Dodaj do ulubionych

turystycznie (c.d.) - Wroclaw

22.07.24, 19:18
DZiekuje za odpowiedzi o Berlin.
Z berlina postanowilam zrobic sobie krotki wyjazd (4- 5 nocy) do Wroclawia, ktorego nigdy nie widzialam, a o ktorym tylko komplementy slyszalam.
Zwracam sie zatem z takim samym pytaniem:
co zwiedzic?
gdzie (dzielnica, ulica...) pomieszkac?
Jakich okoloc unikac?
Znalazlam mieszkanko na rynku, czy to jest dobry pomysl?
dziekuje!
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 22.07.24, 19:52
      Panorama Racławicka, rynek, Ostrów Tumski, kościół św Doroty na pl. Franciszkańskim (chyba najładniejszy we Wrocławiu), ogród japoński, Sky Tower, jatki...
      Mieszkać najlepiej w centrum, jest ograniczone fosą i Odrą. Wszędzie stamtąd blisko.
      Unikaj Ołbina, Nadodrza i Przedmieścia Oławskiego po zmroku. To enklawy mieszkań socjalnych i nieciekawe towarzystwo.
      Spanie na rynku super, tylko nie dojedziesz autem i może być bardzo głośno, jeśli chcesz pospać. Rynek to kilkadziesiąt pubów i dyskotek.
      • annpierle Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 22.07.24, 20:03
        o, dziekuje Ci! smile
      • annpierle Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 22.07.24, 20:10
        Widzialam tez kilka ofert na (w?) Krzykach oraz na Psim Polu, a takze na Starym Miescie.
        Brac je pod uwage czy lepiej szukac gdzie indziej?
        • mak_z_figa Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 22.07.24, 21:47
          Krzyki i Psie pole to mniej więcej pół miasta. Więc zależy gdzie. Stare Miasto powinno być ok jeśli chodzi o zwiedzanie, bo wszędzie blisko
        • elkas11 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 08:40
          Jeżeli turystycznie, to tylko Śródmieście, najlepiej okolice Starego Miasta i Rynku. Wówczas niemal wszędzie można dojść na piechotę.
          Psie Pole jest daleko. Nawet mieszkańcy mają problem z dojazdami, bo jest najsłabiej skomunikowane.
          • imponderabilia20 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 11:03
            Z Psiego Pola wsiadasz w D albo N i po 20 min jesteś w centrum. Ja bym szukała noclegu na Ołbinie, Nadodrzu albo w okolicach dworca gł. - będziesz mogła wszędzie dojść z buta albo podjechać 2-3 przystanki tramwajem
        • konsta-is-me Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 19:50
          Krzyki to dobra dzielnica , blisko centrum a i dojazd masz wszędzie stamtad.
          Co do zwiedzania- pewnie wszystko już padło, polecam Ostrów(wyspy) po zmierzchu ,jest przepiękny widok na uniwersytet i rzekę.
          Przy Sky Tower ( gdzie jest punkt widokowy) stoi rzeźba Dalego, jeśli kogoś to interesuje a fajnym miejscem do fotek jest Pomnik Przechodnia na Świdnickiej (kolo Arkad) albo Krzesło na Rzeźniczej
          No i krasnoludki.
          Polecam też Aulę Leopoldynska, niedawno otwarta do zwiedzania .

• mak_z_figa Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 20:29
            Krzyki to się ciągną prawie do Bielan na południe i do Opatowic na wschód. Więc trudno powiedzieć, że Krzyki to blisko centrum. Trójkąt Bermudzki też jest na Krzykach. Ja wiem, że większość określa tą nazwą tylko fragment tej dzielnicy, ale w ogłoszeniach piszą Krzyki bez podawania nazw "małych" dzielnic. Dlatego szukając noclegu można trafić bardzo daleko od centrum, np na Brochowie, bo to też część Krzyków
            • imponderabilia20 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 20:31
              To niech poda nazwę ulicy ja której znalazła nocleg to się jej powie co i jak
      • kurt.wallander Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 10:36
        Jesli ktoś lubi ogrody, to bardzo polecam Ogród Botaniczny. Jest piękny. Ogród japoński zdecydowanie mniej się nam podobał, choć karpie były fajne smile
      • imponderabilia20 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 10:40
        tol8 napisała:

>
        > Unikaj Ołbina, Nadodrza i Przedmieścia Oławskiego po zmroku. To enklawy mieszka
        > ń socjalnych i nieciekawe towarzystwo.
        >

No popatrz- a ja mieszkałam i na Ołbinie i na Nadodrzu i zdarzało mi się bywać na Przedm. Oławskim po zmroku. To są najstarsze części miasta - jest tu najstarsza architektura w tym mieście - ponad stuletnie kamienice, pozostałości po dawnych fabrykach i innych obiektach pamiętających czasy Breslau. To są obok Rynku najciekawsze miejsca. Polecam Ci zobaczyć pozostałości dawnej fabryki wódek Schiderwana przy Traugutta, obok ruiny kościoła Ewangelickiego, na Nadodrzu kolorowe podwórka. Z miejsc bardziej cywilizowanych polecam oba dziedzińce Ossolineum, są tam też kawiarnie. Polecam rzeźbę Nawa na Wyspie Daliowej oraz Muzeum - cmentarz żydowski przy Slężnej.
    • sandy_cheeks Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 22.07.24, 21:40
      W przyszłym tygodniu jadę z dziećmi do Wrocławia na kilka dni. Oprócz tego co wymieniono planuję szukać krasnali (mamy już mapę), hydropolis, aquapark i może zoo. Śpimy na starówce, 20 min. z buta od dworca.
      Jakby ktoś miał do polecenia miejscówki z dobrym jedzeniem, to chętnie odwiedzę…
      • mama_duzych_dzieci Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 09:06
        Restauracja okrzyknięta najpiękniejszą na świecie znajduje się we Wrocławiu! To La Maddalena nagrodzona w międzynarodowym konkursie Muse Design Award w Nowym Jorku. Wyróżnienie przyznano "za styl, elegancję i wykorzystanie w wnętrzach bardzo szlachetnych materiałów". Drogo, ale warto chociaż raz zaszaleć.
        • alina460 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 10:29
          Bardzo snobistycznie i baaaaardzo drogo. Porcje są bardzo artystyczne, ale lilipucie.
      • mama_duzych_dzieci Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 09:13
        Królestwo Ziemniaka - dla smakoszy kartaczy, placków ziemniaczanych , pieczonego ziemniaka z gzikiem - Adres: Kiełbaśnicza 6, 50-108 Wrocław, nie wiem ile dzieci mają lat - ale skoro mowa o krasnalach to młodociane, czyli nie musi być tona jedzenia żeby poczuć się najedzonym?
      • kurt.wallander Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 10:34
        Ja podczas niedawnego pobytu we Wrocławiu jadłam w restauracjach koreańskich, ale to może dzieciom nie podpasować, bo dużo dań jest pikantnych. Ale gdybyś była zainteresowana, to podam nazwy smile
      • mak_z_figa Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 20:41
        Ja z dziećmi, to polecam jeszcze zajrzeć do parku staromiejskiego, blisko opery, obok teatru lalek. Jest tam taka karuzela w starym stylu i plac zabaw. Moje dzieci lubiły tam chodzić jak były małe. I stamtąd rzut beretem jest Bastion Sakwowy (wzgórze partyzantów), niedawno otwarty po remoncie.
    • mak_z_figa Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 22.07.24, 21:58
      Z mniej typowych miejsc polecam Centrum Historii Zajezdnia (nie jest to muzeum komunikacji miejskiej, tylko historia miasta), pałac królewski, muzeum farmacji (tuż przy rynku, bezpłatne, wejście o pełnych godzinach). Aula Leopoldina i wieża matematyczna na Uniwersytecie. Dzielnica 4 kultur / świątyń.
      Jesli będziesz na weekend, to można pozwiedzać z przewodnikiem. Poszukaj letnie spacery z przewodnikiem. To jest bezpłatne w ramach promocji miasta.
      • annpierle Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 09:32
        Dziękuję
      • imponderabilia20 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 10:56
        Dokładnie, na stronie pptk są darmowe spacery z przewodnikiem - sobota, niedziela godz 10, oraz na stronie Wroclavii - też są spacery co weekend
    • tairo Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 08:10
      Co cię interesuje?

Mieszkanko na Rynku to słaby pomysł, jeżeli chcesz się wyspać i zrelaksować. Świetny, jeżeli planujesz imprezować.
    • slonko1335 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 08:31
      Aula Leopoldina, Oratorium Marianum, Wieża Matematyczna- w jednym miejscu, bilet wstępu za śmieszne pieniadze-jest pięknie. Mieszkałam we Wrocławiu przy rynku, praktycznie nie korzystaliśmy z komunikacji miejskiej.
    • mama_duzych_dzieci Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 09:15
      CIEKAWOSTKA - Lustra Akustyczne. Są to dwie bryły ustawione współosiowo o wymiarach 3 m. x 3 m. x 3 m. z eliptycznymi soczewkami. Dobra zabawa dla dzieci.
      Projekt był z wielu powodów świetnym wyzwaniem, nikt nigdy nie zrealizował czegoś porównywalnego, wymagana była niesamowita precyzja (obie bryły są zrealizowane z dokładnością do 1 mm.), co przy ich wielkości oraz wadze, ok. 1,5 t. było nie lada trudnością. Adres: bulwar Józefa Zwierzyckiego
      • annpierle Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 09:33
        Dla pani w słusznym wieku też? Bo brzmi szczególnie interesująco!
        • mama_duzych_dzieci Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 09:46
          to ja w słusznym wieku pisałam, mieszkam we Wrocławiu 44 lat i bawiłam się jak dziecko w tym roku na wiosnę smile)) Pierwszy raz tam byłam, syn lat 36 patrzył się na mnie trochę dziwnie, bo on to zna od chwili powstania i był zdziwiony, że ja tam pierwszy raz trafiłam ( zostałam zaprowadzona)
          • annpierle Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 11:07
            smile
    • zona_mi Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 10:36
      Kolorowe podwórka na Ołbinie (bez przesady z tą ostrożnością, może 30 lat temu było tu inaczej) między ul. Jedności a Roosevelta.
      Muzeum Iluzji ul. Staromłyńska - okolice Ostrowa Tumskiego.
      Przejazd Polinką między politechniką (Wybrzeże Wyspiańskiego) a Hydropolis (Na Grobli).
      • zona_mi Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 10:38
        Malutkie Muzeum Teatru między Forum Muzyki a Pałacem królewskim. No i sam pałac oczywiście (ul. Kazimierza Wielkiego - to wszystko w pobliżu Rynku.
    • imponderabilia20 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 10:59
      A, i w czwartki część muzeów miejskich jest darmowa, w tym Cmentarz żydowski, a w sobotę - Muzeum Narodowe
    • annpierle Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 14:31
      No i mam super liste na wiecej, niz czas mojego pobytu. smile
      Dziekuje!
      • imponderabilia20 Re: turystycznie (c.d.) - Wroclaw 23.07.24, 19:35
        A jeszcze trzeba wleźć na Mostek Pokutnic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka