Dodaj do ulubionych

Goście, kawa a brak ekspresu

23.06.24, 17:24
No nie mam ekspresu, a będę mieć gości i się zastanawiam jak rozwiązać problem "zakawowania"? Mam kawiarkę ale dla 10 osób to będzie wyzwanie.
Poproszę o rady, może któraś z Was nie ma ekspresu a kwestię kawy ma rozpracowaną

Przychodzą mi do głowy poniższe, ale raczej w staropolskiej gościnności się nie mieszczą -
Nie zapraszać pijących, nie proponować kawy, zrobić rozpuszczalną.
Obserwuj wątek
    • brenya78 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:28
      Zrobić rozpuszczalna, w czym problem?
      Może też siwe okazać, że goscie pija zwykla "plujke".
      • panna_lila Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:08
        Nie problem zrobić rozpuszczalną, ale czytałam (może nawet na matce), że rozpuszczalna to nie kawa i że to zło
        • homohominilupus Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 22:23
          Łiiii tam. Kiedyś czytałam rozmowę w DF chyba z jakimś specem kawowym i on mówił, że rozpuszczalna to jak najbardziej kawa.
          Wyluzuj.
    • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:28
      Ty kawy nie piesz? Kazdy gość to kawosz? Kazdy pije wymyślne z ekspresu?
      • eliszka25 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:33
        Skoro ma kawiarkę, to raczej pije. Tylko pewnie ma małą „jednoosobową”, którą musiałabym wstawiać wiele razy zanim zaparzyłaby w niej kawę dla 10 osób.
        • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:36
          Nie wiem co ma. Jak mam ekspres, a nie używam
          Ale były czasy, że nie miałam. Kawiarki 3, kawe rozpuszczalna tez była, są osoby pijące plujkę, a są takie które herbatę. Kłopotu nie było.
          • eliszka25 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:40
            Napisała, że ma tylko kawiarkę w poście startowym. Ja też nie uważam tego za problem. Na wszelki wypadek kupiłabym kawę rozpuszczalną. To nie restauracja, zapraszam ludzi, z którymi się wzajemnie lubimy i nikt nigdy nie miał problemu, że np. musi chwilę poczekać na kawę czy że kawa nie taka.
            • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:43
              Ma, ale może na co dzień nie używa, bo nie pije.
      • panna_lila Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:05
        Mam kawiarkę i używam robiąc sobie w niej kawę. Robię jedną, jak przyjdzie zrobić drugą i kolejną kawiarka musi choć trochę przestygnąć żeby ją odkręcić, nie jest to niewykonalne ale z lekka uciążliwe dlatego pytam, bo ematki są zwykle pomocne w różnych rozwiązaniach
        • kropkaa Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 21:57
          Robisz kawę, przelewasz do termosu, a kawiarkę pod zimną wodę i schładza się w mig. Rozkręcasz, dół przepłukujesz (kawiarki się nie myje przecież) i cały proces od nowa.
        • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 07:07
          Ja rozkręcam używając rękawic kuchennych. Ale pomysłów na dole masz mnóstwo. Powiem, że przenigdy do głowy mi nie przyszło stresować się kawą, nawet sprzed czasów kawiarki. Wyluzuj.
    • eliszka25 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:31
      Nie mamy ekspresu tylko właśnie kawiarkę. Na wypadek gości mamy po prostu dużą kawiarkę, z której wychodzi chyba do 10 kaw, oczywiście zależy, jakich dużych. Gdybym nie miała nic, to bez problemu zaproponowałabym rozpuszczalną.
    • heca7 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:33
      Kup rozpuszczalną albo zaproponuj z kawiarki. Ja kawy nie pijam i mam tylko rozpuszczalną dla gości. I muszą ją sobie zrobić sami bo świat kawy dla mnie nie istnieje wink więc dostają puszkę, filiżankę jaką chcą i wodę i co tam jeszcze wlewają albo wsypują tongue_out
      • straszliwywypadek Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:38
        heca7 napisała:
        > Ja kawy nie pijam i mam tylko roz
        > puszczalną dla gości. I muszą ją sobie zrobić sami

Ta słynna polska gościnność big_grin
        • ayelen40 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:41
          Dobrze, że ciasta do kredensu nie chowa. Koleżankę kiedyś sąsiad zaprosił w Niemczech. Wyjął przy niej jeden kawałek ciasta i zjadł na jej oczach. Można i tak.
          • black_magic_women Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 23:24
            ayelen40 napisała:

> Dobrze, że ciasta do kredensu nie chowa. Koleżankę kiedyś sąsiad zaprosił w Nie
            > mczech. Wyjął przy niej jeden kawałek ciasta i zjadł na jej oczach.

Ponoć w Holandii to na porządku dziennym zachowanie.
            > .
            • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 12:49
              Holendrzy mają opinię bardziej skąpych od Szkotów...
        • heca7 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:15
          Kawy nie piję w ogóle, odrzuca mnie zapach. Więc mam tylko dla gości w puszce. Ale muszą sobie zrobić sami bo zwyczajnie nie umiem tongue_out Nikt inny w domu też nie pije, w ogóle. Gdzie tu brak gościnności?
          • straszliwywypadek Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:29
            heca7 napisała:
            > Kawy nie piję w ogóle, odrzuca mnie zapach. Więc mam tylko dla gości w puszce.
            > Ale muszą sobie zrobić sami bo zwyczajnie nie umiem tongue_out

No racja, żeby zrobić kawę rozpuszczalną to trzeba skończyć studia w tym kierunku big_grin
            • heca7 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:06
              Nie p.ierdol tylko się zastanów. Nie robię, jak mam zrobić człowiekowi, który na co dzień pije z ekspresu to zielonego pojęcia nie mam jaką kawę rozpuszczalną chce w zamian. Ile łyżeczek, czy cukier czy mleko itd. Więc najlepiej żeby zrobił sobie sam. Ale ja zapraszam do domu tylko dobrych znajomych albo rodzinę, która o tym wie i nie ma kija w dupie tongue_out
              • straszliwywypadek Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:17
                heca7 napisała:
                > Nie robię, jak mam zrobić człowiekowi, który n
                > a co dzień pije z ekspresu to zielonego pojęcia nie mam jaką kawę rozpuszczalną
                > chce w zamian. Ile łyżeczek, czy cukier czy mleko itd. Więc najlepiej żeby zro
                > bił sobie sam. Ale ja zapraszam do domu tylko dobrych znajomych albo rodzinę

Tylko dobrych znajomych i rodzinę. No to już dawno powinnaś wiedzieć, kto jaką kawę pije.
                Po prostu ci się nie chce robić, no bo przecież ty nie pijesz kawy.
                • heca7 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 00:38
                  Upadłeś na głowę?! Czemu mam pamiętać ile łyżeczek kawy z cukrem, słodzikiem, mlekiem lub bez pije znajomy, który wpada do nas raz w miesiącu?!
                  Po prostu się oddal w podskokach tongue_out
                  • turbinkamalinka Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 01:26
                    heca7 napisała:

> Upadłeś na głowę?! Czemu mam pamiętać ile łyżeczek kawy z cukrem, słodzikiem, m
                    > lekiem lub bez pije znajomy, który wpada do nas raz w miesiącu?!
                    > Po prostu się oddal w podskokach tongue_out
                    >

Ja w ogóle nie widzę dylematu. Częstuję taką kawą jaką pijemy albo kupuję kawę rozpuszczalną i zwykłą jeśli nie pijemy. Nie bawię się w kupowanie kawiarki, wymyślanie patentów ze słoikami, termosami.
                  • m_incubo Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 02:30
                    Możesz po prostu zapytać. "Z dwóch łyżeczek? Słodzisz? Z mlekiem"?
                    Ale to by było chyba strasznie ekscentryczne!
                    • marta.graca Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 08:17
                      Dla bańki ematek ekscentryczne, dla reszty społeczeństwa normalne wink
                    • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 13:47
                      Jeszcze bardziej ekscentrycznie byłoby, gdyby postawić na stole cukiernicę i dzbanuszek z mlekiem big_grin
                  • arthwen Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 12:53
                    heca7 napisała:

> Upadłeś na głowę?! Czemu mam pamiętać ile łyżeczek kawy z cukrem, słodzikiem, m
                    > lekiem lub bez pije znajomy, który wpada do nas raz w miesiącu?!
                    > Po prostu się oddal w podskokach tongue_out
                    >

Ja kawy nie piję w ogóle, i też sam zapach mi przeszkadza, ale jak ktoś chce rozpuszczalną, to po prostu pytam z ilu łyżeczek i czy wody do pełna (albo ile zostawić miejsca na mleko/śmietankę) i tyle.
              • pffpffpff Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 07:36
                Otwierasz buzie i zadajesz następujący ciąg pytań;
                Kawa sypana czy rozpuszczalna?
                Ile łyżeczek?

I podajesz na stół. Na którym stoi już cukiernica i mlecznik.

Nie ma za co smile
                • pffpffpff Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 07:37
                  Znaczy się, podajesz na stół po zalaniu odpowiednich porcji wrzątkiem.
      • gaba.m.k Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:19
        Jak dla mnie jest to w 100% normalne postępowanie
        • thatwoman Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 04:01
          Dla mnie też. No gdyby gość musiał przynosić swój kubek to bym się przyczepiła.
        • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 07:12
          Kazdybrobi jak chce, ale gościa bym obsłużyła właśnie pytając ile czego. Nagle wstają od stołu i do kuchni idą robić sobie kawę?
      • stasi1 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 07:23
        Kiedyś będąc u dobrych znajomych zaproponowałem mniej obytym w tym miejscu gościom aby sobie wsypali kawę ile chcą. i dostało mi się za to
    • wapaha Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:44
      zaparz kawę po turecku
    • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:44
      Dzbanek, kawa mielona, zalewasz i masz ilość dla wielu pijących bez nakłady pracy i podawania rozpuszczalnej.
      • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:45
        Można też w ten sposób zaparzyć w termosie (jeśli jest w domu).
        • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:16
          Termos już nie każdy posiada, a dzbanek znajdzie się w prawie każdym domu.

Wyścig ematek, które nie mają dzbanka, nikt z ich rodziny nigdy nie miał i nie wiedzą, co to jest za 3,2,1...
          • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:21
            big_grin

Tak tylko podpowiedziałam na wypadek jakby już termos posiadała, bo lepiej się zaparza jak w dzbanku (ale z dzbanka też jest ok).
            • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:27
              Zaparza się identycznie, tylko potem wolniej stygnie
              • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:30
                Mocniejsza wychodzi, bo przez to, że wolniej stygnie, to dłużej naciąga. I jest bardziej aromatyczna. Ukochana kawa Gurui (wolała taką z termosu od kawy z ekspresu).
                Ale dzbanek też będzie ok.
      • panna_lila Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:15
        I to jest bardzo dobry pomysł 👍 Kiedyś reklamowali nawet specjalne szklane coś do zaparzania kawy. Zarówno dzbanek jak i termos się znajdą. Jakbyście podpowiedziały jak ogarnąć proporcje, to już byłoby genialnie 😀
        • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:43
          Gurua podawała 2 dość czubate łyżeczki zmielonej kawy na szklankę wody, ale może sobie wcześniej przetestuj (tym bardziej, że to zależy też od konkretnej kawy, są mocniejsze albo łagodniejsze w smaku).
          • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:44
            Na szklankę wrzącej wody.
        • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 22:20
          Szczerze polecam, mam duże porcelanowe dzbanki od serwisu kawowego, jeden do kawy, drugi do herbaty. Liczę mniej więcej dwie łyżeczki na szklankę wrzątku, mniej więcej- to nie fizyka kwantowa w końcu. Jakoś nikt z gości zniesmaczony filiżanką nie rzucił i nie wyszedł big_grin
      • kasiamat00 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 15:31
        To jeszcze dodam, ze najlepiej zalewac nie wrzatkiem (90-95 stopni jest OK) i zdecydowanie najlepiej wychodzi w ten sposob kawa z Afryki, dosc grubo zmielona. Aha, i po kilku minutach dokladnie zamieszac.
        • chococaffe Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 17:50
          Około 80% mojej kawy to kawa z Afryki. Mielę w młynku ręcznym i jest średnio-grubo mielona. Parzę dwuetapowo więc na drugim etapie temperatura jest na pewno niższa niż 100 C. Efekt - super (parzę we french pressie)
    • kropkaa Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:44
      Przygotować wcześniej kubek za kubkiem i trzymać w cieple?
    • szmytka1 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:45
      Moi znajomi to sam plebs, bo nikt znajomy nie ma ekspresu, pijemy wszyscy kawę zaparzoną w filizance/kubku
      • pepsi.only Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:46
        😲 😲 😲
        • szmytka1 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:53
          I nie mamy bidetów i nie jesteśmy wąskimi specjalistami. Usiądź, bo zaslabniesz z szoku
          • pepsi.only Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:59
            Wiesz, moi znajomi też nie wszyscy mają ekspres. I ja to rozumiem, że ktoś nie ma, bo nie pije kawy np ze względów zdrowotnych, albo pije z kawiarki, więc niepotrzebny ekspres.
            Ale to jednak coś innego niż to, co napisałaś o swoim towarzystwie.
            • szmytka1 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:10
              Haha no także moi to patologia co im smakuje kawa zalana wrzątkiem i wypita bez żadnego bzdurnego cedzenia tych fusów. Zatrzymalismy się na czasach sprzed ekspresu, bo tak nam pp prostu smakuje. Nie mamy też termomiksow, robotów planetarnych i innych Bednych pierdoletow
              • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:14
                To nie są zbedne poerdolety, tylko pomocne urządzenia. Pralna, zmywarkanyez takim.ut,adzeniem jest.
              • gorzka.gorycz Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:22
                Dlaczego bzdurnego? Mi nie smakuje plujka i już. Gdy nie miałam ekspresu, to piłam rozpuszczalną. Teraz ma ekspres i piję z ekspresu. Poza tym ekspres to nie jest jakieś wielkie halo i sprzęt ekskluzywny. Pewnie, że można kupić jurę za naście tysięcy, ale można kupić bardzo przyzwoity ekspres przyzwoite pieniądze. Więc to żadne szaleństwo.
                • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:30
                  Ekspresy są drogie.
                  • hanusinamama Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 23:24
                    Mój kosztował 700 zł. Znajoma ma przelewowy za duzo mnie...
                    • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 07:15
                      Piszac, że ekspres jest drogi nie zaczynam licytacji kto ma tańszy. Ot tak uważam.
                • kropkaa Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:32
                  Kiedyś się odkurzało ręczną Kaśką, prało we Frani, zmywało ręcznie, a ciasto ucierało w makutrze. I też ludzie żyli.
                  Na szczęście te czasy minęły i mamy Mumy Boscha, KA, Kenwoody, podróby z lidlobiedry, ekspresy, odkurzacze, zmywarki, dajsony i różne inne cuda ułatwiające i uprzyjemniające codzienne życie.
                  Naprawdę te sprzety nie gryzą, raka nie wywołują, a można kupić za naprawdę przyzwoite pieniądze.
                  • szmytka1 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:36
                    Ale po co, skoro nie ma potrzeby ich używania, bo jest dobrze, tak jak jest?
                  • turbinkamalinka Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:47
                    Ty tak serio? Forumka ma kupić ekspres (nawet tani) bo raz na jakiś czas przyjmuje gości? Jeśli komuś nie pasuje kawa taka jaką ma forumka to napije się herbaty
                    • gorzka.gorycz Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 21:08
                      turbinkamalinka napisała:

> Ty tak serio? Forumka ma kupić ekspres (nawet tani) bo raz na jakiś czas przyjm
                      > uje gości? Jeśli komuś nie pasuje kawa taka jaką ma forumka to napije się herba
                      > ty
                      Ja? Nie, ja nie sugeruję nabycia ekspresu dla gości, tylko nie rozumiem podejścia, że to coś niezwykłego i luksusowego, bo przecież można pić plujkę. Można, jeśli komuś smakuje, proszę bardzo. Mnie nie, ale też nie wymagam, żeby dla mnie ktoś kupował ekspres. smile Mogę się napić rozpuszczalnej albo herbaty.
                  • babcia47 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:02
                    Tylko oo co jak ktoś ich nie uzywa? Np ekspresu? Ja kiedys zatrułam się kaea z ekspresu, wypiłam jej za dużo, i teraz nie wezmę do ust
                • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:32
                  Czyli ma wydać 2 tysiące+na to, by zadowolić randomową forumkę, której na 100% nigdy na kawę nie zaprosi...
                  • kropkaa Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:37
                    Nie wiem kto ma ile na co wydać, bo nie wiem, o czym piszesz.
                    • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:47
                      A co jej radzisz kupić za przyzwoite pieniądze i po co, skoro napisała, że ekspresu nie używa i nie potrzebuje?
                      • kropkaa Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:10
                        Nie ma i nie potrzebuje, to parzy kawę na raty w kawiarce i przechowuje w termosie, kubkach termicznych, w dzbanku na podgrzewaczu, w garnku na minimalnym grzaniu czy co tam ma do dypozycji.
                        Może też zaparzyć w litrowych słoikach i przecedzić przez filtry za 0.99 GBP z jakiegoś marketu.
                        Albo po prostu nie proponować kawy, tylko herbatę.
                        Z 10 osób i tak pewnie nie każdy będzie pić kawę więc być może kawiarka na 2x zupełnie wystarczy.
                  • pyza-wedrowniczka Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 21:10
                    Ja mam eksperes przelewowy za 50 zł, ale piję dużo kawy, więc potrzebuję dla siebie. Czy mogę taką kawę podać gościom?

Za to z rzeczy wygodnych, małych i tanich polecam dripa - kosztuje 15 zł i drugie tyle filtry, mieści się w szufladzie, a jest wygodniejszy niż kawiarka. Jak kawa tylko okazjonalnie, dla gości to najlepsze rozwiązanie
                    • hosta_73 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 21:24
                      polecam dripa

Tak, gdy jeszcze piłam kawę, najbardziej smakowała mi właśnie z tego.
                  • hanusinamama Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 23:25
                    Nie ale pisanie w sposób jaki pisze nie wiem jaki ma sens. Od nikogo nie wymagam aby miał ekspres tylko dla gości. Ja mam bo...lubię taką kawę. U kogoś chętnie wypiję po turecku.
              • hanusinamama Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 23:24
                Szmytka nie wiem czemu piszesz w taki sposób. Też lubię kawę sypaną czy tam po turecku.
                Ludzie mają ekspresy bo lubią...nie porównywałabym do termomiksu, moj kosztował 700 zł
      • default Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:07
        O, to tak samo jak u nas 😀 oboje z mężem pijamy w domu tylko "plujkę", gości też mamy na ogół takich co taką lubią. Ekspresu nie mam i raczej nie zamierzam mieć. Miałam kawiarkę, ale oddałam córce, u nas stała nieużywana.
        • szmytka1 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:11
          A po cóż to zmieniac, skoro taka kawa jest smaczna 😁
        • marta.graca Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:50
          Moi rodzice tak samo. Nawet mieli ekspres i stał nieużywany.
          • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:51
            Może naczytali się forum i wiedzieli, że dla gosci mus ekspres trzymać, nawet, jeśli się go nie potrzebuje.
            • marta.graca Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:56
              Haha, nie podejrzewałabym mojej mamy o bycie ematką, ale ma zadatki na pewne cechy 😂
      • hanusinamama Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 23:21
        A to arystokracja pija kawę z ekspresu? U kogoś wypiję rozpuszczalną czy sypaną...w domu mam ekspres bo lubię taką kawę. Ekspres to nie lamborgini...
    • pepsi.only Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:45
      Jak miałam awarię ekspresu to z Ikea miałam 2 zaparzacze z tłoczkiem-
      mały-na 1 kubek, oraz duży- dzbanek na kilka filiżanek, który właśnie sprawdzał się przy gościach

Jako alternatywa- kawa w filtrze ceramicznym , na który nakłada się filtr papierowy (np. można kupić w tchibo)

https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/upphetta-zaparzacz-do-kawy-herbaty-szklo-stal-nierdz__0900314_pe607788_s5.jpg?f=xl

https://www.tchibo.pl/newmedia/art_img/MAIN-IMPORTED/675b6fa23b5940b2/filtr-do-kawy-rozm-2-czarny.jpg
    • pepsi.only Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:51
      A może zaproponuj herbatę zieloną big_grin

wink wink wink

https://img24.dmty.pl//uploads/202112/1638620089_hbu0jz_600.jpg

• towarzyszka_leila Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:57
        Jeśli chodzi o mój stosunek do zielonej herbaty, to jest 10/10!
        • pepsi.only Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:04
          smile

Ostatnio zorientowałam się, że mam niemały zapas herbat zielonych,
          a to dlatego, że w zestawach czy bardziej pudelkach prezentowych, do fajnych smakowych herbatek zawsze dodawane są miętowe, zielone, i zielone z cytryną. I najszybciej schodzą nam herbata earl grey i malinowa. A zielone zawsze zalegają.
          Nigdy nie ma chętnych. big_grin
          • straszliwywypadek Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:09
            pepsi.only napisała:
            > Ostatnio zorientowałam się, że mam niemały zapas herbat zielonych,
            > a to dlatego, że w zestawach czy bardziej pudelkach prezentowych, do fajnych sm
            > akowych herbatek zawsze dodawane są miętowe, zielone, i zielone z cytryną. I
            > najszybciej schodzą nam herbata earl grey i malinowa. A zielone zawsze zalega
            > ją.
            > Nigdy nie ma chętnych. big_grin
            >

Raz poczęstowałaś dziesięcioletnią herbatą i teraz nie ma chętnych big_grin
            • pepsi.only Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:33
              Ta, dziesięcioletnią, bez przesady. Wypijamy zielone po prostu na końcu, gdy te "lepsze" smaki już zejdą, ale nie trwa to dekadę, a może ... kilka tygodni ??
            • kropkaa Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:33
              Spadaj dziadu. Naprawdę lepsze trole tu były. Spróbuj trzymać poziom.
    • kaki11 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:51
      Robię albo rozpuszczalną, bo taką w domu pije mąż, albo zwykłą zmieloną zaparzam wrzątkiem. Ewentualnie daję mleczko, zależy co z tych goście preferują.
    • laura.palmer Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:53
      Możesz kupić taki plastikowy lejek, który się kładzie na dzbanek, a do środka wkłada się filtr. Koszt to jakieś 20zł za lejek + filtry, a dzbankiem kawy spokojnie napoisz 10 osób. tongue_out
      • dwa_kubki_herbaty Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:14
        Szalona, to jest driper i z niego wychodzi najlepsza kawa dla koneserów, musziaz mieć dobry driper i dobre filtry i uwierz nie lejesz przez to 20 kaw a jedną dobrą kaweczkę w dodatku parzoną zgodnie ze sztuką.
        Jak mi ma ktoś spaprać kawę to wolę inny sposób wykonania, np z ekspresu cisnieniowego albo ten z ikei tlokowy.
        • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:19
          I właśnie takim gościom najlepiej podawać słone paluszki i kranówkę.
        • pepsi.only Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:20
          DRIPER, właśnie zapomniałam tej nazwy, dzięki! smile
        • lucjan.czerwony55 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:08
          A czym sie rozi dobry driper od zlego? Przeciez to proste jak budowa cepa..
          • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:36
            Ceną big_grin
            • marta.graca Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:57
              Driper brzmi o wiele bardziej wyrafinowanie niż dzbanek z filtrem 🙂
              • sueellen Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:45
                Miałam taki w pierwszej pracy. Nie znosiłam tej kawy. Podobnie nie znoszę french presser. Tylko kawiarka albo ekspres.
              • pepsi.only Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:51
                Na stronie Tchibo to po prostu filtr ceramiczny. Wiedziałam, że ma to jakąś nazwę, używaną głównie w USA, ale przecież można nazwać to lejek, i też każdy będzie wiedział o co chodzi.
                (To taki wihajster wink nikt nie zna nazwy, a wiadomo o czym mowa. )
    • ardzuna Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:53
      panna_lila napisała:

> Przychodzą mi do głowy poniższe, ale raczej w staropolskiej gościnności się nie
      > mieszczą -
      > Nie zapraszać pijących, nie proponować kawy, zrobić rozpuszczalną.

Oczywiście, że w szlacheckich dworach dawnej Polski nie do pomyślenia było podawanie kawy nie z ekspresu. Kup ekspres. Bez niego nie można godnie przyjąć gości po staropolsku.
      • mmoni Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 00:56
        ardzuna napisała:

>
        > Oczywiście, że w szlacheckich dworach dawnej Polski nie do pomyślenia było poda
        > wanie kawy nie z ekspresu. Kup ekspres. Bez niego nie można godnie przyjąć gośc
        > i po staropolsku.

"Takiej kawy, jak w Polszcze, nie ma w żadnym kraju:
        W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
        Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
        Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta,
        Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku
        I zna tajne sposoby gotowania trunku,
        Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
        Zapach moki i gęstość miodowego płynu.
        Wiadomo, czym dla kawy jest dobra śmietana;
        Na wsi nietrudno o nią: bo kawiarka z rana,
        Przystawiwszy imbryki, odwiedza mleczarnie
        I sama lekko świeży nabiału kwiat garnie
        Do każdej filiżanki w osobny garnuszek,
        Aby każdą z nich ubrać w osobny kożuszek. "
        • ardzuna Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 12:00
          Właśnie. Czyli zamiast kupować ekspres, najmujemy kawiarkę, aby godnie przyjąć gości po staropolsku.
          • ichi51e Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 12:05
            A kim jest…? Ach.. To pani Jadzia, nasz kawiarka!

Myślę że ciężko to przebic
    • mieszkanienaturalnie Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:57
      A kiedy ci goście przychodzą? Możesz jutro kupić ekspres na szybko.
      • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:23
        Ematka w najwyższej formie 😂
        • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:31
          To chyba troll.
          • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:34
            Po czym wnosisz?😂
            • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:37
              Po całokształcie. Asmą zalatuje.
              • mieszkanienaturalnie Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:26
                Asma nie stawia znaków interpunkcyjnych.
                • chatgris01 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:29
                  Najwyraźniej to zależy od tego, pod którym nickiem suspicious
                  • mieszkanienaturalnie Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:41
                    Mhm, niech ci będzie.
        • lauren6 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:42
          kk345 napisała:

> Ematka w najwyższej formie 😂

Co w tym zabawnego? Ekspres kapsułkowy kosztuje niewiele, a jest idealny, jeżeli na codzień nie pije się kawy, a chce się nią częstować gości.
          • gryzelda71 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:55
            Oj nie.
          • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:56
            Wiem, że wstrząsnę twoim wszechświatem, ale nie mając ekspresu nadal można podać gościom kawę, serio.
            Ematka dziś naprawdę w najwyższej formie jest, z jednej strony nie wpuszcza gości za próg, niezapowiedzianym nawet drzwi nie otworzy, jej dom jej twierdzą, ale jednocześnie ta twierdza najwyraźniej ma być pełna utensyliów nieprzydatnych, acz niezbędnych gościom. Czy oprócz ekspresu trzeba też posiadać maszynkę do popcornu (może goście będą mieli ochotę, wstyd nie miec), komplet nowiutkich kapci w kilku rozmiarach, abonamentu wykupionego we wszystkich platformach streamingowych (może gość ma życzenie dokończyć ulubiony serial, to niegościnnie go nie udostępnić)?
            • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:57
              A w dodatku prędzej czy później przyjdzie w gości ematka i prychnie z obrzydzeniem na widok kapsułek kawowych big_grin
              • engine8t Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:55
                kk345 napisała:

> A w dodatku prędzej czy później przyjdzie w gości ematka i prychnie z obrzydzen
                > iem na widok kapsułek kawowych big_grin

A to mowisz ze ktos i tego uzywa?
              • wapaha Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:57
                kk345 napisała:

> A w dodatku prędzej czy później przyjdzie w gości ematka i prychnie z obrzydzen
                > iem na widok kapsułek kawowych big_grin

mam deja vu wink

kiedyś był wątek o podaniu kawy w szklance wink
            • marta.graca Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:03
              I koniecznie słoiki z kraftowymi dżemami 😁
              • chococaffe Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:06
                Ja akurat mam big_grin (ale nie daję gościom, tzn niektórym na wynos daję)
                • marta.graca Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:58
                  Ostrożnie z nocowaniem koleżanek, mogą wyjeść dżem i skończy się jak ze Shakirą 😂
                  • chococaffe Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:20
                    Generalnie nie miewam gości z nocowaniem, ale jeżeli kogoś przyjmuję pod swój dach to i konfiturę mu dam big_grin
            • lauren6 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 10:23
              Poza maszyną do popcornu resztę wymienionych rzeczy mam 🤣🤣🤣

Zdałam test na ematkę?
              • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 13:49
                Raczej na zaburzenia kompulsywne.
    • tania.dorada Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 17:59
      Tłumaczysz gościom że ostatnie trendy zdrowotnościowe ze Stanfordu sá takie że kawę pije się najpóźniej 10 godzin przed pójściem spać i proponujesz herbatę matę czy coś tam innego z antyutleniaczach, ewentualnie wódkę.
      • tania.dorada Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:02
        Autokorekta wie lepiej i ma w dupie Stanford. Yerba matę miało być. O, albo kavę (przez „v”). Dużo tego nie wypiją.
      • lauren6 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:38
        Jeżeli ktoś chce wyjść na niegościnnego szura to serwuje gościom tego typu dorady. Wiem, że chciałaś być dowcipna, ale nie wyszło.
        • tania.dorada Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:52
          No ale ona ma gości czy gości których zaprosiła konkretnie na kawę? Skąd założenie ze cała 10 będzie chcieć kawę a nie herbatę?
    • ichi51e Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:00
      Pytanie jak duże masz filiżanki 🤭
      • panna_lila Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 21:31
        i tyci tyci i wielkie jak nocnik
    • mia_mia Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:06
      Mam ekspres, a zwykle tylko kilka osób chce taką kawę, więc nawet mała kawiarka da radę, ewentualnie przygotuj sobie w termosie kawę z kawiarki, podgrzejesz i po sprawie.
    • alpepe Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:28
      Mój mąż kilka lat temu, jak wyprawiał urodziny i było wiadomo, że będzie z 10 osób, pożyczał ode mnie maszynkę nespresso i tylko ładował kapsułki i dolewał wody. Ale znów jego matka sarkała, że jej ta kawa za zimna, bo ona musi być wrzątek. Wszystkim nie dogodzisz. W twojej sytuacji, to albo się rozejrzeć, czy od kogoś nie można takiego np. espresu kapsułkowego pożyczyć, albo po prostu rozpuszczalna lub sypana i jedziesz z wodą.
    • lauren6 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:36
      Kupiłabym Bosch Tassimo Vivy 2 za 49 zł, do tego ze 2 rodzaje kapsułek i trzymała dla gości. Jeśli ktoś na codzień pije kawę z ekspresu to za rozpuszczalną podziękuje.
      • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:57
        Co jeszcze z nieprzydatnych tobie sprzętów trzymasz w domu "dla gości"?
        • lauren6 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:56
          Prawdę mówiąc sporo tego jest big_grin
      • eliszka25 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:51
        Bez przesady. Mój mąż pije na codzień kawę tylko z kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego, ale w gościach nie wybrzydza i jak gospodarze serwują rozpuszczalną, to też wypije i nie kręci nosem.
        • engine8t Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:56
          eliszka25 napisała:

> Bez przesady. Mój mąż pije na codzień kawę tylko z kawiarki lub ekspresu ciśnie
          > niowego, ale w gościach nie wybrzydza i jak gospodarze serwują rozpuszczalną, t
          > o też wypije i nie kręci nosem.

Nic tylko podziwiac.. Ja bym raczej o szklanke Pellegrino czy wody poprosil
        • kk345 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 20:39
          eliszka25 napisała:

> Bez przesady. Mój mąż pije na codzień kawę tylko z kawiarki lub ekspresu ciśnie
          > niowego, ale w gościach nie wybrzydza i jak gospodarze serwują rozpuszczalną, t
          > o też wypije i nie kręci nosem.
          Bo właśnie na tym polega dobre wychowanie.
          • lauren6 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 24.06.24, 10:25
            To nie jest dobre wychowanie. Dobrze wychowana osoba podziękuje za kawę i napije się wody, a nie będzie przełykać z obrzydzeniem jakiegoś sikacza, żeby nie zrobić przykrości gospodarzom.
    • chococaffe Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:45
      Też nie mam, ale nigdy nie zapraszam 10 osób na raz smile, w dodatku połowa chce herbatę, a z tej połowy połowa - zieloną (nie mam - mam białą). Za to mam zawsze zwykłą i bezkofeinową.

Jeżeli spodziewasz się więcej takich imprez to może rozważ kupno ekspresu. Jezeli to jednorazowa impreza - może poszukaj przyzwoitej rozpuszczalnej? Ewentualnie pożyczysz od kogoś ekspres, termos itd.
    • profes79 Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:47
      Czajnik, szklanka, dwie łyżeczki kawy sypanej i cukierniczka.
    • engine8t Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 18:50
      Nie mozna isc do Starbaksa czy temu podobnej instytucji i kupic ogromne pudlo z kawa?
      O takie:
      www.coffeeboxs.com/who-sells-coffee-boxes-to-go/
    • hrabina_niczyja Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:03
      Mam ekspres, ale w życiu bym w nim nie robiła kawy dla 10 osób. Biorę porcelanowy dzbanek, sypie kawę, zalewam wrzątkiem, mieszam, nakładam pokrywkę i stawiam na stół.
    • sueellen Re: Goście, kawa a brak ekspresu 23.06.24, 19:23
      Mam 2 kawiarki różnych wielkości. Jak mam gości zdarza sie że parze w obu, ale nawet jak mam 12 osób nigdy nie jest tak że wszyscy chcą kawy. Zazwyczaj nie musze robić aż tylu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka