Dodaj do ulubionych

Pytanie ogrodniczo dendrologiczne

06.06.24, 09:13
Kot upodobał sobie drzewo i uzywa jako drapaka. Pień jest już mocno poharatany bo kocisko pazury ma słuszne. Czy to może zaszkodzić drzewu? Drzewo to miłorząb, pięknie uroslo i byłoby mi szkoda.

Owinąć czymś pień, zabezpieczyć?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 09:22
      Tak, owiń. Są maty, siatki itd. Lepiej coś co kota odstraszy od drapania w tym miejscu, niż coś co i tak będzie drapał.
    • pepsi.only Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 09:26
      Owiń pień siatką plastikową,
      i pozwól kitku ostrzyć pazurki na czymś innym.
      • jottka Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 10:54
        dużo szyszek pod drzewkiem też dobrze robi, jak coś kłuje w pupkę, to niewygodnie się siedzi przy drapaniu... Osobiście pomogło mojemu hibiskusowi (duże drzewko, ściachane pazurami w mgnieniu oka).
      • homohominilupus Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:08
        Ja mu chętnie pozwolę bo uwielbiam tego sierściucha, ale on wyjątkowo lubi akurat ten miłorząb.

Plastik chyba nie bardzo... są jakieś specjalne maty antykocie? Żeby nie lubił drapać?

Szyszki fajny pomysł, rozsypię.
        • jottka Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:12
          nie wiem, czy to nie trochę wbrew idei, ale są takie normalne kocie drapaki do obwijania wokół nóg mebli, no takie grubsze maty z sizalem na wierzchu. tyle że wtedy go jednak uczysz, że drapać można, choć może się zorientować, że to nie to, co ta cudowna miłorzębowa kora, rzucić fochem i pójść sobiesmile
          • eglantine Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 21:26
            O to to! Foch murowany. Jak tam zabezpieczam miejsca, których drapać nie wolno (tapety). Wystarczy przyczepić drapak i miejscówka przestaje dla kota istnieć. big_grin
        • 35wcieniu Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:14
          No są, przecież o nich mowa. Plastikowe są często stosowane bo tanie, nie ograniczają dostępu powietrza bo są w odległości od pnia i kot się szybko zniechęca.
          • homohominilupus Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:20
            A jakieś zdjęcie poglądowe można prosić?
            • 35wcieniu Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:26
              https://obrzezeogrodowe.pl/userdata/public/gfx/9800/Ochraniacz-dla-drzewek.webp

https://img.kwcdn.com/product/fancy/422d4174-e2ac-4086-a655-1839e352bbb4.jpg?imageView2/2/w/800/q/70
              • homohominilupus Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 14:50
                Dzięki.
                Jednak ematka jest niezawodna.
            • jottka Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:27
              wpisz sobie 'kocia mata nogi stołu' albo coś podobnego, wyskoczą ci zdjęcia poglądowe. ja swoje kupuję w Biedronce za jakie pińć złotych, bo sie pojawiają w miarę regularnie (tj. kocie i psie akcesoria, zwykle znajdzie się coś w tym stylu). to nie jest plastikowa siatka, tylko normalny gruby drapak, pazurki zatopić można, ja to stosuję w celu uratowania kanapy, przed którą stoi stółsmile
              • jottka Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:29
                35, ty mówisz o normalnych ochraniaczach na drzewka, przed gryzoniami, sarenką itp., kot tam wsadzi łapę, jak się uprze. ja mówię o matach do drapania, które koty lubią, tyle że nie wiem, czy to nie będzie niepedagogiczne drzewko nimi owijać, bo jednak wtedy uczymy łobuza, że drapać wolno.
                • straszliwywypadek Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:36
                  jottka napisała:
                  > bo jednak wtedy uczymy łobuza, że drapać wolno.

Kotkowi nie wolno drapać?!
                  To jeszcze zabroń pieskom podnosić nogę przy sikaniu na drzewko big_grin
                  • jottka Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:38
                    mojemu pieskowi zabraniałam podnosić nogę na młodego świerczka przed domem, bo poprzedniego dokumentnie załatwił tą metodą, no jakoś świerków nie lubił. dało się dogadać, chadzał gdzie indziej.
                • homohominilupus Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 12:01
                  Te ochraniacze mi się podobają, mówisz że na nic?
                  • jottka Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 12:03
                    to do mnie? musiałabyś obejrzeć na żywo, w te na zdjęciu kot wsadzi łapę i swobodnie pociągnie po drzewku. ale gęsta i gruba siatka może spełnić swoje zadanie.
                  • 35wcieniu Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 12:14
                    Nie "na nic". Kot drapie tam gdzie mu to dobrze wychodzi. Drapanie po takiej siatce nie jest przyjemne, oczywiście że jak się uprze to wsadzi łapę ale umówmy się że nie wsadzenie łapy jest problemem. Z moich obserwacji wynika że umieszczona kilka cm od pnia jest bardzo skuteczna.
                • 35wcieniu Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 12:11
                  No ale ja to rozumiem i nie neguję. Tak, mówię o plastikowych matach, kot jak się uprze to wsadzi łapę, ale co z tego, nie będzie drapał bo ten ochraniacz się umieszcza w jakiejś tam odległości od pnia, nie przylegająco, zresztą nawet gdyby to i tak kot nie ma możliwości drapania, bo żadna przyjemność z takim utrudnieniem.
                  O matach, które można drapać się nie wypowiadam, bo uważam że to nie jest rozwiązanie, nie chodzi o to żeby i tak drapał, tylko żeby przestał to robić w tym miejscu. Ma w ogrodzie zapewne pierdyliard innych miejsc gdzie drapanie nikomu nie przeszkadza.
        • babcia47 Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 12:08
          Kup taśmę dwustronna i przyklej kilka pasków dookoła pnia w pewnych odstępach. Koty bardzo nie lubią takich klejących powierzchni wiec szybko się zniechęci. Jezeli po jakimś czasie powroci do tego zwyczaju najwyżej wymienisz te paski.
          • babcia47 Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 12:19
            Koszt kilka złotych, wykonanie kilka minut i efekt natychmiastowy
          • palczak.madagaskarski Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 21:16
            Bałabym się, że się do takiej taśmy coś przyklei. Do tych lepów na szkodniki (np. szrotówka) klejonych naokoło pnia, przyklejały się nie tylko najrozniejsze owady, ale i sikorki czy jaszczurki. Na mniejszej powierzchni lepu mniejsze ryzyko... ale i tak.
    • heca7 Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:43
      Ja mam tak z grabem (chyba?) szczepionym. Jak tylko go wsadziliśmy koty dostały biegunki z radości tongue_out I rzuciły się do drapania. Jak założyłam siatkę dookoła to wpadły na pomysł aby tylnymi nogami stanąć na betonowej donicy wbudowanej obok i tym samym sięgnąć pazurami nad siatką tongue_out Musiałam założyć siatkę do wysokości metra i dobrze ją przymocować. Z pnia by już nic nie było gdyby nie ta siatka. A ja nie zamierzam wydawać kolejnych 7 stów na drzewo tongue_out
      • jottka Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 11:48
        czasem można próbować paskudnych zapachów typu mandarynkasmile koleżanka rozkładała poobierane mandarynki i skórki od nich wokół drzewka, kocur siedział obok i jęczał straszliwie, że mu taką fajną zabawkę popsuła... ale nie na wszystkie koty to działa, choć ogólnie zapach cytrusów jest ich zdaniem wredny. przy większym drzewku można jeszcze spróbować obwiązania go sznurkiem jak baleron, a na sznurku różne dźwięczące blaszki, puszki z kamykami - chodzi o to, żeby przy interakcji z drzewkiem słychać było nieoczekiwany, drażniący dźwięk, koty tego nie lubią.
      • homohominilupus Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 12:01
        Heca, poka siatkę
        • heca7 Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 12:17
          Nic ciekawego ta siatka wink metalowa pokryta emalią. Najpierw dość ciasno owinięta dookoła pnia a potem jeszcze odstaje drugie owinięcie. Takie zabezpieczenie 3D wink Słabo zdjęcia wychodzą bo tam jest cień i wszystko zielone. U dołu widać fragment pierwszej siatki, plastikowej.
          • homohominilupus Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 06.06.24, 13:32
            Dzięki!
    • blokersowa1 Re: Pytanie ogrodniczo dendrologiczne 07.06.24, 11:06
      U mnie kotka tez dziala ostro - grusze, jablon ozdobna, klon, magnolia - maja slady. Teraz tuba z prostej, taniej siatki i luz - owijasz, czasem trzeba dodatkowo owinac sznurkiem. allegro.pl/oferta/siatka-zabezpieczajaca-pnie-drzew-oslonka-80cm-12882444521?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod-architektura_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=20963359563&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw34qzBhBmEiwAOUQcF3RbkqDhKD5nJtO_gkZpomLqRDnBzhO-g8Cp3TIv6T2F-IQuvZREJhoChSIQAvD_BwE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka