alfa36 16.08.24, 22:19 Na co zwracać uwagę? Odległość od uczelni? Czy raczej dojazd? Ile max osób w mieszkaniu? Niestety, albo zabrałam się za późno albo tych mieszkań jest mało ( może zależne od miasta), albo jestem wybredna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 22:34 Odległość i dojazd się w sumie łączą. Chodzi o to żeby dojazd był najkrótszy i najbardziej komfortowy (no bez przesiadek). Liczba osób w mieszkaniu zależy od wielkości mieszkania i preferencji studenta. Optymalnie - jedna osoba w pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 22:39 Jedna osoba w pokoju to na pewno ale jest dużo mieszkań 4/6 osobowych, czasem są dwie łazienki. Dla mnie wizja z koszmaru. Brałam pod uwagę 2 osoby w mieszkaniu, ale już szukam 3 osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zajonc_w Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 22:43 Oj, nie. To koszmar. Mam teraz takiego studenta uciekającego z mieszkania- koszmaru 6 osób 1 łazienka. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 22:48 4 osoby na 1 łazienkę to rzekłabym polska norma. A student nie ma swojego zdania? Kiedyś nie wierzyłam w matki przychodzące w sprawie dzieci na uczelnie, bo lekturze ematki zaczynam wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zajonc_w Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 22:53 Pewnie ma zdanie, ale zakładam, że to jednak rodzić sponsoruje ten studencki pokój. Życie nauczyło mnie też, żeby umowę podpisywać z rodzicami a nie studentem. Nie interesuje mnie dokąd chodzą jeszcze rodzice, ale podpisać ze mną umowę to na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 23:00 No i co z tego, że sponsoruje? Czy dorosły mlody człowiek nie umie obejrzeć ogłoszenia, zadzwonić, zapytać? Rodzice mogą doradzić, pomoc w kwestiach formalnych (umowa, spisanie licznikow) i przeprowadzce, ale samo szukanie? Przecież ona pisze jakby dla siebie szukała... Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 07:53 Doświadczenie życiowe...inne ma matka 40 latka a zapewne inne młody człowiek, za chwilę student. Dla mnie nie dziwne, że rodzic pyta na forum bo chce poznać różny ogląd tej samej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:24 Doświadczenie z nieba nie spada. Jak wynajmie kiepski pokój, to zmieni, jak holowany przez życie kupi na kredyt mieszkanie, to będzie uwiązany na jakieś 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 08:11 Przecież student to dorosły człowiek. Dziwy jakieś mówisz. Kiedy moj syn w ubiegłym roku szukał mieszkania oczywiście kibicowałam mu i dałam kasę na kaucję, ale wszystkie rozmowy, umowy, spotkania to była jego i kolegów rummejtow. Dlaczsfo mam podpisywać umowę na mieszkanie, w którym mieszka kto inny? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 10:42 Bo właściciel chce się maksymalnie zabezpieczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 10:58 imponderabilia20 napisała: > Bo właściciel chce się maksymalnie zabezpieczyć. Rodzic w ogóle nie jest stroną z punktu prawa Co za bzdura Nie zabezpieczy się właściciel bardziej niż prawo przewiduje - kaucja i okres wypowiedzenia zgodny z prawem Jak może podpisać umowę z kimś komu nie wynajmuje. Wręcz w umowie jest klauza, że nie wolno tego prawa przenieść na kogoś innego Mówimy o dorosłych ludziach. To oni tam mieszkają, to oni mają zobowiązania i prawa w tym.lokalu. to oni mają pilnować, żeby kasa na czas spływała Moje dziecko mieszka z te jak innych młodych ludzi, on miał 20 lat, oni 19. Sami podpisywali umowe, sami rozmawiali z właścicielem z sami chodzili po urzędach załatwiać media na swoje nazwisko Oczywiście z że w każdej chwili miał moje dobre rady i uwagi, jeśli chciał z nich skorzystać. Mieszkania szukali sami Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:12 Mylisz się - umowa może być zawarta i z rodzicami i ze studentem + rodzic jako poręczyciel (wtedy możesz się domagać spłaty od obydwu stron). Obie formy są jak najbardziej praktykowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:24 Może być, zakładam, że zgodziłabym się na to, gdyby nie było innego wyjścia i uważałabym za fanaberie właściciela Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:41 >Bo właściciel chce się maksymalnie zabezpieczyć. Niby jak? Nie zabezpieczysz się ponad kaucję. A już na pewno nie w sytuacji, w której na umowie jest Janina Nowak, a jej pelnoletni syn Jan popełni w mieszkaniu jakieś szkody. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:26 Jeśli na umowie jest Janina, to za stan mieszkania odpowiada Janina, czy bajzel zrobiła ona czy jej gość nie ma znaczenia. Poza tym, za studentów dziennych zazwyczaj płaca rodzice i dlatego lepiej mieć na umowie również rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 15:46 No to powodzenia w domaganiu się kasy od Janiny, która udowodni, że dnia X balowała w Paryżu Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 16:04 Jeśli udostępniła mieszkanie Janowi, to Ty ściągasz od Janiny, Janina może próbować od Jana. Chyba, że Jan się włamał, wtedy dzieciomtko zacznie życie z kartoteką. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 19:11 Ja z moją jeździłam szukać. Córka ma 18 lat, dorosła, ale doświadczenia jednak brakuje, przecież takiego dzieciaka jakiś cwaniak mógłby łatwo oszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 17:37 Z tych 3 osób szybko zrobi się 6😡 bo każde zacznie pomieszkiwać z dziewczyna/chlopakiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 17:57 koronka2012 napisała: > Z tych 3 osób szybko zrobi się 6😡 bo każde zacznie pomieszkiwać z dziewczyna/c > hlopakiem.. Zależy na jakiego właściciela i lokatorów trafi. Są właściciele kontrolujący i po zużyciu mediów beda widzieć, że waletuje więcej osób i to ukrócą, albo innym lokatorom zacznie przeszkadzać, że obce osoby snują się nim stop po mieszkaniu i komfort mieszkania się obniża. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nna1 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 00:16 W temacie nie pomogę, moje będą mieszkać w akademiku . Ale te komentarze krytykujące rodziców szukających mieszkania dziecku są wg mnie mega słabe. To już nie można doradzić? Przecież po to są najbliżsi... Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 00:27 bluea.nna1 napisała: > W temacie nie pomogę, moje będą mieszkać w akademiku . Ale te komentarze krytyk > ujące rodziców szukających mieszkania dziecku są wg mnie mega słabe. To już nie > można doradzić? Przecież po to są najbliżsi... Wiesz, większość ematek ma dziwne relacje z własną rodziną, a Święta spędzają ''po swojemu'', najchętniej ''pod kocykiem przed tv'', więc nie ma się co dziwić, że dziwi ich wsparcie i pomoc ze strony rodziców. Na opak interpretują sobie pozytywne relacje. Ja jestem z moim bratem właśnie takim dzieckiem, które otrzymalo od Rodziców ogrom wsparcia i pomocy, długo po osiągnięciu pełnoletności i jakos wyrośliśmy na ludzi radzących sobie z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 01:19 Ale wsparcie i pomoc nie oznaczają robienia za studenta. Doradzić - jasne. Zwrócić uwagę na coś tam - pewnie. Ale nie przeglądać ogłoszenia i sprawdzać ilość osób w mieszkaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 07:46 Wielu właścicieli mieszkań podpisuje umowę o wynajem z osoba która gwarantuje ze nie będzie problemu z opłatami - czyli rodzicem studenta. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 08:20 Jak matka pisze "zabrałam się za późno", to raczej nie chodzi tylko o doradę. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 08:47 Okazuje się jak różnie można interpretować ten sam tekst . Nie doczytalam w tekście Alfy pytania jakie formalności załatwić, kiedy i jaką wybraną lokalizcję przedstawić studentowi? Nie napisała też czy syn już może szukał /szuka równolegle. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:47 Ale co tu interpretować? Nie interpretuje, tylko czytam, co jest napisane. Mama pisze: "zabrałam się za późno" i "jestem wybredna". Nie musi pisać, że będzie synowi coś przedstawiać. Faktem jest, że to ona szuka (zamiast syna czy razem z nim, nieważne), nie tylko doradza. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:28 Ona ma przedstawiać studentowi lokalizację? A tyłek rano na uczelnie będzie wozić ona czy student? Student ma w odwłoku, gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 10:27 A widzisz różnicę pomiędzy doradzeniem i wsparciem a odwalaniem wszystkiego za młodego człowieka? Matka szuka, matka za późno zaczęła, matka wybredna... Doradzić można np. "Synu, zwróć uwagę na ogrzewanie, elektryczne jest drogie, szukaj z sieci miejskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:17 leosia-wspaniala napisał(a): > A widzisz różnicę pomiędzy doradzeniem i wsparciem a odwalaniem wszystkiego za > młodego człowieka? Matka szuka, matka za późno zaczęła, matka wybredna... Dorad > zić można np. "Synu, zwróć uwagę na ogrzewanie, elektryczne jest drogie, szukaj > z sieci miejskiej". Jesteś finansowo gotowa na opłacenie tego, co dziecko samo sobie wybierze? Nawet jeśli będzie do samodzielna kawalerka w najdroższej dzielnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:25 No ale od ustalenia budżetu się zaczyna? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:32 iwles napisała: > leosia-wspaniala napisał(a): > > > A widzisz różnicę pomiędzy doradzeniem i wsparciem a odwalaniem wszystkie > go za > > młodego człowieka? Matka szuka, matka za późno zaczęła, matka wybredna... > Dorad > > zić można np. "Synu, zwróć uwagę na ogrzewanie, elektryczne jest drogie, > szukaj > > z sieci miejskiej". > > > Jesteś finansowo gotowa na opłacenie tego, co dziecko samo sobie wybierze? Nawe > t jeśli będzie do samodzielna kawalerka w najdroższej dzielnicy? "Synu, masz na mieszkanie od nas maksymalnie xxxx,- szukaj w tej granicy" Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:45 Yyyy, ale ona nie pisze w ogóle o finansach (a skoro szuka samodzielnego pokoju, to biedy nie klepie). Ona po prostu szuka mieszkania za dorosłego chłopa, na tyle bystrego, że na studia się dostał. W ogóle w tym wątku nie pojawią się temat tego, że syn wybiera same penthouse'y i apartamenty z prywatym basenem czy coś w tym stylu i ona ma dość. Ale odpowiadając już konkretnie: wystarczy zobaczyć po ile są przeciętne mieszkania w danym mieście i wyznaczyć budżet: synu, będziesz mieć na mieszkanie 1,5 tysiąca, chcesz luksusów to musisz dokładać sam. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 22:34 Dojazd, na drugim miejscu odległość. Liczba osób w mieszkaniu nie ma znaczenia, mieszkałam jako studentka w 6 osób w 4 dużych pokojach i było spoko. Nawet nie pamiętam bitew o łazienkę, bo jakoś wychodziliśmy z domu o różnych porach. Tylko liczba butów w przedpokoju porażała Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 10:48 Moim zdaniem ma znaczenie - więcej osób to większy hałas, większa liczba potencjalnych gosci, częściej zajęta łazienka/kuchnia. Nie masz pewności jaki tryb życia będą prowadzić współlokatorzy, czy faktycznie nie będzie walk o łazienkę. Czym więcej osób, tym większa szansa na konflikty. Poza tym - dotychczasowe przyzwyczajenia i warunki lokalowe. Jak student wcześniej mieszkał na kupie z rodziną to szybko przyzwyczai się do ograniczonej przestrzeni, ale jeśli ktoś wcześniej mieszkał tak jak np. Ja - w dużym domu, z ogrodem, ogromną przestrzenią dla każdego, to jak go wsadzisz do takiej wieloosobowej kitki to będzie trauma! Odpowiedz Link Zgłoś
zajonc_w Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 22:38 Jestem.w temacie, po drugiej stronie, jeśli można tak to nazwać Sądzę, że jesteśmy b.dobrymu wynajmującym, bo jak już znajdziemy studentów, to nie chcą się od nas wyprowadzać 1. Idealne mieszkanie to takie max 3 pokojowe (3 studentów na kuchnię i łazienkę) 2.Bkiskość uczelni jest fajna (my tak mamy), ale nie jest konieczna. Zwróć jednak uwagę na to, że w każdym mieście są dzielnice fajne i takie, w które się lepiej nie zapuszczać (można przypadkiem wynająć) 3.Sprawdź czy są jakieś ulgi wakacyjne (my mamy) I jak rozliczane są media (czasem Wynajmujący są nietransparentni w tym względzie i dodatkowo próbują.zarobić) 4.Skład osobowy - fajnie się mieszka z fajnymi ludźmi... Nie wiem, jak tutaj Ci doradzić, ale my się staramy wybrać studentów, którzy robią dobre wrazenie 5.Koniecznie zamykana klatka (nie wszędzie jest to norma, czasem są takie otwarte całą dobę z uszkodzonym domofonem, zamkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 22:44 Lol, a może student sam poszuka, bo to on tam będzie mieszkal? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 23:04 A ja myślałam, że zależy kto mieszka! No wiesz, żeby temu mieszkającemu się podobało, żeby wiedział czy odległość od uczelni mu pasuje (bo moze dla matki dojazd 30 minut jest ok, a student woli blizej, albo matka szuka blisko, a student nie ma problemow z dojezdzaniem), czy pasuje mu okolica. I przy okazji uczy się, jak wygląda szukanie mieszkania, żeby następnym razem móc zrobić to samodzielnie. Mnie tez na początku rodzice wspierali, tata że mną jechal oglądać, ale na Jowisza, szukalam razem z koleżanką, z którą planowałam mieszkać, a nie z mamusią... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 00:12 Bąbelek do miasta z naszej wsi sam na studia wyjeżdża, bez koleżanek i bez kolegów nad czym ubolewam🫣. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:31 Ale to nie XIX wiek, że on na tej wsi jak w innej galaktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Wynajem mieszkania dla studenta 16.08.24, 23:06 Student jest niepełnosprawny intelektualnie że mama musi dorosłemu koniowi mieszkania szukać? Zakładam że synuś oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:19 starczy_tego napisał(a): > Student jest niepełnosprawny intelektualnie że mama musi dorosłemu koniowi mies > zkania szukać? Zakładam że synuś oczywiście Ulżylo? Mogę przedstawić wiele powodów dlaczego syn sam nie szuka. Na przykład, siedzi w Londynie i zarabia na opłaty w czasie roku akademickiego. Miał operację i jest jeszcze w szpitalu. Poszedł do szkoły jako niespełna sześciolatek i jest jeszcze niepełnoletni. Itd. Ale ematka zawsze zwęszy okazję żeby pokazać swoje bractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:34 Z tego wszystkiego zgadza się tylko pobyt w szpitalu. W Londynie też mają internet i nie pracują 24/h, a skoro bombelek jest dość dorosły, żeby się wyprowadzić, to i mieszkania może poszukać. No chyba, że jest za malutki, to niech posiedzi jeszcze w domu, żeby się nie okazało, ze jedzenie trzeba dowozić i pilnować czy lekcje odrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 07:26 Nie bardzo mam doświadczenie, właśnie szukamy lokum dla córki (ona w tym bierze udział). Jutro jedziemy się spotkać z właścicielem, bo ja go muszę zobaczyć i pogadać. Mieszkanie dwupokojowe, do zamieszkania przez 2 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 09:01 Czemu syn sam nie szuka mieszkania? Ja dama sobie ogarniałam pokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 10:55 Bo niektórzy rodzice po prostu pomagają dzieciom, nawet jeśli są "dorosłe" ( cudzysłów, bo co to za dorosłość, raptem 18 lat). I naprawdę to nie znaczy, że z tego dziecka wyrośnie roszczeniowa, bezradna melepeta. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:16 primula.alpicola napisała: > Bo niektórzy rodzice po prostu pomagają dzieciom, nawet jeśli są "dorosłe" ( cu > dzysłów, bo co to za dorosłość, raptem 18 lat). > I naprawdę to nie znaczy, że z tego dziecka wyrośnie roszczeniowa, bezradna mel > epeta. Ludzie mają różne doświadczenia. Przykład - koleżanka mieszka z mężem w bliźniaku obok matki tejże koleżanki. Jak koleżance skończy się np. cukier to jest dla niej logiczne +i dla mnie też) że idzie do matki drzwi obok i bierze/pożycza. Jej mąż ma inne zdanie - jego zdaniem w takiej sytuacji koleżanka powinna pójść po ten cukier do sklepu. Przykład głupi, ale pokazuje jak skrajnie różne ludzie mają relacje, doświadczenia rodzinne i przyzwyczajenia. Coś co dla mnie jawi się jako naturalne, dla kogoś jest dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:48 Pewnie, że pomagają, ale jednak doradzanie dziecku, by zwróciło uwagę na rodzaj ogrzewania i domofon na klatce, ustalenie budżetu i standardu mieszkania, a roztrząsanie tematu odległości od uczelni i liczby łazienek na forum pełnym obcych bab, to jednak różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:35 To nie syn tylko autorka "za późno zaczęła" i "ma wymagania". Syna i jego preferencji ten post nie uwzględnia. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 09:13 Sprawdz koniecznie czy pod blokiem jest plac zabaw żeby synuś miał się gdzie bawic Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:24 Dobre A tak serio, mieszkam w okolicy, gdzie dużo studentów i młodych ludzi wynajmuje mieszkania. Plusy tej lokalizacji to sprawnie działająca i szybka komunikacja tramwajowa, ścieżki rowerowe, którymi można dojechać na różne uczelnie, trasy do jazdy na rolkach, do biegania. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 10:45 Poszłaś na pierwsze studia? Gratuluję! Bo skoro piszesz, że ty jesteś wybredna i ty późno się zabrałaś za szukanie mieszkania i do tego nie wiesz czy odległość od uczelni ma znaczenie, to chyba oznacza, że szukasz pierwszego mieszkania dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:52 Ciekawe czy te ematki ktore sugeruja ze mlody czlowiek powinien sam sie obsłużyć rownie staniwczo postepuja wobec swoich dzieci czy tylko cudze twarda reka by wychowywaly. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 11:56 Jestem za leniwa na wyręczanie pelnoletnich ludzi. Moje dzieci same załatwiły sobie kurs prawa jazdy, ja tylko płaciłam. Same załatwiły uzyskanie dokumentu w urzędzie. Same szukaly pracy żeby dorobić. Jak przyjdzie do szukania mieszkań to też sobie poradzą Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:17 Leosia i kachaa dzieci nie mają, więc nikogo nie wychowują. Kolejka jest nauczycielką, więc lubi pouczać. A incubo to wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:26 is-laura napisała: > Leosia i kachaa dzieci nie mają, więc nikogo nie wychowują. Kolejka jest nauczy > cielką, więc lubi pouczać. A incubo to wiadomo Nikogo nie pouczam. Pisze o sobie - mam troje dzieci i wiem, co mówię. Moj syn miał 20 lat kiedy poszedł na studia, dokładnie rok temu. I dla mnie był już dorosłym człowiekiem. Miał przyjaciół z którymi ogarniał sobie chałupę bo było to za granicą. Więc tym trudniej. Pomagaliśmy i my i rodzice chłopców, w tym, o co nas poprosili, ale główne ruchy były ich. Wiadomo, że bez naszej kasy wówczas nic by nie załatwili, a na pierwsze spotkanie z właścicielem wiozl ich mój mąż, przez dwie granice, ale to oni z nim rozmawiali, nie on Teraz też, jak cokolwiek się dzieje z chlopaki załatwiają sami. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:39 Weszłaś w wątek żeby się pochwalić swoim wspaniałym i zaradnym synem i sobą jako matką, która go tak świetnie wychowała. Super przybergamociłaś Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:44 Bynajmniej, student, jak każdy inny, oczywiście, że mądry i samodzielny, to już chyba czas w tym wieku? doczytałas, że nie był sam? Większość znanych mi studentów tak funkcjonuje. To dorośli ludzie. Chyba, że komuś mieszkanie kupują rodzice, co też nie jest takie rzadkie wśród moich znajomych. Zamiast pakować w wynajem kupują, a młodzi biorą sobie współlokatorów, którzy im spłacają kredyt. Wówczas to rodzice są załatwiają,.bo to ich transakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:54 Ale ona się nie chwali, tylko opisuje zwykłego młodego dorosłego. Nie napisała, że syn w wieku 20 lat to już sam na dom zarobił. A przybergamocic oznacza chwalić się czymś w wątku w którym ktoś ma z czymś problem. Czyli wiesz, Józio nie dostał się na studia w Olsztynie, a matka Zyzia chwali się, że Zyzio na Oxfordzie. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:18 leosia-wspaniala napisał(a): > Ale ona się nie chwali, tylko opisuje zwykłego młodego dorosłego. No dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:10 Co oznacza ''przebergamocić''? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:22 imponderabilia20 napisała: > Co oznacza ''przebergamocić''? Przechwalać się, ale to od czapy zupełnie w moim przypadku, bo ja pisałam w kontekście tego, że mój 20 letni wówczas, a 21 letni teraz syn jest osobą pełnoletnią i ja nad nim już wladzy nie sprawuje Tym samym nie podpisuje za niego umów wynajmu mieszkania, w którym mieszka on nie ja, nie składam za niego deklaracji podatkowych i nie podpisuje umowy o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 14:17 is-laura napisała: > Weszłaś w wątek żeby się pochwalić swoim wspaniałym i zaradnym synem i sobą jak > o matką, która go tak świetnie wychowała. Super przybergamociłaś Samodzielny pełnoletni człowiek to aż bergamocenie?! Niektórzy to okropnie upupiają własne dorosłe dzieci (a już zwłaszcza synków). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Wynajem mieszkania dla studenta 18.08.24, 22:07 kotejka napisała: Moj syn > miał 20 lat kiedy poszedł na studia, dokładnie rok temu. I dla mnie był już dor > osłym człowiekiem. A może być, ze student z postu startowego nie ma jeszcze nawet 18 lat, i jednak sporo mniejsze doświadczenie życiowe niż 20-latek. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:50 Ale Leosia studiowała i szukala mieszkania, takoż jej liczni znajomi. Rodzice byli pomocni, ale nas nie wyręczali. Tak samo jak gotowali obiady, ale nie kroili kotlecika do 15 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 13:14 is-laura napisała: > Leosia i kachaa dzieci nie mają, więc nikogo nie wychowują. Kolejka jest nauczy Zgadza się, ja dzieci nie mam ale napisałam o swoich doświadczeniach. Mama.cos tam doradzała ale to ja dzwoniłam po ogłoszeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 12:49 Ja nie matka, ale obsłużyć się w zakresie: 1. Wchodzę na Gumtree 2. Wyszukuje mieszkań, jakie mnie interesują 3. Umawiam się na oglądanie w wieku 18 lat umiałam sama. Tata mnie zawiózł zeby obejrzeć, potem rodzice mnie w październiku odwieźli, kasę dawali. Wg ematki byłam zaniedbanym, wręcz porzuconym bombelkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Wynajem mieszkania dla studenta 17.08.24, 21:18 Ty? Mój syn sam sobie znalazł, takie które mu pasowało Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: Wynajem mieszkania dla studenta 18.08.24, 11:01 Ja bym oceniła dojazd - im mniej przesiadek tym lepiej. Przykładowo w Warszawie - jeśli uczelnia przy metrze to szukałabym mieszkanie w linii metra, a czy to 3 stacje czy 7 to już ma mniejsze znaczenie. Pytanie o lokalizację uczelni - jeśli w centrum, to im bliżej, tym mieszkanie będzie droższe, jeśli ten aspekt ma dla Ciebie znaczenie. Liczba osób to już sprawa indywidualna, pytanie na co cię stać i jak dziecko odnajduje się w mieszkaniu z większą liczbą osób. Ja bym stawiala na osobny pokój w mieszkaniu studenckim, bez dzielenia go z drugą osobą - minimum komfortu i prywatności jednak. Odpowiedz Link Zgłoś