Dodaj do ulubionych

Kotka przestała sikać

15.07.24, 21:49
Czy któraś miała taki problemie swoim kotkiem. Moja kotka, dwulatka, od 3 dni nie sika. W sobotę cewnikowanie, wczoraj cewnikowanie. Dziś rano wysikała się do kuwety i na tym koniec. Dziś miała też usg, wszystko w porządku. Dostała moczopędne leki i tabletki na uspokojenie ale wciąż nic. Ani do kuwety ani poza. Nawet nie próbuje
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 21:52
      Kot synowej na taką przypadłośc dostawał antydepresanty... Chyba pomogły, bo z tego co wiem kot ma się dobrze i sika.
      • 13ulka13 Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 21:58
        Też dostała ale póki dalej nie sika. Może za krótko
    • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 21:52
      A pije?
      • 13ulka13 Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 21:59
        Ona zawsze niewiele piła ale wystarczająco i dostaje mokrą karmę. Teraz jeszcze te tabletki moczopędne 🥺
        • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 22:02
          Dodawaj jej jeszcze wody do tej mokrej karmy. Jak dostała leki moczopędne i mało pije to wysikała co było do wysikania i nie ma już czym więcej.
        • chocolate_dog123 Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 22:03
          A może jakieś zakażenie bakteryjne poszło na nerki?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 22:07
          Tabletki moczopędne mogą ją odwadniać za bardzo, więc może nie ma czym sikać?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 22:02
      A kroplówki dostała?
      Może jest odwodniona?
      Czym ją karmisz?
      • 13ulka13 Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 22:08
        Przebadana na każdą stronę. Dobra mokra karma. Lekarz stwierdził że to od stresu, że ona słaba psychicznie jest i szybko się stresuje. Dostaje leki no ale od rana nic. Jak dalej tak będzie to znów cewnik i znów stres. I koło się zamyka.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 22:29
          Przeczytaj. Może to jest to?
          3kocieprzygody.pl/niedroznosc-cewki-moczowej-co-teraz/
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 22:09
        A badania moczu i krwi parametry nerkowe są dobre?
    • berdebul Re: Kotka przestała sikać 15.07.24, 22:18
      Badanie moczu ogólne + posiew pobranego z pęcherza.
      Nawadnianie - przy takich upałach kot powinien pić więcej, karmę mokra można rozrobić z odrobiną wody.
      Może ją boleć przy sikaniu po cewnikowaniu - glukozamina osłonowa, plus manoza (jeśli są bakterie to je wysika).
    • 13ulka13 Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 10:06
      Kolejna doba nie sika. Już nie wiem co zrobić. Badania zrobione wszystko jest niby ok. Ph lekko podwyższone ale to podobno dlatego że mocz zalegał dlugo
      • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 10:08
        Dodajesz wody do jedzenia?
      • berdebul Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 12:58
        Posiew też zrobiony? Bo od wyższego ph do infekcji jest bardzo blisko.
    • ichi51e Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 10:11
      Ja bym założyła ten cewnik pomijając stres. Mój kot miał kamienie zablokowały go był wychodzący zorientowaliśmy się jak już z bólu nie mógł się ruszać i tylko wydawał skrzek bólu. Założyć cewnik dać spokój uwagę i dużo bliskości - jeśli nie sika znaczy że ją boli a to zapewne stresuje ją jeszcze bardziej
      • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 10:13
        Miała badania, o jakim kamieniu mówisz?
        Kot dostał leki moczopędne a nie pije, czym ma sikać. Brałaś kiedyś leki moczopędne? Ja akurat tak. Pierwsze zalecenie przy takich lekach to PIĆ.
        • ichi51e Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 10:20
          No to porozmawiaj z nią żeby się napiła. Jakiej odpowiedzi oczekujesz. Mój kot nie sikał umierał z bólu twoje napewno nie sika bo nie ma czym jako że nie pije. Weź się zastanów.
          • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 10:28
            Sama się zastanów bo pierdzielisz kocopoły bez sensu i pojęcia, nawet nie widzisz komu na co odpisujesz.
            • ichi51e Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 11:08
              Raczej ty się zastanów. Kot nie sika ile będziesz czekać?
              • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 11:11
                TO NIE MÓJ KOT, ja na nic nie czekam, a autorce napisałam od czego powinna zacząć. Ogarnj w końcu komu odpisujesz.
    • dni_minione Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 10:22
      Czy kotu można podawać wodę strzykawką do pyska? Tak awaryjnie, jeśli nie pije?
      • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 10:28
        Kto zabroni. Można, ale jak nie ma się wprawy to ciężko.
        Dlatego o ile kot je, to łatwiejszą metodą jest dolewanie wody do mokrej karmy.
        • mava12 Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 11:16
          a to juz zalezy... mój kot ma dolewaną wode do karmy, tej bez sosu, ale są to bardzo scisłe granice. Nie daj buk za duzo to już do pyska nie weźmie. Mąż jedynie opanował sztukę rozwadniania karmy, ja nie bardzo.
          Natomiast podawanie wody kotu strzykawką, małą przecież, jest stosunkowo proste. Robi sie dokładnie tak, jak podawanie tabletki, czyli "siłom i godnościom". Kota trzeba unieruchomic i rozewrzeć paszczę. Przez 3 mies. podawałam kotu lekarstwo w postaci zawiesiny i problemu nie było. Znaczy z zastosowaniem siły a nie uzyskaniem przychylnosci kota. Oczywiście nalezy to robic rozsądnie, z wyobraźnią. Czyli nie cała strzykawka wprost do gardła ale po trochu. Choremu człowiekowi też nie wlewa sie całej szklanki wody wprost do gardła ale pozwala pic po trochu, małymi łykami.
          Poza tym kotu robi sie wlewy podskórne, w domu, jeśli jest taka potrzeba. Jak mówiła moja wet, nawet emerytki zdołały to opanować
          • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 11:27
            No i w tym "stosunkowo" rzecz. Spytaj dowolnego weterynarza to Ci opowie ile razy w życiu widział ludzi, którzy twierdzili że poją kota strzykawką, a okazywało się że większość wycieka poza pysk i kot nic nie przyjmował.
            Jasne że jak ktoś ma chęć to się tego nauczy, ale nieogarów, którzy nie są w stanie takiej rzeczy zrobić poprawnie jest sporo.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 13:07
              Ale bredzisz. Jak nie połyka i wycieka, to przecież widać, że nie połyka i kot robi się mokry, i otoczenie kota też.
              • 35wcieniu Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 13:21
                Oczywiście że widać. Ale każdy weterynarz ci powie ile jest takich co twierdzą że "napoili ale trochę wyciekło", kiedy kot nie wypił niczego.
      • berdebul Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 12:55
        Można, ale trzeba umieć - podać tak żeby nie wyleciało i nie utopić kota.
        Można zrobić żelki z rosołu (bez kości!) albo dawać rosołek. Można dawać kostki lodu do zabawy. Można dać korki do zabawy do których wkładasz rzeczy chętnie jedzone przez kota, w końcu - można potrzymać mieso w wodzie dać takie mokre.
      • mrs.solis Re: Kotka przestała sikać 16.07.24, 12:57
        Ja podawalam, ale moj kot sie nie buntowal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka