Dodaj do ulubionych

Papiery papierzyska

15.06.24, 12:01
Jaki macie system ogarniania papierów ważnych ważniejszych i mało ważnych?
Nie chodzi tyle o rachunki bo te są w dzisiejszych czasach głównie w formie elektronicznej ale inne papiery np dokumentację medyczną, ubezpieczenia, fundusze emerytalne i takie rzeczy które przez innych mogą być później łatwe do ogarnięcia (w razie waszego zejścia z tego świata). Tak by wiedzieli gdzie trzymacie forsę, kto wypłaci ubezpieczenie itd. obecnie mam jedno wielkie pudło prywatnych papierzysk. Muszę się za nie wziąć i ogarnąć w końcu i już tak trzymać ogarnięte bo w tej chwili jest tam wszystko wymieszane.
Obserwuj wątek
    • hasty Re: Papiery papierzyska 15.06.24, 12:03
      W segregatorach, jedynie tak panuje nad sytuacją.
      • sueellen Re: Papiery papierzyska 15.06.24, 12:08
        Samych papierów medycznych mam ze dwie czy trzy ryzy 🙄. Te trzymam w pudle i chyba już tam zostaną . Po mojej śmierci dzieci najwyżej spalą.
    • ichi51e Re: Papiery papierzyska 15.06.24, 12:06
      Teczki
    • czarna_kita Re: Papiery papierzyska 15.06.24, 12:15
      Teczki i segregatory.
      Dodatkowo mam spisane wszystkie ważne rzeczy ( np kto nas ubezpiecza w razie naszej śmierci, piny i różne kody i co trzeba by było zrobic) i nasz najstarszy syn już pelnoletni jest upoważniony do kont oraz wtajemniczony we wszystko "tu w tym a tym miejscu masz wszystkie potrzebne dane". I ma przykaz że w razie jakby co ma się zająć swoim młodszym rodzeństwem.
    • kocynder Re: Papiery papierzyska 15.06.24, 12:17
      My z mężem mamy segregatory: "Kocynder - zdrowie" (koszulki opisane: kardiolog, chirurg, ortopeda, alergolog itd), "Kocynder - praca" (umowy o pracę, aneksy, pisma z ZUSu itd), analogiczne są męża, "Domowe" (koszulki rachunki za media, mieszkanie, działkę itd), "Różne ważne" (tu są właśnie różne ważne, ubezpieczenia nasze, samochodowe, ewentualne pożyczki, kredytowe itd).
    • mikams75 Re: Papiery papierzyska 15.06.24, 12:20
      Też sobie obiecuję zrobić porządek. Częściowo mam w a gregazorqch ale sporo jest na jednej półce wrzucone na jedną kupę, częściowo tematycznie pogrupowane w koszulkach. Ale jak zdalnie nastolatka miała w tym wyszukać konkretnego dokumentu, to dała radę bez problemu, więc może nie jest tak źle z tym bałaganem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka