Dodaj do ulubionych

Czasy niewychowanych mężczyzn

• heca7 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 12:39
      A i chciałabym się odnieść do tytułu wątku. Co to znaczy- Czasy niewychowanych mężczyzn? Bo z tego co mi wiadomo jakieś 100 lat temu (a pewnie i mniej) pan siedzący podniósłby się z krzesła tylko wtedy gdyby weszła do gabinetu pani z tej samej klasy społecznej lub wyższej. Gdyby w drzwiach stanęła gosposia lekarza wysłana po doktorowego pudelka to stałaby w progu międląc sukienkę i pan by nie zaszczycił jej spojrzeniem tongue_out Więc z tym wychowaniem i czasami należy uważać tongue_out
      • boogiecat Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 12:41
        moze o to sie w glebi Alexis obrazila, ze ja wzial za jakas praczke?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:48
        Ha, dobre spostrzeżenie wink
      • alexis1121 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:40
        O, ciekawe, nie wiedziałam że tak było.
    • abria Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 12:40
      mamy gender equality i nie mamy prawa domagać sie praw wynikajacych z patriarchatu: usteowania w drzwiach czy miejsca siedzacego bo i niby dlaczego
      • boogiecat Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 12:41
        przeciez ona sie nie domagala big_grin
        • abria Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 12:57
          teraz sie domaga
          • boogiecat Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 14:58
            a gdzie tam, rozmawiamy o edukacji naszych synow przeciez :p
        • tanebo001 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:04
          Jak to się nie domagała? To było w trybie "domyśl się"
          • boogiecat Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 14:57
            nie bylo, bo nie ma konsekwencji dla tego pana

tryb "domysl sie" dziala jedynie, gdy mozna delikwenta ukarac za to ze sie nie domyslil smile
      • primula.alpicola Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:24
        Ja też bym się nie domagała, ale swoje bym pomyślała.
        Widocznie nie jestem do końca gender quality.
        • boogiecat Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 15:00
          ja tak samo, lecz gdyby probowal mi ustapic to bym mu powiedziala, ze nie jestem kaleka <zycie jest ciezkie>
          • primula.alpicola Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:06
            A ja bym usiadła obdarowując pana uśmiechem wdzięczności.
            Uważam że dobrze jest wmacniać rycerskość mężczyzn.
        • abria Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:22
          ale czemu bys chciala cos myslec? jakie uzsadniene masz na to, ze ty masz siedziec a nie on?
          • primula.alpicola Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:27
            Nie tyle bym chciała, co samo by mi się pomyslało, że nieuprzejmy.
            Uzasadnienie takie, że skorzystałabym z jego uprzejmości.
            • abria Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:38
              ale dlaczego nieuprzyjmy? wyraź to wyraź! bo nam się należy, gdyż?
              • primula.alpicola Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:50
                Gdyż jesteśmy KOBIETAMI 🤪😁
                • alexis1121 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:52
                  Amen.
                • kot.z.kosmosu Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 21:10
                  primula.alpicola napisała:

> Gdyż jesteśmy KOBIETAMI 🤪😁

Nie rozumiem włączanie do jednego zbioru niepełnosprawnych, seniorów i KOBIET.
                  To upupiające.
                  Pewnie jeszcze powiniec cmoknąć rączkę słabej płci.
                  • primula.alpicola Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 21:21
                    kot.z.kosmosu napisała:

> Pewnie jeszcze powiniec cmoknąć rączkę słabej płci.

Oj nie. Fujka.
    • koronka2012 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 12:46
      Scenka: zwiedzam katedrę w Oliwie i czekając na koncert organowy słyszę, jak ktoś z obsługi zwraca uwagę kolesiowi koło 30-tki, że jest to miejsce kultu i grzecznie pyta, czy mógłby zdjąć czapkę.
      Na co koleś wypala NIE i zadowolony z siebie idzie dalej.

Z kościołem mi nie po drodze, ale takiej chamowy nie trawię. Wbijasz komuś na chatę, to stosuj się do zasad…
      • abria Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 12:58
        mamy gender equality: skoro my mozemy siedziec w kosciele w czapce, to czemu nie facet
        • vivi86 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:30
          A czemu księża i zakonnicy mogą chodzić ubrani po cywilu, a siostry zakonne nie?
          • ichi51e Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:33
            Siostry też moga
            • vivi86 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:46
              W Polsce? W życiu nie widziałam.
              • vivi86 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:51
                Widziałaś siostrę zakonną w cywilu w górach czy na mieście?
                • ichi51e Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 16:44
                  Owszem. Matka chrzestna mojego brata była w karmelu. Zmarłą już zresztą z 10 lat temu. Pamiętam jak była u nas na przepustce opowiadała jak żyje. Jedna z ciekawostek było właśnie to że kiedyś wszystko miały ręcznie robione na zamówienie habity bieliznę - ale najnowszy trend był taki że to zbytek i ich przełożona przerzuciła się na ciuchy z lumpeksu. Ciotka była doktorem anglista dużo jeździła w sprawach zakonnych często podróżowała w cywilu żeby uwagi nie zwracac
              • netlii Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:55
                Ja widziałam. Gdy moja siostra mieszkała u mnie z 15 lat wstecz przychodziła do niej na korki z j.hiszpańskiego zakonnica w ramach przygotowania do misji gdzieś w Ameryce Południowej. Ubrana powiedzmy dość konserwatywnie, ale jak najbardziej po cywilnemu.
                • vivi86 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 14:18
                  W Polsce? Jestem szczerze zdziwiona. Nie widziałam w życiu, a okazję jednak miałam.
                  • netlii Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 14:21
                    Tak, w Polsce.
                  • heca7 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 15:01
                    A po czym poznaje się, że kobieta w cywilnym ubraniu to tak naprawdę zakonnica? wink Zapewne w życiu minęłaś setki takich zakonnic. Jedynie co to pewnie szły w spódnicy lub sukience za kolano. I bez dekoltu.
                    • vivi86 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:25
                      Z tego co czytałam po habicie - bez niego nie wychodzą bo to ponoć publiczne zgorszenie. A jeśli nawet w góry w środku lipca musi być habit to ciężko powiedzieć gdzie nie. Ok. Na basenie. Mogą tylko ze względów zdrowotnych na co przełożone bardzo niechętnie wydają zgodę.
                      • szarmszejk123 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 21:18
                        Istnieje coś takiego, jak zgromadzenia bezhabitowe, zarówno damskie jak i męskie.
              • maslova Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 14:35
                vivi86 napisał(a):

> W Polsce? W życiu nie widziałam.

Może nie wiedziałaś, że to zakonnica.
        • vivi86 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:27
          Co do siedzenia w kapeluszu oststnio przewodnik mnie zaskoczył bo poprosił o zdjęcie kapelusza. Za granicą. W Polsce kobieta może być w kościele w kapeluszu.
          • yadaxad Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:32
            W kościele, to kobieta nawet powinna mieć przykrytą głowę, ale ktoś się może bać, że ma pod kapeluszem ukryty karabin.
      • mava12 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:40
        >Wbijasz komuś na chatę, to stosuj się do zasad…

przy czym nie wbijasz za darmo. Skoro kosciół chce na tym zarabiać to musi tolerować różnych płacących.
        Jakby robił to za darmo to proszę bardzo, niech dyktuje warunki, ze np zwiedzanie i koncert tylko dla katolików (przestrzegających zasad kk).
        • cranberries1983 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:44
          w miejscach kultu religijnego nalezy szanowa zasady kultu

ten buc z oliwy na pewno by tak nie kozaczył w meczecie
          • mava12 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 14:20
            a meczet też na tym zarabia? zresztą w takich miejscach są zwykle regulaminy dotyczące zwiedzania właśnie, bo nie zapominajmy, że jest to obiekt historyczny a nie tylko katolicki. I jeśli tam jest napisane, że czapki nalezy zdejmować to ok.
            Nie mam nic przeciwko zdejmowaniu czapek, czy tez nie, szczególnie że jestem bezczapkowa kobietą ale kościół chce ciągnąc kasiorę i jednocześnie domaga się stosowania swoich warunków, to trochę nie ok. Niech napiszą od razu "wejście tylko dla katolików" i za "co łaska" - bo przecież podobno na "co łaska" funkcjonuje kk. Ale nie, katedrę traktuje jak obiekt historyczny, który ma zarabiać na zwiedzających ale tylko na swoich warunkach.
        • angazetka Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 15:09
          Do zdecydowanej większości kościołów wstęp wolny.
        • kachaa17 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 21:35
          mava12 napisała:

> >Wbijasz komuś na chatę, to stosuj się do zasad…
          >
          > przy czym nie wbijasz za darmo. Skoro kosciół chce na tym zarabiać to musi tole
          > rować różnych płacących.

Nie, to że ktoś płaci nie zwalnia go z przestrzegania zasad a takie sa zasady w kościele. Jak się nie podoba to się nie wchodzi. Jak idę do muzeum to nie drę mordy bo tak jest w muzeum i tam też się płaci.
        • koronka2012 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 16:16
          Tam się wchodzi za darmo akurat. Są dobrowolne ofiary na konserwację organów
      • cegehana Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:28
        Kościół to nie czyjaś chata, czyjejś chaty nie sponsorujemy.
        • koronka2012 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 16:17
          Oddzielam te kwestie,

ale nawet mnie, ateistce wydało się to wybitnym chamstwem
    • cranberries1983 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:08
      i tak i nie
      w krajach Germańskich i Skandynawskich obowiazuje na tyle uprawnienie, ze ustępowanie miejsca, z uwagi na płec, jest niewskazane.
    • angazetka Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:13
      Ale dlaczego miał ci ustąpić? Jesteś w ciąży? Stara? Schorowana w sposób widoczny?
      • zona_mi angazetka OT 17.07.24, 13:55
        Zajrzyj, proszę na gazetową.
        • zona_mi Re: angazetka OT 18.07.24, 09:11
          Jakiś problem pocztowy się zrobił chyba, napisałam z innego adresu.
    • mylove23 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:30
      Serio? Gdzie widzisz brak kultury? Groomerka krzyczy, że jeszcze 2 minutki a Pan ma się od razu zrywać i na te 2 min ustępować Ci miejsca?
    • mava12 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:36
      >Proszę, wychowujcie swoich synów, bo ja jestem zażenowana.

gdybyś miała 20/kilkanaście lat mniej to pewnie by zaproponował...
      Ja stałam sie "przezroczysta" w wieku 40+, jakos tak. Wczesniej przepuszczana w drzwiach, ustępowanie miejsca w sytuacjach jw. i podobne oznaki widzialnosci. A potem nie.
      I nie jest to zjawisko ostatnich lat.
      Z drugiej strony ci młodzi faceci (obecnie) tłumaczą sie tak, że skoro chcemy uprawnienia we wszystkim to dlaczego domagamy sie jakichś szczególnych atencji, z racji bycia kobietą. I trudno zresztą nie przyznać (choć trochę) racji. Niby chcemy miec wszelakie prawa do wszystkiego, na równi z meżczyznami, ale jak juz sprawa dotyczy wynoszenia kobiety na piedestał, to chetnie sie podpisujemy. A nawet oburzmy.
      • alexis1121 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:42
        Ale w domu rodzinnym nie należy uczyć, że proponujemy miejsce kobiecie do 30, tylko KAŻDEJ kobiecie.
        • m_incubo Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 17:30
          A twojej Tess też nie zaproponował miejsca? No cham!
          • alexis1121 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:03
            Przed 10:00 staliśmy pod drzwiami salonu, każdy miał psa koło siebie. Jak odbieraliśmy psy (on już czekał na swojego kiedy weszłam, siedząc), ja stałam pod bramką i czekałam aż Tess przyniesie mi groomerka. Czułam się nieswojo przez całe 10 minut czekania, myśląc że gość się w końcu odezwie.
      • figa_z_makiem99 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 18:01
        Nie wszyscy są tacy, na siłowni na którą chodzę, młodzi mężczyźni przepuszczają, kwestia wychowania.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 13:46
      A jesteś 80-letnią staruszką? Albo w ciąży z widocznym brzuchem? Albo o kulach/lasce/z widoczną niepełnosprawnością? Bo jeśli nie, to nie widzę powodu dla którego miałby ustępować ci miejsca.
    • piataziuta Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 15:50
      Oł maj, ale odklejka! big_grin
      Otworzyłabym popkorn, gdybym miała.
      • szarmszejk123 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 15:53
        O, Ziuta, brakowało mi ciebie wczoraj w wątku z cudem niepamięci:p gdzie byłaś?
        • piataziuta Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:54
          nie wiem ostatnio w co ręce włożyć🙄

co tam się działo?
          zaraz zobaczę....
        • piataziuta Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 17:02
          chodzi o "rodzaje niepamięci"?
          jestem trochę przytępiona dragami i nic tam nie widzę
          • primula.alpicola Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:08
            Nie, wątek pade o sukcesach. Co tam się odstawiło, to się nie mieści w głowie.
            • boogiecat Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:16
              Napisz jakies zgrabne streszczenie!
              • primula.alpicola Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 21:24
                boogiecat napisała:

> Napisz jakies zgrabne streszczenie!

Nie da się, tam był za gruby odlot!
          • szarmszejk123 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:22
            Jakie dragi bierzesz i dlaczego? suspicious
            • piataziuta Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 09:43
              W szpitalu mnie naszprycowali czymś w znieczuleniu ogólnym.
              Już mi przeszło.
              Idę szukać!
              • piataziuta Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 09:50
                > Już mi przeszło.
                > Idę szukać!

...chyba jednak mi nie przeszło.
                Jak czytam ten wątek, to mi się zaczyna kręcić w głowie. 🤭
                I nawet wzmianka o mnie jest! Yeey! big_grin
    • cegehana Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:23
      Myślałam, że będzie jakaś grubsza historia. Miejsce siedzące w poczekalni ma zagrzać forum?
      • alexis1121 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 16:43
        Nie, to po prostu sytuacja która się wydarzyła, nie spodziewałam się więcej niż 50 odpowiedzi mówiąc szczerze.
    • mizantropka_20 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 17:10
      Ten apel do ematek??????????????????????????????????? Buhahahahahahahahahahhahahahahsa
    • m_incubo Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 17:28
      Bardzo dobrze, że nie wstał.
      Jesteś z tych przewrażliwionych, upierdliwych atencjuszek, którym trzy razy należy proponować herbatę, one za każdym razem grzecznie odmawiają, a później walą focha, że czwarta propozycja nie padła, bo właśnie zamierzały łaskawie ją przyjąć.
      Lecz się na nogi.
      • alexis1121 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:07
        Wiesz co Incubo, nie zgodzę się. Nie jestem przewrażliwiona jako osoba, poza tym podajesz jako przykład zaproponowanie komuś herbaty 3 razy, on nie zaproponował mi ustąpienia miejsca w ogóle. Mam nadzieję, że sumienie go dopadło.
        • m_incubo Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 22:52
          alexis1121 napisał(a):

> Wiesz co Incubo, nie zgodzę się. Nie jestem przewrażliwiona jako osoba

A jako kto? big_grin
          • piataziuta Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 23:47

> > Wiesz co Incubo, nie zgodzę się. Nie jestem przewrażliwiona jako osoba
            >
            > A jako kto? big_grin

😂

• alexis1121 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 19:10
        W ogóle masz całkowicie przekrzywiony obraz mojej osoby, ja cię bardzo lubię tu na forum, szkoda że nie jesteś ze Szczecina, na żywo na pewno byś mnie pokochała, jestem całkiem urocza 🤪
    • mieszkankaroztocza Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 21:07
      To ja niewychowanie inaczej widzę. Ale może ja tez niewychowana, bo w podobnym wieku do tego pana. Nawet nie wiedziałabym że tak niby trzeba, jakbym tego nie przeczytała.
    • szarmszejk123 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 17.07.24, 21:12
      "Mój tato i mężczyźni z mojej rodzinie by wstali, ustępując miejsca kobiecie, nawet tej zdrowej. Nawet brzydkiej."

Ja to tu tylko tak zostawię, jeśli by się komuś podobało do sygnaturki. Ładne, szkoda, żeby zostało zapomniane :p
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 02:11
      Nie czytałam innych wypowiedzi, wypowiadam się tylko na podstawie tego co w poście startowym. Otóż: jako kobieta w wieku średnim (koło 40) mam w dupie czy ktoś mi ustąpi miejsca czy nie. Jeśli rzeczywiście bym potrzebowała (zmęczenie, choroba), to po prostu bym to powiedziała wprost i jeśli by mi jakiś "młody byczek" odmówił, to biłabym pianę na forum 😂. Skoro nie zgłosiłaś zapotrzebowania na krzesło, to miej pretensje do siebie.
      A tak przy okazji: jakiś czas temu moja mama (lat 60+) zaproponowała miejsce siedzące w autobusie starszej pani z balkonikiem, lat na oko 90+. Ta się oburzyła, bo przecież jedzie krótko i w ogóle może sobie na tym balkoniku usiąść. Podziękowała mojej matce mówiąc "dziecko".
    • afro.ninja Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 09:16
      Nie! Nie chcialabym, żeby koleś wstał i mi miejsca ustępował. Czułabym się jak ktoś wiekowy.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 14:49
        No dokładnie, dopiero co się pogodziłam z przykrym faktem, że już nikt o dowód nie pyta przy zakupach alkoholowych, a tu kolejny cios... O, nie, nie, nie ;P
    • alexis1121 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 15:57
      Podziękowania i epilog.

Dziękuję wszystkim za głosy, opinie, porady. Mam nadzieję, że wątek trochę Wami wstrząsnął i od dzisiaj lepiej wychowujecie swoich synów. Dla tamtego 30 latka pewnie nie ma już nadziei i trochę mi go nawet żal.

Pozdrawiam wszystkich znad morza 🙂

• megi2412 Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 18.07.24, 16:07
      Niestety, takie czasy nastały...brak uprzejmości, dżentelmeństwa. Szkoda,bo kiedyś to była norma,a teraz cóż, może coś jednak jest w tym równouprawnieniu, że wszystko stanęło na głowie.
    • terazkasia Re: Czasy niewychowanych mężczyzn 19.07.24, 10:04
      Nie pojmuję, chyba każdy ma prawo siedzieć? Dlaczego mężczyzna ma ustąpić kobiecie?
      Tak, jestem za równouprawnieniem i uważam, że jak równo, to równo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka