tanebo001 24.06.24, 12:59 natemat.pl/561008,pokazal-swiadectwo-swojej-corki-w-komentarzach-rozpetalo-sie-pieklo której edziecię przyniosło podobne świadectwo? Jak myślicie co z niej wyrośnie? Druga Amy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 13:05 Mnie tam zdziwiło, że dziecię na religię chodzi, ale i diabłu ogarek, jak widać. Natomiast nie rozumiem tych wszystkich zazdrośników. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 13:43 A skąd wiesz, że na religię? Może na etykę? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 16:06 O kurdę, nieprzekreślone, faktycznie, może jest nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
czere-mcha Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 13:43 Tak mi się skojarzyło: Tekst linku Mówiąc szczerze, to zdziwiło mnie to publikowania świadectwa. Tak jakby pan ewidentnie chciał się pochwalić, że odnosi sukcesy nie tylko zawodowe, ale i na gruncie prywatnym: Patrzcie jaką mam zdolną córkę, to również moja zasługa, że mam takie mądre, ambitne, genialne dziecko!. Pamiętam zebranie szkolne na którym byłam w lutym tego roku. Moja córka chodzi do klasy w której jest 14 - ścioro uczniów. Dziewczyn jest pięć. Na zebraniu zaczęło się wyliczanie: jaką średnią ocen ma cała klasa, jaka średnia nieobecności, ile spóźnień na całą klasę i inne wszelkie możliwe średnie. Które z dzieci ma najwyższą średnią z ocen. Najwyższa średnia 5,6. Po kolei wymienianie z imienia i nazwiska na forumum klasy od najlepszej średniej. A że klasa nieduża, to wymienianie też się szybko skończyło. Bodajże 10 uczniów to średnia 5 i więcej. Później średnie 4 i coś, które też na koniec roku mogą zasługiwać na "pasek". Wymienionych zostało chyba z 12 uczniów (na 14). Do mojej córki wymienianie nie doszło, wtedy miała średnią 4.0 I tak jakoś przykro mi się zrobiło... Jasne, że nie jest wybitną uczennicą. Na koniec średnia 4.3 Nie wiem jak to skomentować, tak jakby mojej córki w klasie nie było. Jakby liczyły się tylko dzieci "paskowe". Wiem, że poprawa ocen jest możliwa w jej przypadku, wymaga to tylko więcej systematycznej pracy, pewnie rodzice wymienionych dzieci też musieli poczuć się dumni, ale dla mnie jakoś to tak niefajnie wyszło... Niestety jak pokazuje filmik z youtube, bardzo często jest tak, że pomimo nawet ewidentnego geniuszu i wykazania się ciężką pracą, to to nie zawsze gwarantuje osiągnięcia późniejszego sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 13:51 Ale tak naprawdę, to co w tym złego, że rodzic cieszy się z sukcesu dziecka? Jasne, to tylko oceny w pierwszej klasie LO (zapewne) - nic co gwarantowałoby ten sukces w przyszłości. Tym niemniej, czemu nie? Ludzie chwalą się obecnie w necie różnymi rzeczami, takie mamy czasy, takie środki przekazu. Jeśli nie stoi za tym presja, że "trzeba" mieć takie oceny, to dla mnie to ok. Jakby to był mój znajomy, to gratuluję wyników córki w nauce i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 14:06 czere-mcha napisała: > Do mojej córki wymienianie nie doszło, wtedy miała średnią 4.0 > I tak jakoś przykro mi się zrobiło... Uważam to za słabe i ogólnie ta ocenoza się wszystkim na łeb rzuca. Powiem jako ciekawostkę że w szkole, do której chodzi moja córka (prywatne montessori), dzieciom z klas 4-8 nie daje się publicznie świadectwa na zakończeniu roku, tylko sobie mogą po nie podejść w przyszłym tygodniu. "Ma to zapobiegać zachowaniom rywalizacyjnym". Niezłe, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 16:08 Haha, starsza córka siedziała w Gymnasium z taką po Montessori. Niemcy, oczywiście. Jak tamta ubolewała, że ma straszne zaległości i że jej szkoła była g. warta. Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 18:28 alpepe napisała: > ubolewała, że ma straszne zaległości i że jej szkoła była g. warta. Przeraziłam się nie na żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 21:13 Mój starszy syn jest po szkole Montessori. Dostał się do najlepszej szkoły w regionie, do klasy z progiem laureat (Wrocław, matmat w LO III - kto wie ten wie), pierwszą klasę skończył ze średnią powyżej 5. Nie narzeka na zaległości. Szkoły Montessori są dokładnie tak ambitne edukacyjne, jak ambitny jest uczeń. Kto chce się uczyć, ten się nauczy. Kto nie chce, ten nie musi. Koleżanka córki widać nie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 15:11 Polskie szkoły Montessori przykładają się di wyników w nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 16:00 To co opisałaś pokazuje totalny brak myślenia pedagogicznego. Córka na pewno ma inne mocne strony i talenty. Ale one w polskiej ocenicie są niewidoczne . Poszłabym i porozmawiała z wychowawczynią bo faktycznie jest tak że dziecko które uczy się (tylko?!)dobrze nie istnieje w tej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 16:13 Jeżeli wymieniono tylko uczniów z szansą na pasek, to pominięto osoby z niższa srednia. Niefajne, bo znowu skupienie na ocenach, ale czy warto to brać do siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:07 Po kolei wymienianie z imienia i nazwiska na forumum klasy od najlepszej średniej. A że klasa nieduża, to wymienianie też się szybko skończyło. Bodajże 10 uczniów to średnia 5 i więcej. Później średnie 4 i coś, które też na koniec roku mogą zasługiwać na "pasek". Nie wymyślaj. Jest RODO I nie wolno podawać publicznie stopni konkretnego dziecka. A gdyby tak było, w co nie wierzę, to o co masz pretensje? Nie ma wysokiej średniej, to nie ma. Może córka wziac się do nauki, albo mieć stopnie gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:25 Może na przykład ma pretensje o to, że nauczyciel nadmiernie skupia się na ocenach? Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:43 No jednak szkoła skupia się na ocenach. Ma się skupiać na czym? Wolontariacie w szpitalu czy wyglądzie? Też by było źle, bo Anetka boi się chorób i to niesprawiedliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:49 Myśl, że mogłaby się skupiać na edukacji i rozwoju jest zbyt rewolucyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:53 A kto mówi, że się nie skupia? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 18:00 Ty piszesz, że się skupia na ocenach, bo na czym innym by mogła się skupić Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 18:24 Bo w szkole oceny odzwierciedlają poziom wyedukowania bombelka. Co nie przeszkadza w rozwoju tegoz bombelka. Są różne kółka w szkole, poza szkoła. A że nie każde dziecko jest zainteresowane, to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 18:32 Nie odzwierciedlają, właśnie w tym problem Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 20:57 Tak, w polskiej szkole najważniejsze są oceny, później rankingi. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 21:41 > Nie wymyślaj. Jest RODO I nie wolno podawać publicznie stopni konkretnego dziecka. Miałam niedawno w pracy szkolenie w tej sprawie. Kurs "RODO dla oświaty" przygotowany przez CORE Consulting. Jeden z omawianych w kursie przykładów to było dokładnie odczytywanie ocen ucznia na forum klasy czy szkoły (w różnych wariantach: oceny bieżące albo semestralne, wszystkich uczniów albo tylko najlepszych itd). Otóż, CORE Consulting stoi na stanowisku, że takie odczytywanie jest dozwolone i nie kłóci się z RODO, ponieważ zezwala na nie tzw. klauzula interesu publicznego. Informowanie o wynikach kształcenia i chwalenie najlepszych jest społecznie użyteczne i jest elementem zdrowych interakcji społecznych. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy rodzic zgłosił formalny sprzeciw wobec publicznego odczytywania ocen jego dziecka. CORE Consulting chwali się, że przeszkoliło w zakresie RODO 7840 osób. Być może nauczyciel córki Czere-mchy był wśród nich? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 14:27 Straszny cringe, mój Młody by się na mnie śmiertelnie obraził gdybym umieściła w sieci jego świadectwo a zdał do 8 klasy. A co dopiero w LO… Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 15:22 No moje przyniosło podobne na koniec gimnazjum aczkolwiek samych 6 nie miało. Obecnie skończyło 2 rok studiów na amerykańskiej uczelni, ostatni semestr spedziło w Chinach, obecnie na stażu zarabia więcej niż ja.....No ale ja nie jestem żadnym prezesem ( w zasadzie o jestem ale jedynie tytularnym w fundacji mojego dziecka, bo jak ja zakładało to nie miało 18), niemniej się nie liczę w rankingu TOP iles tam prezesów firm w Polsce Cokolwiek jednak nie zrobi i nie skończy nie będzie jej to definiowao jako człowieka, choć oczywiście mam nadzieję, że po prostu będzie szczęśliwa i zrealizuje swoje cele prywatne i zawodowe. Paski powinny być zniesione a oceny procentowe jako czysta informacja dla ucznia i rodziców a nie ogółu świata. Znam osobiście osobę, która dwukrotnie dublowała klasy a obecnie prowadzi prężnie działającą firmy i to nie w Polsce. To co stworzyła zawdzięcza sobie bo w okresie dzieciństwa nie miała ta osoba żadnego wsparcia. tak więc można skończyć super szkoły ze świetnymi ocenami i być szarakiem korporacyjnym a można osiągnąć sukces zawodowy po branżowej kiedy ślizgało się przez całe okres edukacji z klasy do klasy. Nie każdy musi mieć 5 i 6. A już zupełnie nie ma to znaczenia w byciu dobrym człowiekiem. Umieszczanie świadectw dziecka w sieci to porażka..... Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 15:29 Nie każdy też chce prowadzić własne biznesy. Można być całkiem nieźle zarabiającym korposzarakiem, a przy okazji nie myśleć ciągle o pracy, bo tu podatek, tam pozwolenie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 11:52 Jasne że tak, i oczywiście że też pojechałam stereotypowo, jednak raczej jak kto mierzy bardzo wysoko to nie po to aby podawać kawę w korporacji. Nie trzeba tez mieć własnej firmy aby realizować się zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 16:09 Porażką to jest takie umniejszanie innym. Nie podoba ci się, patrz w inną stronę. Tak, ja nie umieszczałam świadectw córek w sieci, by się chwalić i nie mam zamiaru, ale anie mnie ziębi, ani parzy, jak ktoś się chwali, bardzo dobrze. Niech będzie dumny na cały świat z dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 16:41 A to nie Ty pisałaś,. że Twoi rodzice na zakończenia roku nie chodzili, bo to niestosowne chełpić się osiągnięciami dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:06 Niech sobie będzie dumny, ale czy dziecko dało na takie zachowanie zgodę? Czy w ogóle było o nią zapytane? Bo jeśli nie, to kupczenie prywatnością w imię budowania ego tatusia. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 15:14 No dobra, ale się chwaliłaś nieraz, że masz córkę na medycynie. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:03 O tak procentowe oceny bylyby sprawiedliwe, juz mam dosć tych 4,56 = 4. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 16:23 Teraz trwa jakaś nagonka na uczniów z dobrymi ocenami, w tym przypadku nie wiem na ile to efekt tylko zdolności, własnych ambicji, nacisku rodziców, szkoły przyjaznej ocenom, ale większość dzieci nawet nie wiem za jakie kieszonkowe nie wykręci takiego wyniku. Ma dziewczyna potencjał, niech go nie zmarnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 16:34 Tam jest chyba drugie dno, bo dziewczyna negocjowała fajne kieszonkowe i ojciec myślał ze luz, bo nue będzie samych szostek mam nadzieje, ze umówiła się na worek złotych monet. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 18:19 "Teraz trwa jakaś nagonka na uczniów z dobrymi ocenami" Zgadza się - nagonka, umniejszanie, ponure wizje przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 18:37 no bo im się udało wypracowac wynik i to tak trochę nie pasuje do wizji płatka śniegu, tyle Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:42 W moim liceum jest uczennica ze średnią 5,8. Jest rewelacyjna ze wszystkiego. Dodatkowo aktywna i zawsze uśmiechnięta. I jest niestety hejtowana przez płatki śniegu z bogatych domów, które są leniwe i roszczeniowe. Mam nadzieję, że zajdzie daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 15:33 I co jako nauczyciele robicie z prześladowaniem uczennicy? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 16:09 Sporo. Ale to nie zmienia faktu, że zazdrośnice nie odzywają się do niej tylko obgadują za plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:29 trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby publikować świadectwo córki na Linkedinie. co to ma wspólnego z jego pracą? chyba ze córkę traktuje też jak kolejny projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
snaptherooster Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 17:57 Zgadzam się, zdjęcie świadectwa córki (bezsprzecznie bardzo zdolnej i pracowitej) nie najlepiej świadczy o profesjonalizmie ojca. Takie zawłaszczenie sukcesu naukowego dziecka, żeby budować wizerunek świetnego managera jest po prostu mało dojrzałe. Ale niestety, LI fejsbuczeje. Portal, który miał służyć treściom zawodowym pełen jest zdjęć psów, bobasów, ślubów, wakacji i coachingowych pseudomądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 19:03 linke poowli się robi takim śmietnikiem, z miejscem na rózne duperele Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 18:32 Najbardziej mi się podoba, że nie można dzielić dzieci na lepsze i gorsze z paskami i bez, bo przecież oceny nie przekładają się na to jak potem dzielimy dorosłych na tych gorszych korposzczurkow, czy - to już najgorzej!- jakaś budżetówka i tych lepszych, biznesmenów. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Świadectwo z piekła rodem 24.06.24, 18:47 Niedzielenie kończy się tam, gdzie zaczyna się dobro prywatnego bombelka. Gdyby np. przydzielać do szkół średnich w drodze losowania i wypadła np. zawodówka kasjer-sprzedawca, to nagle okazałoby się, że równość równością, ale nie po to się bombelek uczył, w konkursach startował, żeby teraz iść do zawodówki, skoro powinien do topowego liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 10:04 Ale mówisz, że to ci rodzice od paskowych uczniów z konkursami są za niedzieleniem? Czy raczej ci, których paska dziecko nie miało nigdy? (Dla jasności: nigdy nie wrzucałam zdjęć świadectwa dziecka na żadne social media, z których zresztą korzystam tylko użytkowo, jak muszę). Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 15:26 Myślę o tych oburzonych niewyróżnionych i jestem na 100% pewne, że gdyby jednak bombelek miał jakieś sukcesy, to by ich wyróżnienia i stypendia nie bolały. W tej zabawie nie chodzi im o to, że nie można wyróżniać dzieci, tylko o to, że nie można wyróżniać dzieci innych niż ich ósmy cud świata. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:51 Od kiedy w PL przedsiębiorca to ten lepszy. Przedsiębiorca to złodziej i cwaniak przecież...no chyba o innego biznesmena ci chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 16:06 W takich wątkach zazwyczaj pojawia się motyw "kujonów" którzy może i szóstki mieli, a teraz ci trojkowicze ich zatrudniają A poza tym nie wiesz, że stereotypowy Polak złorzeczy, że co prawda przedsiębiorca to złodziej i cwaniak,ale to nie przeszkadza Polakowi tęsknić do takiego statusu biznesmena. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:14 Kiedyś nie było 6 Zawsze na świadectwie miałam same 5 od góry do dołu na każdym etapie edukacji, łącznie z uniwersytetem. To nie jest takie trudne do osiągnięcia. Wystarczy się uczyć. Nie trzeba być żadnym geniuszem. Dziwi mnie, że ludzie się dziwią. Może dlatego, że teraz systematyczne uczenie się nie jest w modzie. Teraz trzeba być zbuntowanym geniuszem z 2 i 3. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:28 no nie wydaje mi się, żeby to nie było takie trudne do osiągnięcia Chodziłam do tzw. renomowanego liceum, też w czasach skali ocen od 2 do 5, nie przypominam sobie nikogo, kto miałby same piątki na świadectwie, przez cztery lata edukacji, ani w mojej ani w równoległych klasach. Nawet nie pamiętam, żeby były jakieś legendy o takim geniuszu. Na studiach też nie było nikogo, kto miałby same piątki. Pamiętam dziewczynę która płakała bo dostała pierwsze 3, a miała same piątki i czwórki, to było na czwartym roku. Studiowałam na dwóch wydziałach UW. Tak więc, gratulacje fogito Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:37 Nie wiem, czy jest czego gratulować. Ja po prostu lubiłam się uczyć. Mój brat też miał same 5 na świadectwach. I na piątkach skończył,politechnikę. Myślę, że te sumienność wynieśliśmy z domu. Jedynie moja siostra się wyłamała. Piekielnie zdolna, acz buntownicza. Ciągle wojowała z mamą i wszystko robiła na ostatnią chwilę. I tak jej do dzisiaj zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
salatka_z_cynamonem Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:24 co z niej wyrośnie nie wiem, ale na 99% będzie na antydepresantach Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:38 Ja nie biorę zadnych leków a według twojej teorii powinnam…. Odpowiedz Link Zgłoś
salatka_z_cynamonem Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 16:18 a miałaś na świadectwie same celujące i ojca świra? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 17:30 A dlaczego uważasz, że to ojciec świr? Mnie nikt nie płacił za oceny i jedynie to by mnie niepokoiło. Odpowiedz Link Zgłoś
mylove23 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:24 Zauważyłam, że wiele osób, z tych chwalących się paskami na świadectwach swoich pociech w podstawówce, nagle kiedy ich dzieci są w szkole średniej i ta średnia nie jest już taka super a nawet słaba to wygłaszają swoje oburzenie jak można publikować świadectwa jak można się tak chwalić i co z tej młodzieży wyrośnie. Nikt jej tych szóstek nie dał, otrzymała je bo jest dobra. Takie świadectwo, w szkole średniej zasługuje na uznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:35 O ile zgadzam się, że świadectwo zasługuje na uznanie, o tyle uważam, że publikacja świadectwa córki jest mega słaba. Jest to wprawdzie innego rodzaju cringe, niż używanie dziecka w roli rekwizytu w reklamach i współpracy płatnej (case Rozenek, Siwiec i pięcioraczków z Horyńca), nadal jednak cringe i przedmiotowe traktowanie osoby córecznej przez dumnego, ale i durnego tatusia. Odpowiedz Link Zgłoś
mylove23 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:46 Tak, publikowanie jest słabe. Ale oburzanie się przez osoby, które jeszcze niedawno to robiły, jest mega słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 18:04 Pytanie czy „te osoby” publikowały na zamkniętym profilu dla dziadków i jakichś ciotek plus kilku koleżanek czy na ogólnopolskim…? 🤔 I czy robiły to osoby niepubliczne, które nie miały żadnego parcia na windowanie się świadectwem dziecka czy właśnie osoby publiczne, budujące w ten sposób zawodowy wizerunek (np menagera- negocjatora)? Odpowiedz Link Zgłoś
snaptherooster Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 19:13 Wydaje mi się, że w tym konkretnym przypadku oburzali się użytkownicy LI, czyli portalu teoretycznie zawodowego. Oburz był raczej z faktu, że ojciec dmucha swoje ego i rzeźbi wizerunek super-profi-managera za pomocą osiągnięć córki. Świadectwo pokazał sieci zawodowej, nie krewnym i przyjaciołom rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 19:26 I to jest głupi pomysł. Mógł na fb wrzucić dla znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 19:47 bo tam niestety nikt tego nie weryyfikuje, ludzie publikują przemyślaenia od czapy, jakieś życiowe duperele, a teraz jeszcze osiagniecia dzieci szczęśliwie kij ma dwa końca i pracodawca, nowy lub stary, widzi, ze jego pracownik jest deczko niedojrzały Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 13:36 no zawze tak jest, dopoki cos ci nie uwiera to jest gites majonez a potem sie zaczynają narzekania i oburzenia Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 18:05 Tak, oczywiście, jedynym wytłumaczeniem jest to, że „zazdroooooszczooooo”. Innej przyczyny nie ma, a rodzice paskowych licealistów (poza tym panem) nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 17:21 Pamiętam do dziś, że na koniec podstawówki talię świadectwa miały trzy osoby w szkole: córka jej dyrektora, córka wice oraz córka posła. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Świadectwo z piekła rodem 25.06.24, 18:00 Córka może geniusz, ale pan nie ogarnia nawet zasad pisowni dużą literą… Odpowiedz Link Zgłoś