Dodaj do ulubionych

Plecak trekkingowy

09.06.24, 11:19
Jaki macie, polecacie. Taki na wycieczkę w góry, na wodę, bluzę itp. I żeby jaszcze się nadał do samolotu na bagaż podręczny. I na zwiedzanie na wakacjach.
Nie chcę dużego plecaka turystycznego, tylko taki właśnie podręczny. Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 09:48
      Zobacz plecaki Elbrus, jeśli ma być ok i w miarę niskobudżetowy.
    • bei Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 09:52
      Salewa- lekki jak powietrze a b solidny
      • curry1 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:19
        Mam od dwóch lat Osprey skarab 22. Jestem zachwycona.
        Wcześniej miałam wolfskina.
        Z plecakami jak z butami - musisz mierzyć
    • evening.vibes Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:24
      viewiorka napisała:
      > I żeby jaszcze się nadał do samolotu na bagaż podręczny.

Z góry ostrzegam - praktycznie wszystkie plecaki trekkingowe mają 50+cm wysokości, więc np. w tanich liniach jako bagaż podręczny bezpłatny nie przejdą - stelaż lub usztywnienie pleców się nie ugnie.

• curry1 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:47
        Osprey ma usztywnienie elastyczne (wiem, brzmi to trochę jak oksymoron)- można go zgiąć czy "zrolować". Przechodzi odprawę bez problemu.
        • evening.vibes Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 11:01
          curry1 napisała:
          > Osprey ma usztywnienie elastyczne (wiem, brzmi to trochę jak oksymoron)- można
          > go zgiąć czy "zrolować". Przechodzi odprawę bez problemu.

O! To muszę iść pomacać. Widziałam, że w plecakach Tatonka stelaż jest z elastycznych 'prętów' ale jeszcze na żywo nie widziałam smile
      • viewiorka Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 19:10
        Mąż ma deutera, jakiś nieduży ,zawsze go bierze do samolotu i nigdy nie było problemu przy odprawie. Wchodzi jako podręczny.
        • evening.vibes Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 20:04
          viewiorka napisała:
          > Mąż ma deutera, jakiś nieduży ,zawsze go bierze do samolotu i nigdy nie było pr
          > oblemu przy odprawie. Wchodzi jako podręczny.

'Jakiś' plecak w 'jakiejś' linii przejdzie. A potem w Wizz każą wsadzić do sizera i zonk 💁‍♀️

• viewiorka Re: Plecak trekkingowy 11.06.24, 21:05
            Właśnie w Wizz był wkładany do sizera. Upchnął się. Kontrola była tylko dlatego, że jakaś babka miała ze sobą walizę grubo ponad wymiar i się wykłócała z obsługą, że nikt jej nie poinformował o wymiarach bagażu podręcznego ( bo wiadomo, że te informacje są ściśle tajne i absolutnie nigdzie nie dostępne 😉
            Poza tą jedną kontrolą nigdy nikt się plecaka nie czepiał
    • turbo_sniezynka Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:28
      Musisz iść do sklepu i przymierzyć, bo rozstaw ramiączek może ci nie pasować. Mam 2 plecaki Patagonii (mniejszy i wiekszy) deuter obydwa wygodne, ale najbardziej lubię ten większy plecak z Patagonii. Zastanów się też nad zapięciem w biodrach, są różne, niektórzy nie zapinają, ja jednak korzystam. Niektóre maja też dodatkowy siatkowy panel na plecach, przez co nie powinnaś się tak bardzo pocić.
    • simply_z Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:29
      Mam z Wittchena jako podreczny i bardzo dobrze sie sprawdza.
    • 35wcieniu Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:30
      Te są spoko, jeśli faktycznie ma być na wodę, bluzę i do zwiedzania, a nie turystyczny jako taki.
      Są w tym kroju (czy kształcie) różnych firm, często występują jako "plecak dla mamy" big_grin

https://ajsklep.pl/img/products/37/32/9/1_max.jpg
      • curry1 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:56
        Widzę, że "trekkingowy" jest pojęciem ...pojemnym ;P
        • 35wcieniu Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:57
          Trekkingowy jest w nazwie, a z treści wątku wynika że nie o trekkingowy chodzi, soł...
          • evening.vibes Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 11:03
            35wcieniu napisał(a):
            > Trekkingowy jest w nazwie, a z treści wątku wynika że nie o trekkingowy chodzi,
            > soł...

Nie, z treści wynika, że chodzi o trekkingowy, który będzie mógł służyć również do innych celów.
            • 35wcieniu Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 11:12
              Mnie tak nie wynika, bo na wodę i bluzę, w wymiarach podręcznego i do zwiedzania na wakacjach nijak mi nie wygląda na trekkingowy.
        • panna.nasturcja Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 16:27
          Ludzie tego pojęcia ewidentnie nie rozumieją.
    • alina460 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 10:38
      Warto kupić damską wersję plecaka, jeśli jesteś drobną wiewiórką smile
    • imponderabilia20 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 11:02
      Ematka nie spędza w ten sposób wakacji. A ładowanie się do bagaża podręcznego uważa za DZIADOWANIE.
      • simply_z Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 11:10
        jezu jaka ty jestes nudna
        • imponderabilia20 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 23:27
          Ja po prostu czytam co piszecie i wyciągam wnioski. A że niezbyt przyjemne, to już nie moja wina. Za to - bawię się przednio i żadne komentarze mu tego nie odbiorą ! Też polecam, to tylko forum, a nie żyje, jak się tu co poniektórym wydaje🤦
    • thea19 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 11:04
      wisport ma zacne plecaki
    • kaki11 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 11:34
      Te mniejsze właśnie do samolotu, na wycieczki, w mniejsze góry to mam z Decathlonu z quechua i jestem z nich zadowolona. Mam i 10 i 30l, oba się do różnych celów tego typu przydają i je lubię, do tego są trwałe.
      • panna.nasturcja Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 16:28
        10 l plecak trekingowy? Aha.
        • mikams75 Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 21:19
          to zalezy jak sie ma spedzac czas, na jednodniowy treking przy ladnej pogodzie z knajpa po drodze jak najbardziej.
          • droch Re: Plecak trekkingowy 11.06.24, 12:45
            Samo ułożenie na plecach plecaka 10l dyskwalifikuje go do zastosowań trekkingowych, IMHO.
            • mikams75 Re: Plecak trekkingowy 11.06.24, 20:59
              co jest nie tak z ulozeniem?
              • droch Re: Plecak trekkingowy 11.06.24, 23:48
                Nie ma opcji, żeby plecak 10l był w pełni dopasowany do budowy pleców, od łopatek po biodra, zawsze z którejś strony będzie "brakować".
                • mikams75 Re: Plecak trekkingowy 12.06.24, 00:54
                  Przesadzasz. Jest mnóstwo małych plecaków z rozbudowanymi pasami. A zresztą przy czymś tak małym i lekkim nic się nie stanie jak nie będzie aż tak perfekcyjnie idealnie.
    • tiffany_obolala Re: Plecak trekkingowy 10.06.24, 21:13
      Mam plecak ok 30 litrów z decathonu, stelaż wewnętrzny, ale na tyle mały, że spełnia wymagania bagażu podręcznego (zwykłego, typu walizeczka na kółkach 10kg, nie małego, typu miejski plecaczek w Wizzair), poduszka powietrzna pod plecami, szerokie szelki, kieszonka na drobiazgi na pasie biodrowym, otwierany również z dołu. Bardzo go lubię, ale nie mogę już znaleźć tego modelu (a był z tańszych, ok. 100 PLN).

Mój plecak MUSI mieścić coś przeciwdeszczowego dla mnie i dla plecaka, apteczkę, wodę, batona/jedzonko, powerbanka, bluzę - i to nawet jak zwiedzam miasto, a nie góry big_grin Więc mniej niż 25 litrów nie biorę.

I musi mieć pas biodrowy. Nie potrafię nosić ciężarów na ramionach.
    • cranberries1983 Re: Plecak trekkingowy 11.06.24, 11:46
      decathlon quechua
      na pewno nie za duzy zeby nie dzwigać nie waidomo ile
    • jkl13 Re: Plecak trekkingowy 11.06.24, 14:46
      Dla mnie najważniejsze było, aby pomiędzy plecakiem a plecami była przerwa wentylacyjna, żeby plecak nie przylegał ściśle do pleców. Mam Bergsona, 25l i jest idealny. Leciałam też z nim jako małym podręcznym i mieścił się w rozmiarach każdej linii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka