Dodaj do ulubionych

Bok Choy - wyprobowane przepisy

15.07.24, 19:51
W sumie to jakos nie moge nigdy przewidziec co mi dobrze wyrosnie a co kiepsko. W tym roku pietruszka no prawie nie wzeszla. Albo np mieta ktora co roku obficie rosla i w zasadzie wrecz jak chwast sie zachowywala, w tym roku no naprawde slabo. No jest ale nie ma szalu
2024 u mnie najlepiej rosna buraki i wsadzam w sloiki , rzodkiewka, morele a takze oszalala bok choy czyli pewna odmiana chinskiej kapusty.

Placki warzywne z nimi robie, dusze po chinsku dodaje do noodles, surowke robie, w tajskiej zupie utopilam, w omlecie jajecznym, sasiadom sprezentowalam narecze. Co jeszcze mozna robic z takim oto warzywem?

Ma ktos wyprobowane przepisy?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 20:22
      Ukisic się tego nie da?
      • princesswhitewolf Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 20:54
        ciekawe ciekawe, nie powiem moze i to mysl...
    • sueellen Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 20:27
      Jak to zrobiłaś że ślimaki ci nie zjadły? Ja już zrezygnowałam . Buraki kapusta a nawet ogórki poszły zezarte przez ślimaki
      • princesswhitewolf Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 20:54
        wyniesione grzadki ( raised beds) ja mam drewniane. I dookola ich woolen pelets, ale ciasno. Nie przechodza

inna metoda to miedziana tasma i bateryjka w miejscu gdzie sie styka, ale tego nie stosuje bo to wredne. A piwo itd jest obrzydle
        • hrasier_2 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 22:42
          U mnie żrą te małe zielone. Bez skorupy to mam w studzience w zaworze do zakręcania wody. Wybieram je ręką i wyrzucam, Te małe zielone kocą się na potęgę. Lubią wilgoć, u mnie więcej jest słońca. U sąsiadki też wszystko zjadły. Bo ma więcej cienia.
          • princesswhitewolf Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:38
            >Wybieram je ręką i wyrzucam,

🤢🤮
            • hrasier_2 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:53
              Otwieram studzienkę i są u góry. Już nie raz tam pryskałem i nic nie daje. Uwielbiają to miejsce. Nawet jak jest otwarta cały dzień na słońcu. Nie są takie obrzydliwe. Spoko😊
          • pani.asma Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 16.07.24, 07:44
            Zielone jakie to ?
      • pani.asma Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 16.07.24, 07:43
        Ja też zwątpiłam
        Wszystko zeżarte w tym roku
        • hrasier_2 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 16.07.24, 08:03
          Całkiem zielone to one nie są. Źle się wyraziłem. Kiedyś kupiłem środek w Obi pod krzewem iglaka było ich trochę. Rozsypałem do około przynętę i zostały same skorupki. Wypaliło je.
      • larix_decidua77 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 16.07.24, 08:34
        Kupuję takie granulki bezpieczne dla ludzi i zwierząt. Ślimory to żrą i znikają jak sen złoty. To sa granulki z fosforanem żelaza. Za to mam problem z mszycami. Takie czarne siedzą na lubczyku, pryskam a one wracają a na burakach w ziemi na korzeniu siedziały takie zielone, wiec wszystko musiałam wyrwać i wywalić.
        • hrasier_2 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 16.07.24, 08:42
          Na mszyce to Mospilan.
          • larix_decidua77 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 16.07.24, 08:50
            Ale takie siedzące w ziemi?
            • hrasier_2 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 16.07.24, 08:53
              Tym samym roztworem pryskasz też ziemię wokół rośliny.
    • hrasier_2 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 22:32
      Aż wrzuciłem w Google co to za wynalazek. Można kupić w Polsce. Trzy sztuki 10 zł. Gorzkawy ma smak. Ja dzisiaj z mojego ogródka to fasolkę jadłem. I ogórki zrywam po 1,5 kg dziennie. Ale gdzie mi tam do Ciebie.
      • sueellen Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 22:58
        Ja z ogródka mam głównie maliny i poziomki. Codziennie przynoszę pełną miseczkę. Już rodzina ma przesyt. Dzieci stanowczo odmawiają już też truskawek, ale te się prawie skończyły. Nie chce mi się robić przetworów, zaczęłam rozdawać. Dwa lata temu rozdawałam po sąsiadach rzodkiewki i buraki, w ubiegłym dynie i kabaczki, w tym roku maliny i poziomki się na produkowały.
        • hrasier_2 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:37
          Maliny wykosiłem kosiarką. A poziomki jak dzikuski sobie rosną. Dużo im nie trzeba tylko wody. Zapowiadało się że nie będzie owoców, a były. Tylko włoskich orzechów nie ma. Mam dwa potężne orzechy, liście drugi raz zielone, bo zmarzły i trzeba będzie grabić na jesień. Ale są zapasy zeszłego roku.
        • princesswhitewolf Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:57
          Sok malinowy.
      • princesswhitewolf Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:39
        A skąd jak sie zrywa w odpowiednim czasie to nie gorzkie. To nie endywia.

Ja zrywam ogorki na maciupkie korniszonki bo takich tu nie kupie
    • jasnoklarowna Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:21
      Lubię. Ktoś wyżej pisał że gorzkawa, ale nie czułam nigdy żadnej gorzkości.
      Jadam na ciepło. Albo w zupie takiej na modłę koreańską, klarownej, albo podsmażam na patelni i polewam własnej roboty olejem chili i posypuję podsmażonym mielonym mięsem albo robię na ciepło z różnymi dodatkami duszone i po chińsku przyprawione.
      • princesswhitewolf Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:41
        No wlasnie, ja tez dusze. Gdzies mi na innym forum smoothies kazaly matki robic. Zaryzykuje moze
      • senin1 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:46
        Bok choy to dobry dodatek do ryzu. Jednym ze sposobow jest krotkie (1 min) podsmazenie na oleju z czosnkiem, do tego sos sojowy lub rubny, olej sezamoy (lekko skropic pod koniec) i posypac ziarnami sezamu, albo uprz=azonymi platkami migdalowymi. Mozna dac troche soku zlimonki

mozna tez dodac chili (najlepiej czerwone), jakies kielki

A jak wersja z chili i lemonka to chlusnac mleka kokosowego, troche startego imbiru tez nie zaszkodzi. Tylko jak mleko, to raczej bez prazonych migdalow, chociaz moze zmigdalami tez ..?
        • senin1 Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:47
          i jeszcze orzeszki ziemne moga byc
        • princesswhitewolf Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 16.07.24, 00:56
          Fakt mozna zrobic ryzyk
      • mondovi Re: Bok Choy - wyprobowane przepisy 15.07.24, 23:58
        A z czego olej wytłaczasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka