Dodaj do ulubionych

Pokreciło mnie

09.06.24, 19:59
Szlag by to trafił, co za bóluncertain kręcz mnie dopadł, od wieeelu lat mi się to nie zdarzyło i nic, z tego co mam dostępne dziś nie pomaga- ani przeciwbólowe w tabletkach ani w maści uncertain
Co począć, dobre kobiety? Czym się obłożyć? Dawno nic mnie tak nie bolało 🙄
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:03
      Termofor lub poduszka elektryczna.
    • eliszka25 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:05
      W którym miejscu konkretnie cię boli? Mnie, w zależności od okoliczności pomaga rozgrzewanie lub chłodzenie bolącego miejsca. A czasem kilka razy dziennie masuje się na mojej macie masującej. Jak mnie strzeli w biodrze, to kładę się na macie do pilatesu, pod tyłek po obu stronach piłki z kolcami i delikatnie kręcę biodrami, żeby rozmasować. W ogóle masowanie, leżenie na macie do akupresury czy wałku zwykle mi dobrze robi, jak mnie połamie.
      • szarmszejk123 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:08
        Prawa strona szyi przez bark, łopatkę ( a raczej pod łopatka, tak w środku człowieka) az do lekko drętwiejącego całego prawego ramienia. Nie mogę ruszać głową ani w górę ani w dół ani w lewo ( zwłaszcza w lewo;p) .
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:14
          Witaminy B complex w podwójnej dawce przez kilka dni bierz i grzej.
        • snakelilith Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:17
          To podpowiada, że ból promieniuje od tego miejsca pod łopatką. Jak masz faceta z wyczuciem w palcach (niektórzy mają ręce drwala), to niech spróbuje ci tam delikatnie wymasować. Lepiej zacząć niżej na plecach i ostrożnie zbliżać się do wrażliwego miejsca.
          Ja mam do takich celów także piłki masażowe, takie jak niżej, ale przy tam silnym bólu naciskanie piłką może być zbyt bolesne.
      • eliszka25 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:09
        Dobra, teraz widzę, że o kręczu piszesz. Nie wiem czemu to do mnie nie od razu dotarło. Masowanie bioder ci raczej nie pomoże 🤦🏼‍♀️

Rozgrzewaj, delikatnie masuj i rozciągaj. Mnie najbardziej zawsze pomaga delikatne rozciąganie i masowanie.
        • igge Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:42
          I czy masaż kogoś bliskiego czy na cito do profesjonalisty?
          • eliszka25 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 21:15
            Najczęściej zaczynam od masażu samodzielnego, czyli kładę się na macie/wałku do akupresury, masuję się leżąc na piłkach z kolcami, na mojej macie masującej, a kilka razy dziennie mąż mnie chwilę masuje przy wcieraniu maści przeciwbólowej. Jak przez kilka dni nie ma poprawy, to idę do specjalisty.
      • igge Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:41
        No właśnie, ale skąd wiedzieć kiedy przeciwbólowo grzać, a kiedy chłodzić? Bo mnie ortopeda różnie każe.
        • snakelilith Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:48
          Zwykle robi się to, co subiektywnie ci pomaga. Ale reguła jest też taka, że jak problemem jest nagły stan zapalny spowodowany sportowym uszkodzeniem, to chłodzenie lepiej pomaga. Jak problem jest przewlekły i raczej typu przeciążenia, czy degeneratywne zmiany to ciepło może być lepsze. Czasem trudno zadecydować.
          • szarmszejk123 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:58
            Mnie chyba po prostu "zawiało", że tak powiem.
            Chłop nie ma wyczucia, boję się że by mnie tylko bardziej uszkodził.
            Próbowałam to trochę "rozmasować" silnym strumieniem prysznica, ale to daje ulgę tylko w momencie stania pod strumieniem wody.
            A dopiero co mówiłam mężowi że nie choruje się od podmuchu wiatru 🤣 ( co prawda inne choroby miałam na myśli, ale jednak:p trzeba było siedzieć cicho:p)
            • kira_03 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 21:17
              Bierz termofor i grzej to miejsce. Plus wzielabym ibuprom na noc.
            • eliszka25 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 21:20
              Niech cię mąż „masuje” przy wcieraniu maści przeciwbólowej. Taki delikatny masaż też pomaga. No i rozgrzewaj, jeśli podejrzewasz „zawianie”.
          • eliszka25 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 21:17
            Dokładnie jak pisze snake, robię „na wyczucie”. U mnie to najczęściej po prostu wynik skoliozy, która od czasu do czasu powoduje, że mnie strzeli to tu, to tam. Zwykle pomaga rozgrzewanie, a czasem czuję, że muszę to miejsce ochłodzić i wtedy chłodzenie pomaga. Zwykle staram się mieć w domu plastry rozgrzewające.
    • ekstereso Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:09
      Nie wiem czy rada adekwatna, bo nie wiem czy to to samo co mnie dolegało: dwa razy w życiu coś mnie strzeliło w taki sposób, że ledwo chodziłam, za każdym razem jechałam na cito do fizjo i bardzo pomagali, w jednym przypadku wymagało trzech wizyt w drugim- jednej.
    • net.sandra Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:32
      Polecam kąpiel w wannie w gorącej wodzie, tzn. takiej żeby nie parzyła
    • igge Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:36
      Czytam uważnie. Współczuję.
      Mój mąż to samo od kilku dni i niczym , goryl, nie chce się smarować...( dicloziaja, ketonal na receptę?, termofor ciepły i nagrzewanie...)
      Ani popijać nimesilu też nie chce. Ibuprofen łyknął.
      Nimesil mam od lekarza poz . W daszetkach, przeciwbólowo. Na ból pleców w kręgosłupie lędźwiowym. Trwa już od jakiegoś czasu więc smarowanie nie zawsze szybko pomaga. Ani ruch, w co mąż wierzy. Jego przy siedzeniu bardziej boli.
      Ja już nawet rtg robiłam i guzik wykazał.

Autorce życzę wyzdrowienia.

• igge Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 20:39
        Oboje z mężem mamy chwilowo ból w odcinku lędźwiowy kręgosłupa. Ja już od kilku tygodni ok 7, więc rtg był. On od kilku dni zaledwie.
        Mnie CHYBA przewiało. On po prostu svhylił się nieodpowiednio do buta, żeby zawiązać.
        Kiedyś za kotem w kuchni złodziejem goniłam i też mnie na tydzień połamało. Tydzień z termoforem ciepłym pomógł wtedy.
        Życzę zdrowia!
    • chococaffe Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 21:08
      pranamat
      • abasia0 Re: Pokreciło mnie 09.06.24, 21:21
        W te pędy bym poleciała do fizjoterapeuty / nie masażysty po kursie online/. Cuda potrafią robić a zwykle to " zawianie " to po prostu skurcz mięśnia.
    • wapaha Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 08:57
      znasz przyczynę ?
      rtg ?
      osłabienie organizmu ?

kup sobie lampę UVB -zwłaszcza , że przynosi wiele korzyści
      Mnie na bóle "przewiania" pomagała kuracja aspiryna_wit c 1000-odpoczynek-nawadnianie
      sprawdz poziom wit b
      • szarmszejk123 Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 09:33
        Nie znam przyczyny, szłam szłam i nagle mnie pogięło :p poza tym nic mi nie dolega.
        Dziś boli tak samo jak wczoraj, lekarz przez telefon, na wieść że ibuprofen nie imaga, kazał brać diclofen.ac ( wykrywa spam 🙄) i przyjść jak przez 3 dni nie przejdzie 🤷
        • wapaha Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 09:41
          szarmszejk123 napisał(a):

> Nie znam przyczyny, szłam szłam i nagle mnie pogięło :p poza tym nic mi nie dol
          > ega.
          ale napisałaś że to nie zdarzyło sie od wielu lat -czyli jest to coś, co jakoś wraca

> Dziś boli tak samo jak wczoraj, lekarz przez telefon, na wieść że ibuprofen nie
          > imaga, kazał brać diclofen.ac ( wykrywa spam 🙄) i przyjść jak przez 3 dni nie
          > przejdzie 🤷
          a ibu w jakiej dawce brałaś ?

probun terapi ciepłem-maśc rozgzrewająca, szalik, i ta lampka- jest super- mam od lat i stosuję przy różnego rodzaju okazjach
          • szarmszejk123 Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 09:54
            Od tak wielu, że nie pamiętam przyczyny poprzedniego razu :p
            Ibuprofen 600.
            • wapaha Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 10:05
              Diclo jest fajny, ma szersze działanie i działa na mięśnie ( a jesli faktycznie to jest kręcz to masz zblokowane miesnie, wystepuje ich skurcz)
              U nas występuje też w postaci żelu na skórę, do stosowania miejscowego

Możesz próbowac sobie sama rolować-piłeczką, rozcierać, masować
              współczuję
              • kiddy Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 12:25
                I dlatego, że ma skurcz, powinna dostać leki zwiotczające mięśnie, np. Mydocalm. Bardzo szybko odczuje ulgę. Nie próbowałabym masaży ani innego rodzaju ucisku, bo tam jest silny stan zapalny. Miewam regularnie takie bóle, byłam z tym u neurologa i ortopedy i schemat jest taki sam: Nimesil, Mydocalm, gorące prysznice lub okłady, odpoczynek.
    • skumbrie Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 11:29
      Kotem się obłoż. Niezastąpiony.
      • szarmszejk123 Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 11:33
        Nie pomaga. Ale może za krótko trzymałam.
        • skumbrie Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 12:35
          smile Godzinami.
          Korzystajcie z tej okazji.
          • szarmszejk123 Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 12:39
            Kiedy on ma często lepsze rzeczy do roboty i dłużej niż dwie godzinki nie chce siedzieć:p
            Trzeba ptaki hipnotyzować i przynajmniej kilka razy dziennie przeprowadzić atak partyzancki na śpiącego psa :p
    • kiddy Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 12:22
      Jakie leki przeciwbólowe bierzesz? Powinnaś mieć nie tylko coś przeciwbólowego, ale i przeciwzapalnego. Mogą mi pomóc też leki zwiotczające mięśnie, ale to już lekarz musi zdecydować (choć jest to standard przy tego rodzaju bólach). Strasznie ci współczuje, to boli jak cholera.
    • mamamisi2005 Re: Pokreciło mnie 10.06.24, 14:48
      Jeżeli masz możliwość skorzystania z krioterapii, to bardzo polecam. Ulga natychmiastowa, ale zazwyczaj trzeba kilka razy powtórzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka