Dodaj do ulubionych

Prezent dla dwojga??

02.07.24, 07:31
Poradzcie mi proszę. Zaproszono mnie na wspólne urodziny pary małżeńskiej 40 lat, dużo dzieci, dom na wykończeniu.
Co będzie odpowiednim prezentem na taką okoliczność? Czy dobrze mysle, że skoro impreza wspolna, to prezent tez? Jak to ugryźć, żeby sprawić im przyjemność. Czy kasa po prostu? Hmhm
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 07:32
      Nie musi być wspólny.
      • kubek0802 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 07:36
        Szła bym w prezent dla domu. I jak nie lubię bonów to tu myślę że byłby Ok. Do jakiego sklepu to zależy od tego czy urządzają w Castoramie czy coś z wyższej półki.
        • 35wcieniu Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 09:47
          Jak lubią to można, ale można też dwa osobne prezenty, to urodziny tyle że świętowane na jednej imprezie, a nie jakąś rocznica związana z parą jako taką.
          Tak samo jak równocześnie świętuje matka z córką albo dwoje dzieci - nie ma nic niesamowitego ani złego w tym żeby każdy dostał swój prezent.
        • brenya78 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 10:50
          Nie cierpie prezentow dla domu. Dla domu to znaczy dla kogo?
          • ritual2019 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 13:44
            brenya78 napisała:

> Nie cierpie prezentow dla domu. Dla domu to znaczy dla kogo?
            >

Dla nich, ludzie maja domy i je dekoruja co cieszy ich poczucie estetyki
            • brenya78 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 14:24
              Juz widze jak dekoruja prezentami, ktore sa najczesciej trafione jak kula w plot...
              Z wyjatkiem kwiatkow doniczkowych, ktore lubia, dotychczas wszystkie tego typu prezenty (durnostrojki, brzydactwa, kurzolapy) ladowaly u mnie w jakims kontenerze z darami.
              • mgla_jedwabna Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 14:37
                No widzisz, ty lubisz kwiatki doniczkowe, a ktoś inny może lubić ceramikę, makatki albo kolorowe ramki na zdjęcia. I chętnie przyjąłby w prezencie urodzinowym.
              • ritual2019 Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 07:26
                brenya78 napisała:

> Juz widze jak dekoruja prezentami, ktore sa najczesciej trafione jak kula w plo
                > t...

Pytalas dla kogo sa prezenty dla domu wiec odpowiedzialam. Trafnosc prezentu to inna sprawa dlatego warto wiedziec co bedzie pasowalo lub czy brakuje jakiejs rzeczy uzytkowej albo wlasnie gift card do odpowiedniego sklepu. Sa ludzie poza tym forum ktorzy lubia gift cards, moj partner dostal od mojej corki na dzien ojca i bardzo sie ucieszyl. Zmieniamy wlasnie wystroj jednego pokoju i on kupi za to wlasnie element dekoracji uzytkowy takze
          • majenkirr Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 15:56
            brenya78 napisała:
            Nie cierpie prezentow dla domu. Dla domu to znaczy dla kogo
            ?

Dla mnie🤷🏼‍♀️
            • eliszka25 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:20
              Dla mnie też!
          • mrs.solis Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:49
            No np. ja i maz bardzo bysmy sie ucieszyli gdyby ktos nam sprezentowal kawiarke, bo nasza zdechla. Jakby nie bylo to prezent wlicza sie w ten do domu. Nie mialabym nawet nic przeciwko temu zeby to byl prezent skladkowy.
    • glanaber Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 08:34
      Voucher na kolację do restauracji, voucher dla dwojga do teatru, do kina etc. Niech odetchną od dzieci i remontu
    • szarmszejk123 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 08:56
      Dawanie kasy dorosłym ludziom w ramach prezentu urodzinowego jest moim zdaniem dość dziwne i nie na miejscu:p
      • kotejka Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:02
        szarmszejk123 napisał(a):

> Dawanie kasy dorosłym ludziom w ramach prezentu urodzinowego jest moim zdaniem
        > dość dziwne i nie na miejscu:p

no wlasnie czuje dosc podobnie, z drugiej strony - wez tu traf big_grin
        • kamin Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:59
          No to bilety do teatru, kupon na.masaż relaksacyjny dla dwojga, lot balonem, palma w doniczce, kolekcja niezłego wina, weekend w atrakcyjnym miejscu, komplet jedwabnej pościeli,..etc
    • pepsi.only Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 09:07
      Wujostwu, z podobnej okazji, kupiliśmy 2 takie same lampki do sypialni, na stoliki nocne, i bardzo się ucieszyli smile
      • mava12 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 10:50
        "bardzo sie ucieszyli" przy odbieraniu prezentu? czy faktycznie tych lampek uzywają?
        Nie odważyłabym sie na kupowanie tego rodzaju "wyposażenia", chyba że doskonale znałabym preferencje ew. uzytkowników.
        Kiedys dostalismy (ja i mąz) od wujostwa komplet kawowy. Nigdy nie był użyty a w końcu został wywalony na śmietnik. Był, zwyczajnie, brzydki, taki "stołówkowy" i absolutnie nie w naszym stylu
        • marta.graca Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 11:36
          My z mężem dostaliśmy na ślub od wujostwa wazon z ogromną paterą na owoce do kompletu - fantazyjny kształt i oczojebny zielony kolor. Nawet za 10 zł nie udało mi się tego sprzedać na olx i ostatecznie poszło dopiero na śmieciarce.
          • mava12 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 13:25
            no dokladnie...nasz tez był prezentem ślubnym.
            Bon do sklepu jest lepszym wyjsciem bo kupia sobie co chcą.
            Vouchery do teatru kina, sa dyskusyjne...przerabiałam. Raz, ze może ich nie interesować tego typu rozrywka. U mnie teatr był ok (choc trudno wbic się z akceptowalnym repertuarem akurat w zasięgu czasowym vouchera) ale kino to juz niekoniecznie, nawet bardzo niekoniecznie.
            A voucher do spa, knajpy, itp to raczej tani nie jest i niekoniecznie w zasiegu chęci (finansowych) obdarowującego, jesli jest tylko znajomym a nie kims bardzo bliskim, kto robi prezent na kilkaset zł.
            Ostatecznie zawsze dobrym prezentem na imprezę urodzinową, jest dobry alkohol. Tak, wiem, niepoprawny politycznie, w tym na forum bo tu żadna nie pije.
            • elinborg Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:37
              Ja piję! I lubię dostawać.
              • beata985 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 19:52
                elinborg napisała:

> Ja piję! I lubię dostawać.

Ja też...pod warunkiem, że jest ti moje ulubione wino, Johny Walker czy inny bsllanttines...fujka
          • heca7 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 15:07
            Voucher do teatru lub restauracji może być dobry o ile mają z kim dzieci zostawić wink Bo skoro mają 40 lat to te dzieci mogą mieć 17 lub 1 rok tongue_out
            • memphis90 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 16:45
              Wszystkie opiekunki na świecie wymarły..?
              • szarmszejk123 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 16:45
                To może voucher do agencji opiekunek byłby lepszy:p
              • heca7 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 16:55
                memphis90 napisała:

> Wszystkie opiekunki na świecie wymarły..?
                >

A czytasz czasem wątki na ematce? suspicious Ile tutaj kobiet pisało, że pomocy ze strony rodziny nie miało żadnej, że latami nigdzie sami nie wyszli. Że jak jedno szło do lekarza to drugie dzieci pilnowało...
                • brenya78 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:03
                  Tak bywa. Moje dziecko nie zostanie samo z opiekunka i koniec. Od 5 lat nie byliśmy sami bez dziecka na zadnej kolacji/kinie/koncercie. Wielokrotnie robiliśmy podejścia ale ostatnio np musieliśmy odsprzedać bilety, bo dziecko powiedziało nie. A też dostaliśmy dawno temu jakiś voucher na jakies degustacje. Przeterminował się.
              • 35wcieniu Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:44
                Wszystkie opiekunki na świecie wymarły..?

Zapewne nie, ale prezent który wymaga dodatkowych nakładów żeby z niego skorzystać to żaden prezent. Jak w jednym z watkow o końcu roku proponowanie biletu do Narodowego bo nawet jak nauczycielka nie jest z Warszawy to przynajmniej sobie zrobi wycieczkę xD
        • pepsi.only Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:04
          mava12 napisała:

> "bardzo sie ucieszyli" przy odbieraniu prezentu? czy faktycznie tych lampek uzy
          > wają?
          > Nie odważyłabym sie na kupowanie tego rodzaju "wyposażenia", chyba że doskonale
          > znałabym preferencje ew. uzytkowników.
          > Kiedys dostalismy (ja i mąz) od wujostwa komplet kawowy. Nigdy nie był użyty a
          > w końcu został wywalony na śmietnik. Był, zwyczajnie, brzydki, taki "stołówkowy
          > " i absolutnie nie w naszym stylu

OJP.... TAK, ucieszyli się i używają.
    • mayaalex Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 09:09
      kasa raczej nie - chyba ze to bliska rodzina (ale tez niekoniecznie, zaleznie od rodzinnych ukladow). Mysle, ze wspolny prezent mozna latwiej wymyslic niz dwa osobne, wiec o ile nie sa to osoby, ktore bardzo dobrze znam, tez bym szla w cos dla dwojga.
      Bon do sklepu z wyposazeniem wnetrz/agd chyba bylby dobry, tak jak juz ktos nizej napisal, w miare dostosowany do ich stylu/potrzeb/gustu.
      Prezent typu bilety do teatru/spa/weekend w hotelu dla dwojga jest bardzo fajny ale tylko jesli wiesz, ze maja kogos kto im te liczne dzieci ogarnie w tym czasie (inaczej bedzie wiecej problemow z logistyka niz przyjemnosci z takiego wyjscia).
    • sueellen Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 10:11
      Voucher do jakieś fajnej knajpy. Niech sobie pójdą na romantyczną kolację. Ewentualnie bon do sklepu w którym mogą sobie coś kupić do domu.
    • mandelis Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 11:26
      Bilety do teatru albo voucher do restauracji, jak napisala forumka ponizej. Nic do domu (ja takie rozdaje albo wyrzucam, ostatnio dostalam witrazyk, no sliczny pikny cudowny, no nie lubie no).
      • 152kk Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:59
        Wszystkie vouchery na atrakcje, które dostałam, pozostały niewykorzystanesad jak chcę gdzieś iść to sama wybieram gdzie i kiedysmile No chyba że wiadomo, że obdarowanych ucieszy sama mozliwość oderwania się od dzieci. Ale wtedy do kompletu z tym voucherem do restauracji/ spa/teatru powinien być voucher na opiekę ofiarodawcy nad dziećmi🤣
    • marta.graca Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 11:33
      Ja bym zapytała, co by im się przydało.
    • brenya78 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 14:27
      Ja bym kupila im fajne puzzle, do ukladania razem. A tak ogolnie to oddzielne prezenty, nic absolutnie dla domu.
      • kubek0802 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 15:54
        brenya78 napisała:

> Ja bym kupila im fajne puzzle, do ukladania razem. A tak ogolnie to oddzielne p
        > rezenty, nic absolutnie dla domu.
        >
        No widzisz gdyby nas ktoś obdarował puzzlami to nie wiem czy wystarczyłoby mi dyplomacji do ukrycia zażenowania.
        • pepsi.only Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:03
          Ja puzzle lubię, ale nie układam, bo nie mam na to czasu. Po prostu.
          I też wiem, że puzzle mogą być mega nietrafionym prezentem.

Ostatnio ktoś z moich bliskich dostał puzzle w prezencie,
          problem w tym że osoba obdarowana ma słaby wzrok uncertain od dziecka uncertain Puzzle to jakby za karę, a wpatrywanie się w małe elementy, czy w szczegóły, to straszne umęczenie się dla kogoś takiego.
          Żeby nie było- taki prezent brat podarował bratu uncertain więc to nie to, że nie wiedział, czy nie znają się, bo znają się doskonale. Tylko zupełnie nie przemyślał.
      • zamyslona_ona02 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 21:31
        Puzzle to ja mogę układać z dziećmi, tzn. raczej patrzę jak układają. Wolny czas miałabym na to poświęcić? To już wolę pomalować ścianę i patrzeć jak schnie.
      • taje Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 13:43
        Tu są harcorowe puzzle dla wytrwałych - całe białe. Ponoć ekstremalnie trudne do ułożenia.

www.amazon.com/Beverly-Micro-White-Jigsaw-Puzzle/dp/B008DCQE3O
    • ingaki Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 14:53
      A znasz tych ludzi jakoś dobrze ?
      Ja bym poszła w dobre kosmetyki może być nawet dla dwojga każdy swoje, np zestaw z Rituals.
      Jak lubią planszówki to można dobrą grę planszową dla wszystkich domowników przy okazji, np. dixit na 12 osób.
      Może też właśnie jakiś voucher do restauracji lub jak lubią do jakiegoś sushi baru, to bardziej luksusowe.
    • jowita771 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 15:03
      Bilety na jakiś koncert albo na jakiś relaks dla dwojga.
    • bi_scotti Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 16:46
      kotejka napisała:

> Co będzie odpowiednim prezentem na taką okoliczność? Czy dobrze mysle, że skoro
      > impreza wspolna, to prezent tez? Jak to ugryźć, żeby sprawić im przyjemność.

Gdyby to byli moi znajomi to by dostali gift card do IKEA & butelke jakiegos nice sparkling wine. Moge miec 99.99% pewnosci, ze wszyscy moi znajomi byliby happy. No ale to sa Twoi znajomi wiec ciezko miec taka pewnosc wink
      I czytajac watek zastanowilo mnie to wyrzucanie niechcialnych gifts. Ja zawsze oddaje - a to do Salvation Army, do Trift Strore czy na jakies ogolne zbiorki organizowane dla kogos tam (newcomers, ludzie dotknieci pozarem, powodzia, jakims innym kataklizmem ...) - my trash, your treasure - juz wiele razy sie przekonalam, ze to co dla mnie jest "no way", kogos zachwyca az do utraty tchu (and vice-versa) wink Szkoda mi wyrzucac.
      Wszystkiego dobrego dla pary 40latkow! Cheers.
      • misiamama Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:25
        Ale wyrażenie "dopiero na śmieciarce poszło" oznacza właśnie, że właścicielka oddała (za darmo) komuś, kto uznał że chce tę rzecz mieć. Taki portal wymiany rzeczy niepotrzebnych, ze słowem "smieciarka" w nazwie. Nawet wywalenie do śmieci niekoniecznie w Pl oznacza, że rzecz trafi na wysypisko, w wielu miejscach funkcjonuje zostawianie niepotrzebnych rzeczy obok altany/wiaty z pojemnikami na odpady. Kto chce, może wziąć i te rzeczy faktycznie znikają.
        Na tutaj też szkoda wyrzucać smile
        • misiamama Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:25
          *naM tutaj
        • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 19:44
          Ja też często swoje rzeczy wystawiam koło śmietnika, a inne przynoszę.
          Dziś przytargałam gazetnik - chyba nawet dość niedawno była na matce dyskusja, po co to komu, i się wpisałam, że ja bym chciała mieć, ale jakoś nie ma okazji kupić. No to dziś mam za darmo wink
          • pepsi.only Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:27
            Super, a pochwalisz się gazetnikiem?
            Ja nie mam, ale też gazet nie kupuję, a jako mebelek zawsze mi się gazetniki podobały( zwłaszcza takie w stylu retro)
            • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 07:40
              Nie wiem, czy retro, ale taki chyba klasyczny...?
              Gazet też nie mam, ale jestem nauczycielką, więc będzie idealny na dzienniki i inne papiery pracowe wink
              • bi_scotti Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 13:31
                pseudo_stokrotka napisała:

> Nie wiem, czy retro, ale taki chyba klasyczny...?

Great find! Ja mam podobny zrobiony przez Najstarsza w szkole w ramach jakichs extra-curricular zajec pt. woodworking smile I uzywam na mapy, guide flyers zachowane z roznych podrozy. Wiekszosc wyrzucam ale jest zawsze jakis kawalek papieru, ktory chce sie jeszcze miec wink No to sie go trzyma w takim wlasnie "gazetniku" & czasem sie z sentymentalna lezka w oku na niego spojrzy wink Cheers.
        • marianna211272 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:27
          ja po smierci Taty wystawilam do altany wszystkie czesci do roweru. Dzien pozniej kiedy schodzilismy z nowa porcja rzeczy do wyrzucenia juz tych czesci nie bylo komus sie przydaly
      • bene_gesserit Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 14:09
        W Polsce raczej sklepy że starzyzną funkcjonują tylko jako sklepy z ciuchami. Jak piszą powyżej dziewczyny - niepotrzebne rzeczy stawia się koło śmietnika,, często opakowane w torby (ciuchy, buty) i znikają za sprawą sąsiadów albo ludzi, którzy dorabiają sobie, sprzedając starzyzną na bazarach. Myśmy wystawili parę lat temu telewizor, owinięty folia, z pilotem i opisem (działa, ale trzeba zmienić baterie w pilocie) Zniknął w kwadrans.

Jest nawet pewien snobizm związany ze smietnikowymi znaleziskami - do dzis zazdroszczę swojej krewnej, która upolowała na śmietniku komplet przecudnych przedwojennych autentycznych mebli ze spółdzielni ŁAD.
        • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 14:34
          Ja sporo rzeczy oddałam i dostałam na facebookowej śmieciarce.
    • clio_yaga Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:12
      Mam znajomych, którzy robią urodziny wspólnie, dzieli ich parę dni. Zawsze się składamy w kilka par i robimy większy prezent. Na 40 dostali kolumny, na 50 wyjazd zgodny z zainteresowaniami. 60 dopiero przed nimi.
      W sytuacji jak odpisujesz to najbardziej by mi pasowało coś w stylu wyjścia razem, albo dwa kupony na jakiś prezent marzeń czy coś w tym stylu, będą chcieli sobie zrealizować wspólnie to zrealizują, a jak nie to może każde z osobna.
    • elinborg Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 17:41
      Ja wiem co!
      Dwa konie na patyku! Będą razem po lesie hasać!🤪

• mrs.solis Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 22:14
        😂😂😂
    • nenia1 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 18:05
      przede wszystkim czy znasz choć trochę tych ludzi, skoro cię zapraszają to pewnie tak - więc może coś o nich wiesz, co lubią. Prezent może być wspólnym czemu nie, kupić coś co wspólnie lubią - my dostaliśmy kiedyś voucher do węgierskiej restauracji - fajne, bo ktoś pamiętał że dość często wyskakujemy na Węgry, a i termin mogliśmy sobie wybrać kiedy nam pasuje. Na nowe lokum dostaliśmy też kiedyś bon do DUKI, każdy sobie wybrał co chciał - piękne kieliszki do wina i obrotowy "przyprawnik". Wybiera się to co potrzebne i może nie jest to wielka niespodzianka, ale coś co się przyda i cieszy.
    • cranberries1983 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:30
      jakaś fajna taca, będą sobie mogli łakocie serwować
    • miki.20105 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:32
      Kosz piknikowy wiklinowy z zestawem dla dwojga na lunch na łonie natury
      • kamin Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 21:05
        O, to kwintesencja czegoś kompletnie nieprzydatnego dla mnie osobiście. I chyba nie znam nikogo kto by używał.
        • marta.graca Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 21:23
          Dla mnie też.
        • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 07:44
          Ja kiedyś dostałam... Całkiem bez sensu jak dla mnie. Lubię piknikowac, ale kosz jest niepraktyczny. Stoi już kilka lat.
          Musze go przy najbliższej okazji przekazać na jakąś licytacje albo coś, może kupi go ktoś, kto dopiero sam musi się przekonać, że nie potrzebuje kosza piknikowego 😂
    • 11marlenka Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 20:56
      Bilety do teatru, opery, na koncert, na masaż dla dwojga, na strzelnicę...
    • marianna211272 Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 21:04
      a nie mozesz podpytac,nie bedzie niespodzianki ale przynajmniej dostana co potrzebne/ chca
    • borsuczyca.klusek Re: Prezent dla dwojga?? 02.07.24, 21:38
      Zestaw do fondue 😅
      • marta.graca Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 13:26
        Moi rodzice dostali na parapetówkę, będąc w wieku tych ludzi ze startera. Użyli kilka razy i na tym się skończyło.
    • trut_u Re: Prezent dla dwojga?? 03.07.24, 12:24
      Ja w takiej sytuacji pytam. Ostatnio mam wysyp takich okazji i kilka osób pootrzymaniu (zapewne iluś) pytań, odpowiedziało, że będzie zbierać kasę na jakiś cel. Ja tam lubię zrzutki, chxe sprawić przyjemność, a nie kłopot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka