Dodaj do ulubionych

Okresowe rady

25.08.24, 16:38
Dziś pierwszy dzien, taki z siłą wodospadu, a wieczorem idę na koncert ponad 2 h, miejsce siedzace w 1 rzędzie, na pewno nie bede wychodzić, bo musiałabym przejsc srodkiem, przed całą wielka sale.
Strój odpowiedni na plamy - na czarno smile marynarka (len bez podszewki, zabieram tylko asekuracyjnie)

Uzywam tamponow, ale dziś nie dadzą radę...jakies pomysły? spodnie luźne, wiec dużo pod nie upchnę smile
Obserwuj wątek
    • alexis1121 Re: Okresowe rady 25.08.24, 16:42
      Bardzo ładnie wyglądasz. Tylko podpaska xxl mi do głowy przychodzi, są też większe tampony od ob na silne krwawienie.
    • majenkirr Re: Okresowe rady 25.08.24, 16:42
      Tampon+podpaska na noc? Szczerze współczuję😉, nienawidziłam tych dni.
      Ładnie wyglądasz, jeśli Cię to pocieszy.
    • agnes_gray Re: Okresowe rady 25.08.24, 16:45
      Podpaska nocna i majtki okresowe, jeśli takie masz.
    • karotka_plus Re: Okresowe rady 25.08.24, 16:45
      Tampon najbardziej chłonny zmieniony w miejscu gdzie koncert, tuż przed nim. Podpaska tez chłonna i ja mam majtki - okresówki, takie idealne na noc jako dodatkowe zabezpieczenie. Tak bym się zabezpieczyła.
    • mabel_mora Re: Okresowe rady 25.08.24, 16:47
      nie mam majtek okresowych, to raczej nie dla mnie, źloe bym sie czuła
      chyba kupię pampers big_grin
      • agnes_gray Re: Okresowe rady 25.08.24, 16:55
        Dlaczego źle byś się czuła? Można je założyć dodatkowo, na zwykle majtki, są cienkie i wygodne, na pewno lepsze niż pampers smile
        • mabel_mora Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:06
          a one nie daja wrażeń mokrych majtek?
          • agnes_gray Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:17
            Nie wiem jak jest gdy używasz ich samych, ja miałam je założone na zwykle majtki z podpaską, jako dodatkowe zabezpieczenie i były zaskakująco nieodczuwalne, nawet w upale i przy wysiłku fizycznym.
          • eliszka25 Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:21
            Majtek okresowych używam razem z podpaską. Pierwszy dzień też mam właśnie z silą wodospadu. Na pierwszą noc i do pracy zakładam majtki okresowe plus podpaskę ekstra long na noc. Dzięki temu nawet jeśli coś przecieknie, to nie mam plamy na ubraniu i nie muszę się stresować, gdy ten najsilniejszy moment wypadnie w pracy. Nie mam wrażenia mokrych majtek, ale samych nigdy nie stosowałam. Raczej wątpię, żeby te moje dały radę w pierwszy dzień, ale w połączeniu z tą największą podpaską dają mi zabezpieczenie i spokój.
      • hanusinamama Re: Okresowe rady 27.08.24, 10:27
        Skoro nie masz to nie wiesz jak byś sie czuła. Ja w swich wyglądam jak...w majtkach. Za to czuje się pewniej
    • ga-ti Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:00
      Największe tampony, takie że skrzydełkami, do tego porządna podpaska. Majtek okresowych nie mam. Mi taki zestaw na 3 w miarę intensywne godziny wystarczy ( nie sport, ale chodzenie ok).
      Najbardziej intensywny mam drugi dzień, najgorsze są skrzepy jakieś takie, bo nie wsiąkają (sorry wrażliwych). Choć u mnie jest na zmianę intensywniejszy ( no nie taki jak u Ciebie) I mało obfity, 6 dni i 4 dni. Może to kwestia wieku już.

Ps. Ładnie, elegancko 😊
      • mabel_mora Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:09
        u mnie drugi dzien to tampon co 5-6 godzin, trzeci jeszcze słabszy i koniec.
        dzis jest 1 najgorszy, tak właśnie te skrzepy, powoduja...nie czytać mdlejący - ze tampon jest tak nasiakniety, ze sie wysuwa.
      • mabel_mora Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:11
        chyba nie jestem na czasie, jakie to są tampony ze skrzydełkami??
        • ga-ti Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:13
          www.amazon.pl/B-28072-Tampony-Sztuk-Bialy/dp/B08YLH3MB2/ref=asc_df_B08YLH3MB2/?tag=plshogostdsp-21&linkCode=df0&hvadid=504454604810&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=15986339487210189898&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9061066&hvtargid=pla-1244946903533&psc=1&mcid=3d47a01bb0bf3298991cf670c229eb9d
          • ga-ti Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:14
            Jaki długi link, przepraszam. Takie na przykład. Więcej chłoną.
          • eglantine Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:17
            Ja nie polecam tych ze skrzydełkami, przez nie góra tamponu gorzej chłonie i w efekcie tampon starcza na krócej. Bez sensu.
            • ga-ti Re: Okresowe rady 25.08.24, 20:54
              O, a mnie się wydaje, że chlonie lepiej. Pewnie kwestia dopasowania pod siebie.
      • mika_p Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:47
        > Może to kwestia wieku już.

Też tak myślałam, okazało się, że za bardzo obfite okresy odpowiedzialny jest mięsniak na macicy. Dostałam zalecenie: pigułki lub wkładka, zdecydowałam się na to drugie, w bonusie nie mam okresu wcale
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: Okresowe rady 25.08.24, 18:52
          Dokładnie, nie czaję po co dojrzałe babki to sobie robią, szczególnie że większość ematki to 40+ i prokreacje ma już dawno za sobą. Okres jak wodospad, że trzeba 3 godziny planować niczym desant w Normandii? Sorki, ale dla mnie jakiś kosmos. Wkładka domaciczna hormonalna i przez 5 lat spokój z tematem, najczęściej właśnie brak krwawień w ogóle
          • szmytka1 Re: Okresowe rady 25.08.24, 19:04
            Ale wiesz, że wkładki mają też przeciwskazania. Powiem o sobie. Przeszłam 2 poważne zakażenie macicy, nawet z biopsja i podejrzeniem nowotworu endometrium. Nie mogę wprowadzać cial obcych, stosuje inna metodę na zmniejszenie tych obfitych krwawień.
            • hermenegilda_zenia_is_back Re: Okresowe rady 25.08.24, 19:42
              Przeciwskazania to pewnie u promila występują, A Wkładka na M wręcz zmniejsza dolegliwości związane z endometriozą, jeżeli ktoś ma ku temu skłonności
              • szmytka1 Re: Okresowe rady 25.08.24, 19:51
                Nie wiem czy u takiego promila, ale widać nie każdy chce to ustrojstwo w sobie mieć, nawet gdybym mogła, to hym tego bie założyła. I nie każdy nadmierne krwawienie ma jakiś związek z endometrioza. Endometrioza to pewnie promil, idąc twoim tokiem myślenia 😉
                • ga-ti Re: Okresowe rady 25.08.24, 21:01
                  No właśnie, kwestia samopoczucia, dyskomfortu...
                  Ja uważam, że dużo gorzej miałam, gdy byłam młoda, bo podpaski były kiepskie, okres nieregularny, a do tego wszystko mnie bolało, no i pewne tabu okresowe.
                  Teraz regularnie, kubeczek, tampony, podpasek masa przeróżnych, majtki okresowe (muszę kupic), właściwie bezboleśnie. Zdecydowanie więcej czystych toalet, brak wstydu, tabu. Serio, mnie nie przeszkadza, na pewno nie na tyle by stosować hormony, jeśli nie są mi one (jeszcze) potrzebne zdrowotnie.
                  • mika_p Re: Okresowe rady 26.08.24, 18:02
                    A, nie, ja nie namawiam. Gdyby nie względy medyczne, to by mnie żadna siła nie skłoniła do wkładki.
                    Chciałam tylko zasugerować, że to nie musi być tylko "taki wiek"
              • hanusinamama Re: Okresowe rady 27.08.24, 10:29
                Wcale nie u promila. Bo już taka zakrzepica nie dotyczy promila kobiet...
          • jakis.login Re: Okresowe rady 26.08.24, 07:55
            hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Wkładka domaciczna hormonalna i przez 5 lat spokój z tematem, najczęści
            > ej właśnie brak krwawień w ogóle

Nigdy w życiu nie miałam takich krwawień jak przy drugiej Mirenie (przy pierwszej brak okresu przez 4,5 roku), więc, nieprawdaż, różnie bywa.
          • hanusinamama Re: Okresowe rady 27.08.24, 10:28
            Nie kazdy moze wkładkę...
    • mdro Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:06
      Dwie podpaski nocne (ja używałam Bella Ideale Night), jedna przesunięta do tyłu, druga założona "tył na przód". Któraś ematka polecała wink, stosowałam w okresie przedmenopauzalnym, gdy miałam bardzo duże krwawienia.
    • mabel_mora Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:18
      ...czas na mnie, bo jeszcze idę na kawe/drinka

podpaska prawie pod same pachy big_grin
      • agnes_gray Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:24
        Udanego wieczoru bez stresu i przecieków 😀🤗
    • ajr27 Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:26
      Piękny strój, skąd?
      Duży tampon i dodatkowo podpaska, da poczucie bezpieczeństwa w razie przecieku.
    • kaki11 Re: Okresowe rady 25.08.24, 17:38
      Chyba tampon + długa podpaska to jakieś wyjście. Najlepiej zmienić w toalecie tuż przed koncertem, i iść do niej zaraz po nim.
    • krwawy.lolo Re: Okresowe rady 25.08.24, 18:03
      Przypomniałaś mi Annę Luboń.
    • india-mia21 Re: Okresowe rady 25.08.24, 18:14
      Kubeczek menstruacyjny plus podpaska
    • leosia-wspaniala Re: Okresowe rady 25.08.24, 18:30
      Wyglądasz pięknie. Rady nie mam, krwawię mało, ale pewnie dołożyłabym podpaskę.
    • kocynder Re: Okresowe rady 25.08.24, 18:41
      Z okresem nie pomogę, bo nie znalazłam 100% zabezpieczenia, ale podpiszę się pod dziewczynami wyżej: jeśli to twoje zdjęcie, a nie poglądowe jakiego typu ciuch to wyglądasz rewelacyjnie!
    • thea19 Re: Okresowe rady 25.08.24, 18:46
      tampon największy plus podpaska starczy spokojnie na kilka h turbo okresu
    • mama-ola Re: Okresowe rady 25.08.24, 18:55
      Wyglądasz świetnie. Baw się dobrze smile
    • simply_z Re: Okresowe rady 25.08.24, 19:07
      Vibe lat 90tych
    • tol8 Re: Okresowe rady 25.08.24, 19:13
      Tampon największy plus pieluchomajtki/podpaski poporodowe/nocna podpaska
    • kozica111 Re: Okresowe rady 25.08.24, 19:27
      Tampon z pelerynką ( nie chce reklamować poszukaj) plus podpaska
      • swiezynka77 Re: Okresowe rady 27.08.24, 11:26
        proszę o wskazówkę co to za tampon z pelerynką
    • elinborg Re: Okresowe rady 25.08.24, 20:42
      Teraz już za późno, dobre, bo chłonne są wkładki urologiczne, ja stosuję na noc wprawdzie, bo trochę grube. Ale ostatnio kupiłam w Lidlu i te są w miarę.
    • mabel_mora Re: Okresowe rady 25.08.24, 23:23
      Dzięki, dzięki smile chyba myslami zatrzymałam obfitość smile zwykły tampon wystarczył do teraz (5h)

a może to już to na M, i to był ostatni raz wink
    • dvdva Re: Okresowe rady 26.08.24, 08:02
      Spróbuj tamponów ob na noc, zaskakująco chłonne.
    • brenya78 Re: Okresowe rady 26.08.24, 18:09
      Wyglądasz tak ładnie, że choćbyś miała plamę z krwi na tyłku wielkości morza hmmm czerwonego? to i tak nikt nie zwróci uwagi.
    • pffpffpff Re: Okresowe rady 26.08.24, 18:18
      Świetny ten zestaw!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka