figa_z_makiem99 Re: Trojaczki od surogatki 17.06.24, 20:04 Jeśli wszyscy świadomie wyrażają zgodę, dla mnie surogacja jest w porządku. Państwo powinno uregulować to prawnie, żeby mieć kontrolę, podobnie jak z aborcją, a nie udawać, że nie istnieje. Jeśli komuś nie odpowiada niech nie robi, tak jak aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trojaczki od surogatki 17.06.24, 23:01 No dla mnie tu dyskusje sa nie z tej planety. Poznalam gejowslich wiele par majacych 20 lat temu dzieci gdy mieszkałam w San Francisco, Znam osobiscie 2 hetero pary ktore ktore dzieki surogacji maja dzieci. Szczesliwi rodzice Ja sie oddale... Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Trojaczki od surogatki 17.06.24, 23:42 a pani, która im to dziecko urodziła, byla równie szczęśliwa? Na pewno - to musi być cudowne, kiedy z przyczyn ekonomicznych trzeba handlować swoim ciałem. Może i ty spróbuj? Skoro to przecież takie nic, a urodzisz komuś dzidziusia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:29 Ani janko ani sperma w obu przypadkach nie bylo surogatek. To bylo in vitro. W jednym przypadku urodzily sie blizniaki. Obie Panie nie sa matkami. I obie Panie swiadomie sie na to zdecydowaly.Nie pierwszy raz zreszta. Akcja sie dzieke w UK a nie w biednych krajach tego swiata gdzie potencjalne surogatki przymieraja glodem i nie maja wyboru. W obu przypadkach sa to kobiety wielodzietne. Nie rozumiem dlaczego cimnota w Polsce zna jedyna sluszna wersje zycia i chce ja narzucac innym ludziom. Tak samo z aborcja jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:40 Princess, surogacji budzi tyle emocji nie tylko i wyłącznie dla tego, że wiąże się z kwestią moralności. Dochodzą tutaj też pytania o etykę, kondycję ludzką itd. Należy na to spojrzeć szerzej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:43 No wlasnie, tylko w Polsce i krajach zasciankowych tak szeroko ludzie patrza. My tu na zachodzie glupi jestesmy. 😅😅 Te kobiety robia to z wlasnej woli i nie pierwszy raz. Wmow im ze sa wykorzystywane. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 10:10 Nie mieszkam w Polsce. W Belgii surogacja nie jest zabroniona, ale nie ma też oficjalnych ram prawnych. Surogatka może zadecydować, że nie odda ci dziecka po urodzeniu i nic z tym prawnie nie zrobisz. Większość szpitali nie akceptuje surogacji z in vitro. Np. w Brukseli jest tylko jeden szpital gdzie to jest możliwe i surogatka musi być ktoś bliski. We Francji surogacja jest zabroniona. Ba, chyba nawet in vitro w przypadku kobiet bez partnera. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło. Dlatego też wiele Francuzek, które zdecydowały się na samotne macierzyństwo lub są w związkach jednoplciowych wyjeżdża do Hiszpanii lub Belgii żeby przeprowadzić procedure in vitro. Widocznie Belgia, Francja, Niemcy to zasciankowe kraje tak samo jak Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 10:49 Belgia to wiadomo ze to dosc specyficzny kraj. Ludzie kojarza Belgie z Bruksela a im lata swietlne do rozwoju swiadomosci taki jak jest w Holandii. >h. Surogatka może zadecydować, że nie odda ci dziecka po urodzeniu i nic z tym prawnie nie zrobisz no i ok, Ryzyko jakie trzeba poniesc i w UK Zreszta co to ma za znaczenie? Ja tam jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 11:17 Masz rację. Belgię, Francję czy Niemcy dzielą lata świetlne od rozwoju świadomości i dodajmy jeszcze ochrony praw człowieka. Zaścianek w porównaniu do Ukrainy, Indii czy Stanów Zjednoczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 11:44 beaucouptrop napisała: > Masz rację. Belgię, Francję czy Niemcy dzielą lata świetlne od rozwoju świadomo > ści i dodajmy jeszcze ochrony praw człowieka. Zaścianek w porównaniu do Ukrainy > , Indii czy Stanów Zjednoczonych. Francja tak świetnie chroniła prawa dzieci z surogacji że aż ją Europejski Trybunał Praw Człowieka musiał w końcu skazać. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 11:46 Ale we Francji surogacja nie jest prawnie dozwolona. O jakie przypadki ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 12:08 midge_m napisał(a): > Francja tak świetnie chroniła prawa dzieci z surogacji że aż ją Europejski Tryb > unał Praw Człowieka musiał w końcu skazać. Ale wiesz, że wystarczy minuta w google aby dowiedzieć się, jak to rzeczywiście wyglądało? Surogacja we Francji była już wcześniej (przed wyrokiem) zakazana, a wyrok niczego nie zakazywał, tylko *wręcz przeciwnie*, sugerował liberalizację prawa. www.liberties.eu/pl/stories/surogatka-etpcz/1558 Ten wyrok zresztą może być prawną podstawą do tego, aby nasi kochający się geje zarejestrowali "swoje" dzieci w Polsce, mimo jak mniemam społecznego sprzeciwu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Trojaczki od surogatki 19.06.24, 06:55 Nie, o obowiązku umożliwienia transkrypcji dokumentów mówi wyrok TSUE z grudnia 2021 w skardze przeciw Bułgarii Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:46 A i btw. To : że wiąże się z kwestią moralności. Dochodzą tutaj też pytania o etykę, kondycję ludzką itd semantycznie nie ma sensu. Etyka dotyczy moralnosci. Tautologia Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 12:38 zawsze mozna sobie zmienic profesje i zmiast surogacji wybrac praće np na stacji paliw Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Trojaczki od surogatki 17.06.24, 23:38 Dla mnie to obrzydliwe wykorzystywanie złej sytuacji ekonomicznej kobiety - surogatki. Bo sorry, jakos nie wierzę, że gdyby ta dana kobieta miała dużo pieniędzy i była bogata, to zdecydowałaby się zajść w ciążę i urodzić komus dla kogoś dziecko. Dziwnym trafem "wyższe sfery" nie rodzą innym dzieci na zamówienie, czyli to jednak nie to, że to tak fajnie i modnie? To jest dla mnie po prostu obrzydliwe i nie wiem, jak niektóre ematki mogą w ogóle tak radośnie podchodzić do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 06:56 login.na.raz napisała: > Dla mnie to obrzydliwe wykorzystywanie złej sytuacji ekonomicznej kobiety - sur > ogatki. Bo sorry, jakos nie wierzę, że gdyby ta dana kobieta miała dużo pienięd > zy i była bogata, to zdecydowałaby się zajść w ciążę i urodzić komus dla kogoś > dziecko. Dziwnym trafem "wyższe sfery" nie rodzą innym dzieci na zamówienie, c > zyli to jednak nie to, że to tak fajnie i modnie? > To jest dla mnie po prostu obrzydliwe i nie wiem, jak niektóre ematki mogą w og > óle tak radośnie podchodzić do tematu. Ale jak azjaci pod przymusem ekonomicznym tyrają latami 12/6 w fabrykach w warunkach bez żadnego BHP wytwarzając przedmioty, których używasz to już ci nie przeszkadza? Przygłupi kalizm w tym wątku poraża... Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:09 W przypadku surogatki wyprodukowanym na zamówienie przedmiotem jest człowiek. Naprawdę nie widzisz roznicy? Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:11 ja tam nie widze i nie dziwie sie zadnej, ktora woli surogacje niz latami tyrac pod przymusem ekonomicznym w fabryce bez żadnego BHP Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:32 Może też sprzedać nerke tak samo jak sprzedalaby na Vinted sukienkę, w której już nie nosi. Znajdą się chętni. Dziecko, nerka, sukienka co za różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:41 nie, nie moze bo nerka jest potrzebna do życia a ciąża jest czymś naturalnym i mozna urodzic komus dziecko mozna tez tyrac w fabryce i produkowac dobra dla kawiorowych feministek z zaachodu Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 10:12 Można żyć z jedną nerka. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Trojaczki od surogatki 19.06.24, 06:57 Owszem, można, ale wydolność nerek z wiekiem spada i po jakimś czasie nie masz jednej nerki - tylko czynnościowo pół albo ćwierć nerki. A z tym już żyć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:48 >Dziecko, nerka, sukienka co za różnica. Ale nie w kazdym przypadku to jest jej dziecko. Poza tym jakos ludzie nie maja problemu z " moralnoscia" gdy ktos oddaje dziecko do adopcji. To ok. Ale surogacja juz nie 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 10:14 Sytuacja nie jest taka sama. W przypadku adopcji dziecko nie było urodzone na zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 11:21 Bo adopcja ze wskazaniem w krajach, które podpisały konwencję haska i w których przestrzega się praw człowieka, tego niedoroslego też, adopcja ze wskazaniem jest prawnie niedopuszczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 11:58 Po pierwsze, to "Adopcja ze wskazaniem oznacza sytuację, w której rodzice biologiczni sami wskazują rodzinę, której chcą oddać swoje dziecko. Takie działanie pozostaje legalne pod warunkiem, że procedura przekazania dziecka odbywa się za pośrednictwem sądu." Po drugie, całkiem niedawno adopcja ze wskazaniem była w PL powszechna, pomimo konwencji haskiej. Po trzecie nie wiemy zatem jak inne kraje obchodzą ten problem, bo może jednak dopuszczaj nadal jak kiedyś PL. A po czwarte no nadal nie problem dla handlarzy: przeciez pani od adopcji moze nam wskazac dzidziusia ktorego zachcemy xD, to kwestia jej motywacji finansowej Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 12:35 》Takie działanie pozostaje legalne pod warunkiem, że procedura przekazania dziecka odbywa się za pośrednictwem sądu."《 Podaj kraje, w których jest legalne. W Europie np. 》A po czwarte no nadal nie problem dla handlarzy: przeciez pani od adopcji moze nam wskazac dzidziusia ktorego zachcemy xD, to kwestia jej motywacji finansowej 《 Jeśli nie znasz tematu to nie opowiadaj bzdur. To było możliwe być może 20 lat temu. Obecnie procedury adopcyjne, przynajmniej w krajach europejskich, są skonstruowane w taki sposób, aby ograniczyć do minimum ryzyko handlu dziećmi. Nie ma jednej pani od adopcji, której możesz posmarować łapę. To jest cały sztab ludzi. Rzeczywiście gdybyś wszystkim musiała płacić to najprawdopodobniej koszty surogatki wyszlyby taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 18:30 Tak czy siak, surogacja to żaden handel ludźmi. Surogatka rodzi dziecko biologiczne nie swoje, tylko ludzi dzierżawiących jej macicę i tyle. A zmiany w UE idą by to jednak zalegalizować i całkiem słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 18:37 abria napisała: > Tak czy siak, surogacja to żaden handel ludźmi. Surogatka rodzi dziecko biologi > czne nie swoje, tylko ludzi dzierżawiących jej macicę i tyle. To ja już nie wiem. Dźwiganie worków z cementem i praca na taśmie przy niebezpiecznych maszynach to zuo, ale wynajmowanie macicy w porzo? Czyżbyś łomaśku nie potrafiła faktów ocenić racjonalnie, tylko kierowała tobą jakaś podejrzana ideologia? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Trojaczki od surogatki 19.06.24, 06:59 Chodzi o możliwość wyboru. Wiem - trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 10:50 w surogacji to czesto nie jest jej dziecko biologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 12:11 princesswhitewolf napisała: > >Dziecko, nerka, sukienka co za różnica. > > Ale nie w kazdym przypadku to jest jej dziecko. > > Poza tym jakos ludzie nie maja problemu z " moralnoscia" gdy ktos oddaje dzieck > o do adopcji. To ok. Ale surogacja juz nie 😅 Powiem więcej - niektórym moralność nie przeszkadza zakazywać aborcji. Oczywiście nie im samym tylko osobom trzecim. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 12:40 a ja widze taką, ze surogatka dostanie za to hajs, którego inaczej w ogole by nie powąchała Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 16:44 Ludzie są w stanie za pieniądze zrobić wiele rzeczy, zwłaszcza jeśli sytuacja ich do tego zmusza. Nadal nie uważam, że jest to w porządku. A twoim zdaniem - jak ktoś zapłaci, to zawsze wszytsko jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 17:17 login.na.raz napisała: > Ludzie są w stanie za pieniądze zrobić wiele rzeczy, zwłaszcza jeśli sytuacja i > ch do tego zmusza. Nadal nie uważam, że jest to w porządku. A twoim zdaniem - j > ak ktoś zapłaci, to zawsze wszytsko jest ok? Czyli in vitro, sztuczna inseminacja odpada. Powodzenia z dzietnoscia wspolczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 18:45 czyli jak nikt nikogo nie zmusza, do legalnego zachowania, to ok Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 07:44 Bo sorry, jakos nie wierzę, że gdyby ta dana kobieta miała dużo pieniędzy i była bogata, to zdecydowałaby się zajść w ciążę Wyjątkowo durna gadka. Gdyby miała kasę to nie wstawałaby o 4, żeby zdążyć otworzyć zappke, gdyby miała kasę to nie wstawałaby o 4, żeby zdążyć na zmiane w fabryce (gdzie maszyna może ją okaleczyć albo zabić), gdyby miała kasę to nie siedziałaby w pracy której nienawidzi i w której ja mobbingują i tak dalej. To dość powszechne, że biedni pracują gdyz zmusza ich do tego sytuacja ekonomiczna, a bogaci nie pracuja. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 08:08 Jeśli dla ciebie donoszenie ciązy i urodzenie dziecka jest emocjonalnie i fizycznie tym samym, co codzienne wstawanie do pracy, to nie mam pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 08:58 No i widzisz? Całkiem cała masa dziewczyn uwaza dokladnie to samo co ja. Ze lepiej urodzic cudze dziecko i zainkasowac za to kase, niz pracowac dzien w dzien, takze wekendy i swieta, w jakiejs fabryce i narazac sie na smierc z powodu wkrecenia w maszyne. To jest wybor a nie przymus. Jedyny przymus to jest taki, ze gdzie trzeba pracowac, wiele prac jest g***** a kazda niech wybiera co jej bardziej pasuje. 1000 razy bardziej bym wolala byc surogatka, niz sprzedawac swoje jajeczka, zeby potem te moje biedne dzieci urodzone przez obce baby plakaly za mna do konca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:22 Ale one wcale nie inkasują taaakiej kasy, bo więcej inkasują pośrednicy. Serio wygooglaj sobie film dokumentalny nt. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 09:42 no ale to twoja wina, gdyby sprawa byla wszedzie legalna, to by przyjechaly do Polski i żyly przez ten czas w dobrych warunkach i dostaly dobra kase, ale im nie pozwalasz Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:17 Istotne jest czym to jest dla surogatki, a nie poszczególnych forumek. Póki ona się nie ujawniła to są domniemania. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 19:34 Tylko jakoś w tym nie ma dyskusji o kobietach w złej sytuacji, jak im pomóc, żeby miały dobrą, tylko o złych wyzyskiwaczach, których potępienie w niczym co prawda nie pomoże kobietom z trzeciego świata (będą umierać z głodu i chorób z godnością), ale poprawia humor bogatym białym zza produkowanych w Azji telefonów. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 19:45 cegehana napisał(a): > Tylko jakoś w tym nie ma dyskusji o kobietach w złej sytuacji, jak im pomóc Na początek można zakonczyć wojnę przystając na warunki Putina, co ułatwi krajowi, gdzie kobiety muszą sprzedawać ciała, żeby przeżyć, dojście do porządku. Co, już nie tak fajnie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 20:55 Ale to ta para gejów ma na początek zakończyć wojnę przystając na warunki Putina? Chyba przeceniasz to homolobby. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:16 cegehana napisał(a): > Ale to ta para gejów ma na początek zakończyć wojnę przystając na warunki Putin > a? Chyba przeceniasz to homolobby. Nie, to ty musisz, na dobry początek, nakłaniać do pokoju na Ukrainie, skoro leży ci na serduszku los kobiet zmuszonych ekonomicznie do wynajmowania macicy, czyli między innymi Ukrainek. Ale rozumiem, stawianie się w roli *prawdziwie" zatroskanej o *prawdziwe*, a nie wydumane problemy, jest łatwiejsze niż powiedzenie wprost, że wojna musi się skończyć i narażenie się na wyzwanie od ruskich trolli. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:19 Dobra, nakłaniam wszystkich do pokoju, a zwłaszcza Putina i Żelenskiego. Oświadczam to na forum. Czy teraz pozwalasz gejom na korzystanie z usług surogatek? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:39 cegehana napisał(a): > Dobra, nakłaniam wszystkich do pokoju, a zwłaszcza Putina i Żelenskiego. Oświad > czam to na forum. Nie wykpisz się tak łatwo. W obecnych warunkach pokój oznacza poddanie się, co musisz podkreślić i to wielokrotnie. To nic trudnego, jesteś anonimowa i grozi ci co najwyżej wyzwanie od ruskich trolli, powszechny ostracyzm i bany twojego nicka w mediach antyspołecznościowych. Nie mów mi tylko, że to nie wchodzi w grę - przed chwilą nawoływałaś do tego, aby zająć się wykorzystywanymi kobietami, nie stać cię chociaż na tak maciupeńkie wyrzeczenie? > Czy teraz pozwalasz gejom na korzystanie z usług surogatek? Sama napisałaś, że ważniejszy od potrzeb rodzicielskich gejów czy nie gejów jest los wykorzystywanych kobiet, coś się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:50 Panie Żeleński, czyta pan? Pokój oznacza poddania a ja nakłaniam pana do pokoju. Panie surogatki z Ukrainy mam nadzieję też czytają. Pomogłam? Zrezygnowała któraś z surogacji? PS o tym czymś takim że czyjeś potrzeby są ważniejsze to akurat nie pisałam, chyba niki ci się pomyliły. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 22:14 cegehana napisał(a): > Panie Żeleński, czyta pan? Pokój oznacza poddania a ja nakłaniam pana do pokoju Nie liczy się, jesteś mało przekonująca. Ergo, mało cię interesuje los wykorzystywanych kobiet, na przykład Ukrainek, mimo przepięknych deklaracji. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 22:29 No nie mogę, przecież zrobiłam dokładnie to, co chciałaś. Ciągle źle i źle. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:52 To niech Putin się podda, wycofa wojska, wypłaci rekompensaty i może być pokój, czy to tak tylko w jedną stronę to nawoływanie ma działać? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 22:33 arthwen napisał(a): > To niech Putin się podda, wycofa wojska, wypłaci rekompensaty i może być pokój, > czy to tak tylko w jedną stronę to nawoływanie ma działać? Czasami należy nadstawić drugi policzek, choć nie zawsze. To jest ten case. Przy czym staram się operować w twojej narracji, zaprzeczającej faktom, że wojna na Ukrainie trwa od 2014 r., tylko media ci nie kazały się oburzać, że Putin zajął Krym. Szatany Zjednoczone niszczą ten chwiejny kraj, Ukrainę, od co najmniej 2014, zgodnie ze swoją imperialistyczną i antyludzką koncepcją ochrony łupów zrabowanych przez złodzieja. To, że na Ukrainie rozwinął się przemysł surogacji, jest konsekwencją zbrodniczej działalności USA, złamaniem umów z Putinem. Podstawowym krokiem, aby nie tylko zaprzestać surogacji, ale też pobierania organów od półżywych ukraińskich "dobrowolnych" rekrutów, jest skończenie tej beznadziejnej wojny, nawet jeśli by to oznaczało oddanie całej Ukrainy Putinowi. Zachód zaczął te wojnę i ją przegrał już w momencie pokojowej rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Trojaczki od surogatki 19.06.24, 00:23 dracaria napisała: > > Czasami należy nadstawić drugi policzek, choć nie zawsze. To jest ten case. Prz > y czym staram się operować w twojej narracji, zaprzeczającej faktom, że wojna n > a Ukrainie trwa od 2014 r., tylko media ci nie kazały się oburzać, że Putin zaj > ął Krym. > Szatany Zjednoczone niszczą ten chwiejny kraj, Ukrainę, od co najmniej 2014, zg > odnie ze swoją imperialistyczną i antyludzką koncepcją ochrony łupów zrabowanyc > h przez złodzieja. To, że na Ukrainie rozwinął się przemysł surogacji, jest kon > sekwencją zbrodniczej działalności USA, złamaniem umów z Putinem. Podstawowym k > rokiem, aby nie tylko zaprzestać surogacji, ale też pobierania organów od półży > wych ukraińskich "dobrowolnych" rekrutów, jest skończenie tej beznadziejnej woj > ny, nawet jeśli by to oznaczało oddanie całej Ukrainy Putinowi. Zachód zaczął t > e wojnę i ją przegrał już w momencie pokojowej rewolucji. czy to jest Jozek czy Dramatica? Brzmi jak dziadek engine ale jego zawsze interpunkcja przerasta. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Trojaczki od surogatki 19.06.24, 21:25 Nowa dostawa rubelków przyszła, Piepe? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Trojaczki od surogatki 19.06.24, 07:03 Nie za to jej płacą przecież… Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 19:51 O dzieciach, które urodziły się na zamówienie i być może nigdy nie poznają swojej matki i czesci swoich korzeni też nikt raczej tutaj nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 20:07 To nie są dzieci „na zamówienie” to są dzieci z miłości, upragnione, nie z przypadku. Z najlepszej z możliwych motywacji. Nie poznają „części swoich korzeni” tak jak dzieci adopcyjne. Dzieci mojej bardzo bliskiej przyjaciółki w tym i zeszłym roku osiągnęły pełnoletność. Żadne nich, w najmniejszym stopniu nie były zainteresowane odwiedzeniem biologicznych rodziców. Bo to dla nich obcy ludzie. Ich korzenie to miłość i opieka, jaką były otoczone przez prawie całe swoje życie przez rodzinę adopcyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 20:11 livia.kalina napisała: > To nie są dzieci „na zamówienie” to są dzieci z miłości, upragnione, nie z przy > padku. Z najlepszej z możliwych motywacji. Szlachetne intencje i piękny cel jest bez znaczenia. W naszej cywilizacji, w przeciwieństwie do twojej, cel nie uświęca środków. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 20:15 dracaria napisała: > livia.kalina napisała: > > > To nie są dzieci „na zamówienie” to są dzieci z miłości, upragnione, nie > z przy > > padku. Z najlepszej z możliwych motywacji. > > Szlachetne intencje i piękny cel jest bez znaczenia. W naszej cywilizacji, w pr > zeciwieństwie do twojej, cel nie uświęca środków. > No, chyba że się zakazuje aborcji w celu, "ochrony życia" a przy okazji umiera jakaś kobieta. Wtedy to już ten cel uświęcił i środki i skutek. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:10 paskudek1 napisała: > aborcji Aborcji to też dotyczy - piękny cel, jakim jest dobrostan kobiety, nie uświęca zabicia zarodka czy płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:12 dracaria napisała: > paskudek1 napisała: > > > aborcji > > Aborcji to też dotyczy - piękny cel, jakim jest dobrostan kobiety, nie uświęca > zabicia zarodka czy płodu. Jasne, lepiej zabić kobietę albo zjebać jej życie. Zaiste cel uświęca środek Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 21:54 A w drugą stronę to oczywiście uświęca? Przeżycie zarodka, którego nikt nie chce, uświęca zrujnowanie kobiecie życia i zdrowia, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 20:55 Podobnie jak dzieci naszych znajomych i kuzyn mojego męża. Żadne (a wszyscy dorośli, kuzyn już dawno dzieciaty i żonaty) nie wyraziło chęci poznania biologicznych rodziców. Każde z nich właściwie od urodzenia w domu adopcyjnych rodziców było. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Trojaczki od surogatki 21.06.24, 09:15 Mam bliską osobę w rodzinie, która jakoś przez czterdzieści lat nie miała ochoty szukać bioojca. Zawsze mówiła, że dawca gamet jej nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 20:47 beaucouptrop napisała: > O dzieciach, które urodziły się na zamówienie i być może nigdy nie poznają swoj > ej matki i czesci swoich korzeni też nikt raczej tutaj nie dyskutuje. Czyli adopcja też be. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 20:58 O dzieciach, które poznały matkę chociaż skończyło się to dla nich tragicznie i nie były poczęte na zamówienie tylko w np. pijackim amoku też mało kto mówi, bo mit świętości rodziny trzyma się mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 10:28 Surogacja jest wykorzystywaniem kobiet i krzywda dla dziecka. Powinna być zakazana tak jak kazna inna forma handlu ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 10:56 wszystko jest wykorzystywaniem kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Trojaczki od surogatki 18.06.24, 10:46 Nie mam z tym problemu, sorki 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Trojaczki od surogatki 19.06.24, 06:03 Ja też nie mam. Szkoda tylko, że ciąża mnoga była ryzykowna dla kobiety i dla dzieci. No ale zdarza się więc cieszyć się, że dzieci wyszły na prostą. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Trojaczki od surogatki 19.06.24, 21:40 A mnie nie podoba się medialność tej sprawy. Psychoterapia murowana... Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Trojaczki od surogatki 21.06.24, 09:19 Mam mieszane uczucia względem surogacji z tych samych powodów, dla których mam mieszane uczucia względem pracy w szwalniach Bangladeszu. Proceder ma swoją neokolonialną brzydką twarz. Za to uważam, że celowe (o ile było celowe) tworzenie ciąży trojaczej to już przesada, bo niesie ze sobą duże ryzyko i dla surogatki i dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: Trojaczki od surogatki 24.06.24, 09:04 Tak się kończy surogacja i oddawanie dzieci gejom. Odpowiedz Link Zgłoś