Dodaj do ulubionych

Tak studiuje syn Rozenek

20.08.24, 19:37
No proszę, a ja zawsze sądziłam że socjalne państwo zapewnia owszem dobre warunki studiowania, ale żeby aż tak dobre... Fiu fiu. Może dzięki Rozenkowej teraz modnym kierunkiem będzie Lyon a nie Amsterdam.

Link

A Rozenkowa sobie ewidentnie usta zrobiła. Swoją drogą nie sądziłam że jej dziecko zna tak świetnie francuski.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:39
      Jej dzieci są od początku edukacji w systemie francuskim.
      • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:46
        Ja przyznam że zupełnie tego nie rozumiem. Sami Francuzi chyba się uczą już angielskiego. Już więcej sensu miałby dla mnie niemiecki. A i sądziłam że jej dziecko będzie studiowalo w USA.
        • thank_you Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 20:03
          To Francja żyje modą a nie USA.
          Sądzisz, że francuski jest jedynym językiem, jaki znają jej dzieci? 😅
          • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 20:08
            thank_you napisała:

> To Francja żyje modą a nie USA.
            > Sądzisz, że francuski jest jedynym językiem, jaki znają jej dzieci? 😅

No ale studia cię w tym względzie określają. Jednak Harvard to brzmi ździebko inaczej niż Lyon (nawet Lyon nie brzmi jak Paryż w samej Francji).
            • cranberries1983 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 20:18
              do harvardu sie trzeba dostac i zapłacic czesne wink
              • thank_you Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:05
                A najpierw chcieć się dostać i chcieć mieszkać w USA.
                • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:10
                  thank_you napisała:

> A najpierw chcieć się dostać i chcieć mieszkać w USA.

No jak masz wykształcenie z Harvardu to niekoniecznie musisz mieszkać w USA, instytucja raczej otwiera drzwi na całym świecie.
                  • thank_you Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:23
                    Żeby mieć wykształcenie z Harvardu to musisz najpierw chcieć mieszkać w USA. Nie każdy, kto ma możliwości finansowe, ma ochotę studiować po drugiej stronie globu.
                    Więc - możliwości, chęci, aspiracje.
                    • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:30
                      thank_you napisała:

> Żeby mieć wykształcenie z Harvardu to musisz najpierw chcieć mieszkać w USA. Ni
                      > e każdy, kto ma możliwości finansowe, ma ochotę studiować po drugiej stronie gl
                      > obu.
                      > Więc - możliwości, chęci, aspiracje.

No ale błagam, na kilka lat. Jeśli chłopak mieszka w Lyonie bez samochodu żeby wracać co weekend do domu to nie widzę specjalnie różnicy z Bostonem. Jeszcze Paryż bym zrozumiała, wszystkie najlepsze francuskie uczelnie są rankingowo w Paryżu.
                      • thank_you Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:40
                        No w sumie ja też nie widzę różnicy. smile To już wiesz gdzie wysłać dziecko na studia. smile
                      • princy-mincy Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:43
                        Znam wielu paryżan którzy studiowali w Lille. Wszyscy mówili, że Universite Catholique a Lille jest znacznie lepszym uniwersytetem i bardziej cenionym we Francji niż np przereklamowana Sorbona.
                      • arwena_111 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 07:42
                        A po co miałby się tłuc samochodem. Samoloty do Lyonu latają.
                      • cranberries1983 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 10:54
                        poza Paris też jest życie, Lyon ma mega dobrą szkołę
            • imponderabilia20 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 05:52
              Nie pograzaj się - tak wybrali, pomieszka w pięknym miejscu , jak się nie stoczy to czeka go bezpieczna, fajna przyszłość, cokolwiek nie skończy, ma morze wsparcia od rodziców i super.. Twój dzieciak to po jejl czy po harwardzie?
              • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 10:44
                imponderabilia20 napisała:

> Nie pograzaj się - tak wybrali, pomieszka w pięknym miejscu , jak się nie stocz
                > y to czeka go bezpieczna, fajna przyszłość, cokolwiek nie skończy, ma morze wsp
                > arcia od rodziców i super.. Twój dzieciak to po jejl czy po harwardzie?

Jeśli będzie mnie stać na studia dla dzieci w USA czy UK to na pewno bym im to umożliwiła. Moim zdaniem ich jakość kształcenia jest nieporównywalna z francuską, tym bardziej jeśli wychodzimy poza Paryż. Chyba że mlody Rozenek chce na stałe osiedlić się we Francji.
                • ju8 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 10:54
                  Nie trzeba Cię stac aby dziecko studiowało na amerykańskiej uczelni.
            • mayaalex Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 07:10
              no ale przeciez to, ze najpierw studiuje w Lyonie nie znaczy, ze MA czy MSc nie bedzie robil gdzie indziej. A moze chce zostac w Europie? Lyon to swietne miasto, niech mu sie dobrze studiuje.
              • thank_you Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 08:19
                Nie no, po tekście: „ Jeśli chłopak mieszka w Lyonie bez samochodu żeby wracać co weekend do domu to nie widzę specjalnie różnicy z Bostonem” wiadomo, że trolluje. smile
                • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 10:40
                  thank_you napisała:

> Nie no, po tekście: „ Jeśli chłopak mieszka w Lyonie bez samochodu żeby wracać
                  > co weekend do domu to nie widzę specjalnie różnicy z Bostonem” wiadomo, że trol
                  > luje. smile

Absolutnie nie. Lyon nie jest z Polską tak skomunikowany jak Paryż, więc nie będzie często wracał do domu. To w sumie co za różnica jeśli będzie wracał tylko na przerwę semestralną, tu i tu dzień na podróż stracony.
                  • arwena_111 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 13:07
                    Samolot to ok 2,5h. Są właściwie codziennie loty. Trasę na pewno obsługuje LOT, czy tanie linie - nie wiem.
                    Tylko po co on ma co tydzień wracać do domu? Ta tamtych uniwersytetach tyle sie dzieje w weekendy, że to bez sensu.
                    Mój syn studiował w Anglii i też nie wracał na weekendy do domu.
                  • fogito Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 15:06
                    Ale cóż to za problem. Mój syn studiuje w USA. Dzień na podróż to jest nic.
            • boogiecat Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 14:29
              midge_m napisał(a):

> No ale studia cię w tym względzie określają. Jednak Harvard to brzmi ździebko i
              > naczej niż Lyon (nawet Lyon nie brzmi jak Paryż w samej Francji).

oj dziewczyny, dziewczyny big_grin
              ze specjalna dedykacja dla wielkoswiatowej ematki z ambicjami tongue_out

youtu.be/8vhD59ac7nw?si=4xOG5uIihx1-dJkE
    • daniela34 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:41
      A brat Rozenek nie mieszka/mieszkał we Francji przypadkiem? Jakoś tak to kojarzę.
      • daniela34 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:42
        Sprawdziłam- był m.in.solistą opery w Lyonie właśnie.
        • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:44
          O wow, to brata ma naprawdę zdolnego.
          • daniela34 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:49
            Michał Kostrzewski gdybyś chciała poszukać.
            Wydaje mi się znaleźć że stąd ten francuski. Sama Rozenek też się chyba uczyła francuskiego z tego co kojarzę z jakichś wywiadów.
            • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:50
              Chciałam szukać pod Rozenek 🙈 wiem że jeżdżą na wakacje do Francji, ale francuski jako język studiów dla dzieci to mi się wydaje jednak trochę dziwnym wyborem.
              • mieszkanienaturalnie Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:54
                Czytałam gdzieś że w tej szkole można też po angielsku studiować.
              • princy-mincy Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:44
                Dlaczego dziwnym? Mogą studiować po francusku lub angielsku.
    • malia Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:44
      Robi się coraz bardziej podobna do Starakowej
      • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:45
        No nie, te usta na jej stories są dość okropne.
      • alpepe Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:46
        Faktycznie.
    • mieszkanienaturalnie Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:53
      Fajne miejsce. Ale a propos Gosi R, podciągnęłam sobie któregoś dnia górną wargę do góry, tak żeby jak u niej były jedynki widoczne i koszmarnie wyglądałam, jak królik. Jestem ciekawa jak ona nie bała się ryzyka że będzie po lip lifcie wyglądać gorzej, a nie lepiej. Rozumiem, że lekarz zrobił symulację, ale przecież prawdziwy efekt, realny widzisz dopiero na sobie, a operacja jest nieodwracalna. W każdym razie mi się podoba w tej nowej wersji.
      • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 19:59
        A widziałaś ją na filmikach a nie zdjęciach? Bo tu moim zdaniem efekt już nie jest taki niefajny. To może być kompleksowa operacja, która nie podlega tylko na podniesieniu wargi (przy podniesieniu wargi podobno jest blizna pod nosem, której u niej nie widać, może więc ma po prostu wypełniacze).
        • mieszkanienaturalnie Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 20:03
          Nie, tylko na zdjęciach. Jak nie mam instagrama to gdzie obejrzeć filmik?
          • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 20:09
            mieszkanienaturalnie napisał(a):

> Nie, tylko na zdjęciach. Jak nie mam instagrama to gdzie obejrzeć filmik?

Chyba tak się nie da, ja ją obejrzałam na Instagramie.
            • czere-mcha Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 21:27
              midge_m napisał(a):

> mieszkanienaturalnie napisał(a):
              >
              > > Nie, tylko na zdjęciach. Jak nie mam instagrama to gdzie obejrzeć filmik?
              >
              >
              > Chyba tak się nie da, ja ją obejrzałam na Instagramie.

Nowe słowo Rozenkowej (z Instagrama): wkremowuje big_grin
              • daniela34 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 21:52
                Czasownik: wkremowuje.
                Rzeczwnik: wkremacja
                • czere-mcha Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 17:09
                  istnieje taki rzeczownik? co on niby oznacza?
    • eliszka25 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 20:05
      O proszę, to nie wiedziałam, że mój syn i młody Rozenek są rówieśnikami. Tylko mojego matura czeka w tym roku szkolnym, choć niektóre przedmioty zdawał już przed wakacjami.
      • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 20:10
        O, właśnie, to się mlodemu Rozenkowi jeszcze mogą francuskie studia chyba przydać ewentualnie w Szwajcarii.
        Eliszko, a jeśli to nie tajemnica, to na studia syn zostanie w Szwajcarii?
        • eliszka25 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:01
          Syn jeszcze nie ma sprecyzowanych planów, bo to jeszcze 2 lata. W tym roku szkolnym będzie zdawał resztę przedmiotów, a czwarty rok, to jest praktyka. Na koniec będzie miał maturę i dyplom informatyka. Jeżeli sprawdzi się na praktyce, to całkiem możliwe, że dostanie też pracę w tej firmie. Wtedy może studiować i pracować, więc studia raczej na miejscu. Ale to jeszcze 2 lata i młodemu może się zmienić.
          • leyla76 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 07:54
            Kurczę Eliszka ja mieszkam w Szwajcarii i w sumie nie wiem o czym mówisz i pod jaką szkołę podpiąć Twoje dziecko.
            Moje jakoś tak szły przez szkołę bez żadnych praktyk, szkoła primary, secondary, gymnasium i studia.

Są tutaj jakieś szkoły typowo kierunkowe, które mają praktyki i kończą się maturą. Tyle, że ta matura , też kierunkowa i po tym studia mozna robić tylko w określonym kierunku, a nie jakie się chce. Np. bratanek męża robi architekturę, ma szkołę i praktyki. Będzie robił maturę, ale po tym może studiować tylko architekturę.
            • eliszka25 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 08:18
              Mój syn chodzi do Informatikmittelschule. Nie chodził do 6-letniego gimnazjum, tylko skończył Niveau A w Sekundarschule i później wybrał informatykę. Pierwsze słyszę, że po szkole kierunkowej możesz studiować tylko i wyłącznie wybrany kierunek. Wybór jest zwykle nieco mniejszy niż po gimnazjum, ale możesz wybierać z różnych kierunków technicznych. Nawet jak zrobisz Berufsmatura, to masz wybór i nie musisz studiować tylko i wyłącznie tego, czego uczyłeś się na Lehre. Gdyby było tak, jak piszesz, to ludzie nie mieliby możliwości kompletnie zmieniać ścieżki zawodowej po Lehre, a np. mój młodszy syn miał wychowawczynię, która skończyła Lehre jako Kauffrau, zdała Berufsmatura, a potem poszła na studia do Pedagogische Hochschule Luzern i została nauczycielem. Z uwagi na to, że o dalszej drodze zawodowej trzeba tu zdecydować średnio w wieku 12 lat, to bardzo wielu ludzi kompletnie zmienia swoją ścieżkę zawodową po zdobyciu pierwszego zawodu. Niektórzy robią drugą, całkiem inną Lehre, inni po zrobieniu matury zawodowej idą na studia w nieco pokrewnym kierunku, a jeszcze inni robią maturę dla dorosłych i idą kompletnie w inną stronę.
              • leyla76 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 10:36
                Może się źle wyraziłam, nie że wybrany kierunek, ale wtedy i tak twoje możliwości są ograniczone. Np. Po takim kierunkowym nie możesz iść na prawo czy medycynę mimo posiadania matury, gdzie po normalnym gimnazjum i maturze gimnazjalnej masz wszelkie drzwi otwarte do tego bezpośrednio bez potrzeby jakiś dodatkowych lat nauki itp.

W Vaud gimnazjum jest 3 letnie i do gimnazjum można bezpośrednio jedynie po szkole secondary o profilu przedgimnazjalnym.
                Po secondary o profilu ogólnym gdzie normalnie po idzie się do szkoły typu zawodowej , można też iść do gimnazjum, ale trzeba zrobić dodatkowy rok zwany RAC i zdać egzaminy.

Tutaj jak wygląda system w moim kantonie
                www.vd.ch/fileadmin/user_upload/themes/formation/orientation/fichiers_pdf/publications/formation_postobl.pdf
                • eliszka25 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 11:51
                  To też trochę zależy od szkoły, jaką wybierzesz. Niektóre ograniczają bardziej, inne tylko trochę. Mój syn tak czy tak wybrał by kierunek techniczny, a informatyką interesował się od podstawówki, więc dla niego był to naturalny wybór. Jeśli ktoś nie jest zdecydowany, to oczywiście lepiej jest wybrać gimnazjum.

W różnych kantonach bywa różnie i czasem te różnice są dość duże. U nas, jeśli ma się odpowiednio wysoką średnią, idzie się systemem bezegzaminacyjnym do samej matury.
        • leyla76 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 07:56
          Syn Eliszki to i tak raczej bedzie studiował po niemiecku, bo oni w kantonie niemieckojęzycznym.
          • eliszka25 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 08:04
            Kanton niemieckojęzyczny, ale maturę daje nie tylko z niemieckiego. Z angielskiego i francuskiego też, choć raczej wątpię żeby chciał studiować po francusku. Jeśli już, to preferowałby angielski, bo to jego język wyboru i mówi w nim chętniej niż po niemiecku.
    • kozica111 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 20:18
      Niech się dziecku wiedzie.
    • nick_z_desperacji2 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 21:15
      I co w tym dziwnego? Jakbyś miała kupę kasy, to Twoje dziecko mieszkałoby w norze dla zasady? Przy okazji, on jedzie studiować. Syn Edzi w podobnym wieku robi "karierę" tak oszałamiającą, że musiał sobie własną wytwórnię założyć, a matura mu nie potrzebna. Z bronienia ojczyzny się rozmyślił, dziwnym trafem akurat wtedy, jak się zaczęło ciepło na granicy robić. Jakbym miała wybierać, to jednak wolałabym płacić za studia niż za złote łańcuchy młodego gangsta.
      • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 21:24
        Ja zrozumiałam że to jest akademik, a uczelnia jak sądzę publiczna, więc owszem mnie trochę dziwi że publiczna uczelnia we Francji ma takie super akademiki. Ale może to jest wspólna studencka kwatera.
        • nick_z_desperacji2 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 21:33
          Na zachodzie całkiem często akademiki są droższe niż wynajęcie pokoju, raczej w stylu naszych prywatnych, niż uczelnianych. Akademik jako tanie zakwaterowanie w warunkach porównywalnych do więziennych to raczej wytwór demoludów.
          • midge_m Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 21:46
            No i właśnie mi się to we Francji wydawało mało prawdopodobne, ale może tak właśnie jest.
    • mama-ola Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:06
      Ale przeżywacie ten francuski smile Przecież nauczenie się języka to nie jest jakiś wielki wyczyn, oczywiście trzeba się przykładać i chcieć, ale żeby to jakieś cudo było?
      • simply_z Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:37
        Po prostu chlopak chodzil do liceum z wykladowym francuskim, fajna sprawa.Nic dziwnego, ze wybral Francje na studia.
        • berdebul Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 22:44
          Nie tylko do liceum, obydwaj edukację odbyli w systemie francuskim w szkole przy ambasadzie. Nie do porównania z nauką języka na kursie, czy nawet w polskim liceum w klasie dwujęzycznej.
          • simply_z Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 23:56
            No tak,
          • fogito Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 03:48
            Przy ambasadzie? Podstawówka francuska jest przy szkole brytyjskiej na Sadybie. Chyba już dawno nie ma nic wspólnego z ambasadą. Brytyjska też kiedyś zaczynała jako taka przy ambasadzie. A liceum francuskie jest na Saskiej Kepie.
            • berdebul Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 08:16
              Tak o tym pisano na roznych Pudelkach.
              • fogito Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 14:44
                Możliwe. Widywałam ich wielokrotnie pod szkołą, bo syn chodził do brytyjskiej. Nie wiem dlaczego, ale zawsze parkowali na środku ulicy a tam jest naprawdę wąsko.
            • yishu Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 14:14
              Dalej to szkoła związana formalnie z ambasadą Francji. A gimnazjum i liceum to część tej samej szkoły w innej lokalizacji.
    • nuka_2 Re: Tak studiuje syn Rozenek 20.08.24, 23:05
      Zbiorczo wszyscy trzej synowie idą francuskim systemem edukacji. Przedszkole i młodsze klasy są na Sadybie starsze klasy aż do matury na Saskiej Kepie. Szkoła przyjazna a tańsza niż odpowiednik brytyjski czy amerykanski. Myślę że starsi synowie są dwujęzyczni, a jak się posłucha wypowiedzi najstarszego po polsku słychać delikatny akcent francuski. Uczelnia we Francji wydaje się naturalnym wyborem. Lyon jest przyjemnym miastem do studiowania, osoba z rodziny tam studiowała i mieszkała też w takim studenckim mieszkaniu, tylko o niższym standardzie.
    • nellamari Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 07:28
      To colloc. Dom na wynajem dla studentów, pewnie trochę oddalony od centrum.

Akademiki ogólnie są poza zasięgiem dla dobrze sytuowanych rodzin.
    • kropkaa Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 13:19
      Po to chodził do szkoły francuskiej, żeby studiować we Francji, imo.
    • hanusinamama Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 15:11
      Ja rozumiem, ze to jej sie monetyzuje i to grubo ale kurcze mogła sobie odpuscić wrzucanie tych zdjęć.
    • nini6 Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 15:17
      Małgosia coraz młodsza, w przyszłym roku bedzie miała 42 lata zapewne buahahaha
      • fogito Re: Tak studiuje syn Rozenek 21.08.24, 15:33
        Już nie jest podobna do samej siebie. To staje się żenujące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka