ju8 09.07.24, 14:26 Czy ktoś był w stanie wysłuchać? Krzycząco piskliwy Obajtek sprawił, że nie byłam w stanie tego słuchać/oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bruy-ere Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 14:30 Gdy go słyszę, przypomina mi się film "Farinelli: ostatni kastrat". Też nie jestem w stanie słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 14:35 Ale po co? Popatrzeć sobie na kolejną porażkę aktualnej władzuchny? Typ od 14.12.ub.r. powinien siedzieć w areszcie a tymczasem "koalicja 15.X" zapewniła mu jedwabne życie europosła. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 14:38 Opowiedz, jak to trzeba było zrobić. Zamknąć go tak dla zasady tego 14.12? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:22 angazetka napisała: > Opowiedz, jak to trzeba było zrobić. Zamknąć go tak dla zasady tego 14.12? > To be precised: za poprzedniej władzy bo to możliwe (vide: Karpiński), ale jak chcemy być praworządni, to trzeba ponosić konsekwencje wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:22 *było to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:26 To be precise. Swoją drogą po co usiłujesz pisać po angielsku na polskim forum? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:41 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > jak chcemy być praworządni, to trzeba ponosić konsekwencje wyboru. Te straszliwe kajdany praworządności jakoś nie uwierały przy przejmowaniu TVP czy więzieniu ułaskawionych przez prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 22:48 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > ale jak chcemy być praworządni, to trzeba ponosić konsekwencje wyboru. to be precised: póki co to żadnej praworządności nie ma tu mowy i ci złodzieje z pissu jak chodzili wolno tak dalej chodzą wolno i dalej żyją sobie jak pączek w maśle za publiczne pieniądze. Podobnie prokuratorzy i "policjanci", ktorzy za poprzedniej władzuchny łamali wasze prawa oraz dyspozycyjni pissowscy sędziowie. No, chyba, że jakieś wybory się zbliżają, to wtedy władzuchna rzuca wam piarowy ochłap w postaci przeszukania (swoją drogą już 3 miesiące od tego czasu minęły i jakby słuch o jego skutkach zaginął), i przymknięcia paru słupów, przemówieniu Tuska, w którym nawrzuca pissowcom od zdrajców (swoją drogą macierewicz nieustająco wolny i bez żadnego wniosku o uchylenie mu immunitetu, podobnie kaczyński (o sorry, ten ma wniosek o uchylenie immunitetu. Za "szalenie poważne" wykroczenie w postaci zniszczenia wieńca. "Jakoś" tylko ten wniosek już od dwóch miesięcy nie może się doczekać rozpatrzenia...) ziobro, morawiecki, dworczyk, sasin, mejza, wąsik, kamiński,cieszyński, jaki, tarczyński itpitpitp) czy kolejnej wrzutki taśmowej giertycha, po której prokuratura musi zareagować (uprzejmie przypominam, że owa prokuratura tymi nagraniami dysponuje od ponad pół roku), bo dowody na popełnienie przestępstw poszły na cały kraj. Więc naprawdę, nie wycierajmy sobie gęby "praworządnością", bo to, co się dzieje w organach ścigania i wymiaru sprawiedliowści pod kierownictwem bodnara ma z nią, niestety, żenująco niewiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 23:00 >złodzieje z pissu jak chodzili wolno tak dalej chodzą wolno i dalej żyją sobie jak pączek w maśle za publiczne pieniądze W przypadku Wąsika i kamińskiego to trzeba podziękować dudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 23:26 livia.kalina napisała: > W przypadku Wąsika i kamińskiego to trzeba podziękować dudzie. pudło <nomen omen>, livia. Powinni mieć całą masę zarzutów za bezprawne inwigilacje, machloje finansowe, nadużycie władzy (włącznie ze sprawstwem polecającym/kierowniczym za pobicia ze skutkiem śmiertelnym) i, tak, jak obajtek, siedzieć od co najmniej pół roku w areszcie. Zamiast tego, tak, jak obajtek jedwabnie wylądowali w parlamencie europejskim. Sorry, ale "nieudolności" bodnara&co nie uda wam się wybronić żadnym dudą ani niczym innym. (&nieustająco przypominam, że jego pierwszy zastępca, korneluk ma na koncie umorzenia postępowań w ramach afery taśmowej, która zatopiła PO. Niestety nic ich to nie nauczyło, od nowa forsują debilny pomysł "niezależnej prokuratury"). Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 00:15 Jakim znowu "wam"? Póki co widać, ze skazywanie Wąsika i kamińskiego przy takim prezydencie nie ma większego sensu. Ale wierze, ze obaj znajda sie w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 22:20 angazetka napisała: > Opowiedz, jak to trzeba było zrobić. Normalnie, moja ty razemko. Mieli dwa miesiące, od wyborów 15.X, żeby się przygotować do przejęcia władzy i przygotować sobie akty oskarżenia, które, w przypadku obajtka (działania na szkodę spółki i Skarbu Państwa), morawieckiego, macierewicza, dworczyka itpitditp można bylo spokojnie ogarnąć na podstawie samych informacji prasowych i publicznych dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 22:30 Również dobrze mogłaś to ty zrobić. Czemu nie kiwnęłas nawet palcem? 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 22:36 Bardzo mocny byłby to akt oskarżenia, na podstawie informacji prasowych. A jaki wniosek o tymczasowe aresztowanie. 😅 Czy gwiazda przypomni jaka kara zagrożone jest składanie fałszywych zeznań? 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 23:33 To by było ciekawe, gdyby znalazł się sędzia, który zasądzi karę pozbawienia wolności na podstawie doniesień prasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:16 fchuj ciekawe i takie „niezależne”, zarówno ze strony prokuratury i sądu. 😜 Akt oskarżenia sporządzony bez śledztwa, a jedynie na podstawie doniesień prasowych, areszt za składanie fałszywych zeznań. No nawet niezaangażowany obrońca z urzędu, bez zaglądania do akt przed sprawą, by go uwalił i zrobił z tego - i słusznie - proces polityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:24 kropkaa napisała: > To by było ciekawe, gdyby znalazł się sędzia, który zasądzi karę pozbawienia wolności na podstawie doniesień prasowych. o "zasądzaniu kary pozbawienia wolności na podstawie doniesień prasowych" to mówisz tu ty, bo ja nic takiego nie napisałam. Noale cusz, oszukujcie się dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:24 alicia033 napisała: > Normalnie, moja ty razemko. > Mieli dwa miesiące, od wyborów 15.X, żeby się przygotować do przejęcia władzy i > przygotować sobie akty oskarżenia, które, w przypadku obajtka (działania na sz > kodę spółki i Skarbu Państwa), morawieckiego, macierewicza, dworczyka itpitditp > można bylo spokojnie ogarnąć na podstawie samych informacji prasowych i public > znych dokumentów. > > > > Jakby ci to powiedzieć. na podstawie doniesień medialnych nie stawia się zarzutów a jeśli nawet to sa uwalane w trzy sekundy. Aby te gnidy ze ZGP wsadzić do więzienia trzeba mieć baaardzo mocne podstawy i silne dowody. Nie bez powodu istnieją powiedzenia: - co nagle to po diable oraz - co się odwlecze to nie uciecze. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:27 ju8 napisała: > Nie bez powodu istnieją powiedzenia: > > - co nagle to po diable obajtek to lubi! Reszta tej pissiej wesołej kompanii też. > oraz > - co się odwlecze to nie uciecze. obiło ci się o uszy takie słowo jak "przedawnienie"? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 15:08 mandat europosła nie jest dany raz na zawsze, można go uchylić Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:42 aankaa napisała: > mandat europosła nie jest dany raz na zawsze, można go uchylić a żeby go uchylić to polski organ musi złożyć o to wniosek. Obajtek ma prościutką, opartą na nagraniach sprawę o składanie fałszywych zeznań. Trzeba było bodnarową prokuraturę zmusić zażaleniem pokrzywdzonego na jej działania, bo oczywiście pierwsze, co zrobili po zgłoszeniu, to ją umorzyli. A jak już jednak zostali zmuszeni do prowadzenia postępowania, to wezwali obajtka na przesłuchanie w charakterze świadka.... Cuś jak szymczyk (swoją drogą jemu też "jakoś" nie udało się żadnych zarzutów postawić), który za zdemolowanie KGP dostał status pokrzywdzonego.... I tak to właśnie aktualna władzuchna dzielnie ściga kumpli z poprzedniej ekipy. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 20:53 W parlamencie Europejskim szybko i łatwo mu uchyla immunitet. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:19 No otóż! Szczególnie, że PE ma dość duże doświadczenie w uchylaniu immunitetów, przypomnę, że kilka miesięcy uchylono immunitet kilku pisiorom, więc „polski organ” umie we wnioski. 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 15:21 To koalicja wybiera europosłów? Ciekawa teza. Raczej powinnaś zapłakać nad swoimi rodakami, że wybierają przestępców do takich instytucji jak Sejm czy Europarlament Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:20 O, kolejna fanka aresztów wydobywczych, kto by pomyślał, że naszej aliszy imponuje dorobek Leszka Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 16:54 www.money.pl/gospodarka/daniel-obajtek-przed-komisja-sledcza-zajrzeli-do-jego-notatek-i-jest-zaskoczenie-7047284909939648a.html Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:25 O tak, " Kąsalting Grup" i " Ernst Jank" napisane kulfonami.... Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 20:56 Przypominam, ze te rzekomy absolwent MBA. Organizująca je Gdańska Fundacja Kształcenia Menadżerów ma powiązania z Orlenem. W efekcie Obajtek skończył prestiżowe studia w firmie, która jest jego biznesowym partnerem. Musiał sobie zapisać jak się odczytuje najprostsze angielskie słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 20:59 livia.kalina napisała: > Musiał sobie zapisać > jak się odczytuje najprostsze angielskie słowa. Oj tam. Zamiast angielskiego wybrał sobie fakultet z hebrajskiego, na jedno w sumie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:09 Żałosne przedstawienie dla motłochu i lanserka dla rozhisteryzowanych członkiń dokoptowanych parytetami. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:25 Należało popatrzeć chociaż, jak mu PO NIC nie zrobi. Rasia rąsię nadal myje, tylko emtaki wierzą, że teraz to dopiero PIS pójdzie do więzienia Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:28 skumbrie napisała: > Należało popatrzeć chociaż, jak mu PO NIC nie zrobi. Rasia rąsię nadal myje, ty > lko emtaki wierzą, że teraz to dopiero PIS pójdzie do więzienia Ja tam w nic nie wierzę, bo pamiętam głosowanie nad postawieniem Ziobro przed Trybunałem Stanu i zatrzaśnięcie się w kiblu posłów PO. Uwierzę jak zobaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 17:34 skumbrie napisała: > Należało popatrzeć chociaż, jak mu PO NIC nie zrobi. Nie jestem jak niewierny Tomasz, wierzę bez ujrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 19:44 - pan chojraczy sobie na mediach społecznościowych, błaznuje sobie tutaj na komisji - tak jak pani - może pan dowolnie sobie szczerzyć te swoje słynne sztuczne zęby - a pani swój botoks O take komysje nic nie robiłam 💪 A wy, chędożyć - pisy, zadowoleni? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 20:23 Nie dopisałeś końcówki: to pan ma botoks. Za publiczne pieniadze. Kurtyna. Przypomnę ci, że Obajtek szastał publiczną kasą, korzystał ze służbowej karty , m.in na botoks. Gruuube pieniądze na to szły. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 20:29 gaga-sie napisała: > Nie dopisałeś końcówki: to pan ma botoks. Za publiczne pieniadze. Kurtyna. Ale mu pojechała. Kiedy komisja w formule fame MMA? Będzie rzucanie karłami do celu? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:00 dracaria napisała: > gaga-sie napisała: > > > Nie dopisałeś końcówki: to pan ma botoks. Za publiczne pieniadze. Kurtyna > . > > Ale mu pojechała. Kiedy komisja w formule fame MMA? Będzie rzucanie karłami do > celu? Mnie się podoba, w koncu jakas rozrywka przy okazji przesłuchiwania. Trochę jak u Pana Deppa i Pani Amber Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:05 karyna-z-tarchomina napisał(a): > Mnie się podoba, w koncu jakas rozrywka przy okazji przesłuchiwania. Ty masz rozrywkę za pieniądze podatnika, a kolejka do sądów i lekarzy się wydłuża. Cieszysz się z powodu swojego odklejenia, czy masz satysfakcję, że zwykły Polak traci na politycznych walkach w kisielu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:08 Teraz się martwisz o pieniądze podatników? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:11 gaga-sie napisała: > Teraz się martwisz o pieniądze podatników? Nie odpowiedziałaś, czy będą karły i kule disco. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:12 Bardzo śmieszne. Twojego aroganckiego Obajtka żadne karły nie przebiją. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:16 gaga-sie napisała: > Bardzo śmieszne. Twojego aroganckiego Obajtka żadne karły nie przebiją. Nie zgadzam się. Realna rozrywka wymaga karłów, wódy i prania po mordach, zwykły słowny rynsztok nie wystarcza, nie znasz się na prawdziwym patostrimingu. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:17 dracaria napisała: > karyna-z-tarchomina napisał(a): > > > > Mnie się podoba, w koncu jakas rozrywka przy okazji przesłuchiwania. > > Ty masz rozrywkę za pieniądze podatnika, a kolejka do sądów i lekarzy się wydłu > ża. Cieszysz się z powodu swojego odklejenia, czy masz satysfakcję, że zwykły P > olak traci na politycznych walkach w kisielu? a co za róznica czy komisja jest smiertelnie poważna czy dowipna i zabawna, tyle samo kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:23 karyna-z-tarchomina napisał(a): > a co za róznica czy komisja jest smiertelnie poważna czy dowipna i zabawna, tyl > e samo kosztuje Żadna różnica, jeśli jest tylko cyrkiem dla mentalnie niedomagających 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:36 No właśnie, jak żadna to może być rozrywkowo. Ja to tylko dla takich akacji oglądam na powtórkach, jak w internecie przeczytam, ze coś się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:39 karyna-z-tarchomina napisał(a): > No właśnie, jak żadna to może być rozrywkowo. To ja poproszę te 200 tysięcy za rozrywkę bez karłów, przyda się na walkę z banksterem, który wciąż mnie nęka w tym wreszcie praworządnym kraju. businessinsider.com.pl/wiadomosci/tyle-kosztuja-nas-komisje-sledcze-200-tys-na-miesiac/6pddp6k Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:42 no to idż i proś, przecież ja ci nie dam bo niby skad? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:45 karyna-z-tarchomina napisał(a): > no to idż i proś, przecież ja ci nie dam bo niby skad? Mówisz, że ty tylko wciskasz guzik na pilocie? A na kogo głosowałaś ostatnio, gołąbeczko, i dlaczego na kolejnych złodziei? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 23:17 Nie, mówię że nie mam 200 tys do rozdawania, czy ty w ogóle potrafisz czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 00:29 karyna-z-tarchomina napisał(a): > Nie, mówię że nie mam 200 tys do rozdawania, czy ty w ogóle potrafisz czytać? Głosowałaś na tych, którzy właśnie te 200 tys miesięcznie kradną, śmiejąc się ludziom w twarz. A miało być tak pięknie, praworządność i demokracja, a przynajmniej powaga organów państwa, w tym komisji, a nie rzucanie karłami do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 13:55 > Głosowałaś na tych, którzy właśnie te 200 tys miesięcznie kradną, śmiejąc się ludziom w twarz. Przecież ty też kiedyś głosowałaś na PIS. Oddasz mi teraz pieniądze, które ukradli? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:31 Hehe dramatik, gdzie twój zapal sprzed kilku lat, że powinno się rozliczać poprzednie ekipy? Pękł jak dmuchany balonik? Czy "rozliczac to my, a nie nas" ? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:53 iwles napisała: > > Hehe dramatik, gdzie twój zapal sprzed kilku lat, że powinno się rozliczać popr > zednie ekipy? Pękł jak dmuchany balonik? Czy "rozliczac to my, a nie nas" ? 😁 > > Wytłumacz mi co tam robi prezes Orlenu na komisji wizowej. Wszystkie służą jedynie do nabijania kasy posłom. Nawet Obajtek nie zapłaci ani grosza za te kary co się nie wstawił. Jedynie można zarzuty prokuratorskie. Ale daleka droga do tego. Nie ma co się podniecać. Trzeba rządzić w tym państwie bezprawia. Reszta to bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 22:16 Oj taniutki zapomnial już jak to było z suskową carycą Katarzyną? Wtedy taniemu komisje się podobały? Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:30 dracaria napisała: > > Ty masz rozrywkę za pieniądze podatnika, .... Przynajmniej mamy rozrywkę za swoje pieniądze, wcześniej za te pieniądze rozrywke mieli tylko członkowie ZGP PiS Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 20:39 gaga-sie napisała: > Nie dopisałeś końcówki: to pan ma botoks. Za publiczne pieniadze. Kurtyna. > Przypomnę ci, że Obajtek szastał publiczną kasą, korzys > tał ze służbowej karty , m.in na botoks. Gruuube pieniądze na to szły. Musisz to zapodać do prokuratury i przewodniczącego Sowy. Co on tam wyprawiał w Małopolsce z tym światłowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:27 bardzo. Dlaczego zwolennicy "wiara w jara" tak kochają manipulować. Dlaczego nie przytoczyłeś/aś dalszej wypowiedzi? Jeszcze obajtuś będzie miał szanse suszyć ząbki Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:33 A kto by oglądał tę komisję... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 21:54 Co Ty lepszej komedii nie zobaczysz nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Obajtek na komisji 09.07.24, 22:00 No właśnie mnie dobija to, że polityka jest komedią. To nasze życie, nasze władze i nasze prawodawstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:55 Ja oglądałam, dużymi fragmentami. D.Obajtek rzeczywiście nie jest osobą, która dobrze prezentuje się na wizji, głos ma niesceniczny, może powinien był wziąć parę lekcji dykcji przed występem? Ale po paru minutach przyzwyczaiłam się i skupiłam na merytoryce. Jakbyś Ty, ju8, też się skupiła, to byś się ciekawych rzeczy dowiedziała... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 08:58 demodee napisała: > Jakbyś Ty, ju8, też się skupiła, to byś się ciekawych rzeczy dowiedziała... no to dawaj..... czego się dowiedziałoś? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 09:00 Trzeba było się przemóc i oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 09:02 demodee napisała: > Trzeba było się przemóc i oglądać. Ojej, czy to nie ty zawsze twierdzisz, że forum jest od udzielania informacji i odpowiadania na pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 09:14 > czy to nie ty zawsze twierdzisz, że forum jest od udzielania informacji i odpowiadania na pytania? Nie, to nie ja. To Ty, iwles, jesteś założycielką wątku pod innym nickiem, że tak bronisz wątku założonego po to, żeby się pochwalić, że się nie obejrzało/wysłuchało czegoś? Taki wątek to przecież żenujący jest... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 09:23 demodee napisała: > Nie, to nie ja. ty, ty, oj ty. Ale moje pytanie brzmiało "czego TY, demodee, dowiedziałaś się ciekawego? No to kto, jak nie TY zna odpowiedź ??? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 09:26 Weźmy taką sytuację: Ematka ma w planach ślub w rodzinie i chce skorzystać z usług krawieckich. Kupuje materiał (bardzo drogi i elegancki, jak to ematka), wybiera renomowane atelier i chodzi na przymiarki, których nie wykonuje właścicielka zakładu krawieckiego, tylko jej pracownice. Czy ematkę interesują warunki pracy i życia tej pracownicy od przymiarek i innych pracownic (tej, która kroi, tej, która zszywa i tej, która prasuje, oraz pana, który oblicza cenę usługi)? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 09:35 Tego się wczoraj dowiedziałoś? Obajtek opowiadał o matce krawcowej? I to były te ciekawe, dla ciebie nowe, informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 09:53 Dla mnie ciekawe było, że prezes Orlenu został wezwany przez komisję wizową. A dowiedziałam się, że część inwestycji orlenowskich wykonuje koreańska firma zewnętrzna, bo Polska nie ma zasobów ludzkich. I pokazali jakiś filmik nakręcony przez TVN, gdzie jacyś anonimowi ludzie mówili, że inni anonimowi ludzie pracują w tej firmie zewnętrznej na terenie Polski na czarno. Zdziwiłam się, że TVN, która dowiedziała się o popełnianiu przestępstwa przez tę koreańską firmę na terenie Polski, nie poinformowała PIP, tylko filmik dostarczyła komisji wizowej. A co do wiz, to wcale się nie dziwię, że prezes Orlenu nie miał nic do powiedzenia w tej kwestii. U nas wizami pracowniczymi też nie zajmuje się prezes, tylko dział zasobów pracowniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 10:17 "część inwestycji orlenowskich wykonuje koreańska firma zewnętrzna, bo Polska nie ma zasobów ludzkich" i ty w to uwierzyłaś??? Że w Polsce nie ma ludzi do pracy? Może przyjrzyj się warunkom, na jakich ci pracownicy "koreańscy" zostali zatrudnieni? Jakie maja pobory? Ile godzin pracują? Jakie mają warunki mieszkaniowe i inne takie? Może to dlatego, że żaden Polak nie zgodziłby się na nieprzestrzeganie polskiego prawa pracy? Żadnej refleksji, demodee, serio ??? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 17:50 > Żadnej refleksji, demodee, serio ??? Jak zwykle mam refleksje na temat natury ludzkiej czytając to forum. > i ty w to uwierzyłaś??? Że w Polsce nie ma ludzi do pracy? Uwierzyłam, gdyż w firmie, w której pracuję, też nie ma ludzi do wykonywania pewnych nierutynowych zadań i też zatrudniamy na kontrakty ludzi z zagranicy. Bo skąd mielibyśmy ich brać? > Może przyjrzyj się warunkom, na jakich ci pracownicy "koreańscy" zostali zatrudnieni? Jakie maja pobory? Ile godzin pracują? Jakie mają warunki mieszkaniowe i inne takie? Chętnie się przyjrzę. Może PIP opublikuje raport opisujący warunki pracy pracowników zagranicznych. Jakie maja pobory to chyba się nie dowiemy, bo w Polsce obowiązuje tajemnica wynagrodzeń, ale czy przestrzegane jest prawo pracy, to PIP na pewno może powiedzieć. Dlatego proponuję, abyś, iwles, napisała informację do PIP, że wiesz na pewno, że firma koreańska łamie prawo pracy i PIP wejdzie na teren zakładu pracy i skontroluje. Ja nie mam takich uprawnień, gdyż nie pracuję w PIP. > Jakie mają warunki mieszkaniowe i inne takie? Nie wiem, kto miałby sprawdzać warunki mieszkaniowe i inne takie, raczej nie PIP, bo oni to się chyba tylko warunkami pracy zajmują. Natomiast dorośli ludzie (pracownicy) przebywający legalnie w Polsce mogą sobie chyba wynająć kwatery/mieszkania, jeśli te oferowane przez pracodawcę im nie odpowiadają? Jeśli zmuszani są do mieszkania tam, gdzie nie chcą mieszkać, to jest to już sprawa do zbadania przez organy ścigania i, jeśli wiesz na pewno, że taki proceder się na terenie Polski odbywa, to powinnaś to zgłosić. > Może to dlatego, że żaden Polak nie zgodziłby się na nieprzestrzeganie polskiego prawa pracy? Bardzo dobry dowcip, naprawdę, gratuluję Ci, iwles, poczucia humoru! Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 22:25 > Żadnej refleksji, demodee, serio ??? Wyobraź sobie, iwles, że uszyłaś sobie sukienkę w renomowanej pracowni krawieckiej, a potem w telewizji pokazali jakichś ludzi, którzy powiedzieli, że w tej pracowni szyją szwacze na czarno, inni pracują w nadgodzinach i na dodatek pracownia daje im kwatery pracownicze w fatalnych warunkach. A jako ilustrację do tej opowieści pokazują Ciebie w tej pracowni, jak biorą z Ciebie miarę do sukienki, potem pokazują samą sukienkę, drogą i elegancką, a potem jak stoisz w tej pracowni przed wielkim lustrem ubrana w tę sukienkę i obracasz się z zachwytem w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 23:24 Czyli tiszantulku żadnej refleksji. Jakiej podłości czy łamania prawa ukochana partia by się nie dopuściła, ty zawsze sercem przy partii. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 11.07.24, 13:16 Ale Obejtek nie był klientem stacji benzynowej. Był szefem rafinerii. I nie zainteresował się pracownikami na terenie "swojej" firmy? Nie wiedział kogo tam wpuszcza? Nawet nie zajrzal w papiery? Czyli mógl tam wejść tabun szpiegów (gospodarczych, politycznych), terrorystów, ludzi ściganych listami gończymi, no takich, którzy akurat przechodzili z tragarzami. Mogli Orlen wysadzić w powietrze, zatruć środowisko. Wszystko mogli. A Obajtek niewinny, biedaczysko... 🤣🤣🤣 Jedyne, w co trafiłoś w tej analogii, to lansowanie się Obajtka i obracanie się z zachwytem w oczach. Tak, oczka śmiały mu się do tych milionó na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 11.07.24, 13:42 iwles napisała: > Był szefem rafinerii. I nie zai nteresował się pracownikami na terenie "swojej" firmy? Nie wiedział kogo tam wp > uszcza? Nawet nie zajrzal w papiery? ekhm, Orlen zatrudnia tysiące osób. I (nie)stety nie jest rolą szefa orlenu przerzucanie tysięcy teczek osobowych pracowników, zwłaszcza tych bardziej szeregowych. Naprawdę, jest za co obajtka posadzić ale za tych pracowników bez wiz to tak nie za bardzo, w ostatniej kolejności, bo z racji funkcji prezesa zarządu ciążyła na nim ogólna odpowiedzialnośc za wszystko. Za to natomiast powinien polecieć HR oraz pion bezpieczeństwa - tak orlenowski jak i ABW do ministra-koordynatora służb specjalnych (przypominam: niejaki mariusz kamiński) włącznie, bo orlen jest spółką strategiczną i to generalnie ludzie ABW ów pion obstawiają. Z "ciekawostek" - zgarniając przy tym podwójną pensję i z ABW i z Orlenu. Zamiast tego jednak przestępczemu szefostwu ABW (nie tylko za orlen powinni mieć zarzuty) pozwolono spokojnie dotrwać do kwietnia, co by się załapać na emerytury z wyższym zaszeregowaniem a kamiński, jak wiemy, rozpoczął jedwabne życie europarlamentarzysty. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Obajtek na komisji 11.07.24, 14:13 Ale syf 🙄. W tym wszystkim te zęby jak z fortepianu to najmniejszy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obajtek na komisji 11.07.24, 14:32 Ale to nie są pracownicy Orlenu, tylko zatrudnieni przez zewnętrzna firmę. Obajtek, jako szef, musiał być obecny przy negocjacji umowy i przy podpisywaniu umowy. Nie wyobrażam sobie, że szef szefów nie interesuje się, kogo (za pośrednictwem posrednika) wpuszcza na teren zakładu. A od respektowania i kontrolowania wywiązywania sie z warunków umowy ma ludzi. Ale odpowiedzialność za całość ciąży na tym najgłówniejszym, bo to on firmuje swoim podpisem. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Obajtek na komisji 11.07.24, 15:03 iwles napisała: > > Ale to nie są pracownicy Orlenu, tylko zatrudnieni przez zewnętrzna firmę. > Obajtek, jako szef, musiał być obecny przy negocjacji umowy i przy podpisywaniu umowy. A jest pod nią podpis obajtka? Bo sorry, ale taka umowa, w skali orlenu, to są drobne grosze. Od szefa Amazona też oczekujesz, że bedzie negocjował i podpisywał umowy z firmami dostarczającymi im ludzi do pracy? Obecny to on musiał być przy podpisywaniu umowy (bo już co do negocjacji, biorąc pod uwagę skalę jego niekompetencji, to wątpię. No, może parę razy go zabrali ale bardziej na tę część z polem golfowym) z Saudi Aramco czy żeby podpisać się pod decyzją o przelaniu tego 1,6 miliarda złotych bóg-wie-gdzie (przy okazji - dlaczego jeszcze żadna ze służb go o to nie zapytała?) a nie trzeciorzędnego znaczenia umowie z jakąś tam agencją pracy (czy jakkolwiek się ten podmiot dostarczający pracowników nazywał). > Nie wyobrażam sobie, że szef szefów nie interesuje się, kogo (za pośrednictwem posrednika) wpuszcza na teren zakładu. no to się spytał i usłyszał, że tak, wszystko o.k. > A od respektowania i kontrolowania wywiązywania sie z warunków umowy ma ludzi. i oni właśnie powinni za to polecieć. > Ale odpowiedzialność za całość ciąży na tym najgłówniejszym, bo to on firmuje swoim podpisem. toteż też napisałam, że jako główny odpowiada z defaultu. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Obajtek na komisji 11.07.24, 12:56 Właśnie. Pani Kwaśniewska na początku też miała straszny głos, potem jej pewnie foniatra ustawił i było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Obajtek na komisji 11.07.24, 14:28 demodee napisała: > Ja oglądałam, dużymi fragmentami. > > D.Obajtek rzeczywiście nie jest osobą, która dobrze prezentuje się na wizji, gł > os ma niesceniczny, może powinien był wziąć parę lekcji dykcji przed występem? > Ale po paru minutach przyzwyczaiłam się i skupiłam na merytoryce. > > Jakbyś Ty, ju8, też się skupiła, to byś się ciekawych rzeczy dowiedziała... > No dowiedziałam się, że Pan powinien iść siedzieć. Nerwy mu mocno puszczały, robił autoreklamę i deprecjonował komisję. Był niemerytoryczny , nie odpowiadał na pytania a jeśli już to odsłaniało sie dyletantyzm i dyzmostwo tegoż pana. Przyznał się za to do sfingowania awarii dystrybutorów czyli innymi słowy do oszustwa wyborczego. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Obajtek na komisji 12.07.24, 08:19 Ju8, to w końcu oglądałaś/słuchałaś wystąpienia D.Obajtka czy nie? W pierwszym poście napisałaś, że nie, bo zbyt Ci przeszkadzał głos byłego prezesa Orlenu, teraz oceniasz jego wystąpienie przed komisją... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Obajtek na komisji 10.07.24, 09:01 Kmiot Kaczyńskiego.Daniel Obajtek, cham i prymityw został elitą PiS,szefem Orlenu i prawie premierem Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Obajtek na komisji 12.07.24, 18:09 nie sprawa jest dla prokuratura a nie garski poślątek, które chcą się popisać Odpowiedz Link Zgłoś