Dodaj do ulubionych

Prazaki/ Prazucha

06.07.24, 00:34
Moje dziecko to bardzo lubi, ale ja strasznie nie cierpie kręcenia tego, a zadna maszyna tego nie zrobi lepiwj niz palka.

Czy macie jakies sposoby by zrobic ziemniaki w taki sposob bez umordowania sie? Jakies ulatwienia?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 00:45
      mowisz o ugotowanych, goracych ziemniakach posypanych mąka i 'wyduszonych' na pure?

jesli tak, to babcia/mama/ciotki robily to typowym 'dusidlem' do ziemniakow

wszystkodokuchni.eu/7999/tluczek-do-ziemniakow-natural-28505056.jpg
      • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 00:46
        szlo szybko i sprawnie, dziadek byl fanem wiec dosc czesto bywalo na obiad z dodatkami
      • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 06:31
        Moja mama też dość często robiła, bo wszyscy w domu lubili. Właśnie w ten sposób, czyli „dusidłem”. Trwało to chwilę, ale najlepiej, jak jeszcze jedna osoba trzymała garnek.

Strasznie dawno nie jadłam. Chyba zrobię w weekend. Albo raczej poinstruuję moich facetów, mi aktualnie takich rzeczy nie wolno.
      • pani.asma Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 07:06
        Surowa maka na ziemniakach ?
        Czy to zdrowe w ogóle ?
        • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 07:12
          Mąka nie jest surowa. Ziemniaków nie odlewa się całkowicie, tylko zostawia trochę wody na dnie. Po posypaniu mąką garnek wciąż stojący na palniku trzeba przykryć na chwilę żeby mąkę sparzyć. Następnie wszystko razem wygnieść tłuczkiem. Ziemniaki są wciąż bardzo gorące i mąka po takiej obróbce nie jest surowa, choć ja i tak najbardziej lubię, gdy to się dodatkowo odsmaźy na patelni.
          • pani.asma Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 07:17
            Aha, dzięki za wyjaśnienia

Kusi mnie żeby spróbować takie coś bo uwielbiam ziemniaki

A w maszynie typu thermomix nikt nie próbował ?
            • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 07:54
              Jak lubisz ziemniaki pod różnymi postaciami, to spróbuj. To jest bardzo dobre. Thermomixa nie mam i w żadnej maszynie nie próbowałam tego robić. Zawsze ręcznie, ale to trwa naprawdę chwilę. Tylko lepiej, gdy ktoś ci trzyma garnek, żeby się nie unosił.
              • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:26
                >Tylko lepiej, gdy ktoś ci trzyma garnek, żeby się nie unosił.
                Wlasnie wlasnie. To najgorsza faza
              • kolorowa-branzoletka Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 18:36
                Kurcze, ja tez uwielbiam ziemniaki, ale tutaj nie lapie, dlaczego to jest niby lepsze, niz poprostu pure ziemniaczane? Takie z dodatkiem odrobiny masla... Co ta dodana i uprazona maka wnosi smakowo?
                • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 18:43
                  tak naprawde to nic nie wnosi tongue_out potrawa z serii 'bida jedzenie', sposob na stare pyry na przednowku

to prostsza wersja 'kluch' typu zapychacz, lepkie, kleiste, czasami 'stajace w gardle', daje sie zjesc z tluszczem/kapusta typu zasmazanego/sosem

nie bylam wielkim wielbicielem prazuchy (wersja z pyrami), a pyry kocham miloscia wielka, ale jadlam i wlasnie ta kleistosc i zapychajdlo mi przeszkadzala ale dziadek i tato bardzo lubili, wiec babcia gotowala, mama pozniej juz duzo rzadziej
                • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 00:57
                  >Kurcze, ja tez uwielbiam ziemniaki, ale tutaj nie lapie, dlaczego to jest niby lepsze, niz poprostu pure ziemniaczane?

To zupelnie inaczej smakuje.

A w kwestii dlaczego lepsze to dyskusja o gustach nie ma sensu nigdy i o niczym
              • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 18:45
                kompletnie nie kojarze, zeby babci czy mamie ktos garnek trzymal 🤣🤣
                moze dlatego, ze prazucha byla dosc 'lekka' ale kleista i lepka
                • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 19:00
                  Bez trzymania garnka też się da, ale łatwiej, gdy ktoś trzyma. A może moja mama robiła bardziej kleiste?
                • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 00:58
                  >ze prazucha byla dosc 'lekka' ale kleista i lepka

To chyba u Twojej mamy bylo to inne danie niz u mojej babci. To w ogole nie bylo lekkie. Gumowate bylo w specyficzny sposob
                  • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 01:16
                    bylo gumowatokleistolepkie, ziemniaki i mąka, tylko nie bylo twarde i garnka sie nie podnosil, palki babcia nie uzywala, tylko dusidla

danie to samo, tylko pewnie proporcje mąki/wody/ziemniakow inne stad roznice
                    • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 01:30
                      Zapewne. Moja babcia formowala lyzka jakby kluski z tego, albo placki do odsmazania
                      • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 01:43
                        najlepiej sie formowalo lyzka z tluszczem, inaczej mocno sie kleilo, to w ogole najlepiej 'szlo' z omasta
                        • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 13:43
                          No wlasnie
            • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:25
              >A w maszynie typu thermomix nikt nie próbował ?

Nie da rady, bo to ciezsze niz ciasto na chleb
              • qrka Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 10:54
                Zgadza się. Tu trzeba mąkę wgnieść w ziemniaki, TM czy - jeszcze gorze -j blender zrobi z masy miazgę na kształt puree. A to nie to samo.
                • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 18:46
                  zrobi po prostu ciape a nie o to chodzi
      • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:22
        Tak
      • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:25
        A takiego ustrojstwa jeszcze nie mam.musze kupic
        • hrasier_2 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 14:59
          princesswhitewolf napisała:

> A takiego ustrojstwa jeszcze nie mam.musze kupic
          A po co Ci to zbędny gadżet. Takie z forum kulinarnego. "Prażuchy to robi się z mąki, a o to co Ty się pytasz to jest lemieszka z ziemniaków, lemieszkę z samej mąki też się robi. Podaję przepis. 1,20 kg ziemniaków sól do smaku 30 dag mąki krupczatki 10 dag słoniny 1-2 łyżki siekanego kopru Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować. Gdy ziemniaki będą na dogotowaniu wsypać do nich mąkę ( bez odlewania wywaru), przykryć i dogotować. Następnie zlać ostrożnie wodę, a mąkę utrzeć z ziemniakami. Słoninę drobno pokroić, zasmażyć. Łyżkę maczać w gorącym tłuszczu i formować nią ziemniaki. Podawać polane słoniną ze skwarkami i posypane siekaną zieleniną. Można również podawać z wędzonym boczkiem lub posypane twarogiem .
          • qrka Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 21:45
            Tia...
            A o regionalizmach to słyszał kiedyś?
            Nawet na wiki wiedzą, że to z ziemniaków bywa i się różnie nazywa: pl.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BCucha_ziemniaczana
            • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 21:48
              ale z kim dyskutujesz? taniutki ogarnia jako tako gugla i tyle, wiele z tego jednak nie rozumie
              • qrka Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 22:44
                Ale sądzi, że umie czytać, więc tak se pomyślałam, że może jednak coś... wink
      • hrasier_2 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:45
        mysiulek08 napisała:

> mowisz o ugotowanych, goracych ziemniakach posypanych mąka i 'wyduszonych' na p
        > ure?
        >
        > jesli tak, to babcia/mama/ciotki robily to typowym 'dusidlem' do ziemniakow
        >
        > wszystkodokuchni.eu/7999/tluczek-do-ziemniakow-natural-28505056.jpg
        To raczej lemieszka jest, a nie prażuchy .
        • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:58
          Ona dobrze opisuje to. Odlewa sie czesc wody i wrzuca sie make na wierzch nadal gotując. Po jakichs 10-15 min sie miesza ( i to jest ciezkie) a potem zostawia pod przykryciem

Maka sie prazy
          • hrasier_2 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 11:00
            To wyczytałem. Mąką się przykrywa całość i to się praży, a później to wszystko pałką mieszasz. Dobrze żeby była jakaś pomoc, bo za delikatne łapki kobiece są😊
            • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 15:24
              Ale ja nie o przepis pytam ale o jak to wymieszac. Nie robiles to nie wiesz jakie to twarde.
              • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 17:34
                moze za duzo mąki dajesz? albo wody za malo? to jest lepkie/kleiste ale nie twarde!
                • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 19:02
                  Kleiste tak, nawet bardzo, ale twarde? Absolutnie nie powinno być twarde.
                • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 01:00
                  Dzięki ale robimy to takie jakie smakuje. To nie jest purree. Puree jest lekkie. To jest na tyle twarde ze jak to ubijasz to garnek z palka podnosi sie. Dlatego dobrze gdy ktos trzyma.

Widocznie mowimy o innych potrawach. Bo to o czym jak mowie to z Puree nie ma nic
    • pani.asma Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 07:05
      Kurczę czy nie zakładałaś już takiego wątku ???
      Mam bardzo dobrą pamięć i aż sprawdziłam datę wink
      Coś było jeszcze o babciach
      • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:23
        Wtedy pytalam o przepis, skladniki. Teraz juz to ogarnelam ale morduje sie z samym kręceniem

Boze ale ty masz awietna pamięć
        • hrasier_2 [...] 06.07.24, 09:47
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • hrasier_2 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:53
            Pałka jedynie. Przecież nie robisz tego na przemysłową działalność.
          • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:56
            >Bystra jest jak na kobietę.

Rozwalilo mnie to zdanie. Matka Natura nie byla w spraywiw IQ seksistka
            • hrasier_2 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 11:02
              Hahaha. Bez przesady. Bez kobiet nie ma życia😊
            • hrasier_2 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 14:54

> >Bystra jest jak na kobietę.
              >
              > Rozwalilo mnie to zdanie. Matka Natura nie byla w spraywiw IQ seksistka
              Widziałaś ja w żartach, a modka na serio. Nie wiem że ludzie nie mają poczucia humoru.
              • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 15:25
                Jak sie zartuje to albo wklejasz emotke smiechu albo piszesz znak : )) albo piszesz haha albo pod spodem zart. Skad one moga wiedziec ze to zart?
                • hrasier_2 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 18:53
                  Jakieś bzdury. Bez pokrycia. Dobrze wiesz że nasza trójka nie zna takich pojęć. Bez przesady. Z tymi emotkami.
                • beneficia Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 05:56

> Jak sie zartuje to albo wklejasz emotke smiechu albo piszesz znak : )) albo pis
                  > zesz haha albo pod spodem zart. Skad one moga wiedziec ze to zart?

Zawiesiłam się.
                  Nie haha, nie żart.
                  • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 08:19
                    A ty jestes Hrasier_2, beneficia? Nie? To po co sie wypowiadasz?
    • afro.ninja Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 08:00
      Tak samo jak żadna maszyna nie starkuje lepiej ziemniaków niż zwykła tarka, więc na próżno szukasz podpowiedzi.
      A prazakow nigdy nie jadłam.
    • afro.ninja Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 08:01
      Czy to smakuje jak budyń z kopytek z boczkiem?!
      • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 08:09
        Nie, nie smakuje jak budyń, smakuje pysznie. Najbardziej lubię z zasmażką na boczku i gęstej, kwaśnej śmietanie. Matko, jak mnie naszła teraz ochota na takie jedzenie 😋
      • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 09:28
        Budyn to sie z latwoscia lyzka by mieszalo. To nie smakuje jak kopytka. Trudno smakowo to z czymkolwiek porownac. Trochę w strone slaskkich klusek ale smaczniejsze
    • qrka Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 10:49
      Mam takie ustrojstwo, jeszcze z czasów głębokiej komuny:
      image.ceneostatic.pl/data/products/23208763/p-kuchenprofi-tluczek-do-ziemniakow-ku-1105492800.jpg
      Minuta-dwie i prażuchy gotowe.
      To też jest niezłe:
      www.mediaexpert.pl/agd-male/akcesoria-kuchenne/tluczki/tluczek-kinghoff-kh-1270
      • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 10:51
        No zdecydowanie musze cos takiego skombinowac
        • babcia47 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 21:51
          Hmm.. ja myślałam że to standardowe wyposażenie kuchni. Bez tego nie zrobię puree ziemniaczanego.
          • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 22:28
            Ja mam Masha elektryczna do pure.
            Ale nie da sie zrobic Masha prazakow
            • hrasier_2 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 22:38
              Jest tyle przepisów prażonek że głowa mała. A ziemniaki jak czytam to to nie młode tylko stare i najlepiej sałatkowe.
              • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 22:41
                🤦‍♀️🤷‍♀️ prazonka to zupelnie co innego niz prazucha/lemieszka

nie udzielaj rad kulinarnych co? innych tez zreszta nie
              • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 01:01
                To sie zgadza. Stare lepiej
    • koko8 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 12:25
      Jeśli masz na myśli lemieszkę, to wystarczy zwykły tłuczek do ziemniaków. Ubijasz z mąką, aż ziemniaki staną się kleiste.
      • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 13:44
        Chyba to nie lemieszka bo prazaki to caly garnek pod osisz z tluczkiem wbitym w to. Ktos ci musi trzymac.
    • mikams75 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 12:36
      jak to sie stalo, ze ja tego nigdy nie jadlam?
      Pyzy, kartoflaki, kluchy slaskie bardzo lubie. To tez fajnie wyglada.
      • afro.ninja Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 12:39
        Nigdy nie byłam fanką puree, u mnie w domu tez nie robiono z ziemniakow miazgi, pewnie dlatego tego nie jadłam.
        • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 14:33
          Moja mama też nigdy nie robiła piuree i nie rozbijała ziemniaków na miazgę, ale te z mąką robiła.
        • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 08:20
          Afro, to nie jest puree. Zupelnie inaczej smakuje
        • mikams75 Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 10:45
          u mnie najczesciej byly ziemniaku rozwalane tluczniem, nie na miazge puree ale takie troche rozbeltane, a jak zostalo, to byly odsmazane. Ale i tak nie widze zwiazku z tym, zeby jadac ziemniaki w innych wersjach.
    • majenkirr Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 14:01
      O rany, uwielbiałam odsmażane. U nas mówiło się na to prażoki😅
      • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 14:34
        U mnie w domu to było pomieszanie z poplątaniem, bo nazywaliśmy to danie „mamałyga”. Nie mam pojęcia skąd się to wzięło i dlaczego tak, bo z prawdziwą mamałygą nie ma nic wspólnego.
        • majenkirr Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 14:56
          U mnie na taki owalny garnek mówiło się kastrola, a jak googlam, to nic takiego nie ma😅.
          • eliszka25 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 15:44
            Bo to pewnie po prostu spolszczenie niemieckiej Kasserolle, czyli właśnie nazwy takiego garnka
      • mysiulek08 Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 18:48
        ja to znam jako prazuche
      • kamin Re: Prazaki/ Prazucha 06.07.24, 22:52
        Ja też znam nazwę prażoki
      • koko8 Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 00:03
        U mnie lemieszka.
    • ritual2019 Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 11:35
      Nie znam, te nazwy wygooglalam. Nie dla mnie.
      W domu robilo sie czasem puree z ziemniakow, ja tez robie z maslem bo innego nie toleruje.
      Do puree z ziemniakow dodaje czasem troche startego cheddar z mozzarella plus przyprawy, tworze placki i podsmazam.
    • mikams75 Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 12:13
      jak juz dokonalas wysilku i znalazlas idealny przepis, to mozesz sie podzielic linkiem?
      I jaki rodzaj ziemniakow do tego trzeba uzyc?
      • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 13:52
        Ja to robie tak jak moja babcia mnie nauczyla. W tym nie ma specjalnej filozofii przepisowej. Lepiej ziemniaki takie jak na placki ziemniaczane czy na szars kluski czyli wysoko skrobiowe i malo wodniste
        Ale mozesz uzyc np ten albo ten nizej cytowany
        youtu.be/OoQeM-Fmjek?si=HEaGw20eNB1vlS8T
        • mikams75 Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 16:19
          dzieki, zrobie na pewno!
    • gaga-sie Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 13:19
      Nigdy tego nie jadłam. Czy ten przepis jest ok? youtu.be/OwgqwQqUl4o?si=E7Cf_Aj3-nAjNQQT
      • princesswhitewolf Re: Prazaki/ Prazucha 07.07.24, 13:49
        Tak to jest to. On jest albo silny chlop albo jakies bardziej wodniste to robia bo u nas caly garnek lata z tym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka