Dodaj do ulubionych

Dress code w pracy

23.06.24, 20:08
Mamy sobie pracę biurową, bez kontaktu z klientem. Dress code w porywach smart casual. Panowie najczęściej noszą jakieś spodnie niebędące poprzecieranymi dżinsami ani bojówkami, do tego koszula, ale niekoniecznie taka do garnituru, sweterek a la Czarzasty, t-shirt, ewentualnie marynarka do granatowych dżinsów. Szefostwo też tak się nosi, garnitury wchodzą dopiero przy ważnych spotkaniach.
Przychodzi nowy pracownik, który ubiera się elegancko, nosi garnitury, koszule z mankietami, kamizelki, spodnie zawsze z materiału, żadnych dżinsów itp. Stanowisko średniego szczebla.
Co sądzi ematka? Ok, czy należałoby się wpasować do zwyczajów firmowych i nie przesadzać z nastaraniem?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:11
      Najpierw trzeba zarobić na nowe ciuchy, zanim zacznie się wymieniać garderobę. Poza tym, dlaczego wywalać dobre garnitury, zamiast w nich chodzić?
    • midge_m Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:13
      Nic. Jeżeli tak mu pasuje i tak się dobrze czuje, to niech nosi garnitury. Dla mnie standard casual to jest zawsze standard minimum, można być bardziej eleganckim ale nie schodzić niżej niż właśnie casual.
    • arabelax Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:21
      Moze tak lubi i zawsze się tak ubiera. Znam osoby, które zawsze elegancko poubierane. Niech ma smile
    • wuchtaludzi Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:22
      Zdarza się w moim zespole, my nie mamy dress code , a zatrudniamy czasem osoby z miejsc z formalnym dress codem. Chodzą w tych garniakach przez jakiś czas, bo zwyczajnie nie mają za wiele normalnych ubrań, ze względu na poprzednią pracę. Z czasem luzują, jak uzupełnią garderobę. Nikomu to nie przeszkadza.
    • szara.myszka.555 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:29
      "Co sądzi ematka? Ok, czy należałoby się wpasować do zwyczajów firmowych i nie przesadzać z nastaraniem?"

Może ma taką stylówę. Też się noszę elegancko, nawet na co dzień - bo lubię. Nie przeszkadza mi reszta towarzystwa w t-shirtach i klapeczkach.
    • cranberries1983 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:35
      niech się ubiera jak mu wygodnia, moze taki styl poporstu?
    • abria Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:38
      może pracował wcześniej w hurtowni garniturow i jak firma padała, to dostal garnitury w rozliczeniu?

teraz biedak musi w nich chodzic bo nie ma zadnego innego ubrania?
    • lucadimontezemolo Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:40
      Podziwiam, że mu się chce, bo ja z tych, które ledwo co są w stanie tiszera wyprasować.
      • szarmszejk123 Re: Dress code w pracy 24.06.24, 09:21
        Ja nawet tego nie robię:p
    • sueellen Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:42
      Nic. Jak chce to niech się tak nosi. U nas to samo. Smart casual ale niektórzy idą w Smart. Wszystko ok dopóki ktoś nie idzie za bardzo w casual.
    • imponderabilia20 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:46
      Nic. Po prostu niektórzy lubią dobrze wyglądać i nie będą sobie ''obnizać poprzeczki''. A że wy wyglądacie przy nim pewnie jak ubodzy krewni to już wasz problem. Dla mnie - lepiej wyglądać ''za dobrze'', niż niewystarczająco.
      • marianna211272 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:49
        lomatko
      • kubek0802 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:54
        Niektórzy tak mają że traktują garnitur jak strój roboczy. Na święta wskakują w luźniejszy outfit.
      • samanta1010 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 20:56
        imponderabilia20 napisała:

> Nic. Po prostu niektórzy lubią dobrze wyglądać i nie będą sobie ''obnizać poprz
        > eczki''. A że wy wyglądacie przy nim pewnie jak ubodzy krewni to już wasz probl
        > em. Dla mnie - lepiej wyglądać ''za dobrze'', niż niewystarczająco.
        etykieta mówi jasno, zawsze lepiej być underdressed niż overdressed. patrz obecny trener, który wygląda jak przebrany pajac, będąc overdressed w sytuacji sportowej.
        "ubodzy krewni", bo nie są w garniturze?! litości
        • szara.myszka.555 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:03
          "etykieta mówi jasno, zawsze lepiej być underdressed niż overdressed."

Źródło? "Za moich czasów" mówiono, że najlepiej ubrać się stosownie do okazji. A jeśli nie ma jednoznacznego dress code'u - to lepiej ubrać się bardziej formalnie, niż nieformalnie. Ale może młodsze pokolenie uważa inaczej...
        • imponderabilia20 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:10
          Dobrze, że niektórzy oprócz znajomości etykiety, mają jeszcze swój rozum.
        • 4sycje Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:15
          > patrz obecny trener, który wygląda jak przebrany
          > pajac, będąc overdressed w sytuacji sportowej.

Uff, nie jestem sama. wink
          • black_magic_women Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:26
            4sycje napisała:

> > patrz obecny trener, który wygląda jak przebrany
            > > pajac, będąc overdressed w sytuacji sportowej.
            >
            > Uff, nie jestem sama. wink

I ja, i ja!!!
        • hrasier_2 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:18
          samanta1010 napisała:

> imponderabilia20 napisała:
          >
          > > Nic. Po prostu niektórzy lubią dobrze wyglądać i nie będą sobie ''obnizać
          > poprz
          > > eczki''. A że wy wyglądacie przy nim pewnie jak ubodzy krewni to już wasz
          > probl
          > > em. Dla mnie - lepiej wyglądać ''za dobrze'', niż niewystarczająco.
          > etykieta mówi jasno, zawsze lepiej być underdressed niż overdressed. patrz obec
          > ny trener, który wygląda jak przebrany pajac, będąc overdressed w sytuacji spor
          > towej.
          > "ubodzy krewni", bo nie są w garniturze?! litości
          Zdanie mam podobne. Facet wzbudza zazdrość i żal ściska że niektórzy chodzą w dżinsach. Niedługo mu gumę do żucia podrzucą na krzesło😀
          • 4sycje Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:25
            Ale wiesz, że teraz w każdej sieciówce są garnitury i jeśli ktoś chce, to może je nosić?
            • szara.myszka.555 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:36
              "jeśli ktoś chce, to może je nosić?"

Sęk w tym, że im się nie chce/jest im nie wygodnie/nie lubią eleganckiego stylu. Ale że koledze się "chce" - to już jest dla nich (tj. dla autorki wątku) bardzo dziwne.
              • 4sycje Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:28
                Ok, twoim zdaniem to kwestia tego, że "się chce". Przyjmuję do wiadomości.
                Nie napisałam, że to dziwne. Zapytałam, co na to forum. Ale interpretacje tego, co miałam na myśli i odpowiedzi w stylu najlepszą obroną (tylko przed czym?) jest atak, dosyć frapujące.
                • szara.myszka.555 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:58
                  "odpowiedzi w stylu najlepszą obroną (tylko przed czym?) jest atak"

Atak? Nie wiem skąd taka interpretacja.
          • mail-na-gazecie Re: Dress code w pracy 24.06.24, 06:31
            Również die zgadzam. Lepiej zbyt elegancko niż zbyt prostacko.Ludzie nie umieją się ubrać stosownie do okazji, w ogóle nie umieją się ubrać, a jak ktoś wygląda lepiej to warczą.
            • 4sycje Re: Dress code w pracy 24.06.24, 07:29
              > Ludzie nie umieją się ubrać stosownie do okazji

Zgadzam się.

> a jak ktoś wygląda lepiej to warczą.

A przyjmujecie do wiadomości, że "lepiej" może być jednocześnie niezbyt stosownie do okazji? smile
              • mail-na-gazecie Re: Dress code w pracy 24.06.24, 08:40
                4sycje napisała:

> > Ludzie nie umieją się ubrać stosownie do okazji
                >
                > Zgadzam się.
                >
                > > a jak ktoś wygląda lepiej to warczą.
                >
                > A przyjmujecie do wiadomości, że "lepiej" może być jednocześnie niezbyt stosown
                > ie do okazji? smile

Dlaczego cytujesz mnie wybiórczo?
                Lepiej zbyt elegancko niż zbyt prostacko.
                • 4sycje Re: Dress code w pracy 24.06.24, 09:49
                  A może lepiej tak akurat?
        • sueellen Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:32
          samanta1010 napisała:

> etykieta mówi jasno, zawsze lepiej być underdressed niż overdressed. patrz obec
          > ny trener, który wygląda jak przebrany pajac, będąc overdressed w sytuacji spor
          > towej.
          > "ubodzy krewni", bo nie są w garniturze?! litości

Lopanie. Chodzi o to żeby na przyjęcie południowe nie przyjść w sukni balowej. Jakby do pracy przyszedł w smokingu to by było overdressed. Garnitur jak najbardziej może być codzienny. Gorzej gdyby do biura w którym wymagane jest Smart casual przyszedl w tshircie i szortach
        • bi_scotti Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:48
          samanta1010 napisała:

> etykieta mówi jasno, zawsze lepiej być underdressed niż overdressed.

No idea jaka/ktora/skad "etykieta" ale nawet jesli tak "mowi" (jasno big_grin), to coz ... w srodowiskach, w ktorych ktokolwiek ma potrzebe komentowania/oceniania mojego stroju, definitely wole byc oplotkowana jako "always/sometimes/usually overdressed" vs jako "always/sometimes/usually underdressed" - my choice wink Moze tego pana z pierwszego wpisu takoz. Live and let live! Cheers.
    • 4sycje Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:09
      Dzięki za odpowiedzi, forum raczej zgodne. Byłam ciekawa, czy waszym zdaniem zasada dopasowania stroju do sytuacji działa w dwie strony.
      W tym samym zespole jest też kobieta, typ chłopczycy, która ubiera się bardzo na luzie i "łamie zasady" w drugą stronę. Jest też kobieta, która zazwyczaj ubiera się pólformalnie, ale na czasie, widać że nie zakłada pierwszej rzeczy, jaką znajdzie w szafie. Ona z kolei często nosi mini do pracy - fakt, nogi ma świetne, ale krótkość tych kiecek zwraca uwagę.
      Czy takie stylówki w tego typu pracy (chłopczyca w bluzie i kobieta w mini) też waszym zdaniem są ok?
      Wszystkie te osoby są 30++.
      • hrasier_2 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:21
        4sycje napisała:

> Dzięki za odpowiedzi, forum raczej zgodne. Byłam ciekawa, czy waszym zdaniem za
        > sada dopasowania stroju do sytuacji działa w dwie strony.
        > W tym samym zespole jest też kobieta, typ chłopczycy, która ubiera się bardzo n
        > a luzie i "łamie zasady" w drugą stronę. Jest też kobieta, która zazwyczaj ubie
        > ra się pólformalnie, ale na czasie, widać że nie zakłada pierwszej rzeczy, jaką
        > znajdzie w szafie. Ona z kolei często nosi mini do pracy - fakt, nogi ma świet
        > ne, ale krótkość tych kiecek zwraca uwagę.
        > Czy takie stylówki w tego typu pracy (chłopczyca w bluzie i kobieta w mini) też
        > waszym zdaniem są ok?
        > Wszystkie te osoby są 30++.
        A oprócz ubrania zwracasz uwagę na inne. Na przykład że dobry/dobra jest pracownikiem i życzliwym dla innych?
        • 4sycje Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:24
          Wątek jest o ubraniu. smile
      • szara.myszka.555 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:38
        "Czy takie stylówki w tego typu pracy (chłopczyca w bluzie i kobieta w mini) też waszym zdaniem są ok?"

O ile dress code firmy, i tzw. "dobry obyczaj" nie wskazuje inaczej - zarówno bluza, jak i mini jest okej.
        • sueellen Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:36
          szara.myszka.555 napisała:

> "Czy takie stylówki w tego typu pracy (chłopczyca w bluzie i kobieta w mini)
          > też waszym zdaniem są ok?"

>
          > O ile dress code firmy, i tzw. "dobry obyczaj" nie wskazuje inaczej - zarówno b
          > luza, jak i mini jest okej.

Jeśli dresscode jest smart casual to zarówno mini jak i bluza nie mieszczą się w definicji.
      • kaki11 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:37
        Tak jest ok. Bo skoro szefostwo nie zwraca na to uwagi, to w firmie obowiązuje zasada - każdy w zasadzie przychodzi jak chce. I to, że 90% zespołu ma jakiś tam styl podobny do siebie, nie sprawia, że dla mnie jest problemem, że jest te 10% które będzie się odchylać w którąś stronę.
    • palacinka2020 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:11
      Nic. Nie zwracam uwagi.
    • kotejka Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:12
      Kiedyś czytałam w jakiejś książce i nie pamiętam czy o stylu czy o rozwoju i motywacji, że zawsze nalezy się ubierać jak ma stanowisku, na które pretendujesz.wink
      Mnie to przekonuje
      Może koleś chce zostać prezesem?
      • 4sycje Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:16
        > Może koleś chce zostać prezesem?

Myślę, że przydałoby się coś więcej niż strój. smile
      • lilia-anna Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:42
        Chyba czytałam tę samą książkę, bo miałam identyczne skojarzenie smile
      • sueellen Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:38
        kotejka napisała:

> Kiedyś czytałam w jakiejś książce i nie pamiętam czy o stylu czy o rozwoju i mo
        > tywacji, że zawsze nalezy się ubierać jak ma stanowisku, na które pretendujesz.
        > wink
        >

To ja zarzuce perły , poprawię tiarę i mogę już iść na spacer z psem 🙂
      • demodee Re: Dress code w pracy 24.06.24, 00:18
        > Kiedyś czytałam w jakiejś książce i nie pamiętam czy o stylu czy o rozwoju i motywacji, że zawsze nalezy się ubierać jak ma stanowisku, na które pretendujesz

I dlatego temu pracownikowi nie zostanie zaproponowana nowa umowa po okresie próbnym...
        • kotejka Re: Dress code w pracy 24.06.24, 06:54
          No niezle.
          Zwolnić człowieka.za staranny ubiór i klasę?jednocześnie nie wolno za obciachowe dziary, bo to brak tolerancji 😄
        • 4sycje Re: Dress code w pracy 24.06.24, 07:30
          > I dlatego temu pracownikowi nie zostanie zaproponowana
          > nowa umowa po okresie próbnym...

Obstawiam, że nie zostanie, ale z nieco innego powodu.
    • berdebul Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:15
      Jest mi to obojętne, dopóki ubranie jest czyste i nie ma dziur (ekstremalny przypadek z pracy - dziurawe spodnie i bielizna ze widać 🥚.
    • kocynder Re: Dress code w pracy 23.06.24, 21:52
      Jeśli słowem, czynem lub miną nie podkreśla swojej "wyższości", że on jest z klasą a reszta jak motłoch - to nic nie robię. To samo zresztą dotyczy kobiet: jeśli praca nie wymaga kontaktu z klientem, a standardem jest swobodna spódnica/spodnie + bluzka + sweter/marynarka, a pojawia się koleżanka zawsze od czubeczków szpilek przez dobrane odcieniem pończochy, ołówkową spódnicę, śnieżnobiałą bluzkę i idealnie dobraną marynarkę a kończąc na perfekcyjnym makijażu i włosach upiętych w elegancki kok (całość wykończona dyskretną ale elegancką biżuterią i manicure) - to, o ile nie podkreśla swojej "lepszości" bo jest tak doskonale zrobiona - nie robię nic. Lubię ją lub nie, w zależności od jej charakteru, lubię z nią pracować lub nie, w zależności od stopnia jej zaangażowania w pracę i umiejętności.
      • 4sycje Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:25
        Tak, specjalnie podałam przykład mężczyźny, a nie kobiety, żeby uniknać "zazdrościsz?", a i tak się pojawiło. wink
      • palacinka2020 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:26
        Wyzszosci? Juz od dawna poziom nastarania nie swiadczy o przynaleznosci do jakiejs klasy spolecznej.
        Ludzie bogaci (no poza celebrytami) ubieraja sie normalnie, czesto wrecz szaro, nie wybijaja sie z tlumu bo i po co.
        • sueellen Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:42
          Najbogatsi mają w dudzie co inni o nich myślą i nie muszą niczego nikomu udowadniać więc najczęściej właśnie nie są nastarani. Nastarani są ci którzy by bardzo chcieli ale szczyt daleko.. no i osoby które zawodowo pełnią funkcję reprezentacyjne ( ale nawet wśród nich są też tacy którzy mają gdzieś jak wyglądają albo niemal celowo wyglądają źle)
        • kocynder Re: Dress code w pracy 24.06.24, 06:58
          A umiesz czytać? Nic nie pisałam o większym bogactwie. Tylko o poczuciu wyższości, a raczej jego okazywaniu. No, są osoby, które swoje zadbanie i "zrobienie" traktują jako atut i podkreślają.
          i, jak napisałam: jeśli taki człowiek ogranicza się do siebie i swojego zadbania - to jest mi z tego powodu bardzo wszystko jedno, chce niech dba, jego sprawa. Gorzej jeśli zaczyna do mnie robić miny czy wygłaszać uwagi na temat mojego "zaniedbania" czy "niedopracowania".
          • palacinka2020 Re: Dress code w pracy 24.06.24, 08:10
            W zyciu nie spotkalam kogos, kto zrobienie i swoj wlasny elegancki wyglad podkresla jako atut. Ani tez nie slyszalam jakichkolwiek uwag na temat wygladu innych osob wypowiedzianych w pracy.
            Zastanawiam sie w jakim srodowisku elegancki wyglad moze byc atutem? U mnie w lracy zawsze liczyly sie kompetencje i mile usposobienie, latwosc w kontaktach.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:13
      A czy tobie to w czymś przeszkadza?
      Dlaczego nazywasz to przesadnym nastaraniem?
      Może lubi chodzić w garniturach?
      Nie wolno mu, bo inni nie chodzą?
      • 4sycje Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:24
        To było pytanie.
    • kaki11 Re: Dress code w pracy 23.06.24, 23:34
      Że ja osobiście bym się lepiej czuła chodząc do pracy w podobnym stylu co reszta zespołu, ale może on ma inaczej, bo np. lubi taki strój, albo takie ciuchy mu zostały z poprzedniej pracy a pozostała część szafy jest zbyt sportowa na tę firmę więc woli przesadzać w tę stronę, do czasu aż sobie coś kupi, albo jeszcze cokolwiek innego wchodzi w grę. Nie mój problem, jeśli tylko ktoś na górze nie uzna, że to wzór do którego powinniśmy dążyć. A skoro do tej pory tak nie uważali, to raczej nie zaczną.
    • mgla_jedwabna Re: Dress code w pracy 24.06.24, 00:01
      Jeżeli ktoś ma wypracowany styl i klasę, to trudno, żeby równał w dół do ludzi, dla których staranny ubiór to "nastaranie".
      • mail-na-gazecie Re: Dress code w pracy 24.06.24, 06:34
        mgla_jedwabna napisała:

> Jeżeli ktoś ma wypracowany styl i klasę, to trudno, żeby równał w dół do ludzi,
        > dla których staranny ubiór to "nastaranie".
        Dokładnie tak.
      • 4sycje Re: Dress code w pracy 24.06.24, 07:36
        No właśnie nie ma, on po prostu ubiera się bardziej formalnie. smile
        Dobrym przykładem jest obecny trener reprezentacji - wygląda elegancko, ale jak dla mnie zbyt elegancko na murawę. Ubierający się bardziej na luzie Guardiola wyglądał duzo lepiej i bardziej stosownie do sytuacji. I prowadził drużyny, które nie grały padaki.
        Plot twist - elegancki kolega, któremu wszyscy zazdroszczą, ma widoczne zaniedbania w uzębieniu i używa perfum w takiej ilości, że chce się otworzyć okno. Pewnie awans społeczny w pierwszym pokoleniu myśli, że to też jest eleganckie. wink
        • mail-na-gazecie Re: Dress code w pracy 24.06.24, 08:38
          4sycje napisała:

> No właśnie nie ma, on po prostu ubiera się bardziej formalnie. smile
          > Dobrym przykładem jest obecny trener reprezentacji - wygląda elegancko, ale jak
          > dla mnie zbyt elegancko na murawę. Ubierający się bardziej na luzie Guardiola
          > wyglądał duzo lepiej i bardziej stosownie do sytuacji. I prowadził drużyny, któ
          > re nie grały padaki.
          > Plot twist - elegancki kolega, któremu wszyscy zazdroszczą, ma widoczne zaniedb
          > ania w uzębieniu i używa perfum w takiej ilości, że chce się otworzyć okno. Pe
          > wnie awans społeczny w pierwszym pokoleniu myśli, że to też jest eleganckie. ;-
          > )

Nie pisałaś o tym na początku, a teraz mu tak umniejszasz? Nieładnie.
          • 4sycje Re: Dress code w pracy 24.06.24, 10:02
            No przecież napisałam, że plot twist. wink
        • kocynder Re: Dress code w pracy 24.06.24, 08:47
          Z zasady omijam naszą reprezentację, więc i jej trenera nie oglądałam. Ale lat temu kilka był trener niemiecki Ottmar Hitzfeld. I on zawsze na mecze przychodził w garniturze, krawacie. Taki miał styl po prostu. Na treningach był w dresie zapewne, ale na meczach - chyba nigdy. I co? Ano nic. Nijak mu garnitur nie przeszkodził w zdobyciu z Borussią Dortmund 2 mistrza Niemiec i wygraniu Ligi Mistrzów, z Bayernem Monachium 5 tytułów mistrza Niemiec, 3 razy Puchar Niemiec, 4 razy Puchar Ligi, 1 tytuł klubowego mistrza świata oraz raz wygrał Ligę Mistrzów i raz przegrał w jej finale, oraz zostaniu wybranym trenerem roku FIFA... Czy jego garnitury były "stosowne do okazji"?
        • ga-ti Re: Dress code w pracy 24.06.24, 08:54
          Oj, ten post obnaża Twój problem, garnitur kolegi uwiera, tylko nie kolegę 😄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka