Dodaj do ulubionych

Tatuś bombelki

• bene_gesserit Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 09:54
      Zamiast cierpieć w milczeniu można grzecznie zwrócić uwagę.

Ojciec pewnie był zadowolony, że dziecko się samo bawi i nie musi się nią zajmować, więc może zająć się swoimi sprawami w spokoju. Przeszkadza innym? No skąd on ma to wiedzieć, skoro nic nie mówią?

Jeśli to była sala ze stanowiskami, to urzędnicy tej instytucji też dostali za swoje podczas pisków i tupania Trzeba było wyprodukować jakiś protest zamiast po fakcie zżymac się na ematce.
      • komunia23 Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 17:50
        Grzeczne zwrócenie uwagi może i często skutkuje ogromną agresją. Ja już nie zwracam, cierpię w milczeniu. Na miejscu autorki bym się nie ośmieliła.
        • fuzja-jadrowa Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 18:56
          > Grzeczne zwrócenie uwagi może i często skutkuje ogromną agresją.

Jeśli autorka planowała zwrócić się bezpośrednio do dziecka, zamiast do jej ojca, to prawdopodobieństwo agresji wzrosłoby na pewno. Poza tym, ja już niejednokrotnie widziałam takie “grzeczne zwrócenie uwagi” obcym dzieciom…
      • konsta-is-me Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 18:15
        Z praktyki - rodzic albo nie reaguje w ogóle.
        Albo reaguje agresją.
        O dziwo dzieci jako takie najczęściej się uspokajają po zwróceniu uwagi.
        I jeszcze mogę zrozumiec że dziecko nie wie że przeszkadza , to w żadnym wypadku nie uwierzę ze tatuś / mamusia nie wie.
        A jeśli nie wie to widocznie na jakieś zaburzenia
        umiejętności życia w społeczeństwie.
        • asia_i_p Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 20:33
          Załóżmy, że ma. Że obydwoje mają. Neuroatypowy ojciec z neuroatypową córką. Co wtedy?
    • karyna-z-tarchomina Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 11:40
      Od ruchliwej 9latki bardziej dziwi mnie grobowa cisza w urzędzie. Tam gdzie bywam zawsze gwar, ludzie w kolejce gadają, urzednicy gadają, automat podaje kolejny numerek...
    • imponderabilia20 Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 18:29
      Powinien zareagować ochroniarz. Zazwyczaj w tego typu instytucjach stoi u wejścia.
    • eva_evka Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 20:30
      Mój mąż jest tak jednozadaniowy, że skupiając się na tej jednej czynności w okienku bankowym, mogły nie zauważyć, że coś się dzieje za jego plecami i mógłby zapomnieć, że przyszedł z dzieckiem smile
      • kocynder Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 21:20
        Serio masz tak... Nienachalnie inteligentnego męża, że potrafiłby zapomnieć, że ma przy sobie dziecko?
        • marta.graca Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 21:22
          Podobno faceci mają znacznie większy problem z multitaskingiem, niż kobiety.
        • kropkaa Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 22:20
          Znamy przypadki, że o dziecku zapomniał zarówno ojciec jak i matka. Niestety, czasem dziecko tego zapomnienia nie przeżyło crying
    • asia_i_p Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 20:32
      Może być też tak, że ojciec po prostu nie miał gdzie/ z kim zostawić dziecka o specjalnych potrzebach.

Jeśli widzę rodzica z dzieckiem, które się zachowuje nietypowo, to jakoś odruchowo zakładam człowieka w takiej sytuacji.
    • klaramara33 Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 20:42
      Z moich obserwacji wynika, że faceci częściej mają gdzieś co dzieciak robi. Ostatnio mało nie oberwałam kamieniem od 3 latka, tatuś nic , dzieciak nadal rzucał.
    • junebug Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 22:03
      Widać, że ematk wchodzą w mocno średni wiek. Każdy dźwięk w przestrzeni publicznej je drażni. Jeszcze kilka lat i będziecie wydzierać się na śmiejącą się młodzież i podkładać nogi podskakującym dzieciom. I jeszcze te inwektywy i agresja. Wstyd
    • szafkanocna Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 22:58
      wam to juz wszystko przeszkadza, ale jak sie dzieje jakas tragedia to nagle wszyscy odwracaja glowe w druga strone.

czy komus stala sie krzywda, ze gowniara robila akrobacje? czy byla agresywna niczym pitbull bez kaganca? pewnie tez by mnie to zirytowalo, ale bez przesady, niedlugo dzieci beda miec mniej praw niz psy, z ktorymi dzisiaj juz mozna wlazic doslownie wszedzie.
      • taki-sobie-nick Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 23:03
        szafkanocna napisała:

> wam to juz wszystko przeszkadza, ale jak sie dzieje jakas tragedia to nagle wsz
        > yscy odwracaja glowe w druga strone.
        >
        > czy komus stala sie krzywda, ze gowniara robila akrobacje? czy byla agresywna n
        > iczym pitbull bez kaganca? pewnie tez by mnie to zirytowalo, ale bez przesady,
        > niedlugo dzieci beda miec mniej praw niz psy, z ktorymi dzisiaj juz mozna wlazi
        > c doslownie wszedzie.

Ten wpis to typowy generator burzy w szklance wody.
      • bene_gesserit Re: Tatuś bombelki 02.06.24, 00:01
        Piszesz tak, jakby wcześniej dzieci miały więcej praw, a teraz im by sie je zabierało.
        Tymczasem jest dokładnie na odwrót.
    • wkswks Re: Tatuś bombelki 01.06.24, 23:31
      Taka sztuka płaskiej przestrzeni jest idealna do trenowania gwiazd itp. Czepiasz się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka