Dodaj do ulubionych

Agresywny pies - waszą reakcja

08.06.24, 18:52
Zacznę od tego, że blok w którym mieszkamy ma zaledwie kilka rodzin. Mamy psa, to taka fajtpała, z każdym miło się przywita, wielu rzeczy się boi.
Sąsiedzi też mają psa. Jest agresywny wobec ludzi, wobec innych zwierząt.
Jakiś miesiąc temu rzucił się na moje nastoletnie dziecko.
Nie zrobił krzywdy ale stres był.
Dzisiaj rzucił się na mojego psa. Złapała go za kark. Krzywdy nie zrobił bo osobą wyprowadzająca szybko zareagowała. Pies sąsiadów biegał luzem po podwórku.
I teraz tak: sąsiadka uważa, że skoro nic poważnego się nie stało to nie ma problemu, pies pewnie w ramach zabawy zaatakował mojego (kiedyś ich pies wyskoczył przez okno, mieszkają na parterze i też się rzucił z zębami).
Co robi ematka? W ramach zgody sąsiedzkie zagryza zęby i pilnuje, żeby psy się nie spotykały czy zgłasza gdzieś agresję tego psa? Jeśli zgłasza to gdzie? Pies nasz i sąsiadów wielkościowo są porównywalne.
Nasz był szkolony z psami policyjnym i na hasło np: dom, góra szybko biegnie do domu. Jest wytresowany i sąsiedzi często mówią, że chcieliby, żeby ich pies też był taki...
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 18:57
      Policja, zanim dojdzie do nieszczęścia i pies dopadnie jakieś dziecko uncertain

Z domu nie ruszam się bez gazu, więc w razie zbliżania się agresora naparzam bez litości.
    • komunia23 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 18:59
      Dzielnicowy. Najlepiej mieć wszystko nagrane, chociaż pewnie w takiej sytuacji to niemożliwe, żeby szybko wyciągnąć telefon.
      No i gaz. Nie patyczkuj się z nimi, bo dojdzie do tragedii.
    • profes79 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 19:05
      Nie ma w ogóle co dyskutować; łapać dowody i zgłąszać na policję. Zależy trochę co znaczy "wielkościowo porównywalne" ale jeżeli jeden z nich był szkolony z psami policyjnymi to jest pewnie wielkości onka. A tu już może dojść do tragedii.
      • banicazarbuzem Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 19:37
        Mój pies waży około 40 kg, pies sąsiadów porównywalnie
        • yadaxad Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 19:54
          Nad 40kg psem należy panować, a oni go nie mają pod kontrolą. Pies atakujący, to pies źle wychowany, bo albo go szczuto, albo nieodpowiednio karano, tak że ma do wszystkiego odruch obronny, bo świat krzywdzi i trzeba się bronić przed wszystkim co staje na drodze.
          • berdebul Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 21:32
            Nie, psy atakują z bardzo wielu powodów i nie trzeba ich szczuć. Karać tez nie trzeba. Wiele się zmieniło od lat 70 XX wieku. Zaktualizuj wiedzę i przestań pieprzyć w bambus.
            • kk345 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 22:34
              Ale jakie to ma w sumie znaczenie, dlaczego pies jest agresywny? Stanowi zagrożenie i należy coś z tym zrobić, zanim ktoś ucierpi.
              • berdebul Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 17:03
                Dla autorki wątku zadnego.
          • igge Re: Agresywny pies - waszą reakcja 10.06.24, 21:04
            Albo lękowy.
            Agresja lękowa.
    • abria Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 19:12
      gaz - na pieska i sasiadke
    • yadaxad Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 19:35
      Ataki psa się zgłasza, masz na to świadków, choćby syn. Powiedz, że zgłosisz jeśli zobaczysz psa poza ich mieszkaniem bez kagańca.
    • princesswhitewolf Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 19:40
      Taki pies absolutnie nie powinien biegac luzem. Zreszta zaden pies nie powinien
    • stasi1 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 19:54
      Podobno dobre są korkowce aby to odstraszyć. Ale wtedy i swojego psa. Kiedyś znajomy opowiadał że chyba jego kumpel był listonoszem i właśnie taki pies go zaatakował. Wystrzelił następnym razem nie pozwał podprowadzić się do niego
      • mallard Re: Agresywny pies - waszą reakcja 15.06.24, 08:08
        stasi1 napisał:

> Wystrzelił następnym razem nie pozwał podprowadzić się do niego

Ale kto kogo nie pozwał - pies listonosza, czy na odwrót? 🤔
        • stasi1 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 17.06.24, 13:46
          Pies nie pozwalał opiekunowi podprowadzić się do listonosza. Później na to konto zastanawialiśmy się czy można obecnie kupić korki, właśnie na psy jak się jeździ rowerem. Można
    • eriu Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 20:15
      Popytaj sąsiadów i najlepiej zgłoście w kilka osób. Albo Ty zgłosić pierwszą a inni sąsiedzi na świadków, że jest agresywny, bo inaczej skończy się tragedią.
    • heca7 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 20:19
      Czekasz aż komuś odgryzie głowę i pokażą was w telewizji? Oczywiście, że zgłaszać na policję. Staniesz się niestety tą złą sześćdziesioną ale lepiej tak niż odwiedzać własne dziecko w szpitalu tongue_out
      • danaide2.0 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 21:03
        To taki miły piesek był, zawsze mówił dzień dobry...
    • rb_111222333 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 20:22
      Jak się rzucił na dziecko, to jednak bym zgłosiła, zwłaszcza, że sąsiadka nie widzi problemu i nic z tym nie robi, a jej pies może biegać luzem i bez opieki
      • yadaxad Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 20:48
        Dziecko, dorosłego 40kg pies też zagryzie. Pies, który czuje potrzebę atakować, a nie jest zabezpieczany właścicielem jest do zgłoszenia.
    • kadfael Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 21:03
      Pies się rzucił na Twoje dziecko, a Ty rozkminiasz, czy coś zrobić?!
    • kachaa17 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 21:15
      Wg mnie w tej sytuacji pies powinien być wyprowadzany na smyczy i w kagańcu. Absolutnie nie może chodzić wolno. I trzeba o tym powiedzieć sąsiadom. W zależności od tego jak zareagują będziecie działać dalej. Tzn. jeśli nie zechcą się dostosować to trzeba będzie zgłosić to na policję.
      • yadaxad Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 21:31
        Z opisu wynika, że pies robi "huk", nie gryzie na serio. Psy chętnie odstawiają teatr groźny odgłosami, ale krzywdy sobie nie robią. Ale pies jest zdecydowanie czujący się zagrożonym, co jest efektem wychowywania, tak że uwagi o dyscyplinowaniu psa przez już tak go wychowanym przez właścicieli przyniosą efekt silniejszej agresji. Najpierw zdyscyplinować właścicieli, by pies nie biegał wolno i miał kaganiec, bo inaczej natychmiast go jako zagrożenie się zgłosi.
      • igge Re: Agresywny pies - waszą reakcja 10.06.24, 21:08
        Nawet na smyczy i w kagańcu może serio przestraszyć dziecko. A mniejsze np tak przestraszyć, że upadnie I pech głową w kamień czy inny chodnik i może być tragedia. Nawet na smyczy i w kagańcu musi być kontrolowany nonstop przez opiekuna. I np nie przywiązywany przed sklepem gdzie przechodzą dzieci. Nie rozumiem jakim cudem jest puszczany luzem.
    • sanyie5 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 21:22
      Ojej, tu konsekwencje mogą być tak poważne, że nie można zagryzac zębów.
      Co to w ogóle znaczy, ze wyskoczył przez okno??? Przeciez wtedy nie ma obok wlasciciela, ktory ewentualnie moze zareagowac, o ile da radę, bo jak pies zaatakuje na powaznie, to i wlasciciel nic nie wskóra.
      Masakra, żeby w ramach zgody sąsiedzkiej bac sie chodzic po wlasnym podworku.
      Wyegzekwowac kaganiec bezwzględnie.
      Nawiasem mowiąc, nie ma przepisu w Polsce, ze pies ma byc na smyczy i w kagancu? Laaaata temu mialam psa i wydawalo mi się, ze jest taki obowiązek.
      • igge Re: Agresywny pies - waszą reakcja 10.06.24, 21:09
        W kagańcu rzucić też się może i krzywdę tylko mniejszą zrobić.
    • arabelax Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 22:18
      Ciezki temat. My mieliśmy w bloku kobietę z agresywnym psem, dodatkowo ona była chora psychicznie. Zakaldam, że może schizofrenia.
      Ona kompletnie nie panowała nad psem, sterroryzowała cały blok i okolice. Zglaszlismy na policję, straż miejska, spółdzielnia. Nic nie pomogło. Pies pogryzł konserwatora windy.
      Przed wyjściem z domu sprawdzalam, czy ona jest pod blokiem /wideofon/, czy słychać ja gdzies na klatce.
      Raz nie moglam wyjść z bramy, bo ona z tym psem /wilczur/ stała, on skakał, ujadał. Dzwoniłam wtedy na 112.
      Kilka razy dzwoniłam też na straż miejska, za każdym razem slyszalam: tak znamy te sprawę. Nikt nic nie zrobil.
      Tak było bardzo długo, ponad rok. W końcu kiedys pies zniknął.
      • antonina.n Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 22:30
        Dla mnie temat jest prosty. O sąsiedzką zgodę niech dba ten, kto ma agresywnego psa i niech wychodzi z psem na smyczy .

Ja bym zrobiła tak: JEDEN RAZ informujesz sąsiadkę, że zależy ci na sąsiedzkiej zgodzie, toteż tylko dlatego prosisz, żeby trzymała psa na smyczy ewentualnie na smyczy i w kagańcu, jeśli nie panuje nad psem całkowicie. W Innym razie każdorazowo będziesz wzywała policję lub staż miejską i zgłaszała sprawę dzielnicowemu, ponieważ boisz się o siebie i swoją rodzinę. Potem żegnasz się serdecznie i życzysz miłej nocy.

I oczywiście, jak obiecałaś - tak robisz.
        • antonina.n Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 22:32
          Aaa, sama mam dużego psa. Nie wyobrażam sobie puszczać go luzem w jakimkolwiek miejscu gdzie są ludzie. Nikt nie musi mi wierzyć na słowo, że nie gryzie. Sama życzę sobie, żeby nieznane mi psy chodziły na smyczy.
        • igge Re: Agresywny pies - waszą reakcja 10.06.24, 21:10
          Na smyczy krótkiej i w kagańcu i pod kontrolą. Nawet na smyczy może rzucić się i przewrócić dziecko czy mega wystraszyć, straumatyzowaćsad
      • infinitypool Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 11:18
        Powinniście byli zadziałać innymi metodami
      • lauren6 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 11:22
        > W końcu kiedys pies zniknął.

Tak się kończy, gdy policja i straż miejska olewają problem agresywnych psów. W końcu ktoś rozwiązał problem domowym sposobem. Nie napiszę jakim, bo mnie wytną.

Autorce mogę poradzić wychodzenie na spacer z pałką teleskopową.
    • sylwiktrzy Re: Agresywny pies - waszą reakcja 08.06.24, 23:55
      W jaki sposób sąsiadka tłumaczy, że pies wychodzi bez kagańca?
      • czere-mcha Re: Agresywny pies - waszą reakcja 14.06.24, 22:01
        sylwiktrzy napisał(a):

> W jaki sposób sąsiadka tłumaczy, że pies wychodzi bez kagańca?

Też mam dużego psa. Zawsze chodzi na smyczy i generalnie ludzie go nie interesują. Za to często spotykałam się z komentarzami, że powinien mieć kaganiec. W końcu żeby się douczyć zadzwoniłam na straż miejską i zostałam poinformowana, że pies na smyczy nie musi mieć kagańca. Nawet jak jest duży. Kaganiec muszą nosić psy, które znajdują się na liście psów agresywnych. Takich ras w Polsce jest coś około ośmiu (np. doberman, tosa inu, reszty nie pamiętam). Także normalnie pies nie musi mieć kagańca. Nie wiem, jak to może wyglądać, jeśli sprawa zostanie zgłoszona na policję, czy będą mieć np. podstawę prawną do zmuszenia właścicielki do zakładania psu kagańca.
        • czere-mcha Re: Agresywny pies - waszą reakcja 14.06.24, 22:08
          Przepraszam, nie doberman a rottweiler!
    • m_incubo Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 15:15
      Jeśli rzucił się na twojego dzieciaka, później na psa, a ty nadal zastanawiasz się, co robić, to może zaczekaj do kolejnego ataku - na siebie, i coś ci się wtedy rozjaśni?
    • anorektycznazdzira Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 16:56
      Przeprowadziłabym jedną, ostrzegawczą rozmowę z sąsiadką informując, że ta rozmowa to tylko dlatego, żeby pielęgnować sąsiedzkie stosunki i tylko dlatego jest rozmowa a nie telefon na pały. Następnym razem jak pies się pojawi bez kagańca na podwórku lub klatce- dzwonię, nie zamierzam czekać aż kogoś z nas pogryzie. I dokładnie tak bym zrobiła: pies bez kagańca- zgłaszam.
      • berdebul Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 17:05
        Zgłaszać sobie możesz, nie ma przepisu który nakazuje prowadzenie psa w kagańcu tongue_out i żadne „pały” tego nie przeskoczą.
        • anorektycznazdzira Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 17:38
          jesteś agresywną psiarą, która "nic nie musi"???
          nie wiedziałam
          przepisy jak najbardziej są i nie tylko pały ale nawet straż miejska robi porządek w takim wypadku
          • berdebul Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 18:08
            To wskaż ten przepis proszę, w końcu wiesz na co się powołujesz.

Mój pies nic nie musi, jest psem asystującym. Wchodzi wszędzie, bo to jego praca. tongue_out
        • straszliwywypadek Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 18:07
          berdebul napisała:
          > Zgłaszać sobie możesz, nie ma przepisu który nakazuje prowadzenie psa w kagańcu
          > tongue_out i żadne „pały” tego nie przeskoczą.

Zgodnie z kodeksem wykroczeń w przypadkach, gdy właściciel "nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia", przewidziana została kara nagany, grzywny do 250 złotych lub ograniczenia wolności.

Wyższe kary przewidziane zostały w przypadkach, gdy zwierzę to do dodatkowo "swoim zachowaniem stwarza niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia człowieka". Kodeks precyzuje również wysokość kar za określony czyny popełnione przez psa, na przykład w art. 144 za niszczenie roślinności lub zieleńca wskazano jako karę naganę lub grzywnę do 1000 złotych.

Ponadto w przypadku spowodowania przez psa obrażeń ciała u człowieka właścicielowi zwierzęcia grozi odpowiedzialność karna i odszkodowawcza.

tvn24.pl/polska/pies-na-smyczy-jakie-przepisy-obowiazuja-wlasciciela-kiedy-trzeba-zakladac-kaganiec-st6073771
          • berdebul Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 23:53
            I to jest przepis, który nakazuje noszenie kaganca? Problemy z czytaniem?
        • ib_k Re: Agresywny pies - waszą reakcja 17.06.24, 14:13
          Nie do końca, nie ma przepisu ogólnego ale takie zapisy są w uchwałach rady miejskich dotyczących porządku, np we Wrocławiu brzmi tak
          5. Na terenach przeznaczonych do użytku publicznego psy należy prowadzić na smyczy, zaś psy należące do ras uznawanych za agresywne oraz psy, które zachowują się agresywnie w stosunku do ludzi i innych zwierząt, należy prowadzić na smyczy i w kagańcu.
    • pursuedbyabear Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 17:30
      Po pierwsze primo, proszę o pokazanie książeczki szczepień. Po drugie primo idę z moim psem do weta, a rachunek przedstawiam z uśmiechem babie. Po trzecie primo informuję, że wspólne podwórko to nie wybieg dla psów i że jeśli baba nie ma czasu na wyprowadzanie, to chętnie jej pieska zaadoptuję, a jeśli znowu będzie latał luzem w takim miejscu, to będzie miała wizytę panów w mundurach.
    • krwawy.lolo Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 17:42
      Pambuk, po jaką cholerę komu czterdzieści kilo psa? W domu wielorodzinnym? Oba oddać w dobre ręce i zamienić na fajne, małe, spokojne kundelki.
      • krwawy.lolo Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 17:44
        Asik ważył sześć kilo i był ideałem.
      • banicazarbuzem Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 17:54
        Serio małe kundelki są spokojne? Dla to to opcja po moim trupie. Są bardzo hałaśliwe i też rzucają się z zębami. Tak wiem, zrobią mniej szkody...
        Jeśli chodzi o tą sytuację to od wczoraj pies nie pojawia się na podwórku.
        Zobaczymy jak będzie dalej.
        Opiekunka nasze powiedziała, że jak zobaczy tego psa to od razu zadzwoni na 112, bo się go wyraźnie boi.
        Z naszej strony ma zielone światło.
        Okazało się, że pies wczoraj rzucił się na nią a mój staną w jej obronie, zasłonił ją swoim ciałem. Tamta złapała go za kark ale nic poważnego się nie stało.
        Jutro wracamy i będę rozmawiała z sąsiadami
    • 71tosia Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 18:14
      Mój pies nie jest agresywny wobec ludzi z innymi psami różnie bywa (niektórych się boi a na niektóre warczy, inne mija obojętnie) i chodzi zawsze na smyczy. I nie lubię tłumaczeń ‚mój jest wytresowany wiec chodzi bez smyczy’ bo nawet wytresowany psiak jak podbiegnie do mojego 40kg owczarka i go zaskoczy to ja mam problem z opanowaniem swojego psiaka.
      I twoj i pies sąsiadki powinny chodzić na smyczy! Pies sąsiadki dodatkowo w kagańcu.
      • banicazarbuzem Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 23:28
        Psy biegają luzem tylko po zamkniętej posesji i przy właścicielach.
        Tyle, że ja swoim chodzę krok w krok, żeby od razu posprzątać jak się załatwi.
        Na spacery poza posesją mój jest zawsze na smyczy. Nie pozwalamy, żeby do obcych ludzi podbiegał, chociaż bardzo lubi być głaskany.
        Jak biega po podwórku to też szybko reaguje na komendy.
        Ale tak jak piszę, on przeszedł szkolenie i szybko reaguje nawet na nowe komendy.
        Zobaczymy co będzie jak wrócimy.
      • berdebul Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 23:54
        Jak masz problem z opanowaniem własnego psa, to może powinien go wyprowadzać ktoś inny?
        • 71tosia Re: Agresywny pies - waszą reakcja 10.06.24, 00:58
          Pies duży i silny wiec kazdy kto go wyprowadza moze mieć problem gdy Bartka zaskoczy taki luzem biegający psi kolega.
    • kocynder Re: Agresywny pies - waszą reakcja 09.06.24, 19:21
      Zgłaszać. Za KAŻDYM razem! Pies spory, kompletnie nie kontrolowany przez właściciela i do tego bywa agresywny, a ty się zastanawiasz? Tym bardziej, że sąsiedzi mają w nosie i umniejszają zarówno własną winę jak i całe zdarzenie!
      Nie, normalny pies nie atakuje "w ramach zabawy". Zasadniczo średnio obeznany człowiek (bez fobii) jest w stanie odróżnić, czy dane zachowania psa to atak czy zabawa. Nie zmienia to zresztą faktu, że nawet i w zabawie pies nie powinien mieć możliwości podbiegać do obcych, zaczepiać itd.
      Piszę jako wieloletnia psiara i na przestrzeni lat właścicielka kilku psów - moje psy nigdy nikogo nie zaatakowały. Ale przede wszystkim - wszystkie były układane, a nawet i ułożone - np na spacerach puszczane luzem wyłącznie w sytuacjach, gdy byliśmy sami, ewentualnie ze znanymi sobie dobrze psami, z którymi wiedziałam, że mój się będzie bawił, zawsze gdy np podczas spaceru pies szedł "luzem" a w zasięgu wzroku pojawiał się ktokolwiek - pies był natychmiast zwoływany do nogi i brany na smycz.* Gdy przychodziło do mijania obcych "face to face" - smycz była skracana do maksimum, a pies szedł "od krawężnika", tak, żebym ja dodatkowo oddzielała przechodnia od psa.
      Niestety, wasi sąsiedzi "by chcieli" mieć psa ułożonego a nie mają śladu chęci by z nim pracować...
      * przepisy wówczas mówiły, że pies może być bez smyczy i kagańca o ile przebywa pod kontrolą właściciela.
    • szmytka1 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 10.06.24, 06:56
      Najpierw rozmawiasz z sasiadmi, ale czytam, ze jakas rozmowa byla i dla sasiadow to zabawa. No wiec... Wyszukujesz w necie telefon na swój posterunek policji rejonowy. Dzwonisz tam i prosisz o podanie numeru do swojego dzielnicowego. Przedstawiasz mi sprawę z prośbą o interwencję, czyli przyjście i pouczenie sąsiadów.
      • szmytka1 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 10.06.24, 06:57
        Przedstawiasz mu, mnie już przedstawiłaś 😉
    • kai_30 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 11.06.24, 10:19
      Niepojęta dla mnie jest taka beztroska. Bezmyślność w sumie. Sama mam dużego psa z agresją lękową (adoptowana ze schroniska w wieku 3 lat, po przejściach) i mimo że jest z nami już 10 lat i większość problemów wypracowaliśmy, nadal wychodzi tylko na smyczy i w kagańcu (okazję do wybiegania się ma, ale nie wśród ludzi). U niej akurat triggerem są obcy faceci, nigdy nie dzieci czy kobiety, obcych psów też sama nie zaczepia, ale mimo że jest w stu procentach odwoływalna, nie puszczam jej luzem na spacerze. Bo nie mam, nie mogę mieć gwarancji, że kogoś znienacka nie zaatakuje.
    • ixiq111 Re: Agresywny pies - waszą reakcja 11.06.24, 11:02
      >> W ramach zgody sąsiedzkie zagryza zęby i pilnuje,

Nie, nie , nie.
      To właściciel psa powinien w ramach zgody sąsiedzkiej ogarnąć swojego pupila. Zwłaszcza po akcjach jakie odwalił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka