Dodaj do ulubionych

Dania za którymi tęsknicie

24.05.24, 16:53
Macie takie np. zjedzone w trakcie podróży albo wakacji?
Odtwarzacie w domu? Szukacie w okolicy domu miejsca z podobną kuchnią?

Wątek weekendowysmile
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 16:57
      W Otyniu, koło klasztoru, był taki mały bar przydrożny. Zawsze pełen kierowców. Takiego rumsztyku z cebulką jak tam, to już nie zjadłam nigdy nigdzie.
      • aankaa Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:02
        bary pełne kierowców są wyznacznikiem b. dobrego żarcia smile
        • gulcia77 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:06
          Wiem. 🙂 Bez mała ćwierć wieku w transporcie robię. 🤣 Dlatego o tym wspomniałam.
          • grey_delphinum Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:49
            Kiedys w Klodzku jadlam niesamowitą knyszę (?), a na Mazurach pyszne rybne burgery z surówką z mlodej białej kapusty.

Chętnie bym to powtórzyła.
        • jakis.login Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:55
          aankaa napisała:

> bary pełne kierowców są wyznacznikiem b. dobrego żarcia smile

Bullshit. Są wyznacznikiem że jest tanio, tłusto i bez polotu.
          • aankaa Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:03
            fakt, jagielnika i jarmużu przygotowanego na parze raczej w nich nie uświadczysz tongue_out
          • misterni Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 00:02
            Dokładnie. Wielki schabowy z grubą panierą i golona na cały talerz, koło dobrej kuchni nawet nie stały.
            • brenya78 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 13:48
              "Wielki schabowy z grubą panierą i golona na cały talerz, koło dobrej kuchni nawet nie stały."

Aczkolwiek niektórzy to uznają za dobrą kuchnię.
            • szarmszejk123 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 13:55
              Narobiłaś mi ochoty na golonkę w kapuście, z 15 lat nie jadłam :p
          • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 22:46
            jakis.login napisała:

> aankaa napisała:
            >
            > > bary pełne kierowców są wyznacznikiem b. dobrego żarcia smile
            >
            > Bullshit. Są wyznacznikiem że jest tanio, tłusto i bez polotu.

myslę podobnie
            pare razy mnie zabrano do takich - tu tirowcy jedza
            schabowy albo placek o wegiersku
            bylo tanio, duzo tlusto
            ale czy rewelacyjnie?
            no raczej nie smile
            • bywalec.hoteli Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 23:41
              Kiedyś przy drodze krajowej nr 2 z Warszawy przez Poznan do Berlina istniały 2 gigantyczne parkingi Dakota i chyba Nevada, zbudowane głównie pod kierowców tirow w trasie. Na miejscu stacja benzynowa, noclegi i duża jadłodajnia. W jednym z tych miejsc jadłem: porcje duze - schabowy na prawie caly talerz, do tego typowe dodatki. Może nie jest to dobre jedzenie typu jarmuż z jagielnikiem, natomiast było obficie, smacznie i świeżo (z uwagi na duży przerób). Na pewno była to lepsza opcja od McD w trasie. Te miejsca podupadły jak rozwinęła się równolegle idąca autostradą A2. Moim zdaniem warto jeść tam gdzie jadaja tirowcy smile
      • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:55
        trasa Wroclaw-Swidnica, bar przy drodze oczywiscie smile
        schabowe jak talerz, doskonale, soczyste, kruche, do tego niezrownana surowka z bialej kapusty i lekko podsmazone pyry.. oczywiscie na miejsce trzeba bylo czekac i w barze i na parkingu tongue_out

droga do Bielska-Bialej ( nie pamietaj glownej trasy), byl tam bar z rybami slodkowodnymi, tak dobrego pstraga jak tam serwowali to jadlam jeszcze tylko na jakims argentyskim zadupiu tongue_out
        • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:00
          aa i w tej samej Argentynie, hotel w osrodku narciarskim Los Penitentes, poza sezonem, gosci niewiele ale wolowina jaka tam zamowilam to bylo mistrzostwo swiata, nigdy wczesniej i nigdy pozniej, takiej nie jadlam

a moze tylko bylam glodna ? tongue_out
          • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:00
            ani tego schabowego ani pstraga ani wolu nawet nie probowalam odtwarzac smile
            • chococaffe Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:24
              off top - moja herbata z Dragon's dzisiaj dotarła. Po miesiącu.
              • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:35
                to calkim dobry czas tongue_out jakies oplaty graniczne ci naliczyli?
                • chococaffe Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:42
                  8,50 PLN. Kwota symboliczna, tyle, że trzeba gotówkę dać listonoszowi. I to jest największy problem - nie wiesz kiedy przesyłka=listonosz przyjdzie a przecież nie siedzisz plackiem przez miesiąc
                  • chococaffe Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:43
                    P.s. ale jest dobra (biała z płatkami róży) i faktycznie fajnie zapakowana.
                    • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:55
                      no ba smile chociaz ja z dodatkami nie kupuje
                      • chococaffe Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:02
                        Czarne nigdy z dodatkami. Białe - czasami taksmile
                  • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:55
                    ale przeciez podaja nr przesylki a tracking poczty polskiej dziala tongue_out

albo

parcelsapp.com/

wtedy nie musisz przez miesiac plackiem siedziec 🤣🤣
                    • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:03
                      🤣🤣🤣
                      link z parcelsapp sie wkleil z moimi przesylkami tongue_out ale zadnych danych strategicznych tam nie ma
                      • kk345 Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 00:26
                        mysiulek08 napisała:

> 🤣🤣🤣
                        > link z parcelsapp sie wkleil z moimi przesylkami tongue_out ale zadnych danych strate
                        > gicznych tam nie ma
                        >
                        Nie, spokojnie to tylko ty je widzisz, bo jesteś zalogowans. My mamy pusty tracking.
                    • chococaffe Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:10
                      Bardziej chodzi o to, ze ja niekoniecznie wiem gdzie będę w konkretnym dniu za miesiąc. I nie zawsze mogę się dostosować do daty doręczenie, która jest znana ze 2 dni wczesniej.
                      • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:12
                        a no, tak, tym bardziej, ze nie zawsze jest to miesiac

i na poczcie nie mozna odebrac i zaplacic?
                        • chococaffe Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:18
                          Pewnie tak i wszystko da się zorganizować, jeżeli będzie awizo to jechać na pocztę itp , ale to jednak trochę zniechęca. Ale przynajmniej herbata ok (pyszne to są czarne, ale chcę zdrowsze urozmaicenie)
        • b-b1 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 18:20
          Pstrągownia na trasie dalej jest😂-więc jeśli kiedykolwiek jeszcze do Polski zajrzysz-możesz wjechać😉
          • b-b1 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 18:21
            Się źle podpięło-do Mysiulka😉
          • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 19:50
            serio? dokladnie nie pamietam, na ktorej trasie to bylo, raczej Wroclaw-Bielsko Biala, bo jezdzilismy na szkolenia do Magnetii-Marelli
            • b-b1 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 20:39
              Serio🤣- podejrzewam że piszemy o tej samej- bo na trasie do Bielska był to jedyny bar/ restauracja z rybami( z dzieciakami małymi jeździłam ze 20 lat temu) Teraz spora restauracja i pstrąga(lub inną rybę) możesz sobie wybrać- pływają w akwarium 😀
              • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 21:08
                jesli jest akwarium to musi byc TO miejsce! wtedy tez sie wybieralo plywajaca w akwarium
                • b-b1 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 22:48
                  Czyli powrót do pól malowanych możesz ziścić😂😂
                  • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 23:23
                    tylko jakos za nimi nie tesknie (tymi polami) i dziecilina mi ogole nie pała tongue_out
              • kot.z.kosmosu Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 10:02
                b-b1 napisała:

> Serio🤣- podejrzewam że piszemy o tej samej- bo na trasie do Bielska był to jed
                > yny bar/ restauracja z rybami( z dzieciakami małymi jeździłam ze 20 lat temu) T
                > eraz spora restauracja i pstrąga(lub inną rybę) możesz sobie wybrać- pływają w
                > akwarium 😀

Proszę, daj adres! Bo chyba też tam byłam, a nie mogę sobie przypomnieć, gdzie to dokładnie było
                • b-b1 Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 10:16
                  Zajazd Mały Delfin, Główna 13, Ochaby Małe.
                  Delfinów teraz na trasie jest kilka😂ten jeden jest od początku -i ma najlepsze ryby.
                  • kot.z.kosmosu Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 10:29
                    Dziękuję ❤️
      • mama_duzych_dzieci Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 06:09
        w którym Otyniu?
    • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:47
      dawno dawno temu, kiedy otworzyla sie galeria dominikanska to z boczku po prawej byla wloska knajpka
      nie pamietam nazwy, ale sciany miala wylozone wloskimi gazetami
      podawali tam przeboska pizze quatro formaggi i salatke z ziemniakow i anchois z kaparkami
      ja nawet pozniej probowalam odtworzyc, bo znalazlam na giallozafferano
      pyszne, ale to nie to smile
      • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:51
        i wigilijne pierogi z kapustą i grzybami mojej babci
        oraz salatka drugiej babci z ogorkow i aromatycznych pomidorkow dojrzewajacych w ukrainskim sloncu z olejem slonecznikowym tak gestym i zlotym jak kisiel
        niby proste, ale babcie odeszly i tego swiata juz nie ma sad
      • eglantine Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 22:45
        Tej akurat nie kojarzę, ale wspominam z rozrzewnieniem zupę cebulową i lasagne w La Scali. I crepy podawane w Brasserie na Kuzniczej. Jabłko z calvadosem było obłędne.
        • eglantine Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 22:48
          I koszmarnie tłuste fryty w kiosku naprzeciwko Poltegoru. Najlepsze na świecie.
          • konsta-is-me Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 20:40
            Kiedy to było i gdzieś konkretnie ?
            Nie umiem sobie przypomnieć a mieszkałam kilkaset metrów od Poltegoru.Te fryty.
            Za to najlepsze na świecie rurki z bitą śmietaną były na pl.Grunwaldzkim.

A tak w ogóle to strasznie tęsknie za starym dworcem autobusowym i słodkimi bułkami stamtąd ( przy wejściu).
            Za starym dworcowym zresztą też i za knysza stamtąd 😁
            • eglantine Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 23:27
              konsta-is-me napisała:

> Kiedy to było i gdzieś konkretnie ?
              > Nie umiem sobie przypomnieć a mieszkałam kilkaset metrów od Poltegoru.Te fryty.

Początek lat 90tych. Na rogu Wielkiej i Powstańców, vis a vis wejścia do Poltegoru było kilka kiosków. Ruch, warzywniak, a pośrodku właśnie ten bar. Za Chiny Ludowe sobie nie przypomnę, co jeszcze tam sprzedawali, ale ja tam chodziłam z koleżankami na te frytki.

> Za to najlepsze na świecie rurki z bitą śmietaną były na pl.Grunwaldzkim.
              >
              To już chyba kultowe. 🙂 Chodziłam po lekcjach w liceum.

> A tak w ogóle to strasznie tęsknie za starym dworcem autobusowym i słodkimi bu
              > łkami stamtąd ( przy wejściu).
              > Za starym dworcowym zresztą też i za knysza stamtąd 😁

No ba! Ponoć gdzieś na Weigla jest budka z knyszami jak za dawnych czasów, ale nie miałam okazji sprawdzić.

I jeszcze truskawkowe lody z Komandorskiej wspominam tęsknie.
              • konsta-is-me Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 02:16
                "U Zbyszka"chyba- ta budka na Weigla,wybieram się ale jakoś się nie składa.I tosty "u Witka" na Wita Stwosza.
                Ale dobre knysze są na Dworcu Głównym w tym sklepiku z kanapkami, który jest nie pamiętam koło którego peronu 😏
                I "U Spychały" na Pereca nie straciło na jakości, chyba jako jedyne ze znanych mi miejsc , bezy i pączki z różą trzymają fason dalej.
                • tairo Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 12:27
                  Tosty u Witka dalej istnieją? Muszę się wybrać przy następnej wizycie.
            • tairo Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 10:42
              Najlepsza knysza była na placu Grunwaldzkim, budka koło targu.
              • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 11:17
                Ja nie lubiłam wrocławskich knysz
                W sensie, jadłam oczywiście, bo byli duże, szybkie i tanie, akurat na studencka kieszeń, D żeby to dobre to nie powiem. W czerstwejj grubej bule surowa kapusta zalana majonezowym sosem, fuj fuj.
                • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 11:17
                  Były *
                • tairo Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 12:24
                  Jak kupowałaś byle co byle gdzie, to oczywiście, że dobre nie były.
                  W tej budce bułka była zawsze świeża, bo przerób mieli taki, że zczerstwieć nie zdążyła. Kapusta była opcjonalna, oprócz tego różne warzywa i sosy do wyboru i nikt na siłę nie zalewał, jak nie chciałaś.
                  • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 12:41
                    No nie mów, 5 lat studiowałam we Wrocławiu, a na grunwaldzkim mieszkałam połowę tego czasu. Studenci ze sobą rozmawiają i każdy polecał swoje najlepsze miejsca. Idea tego dania jest obrzydliwa po prostu. Podobnie jak świńskie koryto kapsalon, czy inne tego typu wynalazki fuj fuj
                    • tairo Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 13:27
                      Wyjaśnij, czym to tak znacząco taka knysza różni się od typowej kanapki - większą ilością warzyw?
                      Nie lubisz, nie musisz. Ale przestań histeryzować, że nawet idea jest obrzydliwa.
                      • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 13:48
                        nie histeryzuję -rozni się od kanapki wieloma rzeczami
                        po pierwsze wielka i bardzo gruba buła, i nie była nigdy wypiekana na świezo, tylko z folii ją brali
                        po drugie masa przypadkowych warzyw (surowa kapusta w bułce? wink) i mięso niepewnego pochodzenia, a wszystko zalane majonezowym sosem. Tego się nawet zjeść estetycznie nie dało. Ja rozumiem sentyment i lata młodości, też z rozrzewnieniem wspominam smażone ziemniaki na resztkach jedzone z ekipą z jednej patelni, smak nieba. No ale nie mówmy, że coś jest dobrą kuchnią, kiedy nie jest smile
                        • tairo Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 01:18
                          Owszem, to co tu wkleiłaś różni się znacząco.
                          Ale to, co ja jadłam, różniło się równie znacząco.
                          To, że ty nie potrafiłaś zjeść estetycznie, to twój problem.
                          • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 04:25
                            tairo napisała:

> Owszem, to co tu wkleiłaś różni się znacząco.
                            > Ale to, co ja jadłam, różniło się równie znacząco.
                            > To, że ty nie potrafiłaś zjeść estetycznie, to twój problem.

Jesteś zatem jedyną istota na świecie, której nigdy nic nie wypadło z knyszy wink
                            Pamiętam jak zabiegani pasażerowie wpadali z knyszami do przedziałów pociągu i zawartość knyszy była wszędzie od łokci po podłogę ,😁
                            wroclawskiejedzenie.pl/2015/05/06/bocadillo-czyli-legendarna-knysza-z-dworca/
                            Ciekawe w sumie, czemu inne miasta nie podkupily tego cudu kulinariów
                            • tairo Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 17:30
                              Nie, nie jestem jedyną istotą na świecie, której nigdy nic nie wypadło z knyszy. Cywilizowani ludzie używają widelca.
                              Knysza z dworca nigdy rewelacyjna nie była, i na podstawie opisu z tego artykułu - wciąż nie jest. W latach 90 i na początku wieku mieli problemy z higieną i jakością składników (tak, to o tamte budki była afera o sos "10 smaków"), jak jest po remoncie dworca nie wiem, bo nawet nie próbowałam sprawdzać.
                    • konsta-is-me Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 03:15
                      Co ty opowiadasz, jak z folii?
                      Powinna być chrupka z zewnątrz i przypieczona,świeże warzywa i dobry sos.W jakieś dziwne miejsca chodziłaś albo - pewnie to było na początku 90- tych, kiedy jeszcze nikt nie wiedział jak te knysze dobrze robic.
                      Polecajki mnie nie przekonują - z doświadczenia wiem że studenci polecają sobie miejsca kulinarno- rozrywkowe, bo "ktoś im polecił/ są modne/ kij wie dlaczego"( owczy pęd).
                      Swego czasu niby "kultowe " i "polecane" były tosty z przejścia podziemnego koło Galerii Dominikańskiej a według mnie są kiepskie i zawsze tam takie były.Wysuszone na wiór ,nie mam pojęcia kto wymyślił że to są "najlepsze tosty".Zapiekanki też takie sobie.Specjalnie poszłam sprawdzić 2 razy- parę lat temu i teraz-rozczarowanie.
                      • kotejka Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 04:20
                        Aaa, tosty pamiętam. Też tam nie chodziłam. Gdybym miałam sobie przypomnieć naprawdę wybitne studenckie żarcie to byłyby to moim zdaniem placki na geologii i pierogi w Jacku i Agatce wink
                      • tairo Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 04:48
                        No nie, na początku lat 90 to klasyczna knysza była z warzywami, bez mięsa. I to były różne warzywa, a nie sama kapusta. Dodatki proteinowe były płatne ekstra: tarty żółty ser, kotlet wieprzowy, parówka. Potem pojawił się tuńczyk, a jeszcze później gyros. Zdarzały się jeszcze gdzieniegdzie jakieś wariacje typu podsmażone mielone mięso, ale to mało popularne było.
                        Klasyczny sos też nie był majonezowy, tylko podobny do tzatziki.

Studenci wtedy polecali sobie głównie miejsca tanie, a niekoniecznie dobre big_grin

Kultowe tosty to są z baru Witek - te z przejścia podziemnego się nie umywały, mieli nienajgorsze zapiekanki, ale na kolana nie rzucały. Tylko to też było 20 lat temu, a nie 2.
        • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 22:50
          ja tez smile nalesniki szczegolnie
    • chococaffe Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:48
      Trudno powiedzieć. Jak coś naprawdę mi smakuje to staram się odtworzyć, najczęsciej się udaje - teraz stosunkowo łatwo o różne fajne składniki. I tęsknota mija.

Częściej tęsknię za wykonaniami konkretnych potraw - np było takie bistro, pracowała tam młoda kucharka i takich schabowych z kapustą to ja nigdy przedtem ani potem nie jadłam. Tak delikatne i jednocześnie tak pełne smaku. Niestety, bistro nie przeżyło covidu, nie wiem gdzie pracuje tamta kucharka.

Mam też parę potraw na liście oczekujących - były przepyszne, ale jeszcze nie podeszłam do próby odtworzenia - np czorba (jestem pewna czy dobrze napisałam nazwę) z jagnięciną.
    • asiairma Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:57
      Proste, ale jakoś nigdy nie próbowałam sama zrobić- moussaka.
    • bi_scotti Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 17:57
      Pisalam juz wiele razy: nieistniejacy od dawna Bar Mleczny Nadwislanski przy Tamce, barszcz z krokietami z kapusta + nalesniki z serem na slodko + rozowy kisiel-glut z kropla smietanki na srodku ... OMG, it's unforgettable, it's irreplaceable, eh smile Juz nikt na swiecie nigdy takich nie zrobi, nie poda - to se ne vrati. Cheers.
      • evro44 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:02
        Wszystkie ryby i owoce morza serwowane w basenie Morza Śródziemnego smakują lepiej niż odtwarzane w dobrych polskich restauracjach. Decyduje świeżość produktu i już
        • kot.z.kosmosu Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 11:24
          To prawda, raz tak "odtworzyłam" zupę rybna na łososiu z biedry. Jadalne, ale tyle.
    • zajonc_w Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:06
      Zapytałam, ale się nie wpisałam.

Tęskie za kluskami szarymi/ciemnymi w sosie pieczeniowym z surówką z baru (mlecznego?)niedaleko teatru w Katowicach. Dziecięciem małym będąc bywałam z mamą w Katowicach i za każdym razem szłyśmy do baru. Nie pamiętam nazwy baru, nie pamiętam ulicy. Pamiętam kluski... tęsknię za tym smakiem
      • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:03
        Cos sie z ziemniakami porobilo ze naprawde ciezko takie kluski zrobic. A probowalam na wysoko skrobiowych, na wszelakich
        • larix_decidua77 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:58
          A mieszasz z gotowanymi?
          • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 13:59
            Tak 50 na 50 proc
            • panna.nasturcja Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 08:34
              I dlatego ci mie wychodzą.
              Do szarych klusek/przecieraków nie dodaje się gotowanych ziemniaków.
      • konsta-is-me Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:08
        Przypomniała mi się tzw.garmażeria na pl.Hirschfelda we Wrocławiu i tam z mamą jadałysmy bigos i fasolkę po bretońsku
        Nawet nie sądzę żeby była jakaś szczególna , taki sentyment.

• obrus_w_paski Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:14
      Kiedy mieszkałam w Warszawie chodziłam czasem do baru mlecznego gdzieś (nie pamiętam nawet gdzie). Nawet ziemniaki były tam dobre. Naleśniki, oczuywscie kluski ziemniaczane, pierogi. Cudo. Nigdzie indziej ani nigdzie później
      • hasty Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:21
        Paczki pieczone przez ciocie koleżanki, już nie pamiętam smaku, ale wiem, że były najlepsze jakie jadłam w życiu.
        Poziomki z targu w Polanicy Zdroju, miałam 4 lata a do dziś pamiętam i ten stragan i poziomki.
    • arabelax Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:20
      Za jedzeniem mamy, nie do odtworzenia.
    • mayaalex Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:21
      W Poznaniu na ulicy Bukowskiej tuz przy zjezdzie z ronda Kaponiera (mniej wiecej tam, gdzie w tej chwili jest Sheraton) w moich czasach licealnych stala przyczepa z burgerami i to byly najlepsze burgery, jakie kiedykolwiek jadlam. Nie mam pojecia, co bylo w tym miesie (i pewnie lepiej, ze nie mam), pamietam ze byly serwowane z ogorkiem kiszonym i majonezem.
      Chodzilam do liceum niedaleko wiec zdarzalo mi sie tam czasami jesc, uwielbialam je.
      I ciastko DW z domu wypoczynkowego w Karpaczu chyba, podobne do miodownika/marlenki, genialne.

Ale to smaki, ktorych nie da sie odtworzyc. Inne czasami owszem (na przyklad bardzo lubie restauracje Dishoom w UK, mam ich ksiazke kucharska i rzeczywiscie da sie z niej zrobic dokladnie to, co w restauracji).
      • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:02
        Ja tam za Merkurym mieszkalam a do szkoly jechalam na Krakowska. Mysle i mysle co to za burgery byly ale moze to po '96 bylo i nie bylo mnie tam
        • mayaalex Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:04
          Nie, musialo byc wczesniej, ja zdawalam mature w 94. Ta przyczepa dlugo tam nie stala ale na pewno byla smile
          • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:27
            Ja mature cos w jakos w 91 chyba. '72 rocznik
    • bene_gesserit Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:27
      Kluski francuskie i surówką z młodej kapusty, obie rzeczy nadzwyczajnej dobroci, z nieistniejącego już baru Carino na Nowogrodzkiej. Jadło się t ma stojaco, ale po królewsku.

I oczywiście produkty babć. Pompadurki i kaczka nadziewana babci Iny i ciasto na smalcu i powidła z wanilią babci Stasi.
    • marta.graca Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:28
      Śląskie niebo na zamku Grodno w tym roku, pierogi z kaczką w Zgorzelcu smile
    • brenya78 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:33
      Tilapia w liściach bananowca w poludniowoindyjskiej restauracji w Weybridge, Surrey, UK. Nie jadłam nigdy nic lepszego. I prawdopodobnie nie zjem.
      • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:00
        A to kolo mnie gdzies niedaleko. A ta ryba w tym lisciu pieczona?
        • brenya78 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 13:54
          Tak, w tym liściu i w sosie jakimś magicznym. Boże jak ja tęsknię z tym miejscem.
        • brenya78 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 13:58
          maps.app.goo.gl/7QfgWopu76NPKAi57

To jest to miejsce. Są zdjęcia tej ryby na Google.
          • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 14:07
            Bede ludziom jadajacym ryby polecac
            • brenya78 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 16:16
              Pod warunkiem że lubią też curry.
    • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 18:59
      Sweet Corn Tamale Cakes z Cheesecake Factory. (To nie sa na slodko cakes)

Boze jakie to dobre. Za kazdym razem jak jestem w US to ide do Cheesecake Factory wlasnie by je zjesc. Robilam w domu i masa roboty by je zrobic. I wyszly takie sobie
    • iskierka2007 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:00
      Pomidory nagrzane słońcem, zerwane rano przed śniadaniem z krzaka u babci Eli. Pomidory krojone w grube plastry, szczodrze posypane grubym szczypiorem i młodą cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę. I jajecznica na maśle z prawdziwych wiejskich jaj. Niby nic..., niby to samo mogę odtworzyć z łatwością, ale czemu nie czuję tamtego smaku?
      • bene_gesserit Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:40
        Przebijam rozgrzanymi słońcem malinami, wyczerpanym z krzaka podczas leżenia pod nim smile

I jajecznica na kurkach.
        • taje Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 21:03
          I gołąbki pieczone na blasze.
      • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:00
        Oj tak, niegdysiejsze pomidory 🍅🍅🍅🍅❤️❤️😍
        • bene_gesserit Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 23:33
          Niegdysiejsze pomidory odkryłam w Turcji, kilkanaście lat temu. Ten sam niesamowity smak i aromat.

To są po prostu pomidory dojrzałe na krzaku, a nie zbierane jako zielone i dojrzewane w dojrzewalni, albo nie daj borze w spalinach w jakimś garażu, Wystarczy tylko tyle - dać im dojrzeć na krzaku, nie musi być to jakiś nadzwyczajny gatunek.
          • bywalec.hoteli Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 23:44
            Jak to pomidory dojrzewające w spalinach garażu?
            • bene_gesserit Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 10:49
              Taka była praktyka, podobno dość powszechna, dopóki paliwo nie zdrożało. Spaliny byly wpuszczane do szklarni albo do garażu lub innego szczelnego pomieszczenia ze skrzynkami pomidorów i pomidory z zielonych szybko stawały się czerwone..
              • bywalec.hoteli Re: Dania za którymi tęsknicie 26.05.24, 15:00
                Chamstwo. Nie wuedzialem
    • b.bujak Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:13
      parę lat temu podróżując przez Słowację trafiłam do dość ekskluzywnego miejsca na nieplanowany nocleg; nie byłam przygotowana na większe wydatki, więc w pałacowej restauracji wybrałam na kolację najtańszą potrawę z menu smile i w ten sposób odkryłam haluszki i od tamtej pory jest to mój pierwszy wybór, kiedy jestem w jakiejś słowackiej restauracji
      z podróży krajowych: świeżutka flądra kupiona z kutra i usmażona na grilu (Niechorze smile) z dań restauracyjnych - pyszny dorsz pieczony (Rewal smile); pierogi z kaszą gryczaną i jakims serem (całkiem niedaleko mnie, ale dawno nie byłam... zawsze tam dużo ludzi)
      • lella_two Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 12:24
        Słowackie haluszki to czysta poezja, moje akurat były w słowackiej restauracji w Pradze. Robiłam podchody do odtworzenia, ale jednak zawsze coś było nie tak.
    • palacinka2020 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:54
      Czesto tesknie za dobrymi pierogami z kapusta i grzybami. U mnie w domu babcia takich nie robila, tylko z miesem albo ruskie. We wszelkich stolowkach i restauracjach kroluja ruskie. Na szcescie w pierogarniach maja kapusciane.
    • jkl13 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 19:58
      Racuchy mojej babci z musem truskawkowym. Lekkie jak chmurka, malutkie, na jeden kęs, maczane w musie z własnych truskawek.
      Najlepsze jest to, że babcia przed śmiercią dała mi przepis, a ja go zgubiłam sad Tzn.schowałam tak,że nie mogę go znaleźć... A za racuchami tęskni też mój tata, bo to smak jego dzieciństwa. Chyba czas się wziąć za.porządne szukanie przepisu...
    • andaba Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:03
      Rosół mojej mamy.
      Na szczęście co miesiąc do mamy jeżdżę i rosołek na mnie czeka.

Mama gotuje średnio, jestem dużo lepszą kucharką, le rosół robi rewelacyjny, ja takiego nie umiem, już się zastanawiam, czy to nie kwestia wody smile
    • ardzuna Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:10
      Świeżo tłoczony sok z trzciny cukrowej, pity na poboczu drogi w Ameryce Łac.
      I polskie wiejskie czarne porzeczki prosto z krzaków, niepryskane, wielkie, bardzo dojrzałe, słodkie (całe życie wcześniej i później nie lubiłam czarnych porzeczek. Dojrzałe jeżyny znad Jezioraku, z miejscówki oddalonej od wszelkich domostw.
      Owoce morwy prosto z drzewa w Armenii.
      • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 11:27
        >Świeżo tłoczony sok z trzciny cukrowej, pity na poboczu drogi w Ameryce Łac.

Porzeczki to rozumiem. Nawet wsadzilam pare krzakow. Sok z trzciny cukrowej sprzedaja w USA rowniez i jest smakuje jak woda z cukrem...
        • ardzuna Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 15:11
          Tłoczony na oczach klienta i podawany natychmiast tak ci smakował?
    • konsta-is-me Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 20:31
      Za indyjskim jedzeniem.
      Część mogę odtworzyć sama a część nie, np.swiezej crispy dosy nie umiem a ta w proszku jest paskudna.Albo nie znam tajemnego składnika dodawanego do chana masala ( I nikt nie zna, przetestowałam dziesiątki przepisów) na "ten' smak z tamtejszej budki.
      Całą resztę mogę odtworzyć , jestem dobra w przyprawiania ,z reguły znajdę sposób żeby smakowało tak jak chce.
      Może tęsknię za lodami włoskimi z dzieciństwa ( już takich nie robią).
      • bene_gesserit Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 23:47
        konsta-is-me napisała:

> Albo nie znam tajemnego składnika dodawanego do chana mas
        > ala ( I nikt nie zna, przetestowałam dziesiątki przepisów) na "ten' smak z tam
        > tejszej budki.

Cieciorkę z chana masalą robię nałogowo, to mój ulubiony comfort food.
        Nigdy nie byłam w Indiach - używam przepisu z opakowania gotowej przyprawy. Skład to kilkanaście przpraw, podejrzewam, ze w twojej 'tamtej budce' używają podobnej, może nie tak rozbudowanej, ale w każdym razie samorobnej mieszanki i są inne proporcje.

Albo, niestety, chodzi o pomidory. Albo o to, ze to była tamtejsza budka, ten chłopak miał takie niesamowite oczy i piękne dłonie albo tamta pani promieniowała taką macierzyńską godnością itd. To nie zawsze chodzi o smak, ale też o okoliczności smile
    • la_felicja Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:08
      To wprawdzie nie dania, ale mirabelki, papierówki i antonówki z sadu mojej babci.
      Faworki babci - tak kruche, że czasami nie dało się donieść do ust w całości.
      Z mniej wykwintnych - kiedyś mieszkałam niedaleko sklepu, w którym sprzedawali genialne pierogi ruskie, z wiadra, na wagę, podsmażałam je na patelni. Póbowałam zrobić - nigdy nie wyszły takie same.
      I makrela pod pierzynką z tego samego sklepu
      • mysiulek08 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:11
        papierowki i inne mirabelki moge oddac ale kosztele! koszteleeeee, to byly jablka 😪
        dzisiaj wlasnie kupilam takie ktore maja ten cien smaku koszteli, az mi sie nostaligicznie zrobilo
        • la_felicja Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:37
          O, kosztele! Chyba mi się pomyliły z antonówkami!
        • basiastel Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 10:50
          A zimowe koksy pamiętacie?
        • snajper55 Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 15:55
          mysiulek08 napisała:

> papierowki i inne mirabelki moge oddac ale kosztele! koszteleeeee, to byly jabl
          > ka 😪

Ech, cudowny jest kompot/zupa z mirabelek. Ale żółtych, bo teraz jakieś czerwone się pojawiły, a to jest już całkiem inny smak.

S.
          • bene_gesserit Re: Dania za którymi tęsknicie 27.05.24, 18:28
            Te czerwone to mogą być owoce ałyczy, śliwy wiśniowej. Zdecydowanie gorsze od mirabelek, bez tego nieziemskiego aromatu, ale bardzo zdrowe.
    • shmu Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:30
      Mieszkałam kiedyś w Hiszpanii przez kilka lat i teraz od czasu do czasu robię coś hiszpańskiego (pan con tomate, smażone rogaliki z masłem i dżemem truskawkowym, tortille, zupę z soczewicy z chorizo). Zaglądam czasem do hiszpańskich restauracji, ale nie udało mi się znaleźć czegoś na prawdę autentycznego blisko domu.
      • simply_z Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 21:36
        Ja tesknie za bulka z kalmarami i dobrym salmorejo serwowanym w Andaluzji oraz cudownym barem tapasoqym la Juana, ktory ostatnio odkrylam w Madrycie mmmm. A tak poza tym to tinto de verano, jakos najlepiej smakuje tam.
        • shmu Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 12:28
          Chcemy wrócić do Madrytu, zapamiętam bar La Juana smile nawet z melancholia wspominam te kanapki z suchej bagietki z kawałkiem suchawego sera w środku. A wołowina że smażona papryka, to już był luksus.
    • ewka.n Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 22:01
      Dawno, dawno temu, jeszcze przed pandemią i przed zdalką smile chodziłam na obiady do takiej lunchodajni, która mieściła się w niepozornej przybudówce-baraku, z długimi stołami i drewnianymi ławami jak w pijalni piwa. Ale jakie tam były obiady! Pyszne, gęste, z dużą ilością konkretnych składników zupy, prawie jak dania jednogarnkowe, podawane w miskach chyba ponad półlitrowych - wystarczały za cały posiłek. Nawet te zwaliste chłopy jak od kosy z naszego korpo nie dawały rady wsunąć takiej zupy i drugiego. Zresztą dużo osób brało zupę na wynos do domu - odgrzana smakowała często jeszcze lepiej. A na drugie bywała (bo każdego dnia, jak to w lunchodajni, były inne, powtarzające się co jakiś czas 2 lub 3 drugie dania i dwie zupy do wyboru) np. pieczona kaczusia (do wyboru udko lub pierś) z kawałeczkami pieczonego jabłka i żurawiną. Albo pyszne duszone żeberka wieprzowe itp., a nie tylko schabowe i pierogi. I jeszcze nie było wcale dużo drożej niż w innych lunchodajniach. Zachodziłyśmy w głowę jak im się to opłaca, tudzież jak mocno dymają nas (oszczędzając na kiepskich składnikach i kucharzach) inne tego rodzaju przybytki. A propos kucharza: tak byłyśmy zachwycone jego pracą, że "wdarłyśmy się" kiedyś do kuchni, aby złożyć mu wyrazy uszanowania. Był to całkiem młody chłopak, mocno średnio przystojny, ale słowo daję, że gdybym była singielką, to szybko bym mu się oświadczyła wink Niestety po jakimś czasie przybudówkę rozebrano, aby wybudować kolejny biurowiec sad
      • simply_z Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 22:21
        Tez mialam taka jadlodajnie...zlikwidowali niestety ale jakie swietne tam byly potrawy!poledwiczki w sosie kurkowym..poezja,nalesniki z makinami, tortille, a łosoś w sosie cytrynowym?nie smierdzial rybą, poezja...nigdzie tak dobrego nie jadłam, a to była zwykla stolowka pracownicza.
    • kura17 Re: Dania za którymi tęsknicie 24.05.24, 22:16
      za zupa jarzynowa mojej babci - nie umiem odtworzyc tego smaku - nie wiem, co bylo jej tajemnica, chyba swiezy groszek cukrowy ... albo milosc wink

za golubkami z sosem grzybowym big_grin

za salatka z pomidorow, ogorkow i cebuli z dzialki dziadzia. do tego gruba kromka bialego chleba z maslem i sola. zawsze nam takie robil na dzialce, z wlasnych warzyw oczywiscie ... "chcesz salatke?" bardzo za nim tesknie i kiedy robie taka salatke, zawsze o nim mysle.
      • princesswhitewolf Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 14:08
        Jak golubki to nie babci ale baci czy jakos tam to bylo
        • taje Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 21:07
          busi!
      • raphidophora_tetrasperma Re: Dania za którymi tęsknicie 25.05.24, 14:23
        Babcine zupy odtworzyłam ale sekret mojego smaku dziecinstwa okazał się mroczny. Moja babcia, zafascynowana nowinkami kuchennymi, ładowała bez opamiętania do zup kostki rosołowe i maggi. Koleżanki z mniej postępowymi babciami, mówią, że sekretnymi składnikami w zupie było masło i cukier.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka