Dodaj do ulubionych

Wykorzystanie wizerunku

09.07.24, 16:25
Pytanie do znających się na prawie. Żłobek do którego chcę zapisać dziecko na w umowie zapis, że podpisanie umowy oznacza zgodę na wykorzystanie wizerunku dziecka i zgody nie można wycofać. Wizerunek mogą nieodpłatnie wykorzystać na stronie żłobka, w mediach społecznościowych czy materiałach reklamowych. Czy taki zapis jest zgodny z prawem?
Obserwuj wątek
    • droch Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 17:14
      Żłobek do którego chcę zapisać dziecko na w umowie zapis, że podpisanie umowy oznacza zgodę na wykorzystanie wizerunku dziecka i zgody nie można wycofać

10/10 w skali buhaha.
      Patrz z art. 4 pkt 11 RODO.
      • junebug Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 17:43
        Tzn? Możesz zacytować?
        • droch Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 17:59
          Tekst RODO jest raczej ogólnodostępny.
          Generalnie, podstawą przetwarzania danych jest dobrowolność, adekwatność, celowość itd.
          Oczywiste, że zapisujesz dziecko do żłobka, żeby było tam zaopiekowane, a nie żeby było robiło w reklamie, w dodatku za bezdurno. Zatem uzależnienie możliwości przejęcia dziecka do żłobka od wyrażenia zgody na publikację wizerunku do grube nadużycie, w zasadzie wprost złamanie przepisu RODO.
          A brak możliwości wycofania zgody to już perełka i nie mieści się w ogóle na skali.
          Oczywiście, żłobek jak się uprze, to po dobroci nielegalnych zapisów z umowy nie usunie, natomiast po skardze do PUODO zrobi to w trybie ekspresowym.
      • galaxyhitchhiker Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 18:12
        I patrz rejestr klauzul zakazanych UOKiK.
    • ichi51e Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 17:21
      Po prostu się nie zgódź nic się nie stanie jak napiszesz że twoje dziecko nie
      • ichi51e Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 17:22
        Gdybyś nie wiedziała jak to po prostu na umowie w tym miejscu dopisujesz “nie zgadzam się” i się podpisujesz
        • junebug Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 17:40
          To wtedy żłobek nie podpisuje umowy i nie mam żłobka.
          • ichi51e Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 17:46
            Pytałaś czy tak to działa czy tak ci się wydaje że to działa?
          • midge_m Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 18:16
            junebug napisał(a):

> To wtedy żłobek nie podpisuje umowy i nie mam żłobka.

To podpisz i jak tylko oni podpiszą prześlij im informację o wycofaniu zgody. Zgodę może wycofać w każdej chwili. Powołaj się na wszelki wypadek na przepisy.
            • turzyca Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 18:43
              To ja się przy okazji dopytam, bo trafiłam na następujący kwiatek: "Zobowiązuję się do nie odwoływania udzielonej zgody, o której mowa powyżej. W przypadku skorzystania przeze mnie z prawa do odwołania tej zgody, zobowiązujęsię pokryć koszty rozwiązania zastępczego, które będzie musiało zostać wdrożone przez organizatora imprezy turystycznej w związku z wycofaniem wyrażonej uprzednio zgody."

Legalne?
              • ichi51e Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 18:55
                To już na pewno nie legalne
                • memphis90 Re: Wykorzystanie wizerunku 09.07.24, 20:06
                  Ale ja bym się chętnie dowiedziała czego konkretnie dotyczyła zgoda/ deklaracja nieodwoływania..? Bo tak hipotetycznie - bo jeśli tego, że podczas skoku spadochronowego instruktor za przeproszeniem będzie się stykał z moimi pośladkami swoim kroczem, bo zdaje się taka pozycja jest narzucona podczas skoku z asystą, to raczej trudno ją odwołać już w trakcie wink
                  • junebug Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 08:58
                    A czemu trudno? Ty odwołujesz zgodę, instruktor wypina cię z uprzęży, otwiera swój spadochron i odlatuje. 😃
                  • turzyca Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 09:46
                    Wydawało mi się, że z racji tematu wątku to raczej oczywiste, że wizerunku, ale proszę, tekst zgody w calej okazałości:

"Wyrażam zgodę na nieodpłatne, wielokrotne wykorzystanie przez [ORGANIZATOR] wizerunku mojego dziecka jako Uczestnika imprezy turystycznej w następujących zakresach oraz celach:

- Przygotowania fotorelacji oraz materiału wideo z imprezy turystycznej oraz udostępnienia tak utrwalonego wizerunku na stronie internetowej [STRONA WWW ORGANIZATORA] (fotorelacje i wideo) oraz na kanałach firmowych w serwisach internetowych (wideo) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), w zw. z art. 17 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeksy cywilny (Dz.U. z 2018 r. poz. 1025)

- Rozpowszechnianie wizerunku utrwalonego na zdjęciach i nagraniach z imprezy turystycznej na podstawie. art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2018 r. poz. 1191) w zw. z art. 17 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeksy cywilny (Dz.U. z 2018 r. poz. 1025) przez organizatora imprezy turystycznej.

Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku obejmuje takie formy publikacji jak udostępnienie fotorelacji oraz materiału wideo z imprezy turystycznej na stronie internetowej [STRONA WWW ORGANIZATORA] (fotorelacje i wideo) oraz na kanałach firmowych w serwisach internetowych (wideo) lub/i w katalogach promocyjnych imprez turystycznych oferowanych przez [ORGANIZATORA], zarówno w wersji elektronicznej jak i drukowanej.

Zgoda zostaje wyrażona bez ograniczeń czasowych.

Zobowiązuję się do nie odwoływania udzielonej zgody, o której mowa powyżej. W przypadku skorzystania przeze mnie z prawa do odwołania tej zgody, zobowiązujęsię pokryć koszty rozwiązania zastępczego, które będzie musiało zostać wdrożone przez organizatora imprezy turystycznej w związku z wycofaniem wyrażonej uprzednio zgody."

Wisienką na torcie jest fakt, że jeśli się nie wyrazi zgody, to słyszy się "pani zapomniała wyrazić zgody". Dialog leci dalej jak następuje "nie zapomniałam, nie wyrażam zgody", "ale my nie mamy jak robić fotorelacji, niech pani wyrazi zgodę, rodzice dopytują, gdzie jest fotorelacja".
                    Kretyńskie jest to, że ta zgoda musi być na wszystko, mogliby zrobić fotorelację zahasłowaną na stronie, a oddzielnie zgodę na materiały promocyjne i wideo. AI jest już na tyle sprawne, że wyłapie te dzieci, na których publikację wizerunku nie było zgody.
                    • memphis90 Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 16:02
                      >Wydawało mi się, że z racji tematu >wątku to raczej oczywiste, że >wizerunku

Wydawało mi się absurdalne, że brak zgody na robienie foci wymaga od organizatora „rozwiązania zastępczego”, za które trzeba zapłacić…

Czy oni chcą wtedy zatrudnić takiego rysownika jak w sądzie w USA z przykazaniem „a tą panią to proszę wygumkowac na dziele”…? 😂😂😂
                      • arthwen Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 16:37
                        Muszą zlecić komuś chociażby przejrzenie zdjęć, żeby wyrzucić te, na których są osoby, które się nie zgodziły. Problem jest, jak okazuje się, że na większości zdjęć jest ktoś taki - wtedy faktycznie muszą gumkować, jeśli chcą mieć jakąś relację (a do kompletu masz rodziców, którzy relacji się domagają).
                        To się tak wydaje, ale przy dużych imprezach, w których bierze udział np 200 osób to jest dość żmudna robota. A wiem, bo robię czasem (wolontaryjnie) obsługę foto takich cyklicznych imprez plenerowych. Niedużych, bo właśnie o takiej skali, na dodatek krótkich, bo trwających ze 2 godziny. I mam do ogarnięcia (już dawno przestałam się przejmować obróbką czy retuszem) tak koło 1000 zdjęć z jednej takiej akcji.
                        • arthwen Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 16:39
                          Aha, ja nie gumkuję, nikt mi za to nie płaci, tak mi się bawić zwyczajnie nie chce. Ale osoby, które nie chcą, żeby publikować ich zdjęcia jednak się wyrzuca - czyli całe zdjęcie idzie out.
                        • turzyca Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 20:05
                          >Muszą zlecić komuś chociażby przejrzenie zdjęć, żeby wyrzucić te, na których są osoby, które się nie zgodziły. Problem jest, jak okazuje się, że na większości zdjęć jest ktoś taki - wtedy faktycznie muszą gumkować, jeśli chcą mieć jakąś relację (a do kompletu masz rodziców, którzy relacji się domagają).

Dlatego ja rozumiem ich problem i gdyby zgody były oddzielne na fotorelację na stronie, w idealnym wypadku zahasłowaną, dostępną tylko z konta użytkownika, który wysłał dziecko na dany wyjazd, to bym nie robiła problemów, a oddzielnie na publikację otwartą to machnęłabym ręką na tę fotorelację. Jak wrzucają to mogą wrzucać do podfolderów "do dalszego użytku" i "tylko fotorelacja", jak się ma dobrą proporcję opiekunów do uczestników i segreguje na bieżąco, to idzie piorunem.
                          I nawet jak ktoś się pomyli, to jeszcze do końca obozu jest możliwość poprawienia przynależności zdjęcia.
                        • tania.dorada Re: Wykorzystanie wizerunku 11.07.24, 09:15
                          Nie wiem czy przy dzieciach nie obowiązują osobne przepisy, ale przy dużych imprezach i zdjęciach na których jest masa osob to nie powinna być potrzebna zgoda, Zgoda jest wymagana przy zdjęciach gdzie gdyby ta konkretna osoba na tym ujęciu zniknęła lub została podmieniona to zdjęcie straciłoby sens, ale jeśli to jest jedna z licznych głów to nie ma takiego wymogu. Oczywiście jest zawsze jakaś strefa między jednym rodzajem zdjęcia a drugim, dlatego na wszelki wypadek chcą zgodę be warunkową.
                        • sueellen Re: Wykorzystanie wizerunku 11.07.24, 13:05
                          W takich sytuacjach stosuje się opaski kolorowe czapki naklejki czy inne oznaczenia. Podobnie jak na stołówkach by odróżnić dzieciaki z celiakia, wege czy innych ze specjalnymi wymaganiami. To nie jest Rocket science I wymaga wyłącznie dobrej woli organizatorów.
                      • turzyca Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 19:58
                        >Wydawało mi się absurdalne, że brak zgody na robienie foci wymaga od organizatora „rozwiązania zastępczego”, za które trzeba zapłacić…

Ja trochę ich rozumiem, bo jak już wydadzą te foldery reklamowe, zrobią całą promocję na wszelkich kanałach, a ktoś im wyskoczy z hasłem, że nie chcę, żeby jego dziecko firmowało swoją twarzą ich ofertę, to muszą w sumie zrobić całość na nowo, wydać kolejny nakład i co tam jeszcze.
                        Ale znowu będziemy się wozić, że nie, nie zapomniałam wyrazić zgody i doprawdy to nie mój problem, że im jest trudno. I tak im idę na rękę i dziecko może być na zdjęciach grupowych typu "wszyscy uczestnicy wyjazdu obserwują, jak kierownik przechodzi na czworakach pod stołem". Żeby było ciekawiej w Niemczech nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ktoś robił problemy, nie ma zgody rodziców, to nie ma zdjęć dziecka.
                        • droch Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 23:40
                          (...) w Niemczech nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ktoś robił problemy, nie ma zgody rodziców, to nie ma zdjęć dziecka

Widać tam już zrozumieli, że głównym celem wzięcia udziału w imprezie turystycznej akurat nie jest promocja organizatora przez uczestników. To jest zupełnie odrębny cel przetwarzania danych osobowych.
                        • ib_k Re: Wykorzystanie wizerunku 11.07.24, 08:47
                          No nie idziesz im na rękę bo takie zdjęcia ( grupowe) nie wymagają zgody
                        • tania.dorada Re: Wykorzystanie wizerunku 12.07.24, 09:22
                          turzyca napisała:

I tak im idę na rękę i dziecko może być
                          > na zdjęciach grupowych typu "wszyscy uczestnicy wyjazdu obserwują, jak kierowni
                          > k przechodzi na czworakach pod stołem".

Według prawa zdjęcie na dana osoba jest szczegółem większej całości nie wymaga zgody.
                          • droch Re: Wykorzystanie wizerunku 12.07.24, 17:17
                            „Szczegół większej całości” to na pewno nie jest przypadek „Jaś w grupie 12 dzieci z banerem z logo żłobka/ biura”
                    • tania.dorada Re: Wykorzystanie wizerunku 11.07.24, 09:31
                      No nie, zgoda na wykorzystanie wizerunku nie jest jedna dywanowa na zawsze i na wszystko, przeciwnie. Są bardzo różne rodzaje, mogą mieć ograniczenia czasowe albo dotyczące medium albo ilosci nakładu (czyli np. może być na stronie organizatora która odwiedza 2000 osób miesięcznie ale nie może być na bannerze w kampanii powyżej 500 tysięcy osób) albo takie, ze można użyć ale nie do celów komercyjnych.
                      Czyli rodzic nie musi się zgadzac na wszystko a jeśli organizoator każe mu podpisać zgodę na wszystko bez wyszczególnienia to rodzic to może podważyć w sądzie bo taka umowa może w ogóle nie być ważna.
              • cranberries1983 Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 09:50
                no way!
                • melikles Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 09:56
                  Co to znaczy?
            • ixiq111 Re: Wykorzystanie wizerunku 10.07.24, 16:13
              Hmmm...
              Ciekawe jak żłobek określa możliwość rozwiązania umowy?
              Np. bez podania przyczyny z miesięcznym okresem wypowiedzenia?

Jeszcze jest opcja nieoficjalna: dziecko "kłopotliwego" rodzica nie polubi tego miejsca.
    • sueellen Re: Wykorzystanie wizerunku 11.07.24, 11:58
      Jest to dziwne. Przecież istnieją dzieci odebrane np przemocowym rodzicom siłą umieszczone w rodzinach zastępczych i priorytetem placówki powinno być bezpieczeństwo a nie spolecznosciowki. W obu szkołach moich dzieci robienie zdjęć dzieciom jest zabronione ( rodzic nie może wejść np na przedstawienie z komórką i robić zdjęć). Zdjęcia i filmy robią szkolni fotografowie ( wynajęci lub rodzice w ramach wolontariatu którzy znają się na fotografii).
    • cegehana Re: Wykorzystanie wizerunku 12.07.24, 17:28
      Dasz jakiś link? Bardzo nietypowe jak na dzisiejsze czasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka