:02
            24/4. Przerwa nie jest uzasadniona medycznie. Tabletki hamuja rozrost endometrium wiec nie ma po co zluszcac. To krwawienie z odstawienia to taki relikt przeszlosci.
            • eagle.eagle Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 09:24
              I tak można cały czas już nie robić przerwy ?

A co powiem jak gin mnie zapyta kiedy była ostatnia miesiączka ? 😁🤔
              • kk345 Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 09:31
                eagle.eagle napisała:
                >
                > A co powiem jak gin mnie zapyta kiedy była ostatnia miesiączka ? 😁🤔

Powiesz, że bierzesz pigułkę bez przerw i tyle.
              • sylwiastka Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 09:33
                Mozna, ten schemat jest stosowany juz w wielu krajach. Np przy lagodzeniu objawow endometriozy
                www.doz.pl/czytelnia/a15976-Wedlug_najnowszych_zalecen_nie_musisz_robic_7-dniowej_przerwy_w_braniu_tabletek_antykoncepcyjnych__nie_przynosi_to_zadnych_korzysci_zdrowotnych#:~:text=Wed%C5%82ug%2520wytycznych%2520brytyjskiej%2520organizacji%2520Faculty,pier%C5%9Bcie%C5%84%2520dopochwowy%252C%2520nie%2520jest%2520konieczna.
            • celandine Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 09:26
              Mam podobny problem, podczas przerwy mam spadek samopoczucia, ostatnio wzięłam dwa opakowania bez przerwy i było o wiele lepiej. Czy jednak biorąc tabletki bez przerwy nie przyjmuje się w sumie więcej hormonów? Czy to nie jest szkodliwe?
              • sylwiastka Re: PMS na hormonach ? 19.05.24, 09:30
                Hormony sie nie akumuluja, tylko sa na bierzaco metabolizowane. Poza tym podczas naturalnego cyklu stezenia produkowanych przez jajkini hormonow sa czasto wyzsze niz te dostarczane w tabletkach. Tabletki maja te sama dawke, naturalny cykl ma rozne stezenia w zaleznosci od fazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka