Dodaj do ulubionych

Pasty do kanapek

02.06.24, 11:28
Jakie robicie?
Ja właśnie trzeci raz w tym tygodniu robię pastę jajeczną z cebulą (zblendowane jajka, cebula, majonez, pieprz i sól)
Chętnie zerknę na Wasze ulubione
Obserwuj wątek
    • default Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 11:44
      Moja ulubiona to awanturka - puszka szprotek w sosie pomidorowym + biały ser, rozgnieść wszystko i wymieszać widelcem na w miarę jednolitą masę, doprawić ostrą papryką i jakąś zieleniną, np. szczypiorkiem albo natką.
      Albo "smalczyk" z ugotowanej fasoli z podsmażoną cebulką. Robiłam też z upieczonej dyni piżmowej, ale to już takie sobie - jak dla mnie, ja nie przepadam za dynią generalnie.
      • slatynka85 Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 11:48
        default napisała:

> Moja ulubiona to awanturka -

Dzięki za przypomnienie!

> Albo "smalczyk" z ugotowanej fasoli z podsmażoną cebulką.
        A z taki z puszki?
        • default Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 16:16
          Robię z fasoli przez siebie ugotowanej, ale być może taka z puszki też się nada. Chociaż może być trochę za twarda. Do pasty powinna być dobrze ugotowana, łatwa do roztarcia na "masełko" 😉
        • kaki11 Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 23:48
          Ja robię z takiej z puszki. Da się i jest naprawdę okej, chociaż tak jak pisze default, taka samodzielnie ugotowana do większej miękkości by pewnie była lepsza smile
      • bywalec.hoteli Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 23:59
        fajnie i smacznie się zapowiada ta awanturka!
        a skąd taka nazwa? smile
        • default Re: Pasty do kanapek 03.06.24, 17:12
          Z zamierzchłego PRLu 😀 to w tamtych czasach była bardzo popularna pasta do kanapek, serwowana na każdej "prywatce". Dlaczego "awanturka" - nie mam pojęcia.
    • zosia_1 Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 11:53
      Wędzona makrela z cebulką, jajkiem, kukurydza i majonezem
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 12:08
      Pasta rybna
      Wędzona makrela, smażona cebula, zmiksowane, doprawione pieprzem i koncentratem pomidorowym.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 12:14
      pasztet do smarowania
      ugotowany udziec z indyka (z kością i skórą), zmielony, można też zmielić warzywa, jak się z nimi gotował, dodać sól, pieprz, majeranek, gałka, cząber, oregano, kasza manna ub bułka tarta lub bułka moczona w rosole, albo wszystkiego po trochę, dodać rosołu, podsmażać na patelni na oleju, aż zrobi się gładka masa i zacznie odchodzić od patelni i przysmażać od spodu, mieszać cały czas w czasie smażenia. Przełożyć do miski i wystudzić.
      • kanna Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 12:21
        Ja robię z podobnych składników, ale piekę w blaszce, w piekarniku.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 12:26
          Można upiec, ale taki pieczony jest gęściejszy, a na patelni szybciej i można zrobić na tyle miękki, że się łatwo smaruje.
          • kanna Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 14:26
            Jak więcej rosołu (i mniej bułki) to wyjdzie konsystencja idealna do smarownia
    • katarrynka Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 12:23
      1.Makrela w pomidorach+ serek kanapkowy śmietanowy, albo twaróg+ cebula czerwona, trochę natki pietruszki. Na kanapkę jeszcze ogórek konserwowy albo kiszony.
      2. Zblendować groszek z puszki, albo ugotowany świeży, sól, pieprz, troszkę cytryny, do tego dodaje pieczone ząbki czosnku, może być też podsmażona cebulka
    • berdebul Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 13:23
      Warzywne. Wszelkie hummusu, baba ganush, z oliwek, z suszonych pomidorów. Żadnych rybnych i jajecznych, bo słabo sie sprawdzają w pracy.
    • bombelek1 Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 14:22
      1) tuńczyk w sosie własnym, awokado, jogurt nat, sol, pieprz
      2)fasola czerwona, oliwki czarne, oliwa, czosnek - zmiksować
      • kanna Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 14:27
        O , dziękuję, mam przejrzałe avokado, myślałam, jak zużyć
        • bombelek1 Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 23:58
          smile szczypiorek też daję do 1 i 2
          Lepiej smakują niż wyglądają 🤣
    • 1lifecolor Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 22:56
      Dodaj do tego starty drobno ser zolty i szczypiorek
    • 1lifecolor Re: Pasty do kanapek 02.06.24, 22:57
      Z czerwonej soczewicy. Zblendowac ugotowana z passata, cebulka zeszklona, sól, pieprz i kminek
    • efka_454 Re: Pasty do kanapek 03.06.24, 12:17
      Tofu (ja lubię wędzone lub sweet chilli) + 2 ugotowane jajka + suszone pomidory w oliwie + łyżka majonezu lub jogurtu greckiego. Trochę soli, papryki wędzonej, zblendować
    • laura.palmer Re: Pasty do kanapek 03.06.24, 16:02
      Polecam tę, jeśli ktoś szuka czegoś bez ryby. Syrop klonowy nie jest moim zdaniem niezbędny, ale podkręca smak.
      • laura.palmer Re: Pasty do kanapek 03.06.24, 16:05
        Niewyraźne. 🥲
        Tu jest powiększona lista składników. Cukinię należy zgrillować i zblendować z resztą składników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka