Dodaj do ulubionych

Wiedza ogólna

12.08.24, 08:10
Czy wiedza ogólna jest ważną sprawą w życiu? Czy osoba, która pyta się kto to jest Michal Wiśniewski czy Taylor Swift, albo nie zna nazwisk polskich medalistow na olimpiadzie może być uważana za osobę z brakiem wiedzy ogólnej?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 08:16
      Patrząc na wodza Jarosława stwierdzam, że wiedza ogólna nie jest ważną sprawą w życiu.
      • hrasier_2 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 08:44
        alpepe napisała:

> Patrząc na wodza Jarosława stwierdzam, że wiedza ogólna nie jest ważną sprawą w
        > życiu.
        >
        Czyli tytuł magistra w wydziale prawa to się dla ciebie nie liczy. W tym Berlinie to wszyscy zacofani tacy😭
        • iwles Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 08:51

To już nie jest doktorem? Odebrali mu tytuł?
          W sumie, to fajnie 🤣
          • alterego72 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 09:00
            Doktorem to chyba Lech był.
            • daniela34 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 09:07
              Lech był doktorem habilitowanym i profesorem nadzwyczajnym.
              Jarosław ma doktorat.
              • livia.kalina Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 16:22
                Ale dla,porządku dodajmy, że nielegalnie skończył 11 klasę:

wiadomosci.onet.pl/kraj/jaroslaw-kaczynski-nie-zdal-z-klasy-do-klasy-wyznanie-prezesa-pis/wwy4dmb

Na krzywy ryj dostał willę, wyksztalcenie, gwarancję bezpieczeństwa w stanie wojennym i rolę w PRL-owskiej superprodukcji filmowej. Taki z niego bohater walki z komuną.
        • bene_gesserit Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 09:13
          hrasier_2 napisał:

> alpepe napisała:
          >

> Czyli tytuł magistra w wydziale prawa to się dla ciebie nie liczy. W tym Berlin
          > ie to wszyscy zacofani tacy😭

Oj oj oj, brak ci wiedzy ogólnej.
          • simply_z Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 15:17
            Ale jak to? forumowa miss Dojczlandu nie takie rzeczy zna i nie takie rzeczy widziała.
      • nick_z_desperacji Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 12:48
        A ja patrząc na tego grzyba mam dokładnie odwrotnie: staram się ciągle dowiadywać czegoś nowego o świecie, żeby na starość nie być taką ignorantką.
        • malgosiagosia Re: Wiedza ogólna 13.08.24, 00:51
          nick_z_desperacji napisała:

żeby na starość nie być taką ignorantką.

I tak bedziesz.
    • wylacznie_grawitacja Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 08:20
      Moim zdaniem podane przykłady, zwłaszcza te muzyczne, ale też znajomość sportowców, to "wiedza" popkulturalna i efemerycznA, a nie ogólna
    • anorektycznazdzira Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 08:27
      nieumiejętność określenia co jest wiedzą ogólną jest brakiem w wiedzy ogólnej
    • heca7 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 09:00
      Nie interesuję się sportem. Oglądanie tegoż mnie nudzi. O ile słyszałam kto i co zdobył dla Polski o tyle nie wiem po co miałabym pamiętać te wszystkie nazwiska. I za 4 lata nadal mam to pamiętać i dodać kolejne? A nazwiska siatkarzy mam pamiętać wszystkie? Po jakiego grzyba?
    • sanyie5 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 09:05
      zanetka.x napisała:

> Czy wiedza ogólna jest ważną sprawą w życiu? Czy osoba, która pyta się kto to j
      > est Michal Wiśniewski czy Taylor Swift, albo nie zna nazwisk polskich medalisto
      > w na olimpiadzie może być uważana za osobę z brakiem wiedzy ogólnej?

Ani wiedza o tym, kim jest Michał Wiśniewski czy Taylor Swift, ani znajomość polskich medalistów nie mieści się w moim pojęciu w kategorii wiedzy ogólnej. Raczej wiedzy zbytecznej jak już.
      • damartyn Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 09:53
        O, to, to.

• rita_s Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 13:15
        Dokładnie.
    • mava12 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 09:10
      >Czy osoba, która pyta się kto to jest Michal Wiśniewski czy Taylor Swift,

no powiem, że to ciekawe podejście do "wiedzy ogólnej"...
      Owszem, wiedza ogólna jest ważna w życiu bo np. pomaga w konwersacji z róznymi osobami, z którymi mozemy sie zetknać w swoim zyciu, w tym, a moze przede wszystkim, zawodowym.
      Z tym że dyskutowałabym czy koniecznie musi być to wiedza rodem z pudelka.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 09:57
        Jeśli wiedza ogólna pomaga w konwersacji, to akurat wiedza z pudelka jest bardzo pożądana, bo jak widać na przykładzie ematki bardzo wiele osób taką wiedzę posiada, więc będzie można z wieloma ludźmi konwersować.
        • mava12 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 13:03
          no nie wiem...ja akurat nie miałabym o czym rozmawiać ze swoimi interlokutorami, posługując się wyłącznie pudelkiem. Bardziej przydaje mi się wiedza wyuczona i wiedza bieżąca (co dzieje się w świecie).
          No ale co kto lubi i z kim gada.
          Na ematce nie wchodze w wątki plotkarskie.
    • the_accidental Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 10:04
      Wiedza ogólna to raczej np.: w jakich latach toczyła się II wojna światowa - w jakiej temperaturze wrze woda - na czym polega fotosynteza -
    • mgla_jedwabna Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 10:17
      Znajomość popkultury to wąski wycinek wiedzy ogólnej.

Co do medalistów - większość ludzi "odpytana" z medalistów z lat 2004-2016 choćby w wersji "powiąż nazwisko z dyscypliną" nie poradziłaby sobie. Co jeszcze nie czyni z nich ignorantów w szerokim sensie.
    • princesswhitewolf Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 12:16
      Dobrze ze wiem.kto to Iga świątek w ogole. Mam wywalone w temacie nazwisk sportowcow i aktorow. Troche mnie jednak dziwowalo, ze wyksztalcone ematki nie rozumialy kulturowych francuskich motywow na otwarciu olimpady.
      • hrasier_2 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 12:25
        Już trochę piszesz na tym forum i nie powinno Cię nic dziwić 🤔 To chociaż zapamiętaj. Julia Szeremeta. Jeszcze o niej usłyszysz.
        • pyza-wedrowniczka Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 13:52
          Wśród sportowców mam wrażenie, że są medaliści bardziej i mniej znani. Wszyscy wiedzą, że medal zdobyła Julia Szeremeta, Ola Miłosław czy Natalia Kaczmarek, ale mało kto zapamiętął nazwisko Klaudii Zwolińskiej (sama musiałam się upewnić, jak ona ma na imię, bo mi się z Karoliną myli).

W moim towarzystwie większość oglądała igrzyska, więc znajomość nazwisk najważniejszych naszych sportowców to podstawowa wiedza, żeby rozumieć rozmowy smile Przynajmniej z 20 nazwisk zawodników startujących na igrzyskach.
          • hrasier_2 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 16:44
            Gorzej poszło jej w konkurencji C-1. Piszemy o Klaudii Zwolińskiej. Nie każdy musi wszystko znać. Ale dzięki że wspomniałaś.
          • pseudo_stokrotka Re: Wiedza ogólna 13.08.24, 07:25
            Mirosław. Aleksandra Mirosław, nie Ola Miłosław.
    • szafireczek Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 13:04
      Wiedza jest sprawą ważną, ale to, o co pytasz to znajomość kodu kulturowego - bez tego trudno jest się poruszać w danych czasach - jak znasz to jesteś częścią pewnej wspólnoty, wydarzeń i emocji (różnych - pozytywnych, negatywnych, angażujących, ironicznych itd.) - to bardzo silna więź, która włącza, nieznajomość zaś wyklucza.
    • demono2004 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 13:55
      Nie ma obowiązku wiedziedć, kim jest Swift. Sama nie wiedzialam, ze ktos taki istnieje, póki nie zaczęto pisać o niej na tym forum czy gadać o jej koncercie.
    • 71tosia Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 14:33
      Ja trochę inaczej rozumiem wiedze ogólna niż znajomosc kilku nazwisk ze świata rozrywki.
      • alexandra1984 Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 15:49
        Ja tez inaczej rozumiem to pojecie i sama mam braki w wiedzy ogolnej.

Zaskakuje mnie sekundowo ze ktos kto ma ok. 35 - 40 lat pierwszy raz slyszy o Brigitte Bardot czy nie wie co to jest schizofrenia czy stwardnienie rozsiane ale nie traktuje tego jako braku wiedzy ogolnej.
        • taki-sobie-nick Re: Wiedza ogólna 13.08.24, 00:42
          Co masz na myśli pisząc "sekundowo", bo nie rozumiem?
    • makurokurosek Re: Wiedza ogólna 12.08.24, 16:53
      Wymienione przez ciebie informacje nie są wiedzą ogólną.
      Do wiedzy ogólnej zalicza się to czego uczysz się w szkole podstawowej .
      Czyli brakami w wiedzy ogólnej byłaby nieznajomość takich nazwisk jak Strauss, Mozart, Beethoven, Bach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka