Dodaj do ulubionych

Przemyśl- 3,4 dni

02.09.24, 09:53
Wybieram się w październiku, na wyraźne życzenie rodzicielki, do Przemyśla. Mamunia nigdy w Przemyślu nie była, chce obejrzeć, zwiedzić i koniec kropka.No to jedziemy, po drodze oczywiście Łańcut. I co jeszcze?procz samego Przemyśla i Łańcuta?coś mamy po drodze co jest super extra?jakies urocze miasteczko?jakaś kolebka polskości?coś polecicie?
A może i jakieś noclegi?
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 10:05
      Sam Przemyśl jest świetny, to zagłębie ludwisarzy artystów. I kościołów/ klasztorów kilku wyznań Obok zamek w Krasiczynie. Kolejka linowa na stok narciarski/pagórek. Świetna cukiernia w centrum miasta. I bar mleczny z kultowym królikiem w sosie.
      • feniks_z_popiolu Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 10:08
        A w ogóle skąd jedziesz, gdzie jest to po drodze?
    • jkl13 Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 10:08
      Zamek w Krasiczynie, koniecznie z przewodnikiem. Trafiliśmy kilka lat temu na starszego pana, pasjonata historii, syna kobiety, która pracowała na zamku. Tyle informacji, ile przekazał nam w trakcie zwiedzania, nie wyczytalibyśmy w żadnych książkach.
      Zamość.
      Skansen w Sanoku.
      Wszystko zależy, czy jedziecie samochodem, czy komunikacją. Mnie Przemysl nie zachwycił, moim zdaniem wystarczy tam 1 dzień, bardziej podobały mi się okoliczne miasteczka.
    • szare_kolory Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 10:14
      Arboretum w Bolestraszycach, zamek w Krasiczynie - to koniecznie. Można jeszcze sobie śmignąć do bezmiechowej. i warto też do Sanoka, będziecie mieli blisko. A do Sanoka z PRzemyśla prowadzi piękna trasa, jedna z piękniejszych, jakie znam, a jesienią to już w ogóle. Trasa przez Góry Słonne. I tak samo, jak bardzo jest piękna, tak też wg, mnie jest dość niebezpieczna, bo pełna ostrych, długich zakrętów, które zwłaszcza w kierunku do Przemyśla są okropne. Poza tym, Przemyśl, niestety, jest dość zapuszczony i brudny. A to szkoda, bo to bardzo, bardzo ciekawe i pełne uroku miasto. Galicja, forty - atomosfera CK Dezerterów. A na kawę polecam Selfiera. Najlepsza kawa i najlepsze lody w Polsce.
      • feniks_z_popiolu Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 10:25
        A że dość przybrudzony to fakt. Na sam Przemyśl góra dwa niespieszne dni z seniorką wystarczą. Reszta na okolice
        • szare_kolory Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 10:55
          Też bym tak obstawiała. I zaplanowałabym to tak, że w Przemyślu nocleg i spacer po mieście + arboretum, bo to tuż pod miastem. A noclegi przez resztę czasu, jeśli w planie są wypady do innych miejsc, gdzie indziej. Jazda autem po Przemyślu to horror. Kręcisz się po tych wąskich uliczkach, zaskakują Cię zakazy wjazdu i ulice jednokierunkowe. Jak w labiryncie.
    • mdro Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 10:14
      Krasiczyn. Przemyśl jest fajny, ale faktycznie jeden dzień powinien starczyć. Tylko tam dużo chodzenia pod górę jest wink. No i forty, ale to raczej dla pasjonatów bardziej.
    • babsee Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 10:59
      Jedziemy z Wrocławia, nie wiem właśnie jak to logistycznie rozplanowac bo wiadomo, ze najlepiej byłoby mieć noclegi w jednym mieście.I widze,ze ten Krasiczyn to po drodze do Przemyśla. Myslałam, że pojedziemy do Przemysla i stamtad wypady ale to chyba niedobry pomysł...
      • szare_kolory Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:25
        To już bym raczej radziła Wam noclegi w Rzeszowie i tam baza, a dojazd do Przemyśla pociągiem. Ewentualnie 1 nocleg w Przemyślu (ze wzgledu na Bolestraszyce, tam lepiej dojechać własnym autem), potem powrót do Rz i stamtąd już się poruszać pkp (do Łańcuta jedziesz, jeśli dobrze pamiętam, w porywach 15 minut z Rzeszowa). A w samym Łańcucie naprawdę nic innego niż pałac nie ma do obejrzenia. Aha, w Łańcucie, lepiej się upewnić jak jest z biletami, tam są jakieś idiotyczne godziny zwiedzania, zaplanowane tak, żeby absolutnie jak najmniej turystów mogło skorzystać big_grin. A jeśli bym się miała uczepić tego Sanoka, to bym, np. zaplanowała trasę tak: Sanok, Przemyśl, Łańcut.
      • melikles Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 12:07
        Nie wiem skąd ci się wziął Krasiczyn po drodze do Przemyśla.
        • kewa.90 Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 12:10
          Krasiczyn znajduje się ok 15 km za Przemyślem.
        • szare_kolory Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 12:14
          melikles napisał(a):

> Nie wiem skąd ci się wziął Krasiczyn po drodze do Przemyśla.

Ziemia jest okrągła, to może dlatego oraz fakt, że nie zawsze punktem startowym jest Warszawa. Poza tym, Krasiczyn jest bardzo, bardzo blisko. I jeśli jedziesz z Sanoka, o którym pisałam, no to jest całkiem po drodze.
          • melikles Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 13:48
            No to Przemyśl w takim układzie jest za Lwowem.

szare_kolory napisała:

> melikles napisał(a):
            >
            > > Nie wiem skąd ci się wziął Krasiczyn po drodze do Przemyśla.
            >
            > Ziemia jest okrągła, to może dlatego oraz fakt, że nie zawsze punktem startowym
            > jest Warszawa. Poza tym, Krasiczyn jest bardzo, bardzo blisko. I jeśli jedzies
            > z z Sanoka, o którym pisałam, no to jest całkiem po drodze.
        • babsee Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 13:39
          Normalnie, jak jade z Przemysla na Łańcut to odbijam na droge 884 i tam leży Krasiczyn. Google tak pokazuje.
          • melikles Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 13:46
            Nie. Jadąc z Przemyśla do Łańcuta wybierasz drogę krajową 77, a potem autostradę A4, albo starą drogę krajowę 94.

Z Przemyśla do Krasiczyna jedzie się drogą krajową 28, droga 884 prowadzi supełnie gdzie indziej, do Dubiecka.
    • katriel Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:02
      Tuż pod Łańcutem jest Markowa, a w niej Muzeum Ulmów (dokładniej: Muzeum Polaków Ratujących Żydów im. Rodziny Ulmów). Nowoczesne, multimedialne, fajnie zrobione.
      W połowie drogi między Łańcutem a Przemyślem masz Jarosław, sam w sobie moim zdaniem bardziej urokliwy od Przemyśla, ze słynną kamienicą Orsettich w rynku i z malowniczym opactwem benedyktynek.
    • babsee Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:04
      To moze tak-Przemyśl bedziemy na pozne popoludnie wiec leciutki spacerek, rano Przemyśl juz plus wspomniane tu arboretum,nocleg i rano lecimy do Krasiczyna-tam cały dzien i na wieczor do Łańcuta?I tam znowu cały dzien, noceg i mozemy wracać. Ten skasen pod Łańcutem warto oglądać?
      • szare_kolory Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:18
        Skansen pod Łańcutem (czyli pewnie Kolbuszowa) nienajgorszy, ale też i głowy (ani niczego innego) nie urywa. Chyba jednak lepszy ten w Sanoku (a polecany przeze mnie Sanok to też muzeum Beksińskiego i całkiem niezły zbiór ikon).
        Czyli po Krasiczynie planujecie nocleg w Łańcucie, tak? Zawsze można będzie wstąpić z Łańcuta do Rzeszowa, bo to bardzo, bardzo blisko. Tyle tylko, że w Rzeszowie to raczej zakupy, kawka (też jest tu przemyski Selfier smile ) W Rzeszowie cudownych zabytków nie ma, ale to dość przyjemne miasto do tego, żeby po prostu sobie pospacerować, np. bulwarami nad Wisłokiem.
        Napisz w jakim kierunku się poruszacie (w sensie skąd będziecie jechać, od północy, od zachodu?), czy łatwiej Wam będzie jechać autostradą? Czy bierzecie pod uwagę nie tylko miasto, ale może też jakieś spacery w przyrodzie (oprócz Bolestraszyc)?
        • szare_kolory Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:28
          Sorry, doczytałam już, że Wrocław. Czytam wątek od końca. To powtórzę moją propozycję z jakiegoś wpisu wyżej: Sanok, Przemyśl, Łańcut. Rzeszów jako baza wypadowa. Ktoś radzi jeszcze Jarosław, który też jest bardzo urokliwy i warto zobaczenia. Moim zdaniem bardziej Jarosław niż skansen w Kolbuszowej.
        • babsee Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:28
          Ja mysle, że wystarczy atrakcji smileMoja mamunia ma super kondycje ale nie przepada za zwiedzaniem w stylu japońskich wycieczek. Skansen nazywa sie Markowa. A Łancut tez wystarczy jeden dzień?Byłoby tak-Wrocław-Przemyśl( dwa noclegi, bo sam Przemysl i arboretum)Potem z Przemyśla do Krasiczyna, zwiedzamy i na wieczor jesteśmy w Łancucie.Wiec tylko kolacja i nastepny dzień od rana Łańcut. I kolejny nocleg i do domu ale może coś jest niedaleko tego Łańcuta gdzie można jeszcze podjechać?
          • szare_kolory Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:32
            babsee napisała:

> Ja mysle, że wystarczy atrakcji smileMoja mamunia ma super kondycje ale nie przepa
            > da za zwiedzaniem w stylu japońskich wycieczek. Skansen nazywa sie Markowa. A Ł
            > ancut tez wystarczy jeden dzień?Byłoby tak-Wrocław-Przemyśl( dwa noclegi, bo sa
            > m Przemysl i arboretum)Potem z Przemyśla do Krasiczyna, zwiedzamy i na wieczor
            > jesteśmy w Łancucie.Wiec tylko kolacja i nastepny dzień od rana Łańcut. I kolej
            > ny nocleg i do domu ale może coś jest niedaleko tego Łańcuta gdzie można jeszcz
            > e podjechać?

A ta Markowa to chyba muzeum Ulmów, nie wiem czy tam jest też skansen. Nie byłam, ale ma dobre opinie to muzeum, że ciekawe i nowoczesne. Łańcut z powodzeniem jeden dzień, bo tam to tylko zwiedzanie pałacu, w Łańcucie nie ma nic innego do zobaczenia, samo miasteczko jest dość senne i niezbyt zadbane. Ja bym z Łańcuta dojechała sobie do Rzeszowa. To naprawdę rzut beretem, nie zdążysz się dobrze rozpędzić, a można sobie wstąpić wieczorem do kina albo do jakiejś fajnej knajpki i się zrelaksować.
      • melikles Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 12:08
        Pod Łańcutem nie ma żadnego skansenu.
        • babsee Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 13:34
          Wpisane w google "atrakcje koło Łacuta" wychodzi to:
          www.skansen-markowa.pl/
          • melikles Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 13:47
            Lepiej do skansenu w Sanoku. Ten w Markowej jest malutki.
    • nostalgia81 Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:26
      Przemyślałam, co dalej

Sorry musiałam 😆
      • babsee Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 11:31
        Mam wyraźny spadek formy, bo około 30 sekund myślałam o co Ci chodzi..nie jest dobrze ze mną smile
    • imponderabilia20 Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 12:20
      Pałac w Krasiczynie!
    • imponderabilia20 Re: Przemyśl- 3,4 dni 02.09.24, 12:21
      A i proziaka na Rynku sobie kup

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka