Dodaj do ulubionych

Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Europę?

10.09.24, 14:04
Czy jest dobra w nowoczesnych technologiach, IT, biotechnologie, genetyka, it w rolnictwie i żywności, medycynie? Czy projektuje się i produkuje tam półprzewodniki?
Czy nadal powstają szwedzkie samochody?

Pytam, bo nigdy nie byłem a nie wydaje mi się że jest to na dzień dzisiejszy taki nowoczesny kraj, choć niewątpliwe przez dziesięciolecia miał silną gospodarkę i był bogatym krajem.
Obserwuj wątek
    • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 14:48
      Czy Czesi naprawdę przodują w piwowarstwie? Pytam bo nigdy nie byłam. Jakbym była to bym zobaczyła na ulicy, czy jest dużo sklepów albo lokali z piwami, czy piwo jest popularne, zapytałaby Czecha albo dwóch. No ale nie byłam to nie mam jak sprawdzić inaczej.
      • nenia1 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 14:51
        nie, nie przodują. Przodują w spożywaniu ale nie w piwowarstwie.
        • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 14:53
          w piwowarstwie Polska dawno już wyprzedziła Czechy
          • kk345 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 15:24
            Ale skąd to wiesz? byłeś w Czechach?
            • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 15:58
              Musiał być, inaczej by nie wiedział przecież!
          • minerallna Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 21:07
            Serio ? Też mamy ponad 400 browarów? Jakoś nie zauważyłam
            • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 22:52
              Nie wiem czy mamy 400 browarów, ale "W 2020 roku na terenie naszego kraju funkcjonowały łącznie 363 browary stacjonarne i kontraktowe, a 58 było w budowie lub w planach. Te działające – duże, regionalne i rzemieślnicze, wprowadziły na rynek aż 2071 nowych, premierowych piw."

W Unii Europejskiej jesteśmy trzecim producentem piwa po Niemczech i Holandii.

Moim subiektywnym zdaniem piwa polskie, zwłaszcza te regionalne i rzemieślnicze są lepsze od czeskich. W szczególności mamy bogactwo gatunków IPA, AIPA, Portery, Bocki i inne
              W Niemczech jest specyficzne prawo produkcji piwa i tam dominują 2 rodzaje piwa. Sam przybysz z Niemiec na to zwracał uwagę, że dlatego lubi piwa w Polsce.
              • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 11.09.24, 21:50
                Czechy ogólnie moim zdaniem są zapyziałe w porównaniu do Polski - dziwne bo byli za komuny i po komunie wyżej w rozwoju od Polski. Mieli choćby własny samochód.
        • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 15:02
          nenia1 napisała:

> nie, nie przodują. Przodują w spożywaniu ale nie w piwowarstwie.

Widać, że tam byłaś!
          • nenia1 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 15:34
            nawet wczoraj.
      • dracaria Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:04
        karyna-z-radzymina napisała:

> No ale nie byłam to nie mam j
        > ak sprawdzić inaczej.

Jak durnie by to nie brzmiało, to niestety tak to wygląda. Jak samej nie pojedziesz i nie sprawdzisz, to guano będziesz wiedzieć, bo w mediach i reportażach została już tylko propaganda, taka czy inna 🤷‍♀️
        • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:06
          Tak jest, nawet Nasa kłamało z wyprawa na ksiezyc
          • kk345 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:11
            Jakie nawet? PRZEDE WSZYSTKIM! Włącz myślenie !!!!oneoneone
            • annaboleyn Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:38
              Wy się śmiejecie, a ja każdy wakacyjny wyjazd poświęcam na dokładną analizę gospodarczo-przemysłowo-polityczno-społeczną kraju.
              Ostatnio liczyłam cegły w kościele w Materze i mnożyłam przez eksport wina, taki uogólniony. B. ciekawe wnioski.
              Polecam świadome podróżowanie, a nie tylko jakie konserwy wziać, żeby tanio wyszło!
              • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:11
                My robimy tak samo, a żeby szło szybciej to dzielimy się branżami , kazdy robi to na czym sie zna. Np ja liczę średni koszyk w dyskontach a mąż, ponieważ jest po inżynierii lądowej to ostatnio liczył ptactwo.
                • dracaria Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:14
                  Bardzo przewidująco i odpowiedzialnie. Ja natomiast wierzę wszystkim i mam w domu bardzo dużo zestawów kołder z lamy i cudownych garnków.
                  • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:31
                    jej, dają ci te kołdry z lamy i garnki, ze to że w coś uwierzysz? Też bym tak chciała
                    • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:45
                      malia napisała:

> jej, dają ci te kołdry z lamy i garnki, ze to że w coś uwierzysz? Też bym tak c
                      > hciała

To pewnie z Ikei od tych znajomych ze Szwecji dostala.
                    • dracaria Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:00
                      malia napisała:

> jej, dają ci te kołdry z lamy i garnki, ze to że w coś uwierzysz? Też bym tak c
                      > hciała

Niestety nie za darmo, ale za to w promocji, jedynie 15 tys. za kołdrę. A czytałam, że wierzyć innym trzeba, bo jak się nie wierzy, to jest się szurem.
                      • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:03
                        co ty znowu za herezje głosisz? Jak się wierzy, to się jest osobą wierzącą, a nie żadnym szurem
                        • dracaria Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:26
                          malia napisała:

> co ty znowu za herezje głosisz? Jak się wierzy, to się jest osobą wierzącą, a n
                          > ie żadnym szurem

No nie. Musisz uwierzyć, że dane o tym, że na Białorusi jest smród, brud, ubóstwo i totalitaryzm, są prawdziwe. Co prawda jakiś człowiek te dane zebrał pod nadzorem innego człowieka, a nie zostały one wyryte na kamiennych tablicach przez Boga, ale szurstwem byłoby przypuszczać, że coś zmanipulowali. Dlatego ja wierzę, tak jak w to, że jak człowiek mi sprzedaje cudowne garnki, to one są cudowne. Przez to nie muszę nigdzie jeździć, nie muszę niczego sprawdzać oraz mam wiele cudownych garnków smile
                          • eglantine Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:29
                            Ale przez te kołdry z lamy nie masz już chyba szans u Kingi Rusin. 😔
          • dracaria Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:07

> Tak jest, nawet Nasa kłamało z wyprawa na ksiezyc

A szczepionki były skuteczne i bezpieczne big_grin
        • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:13
          Dokladnie. Moj maz byl niedawno w Australii, ze tam w tym kraju na kazdej lawce w parku siedzi programista z laptopem i programuje, wie, bo zagladal im przez ramie z ciekawosci. Do tego maja bardzo dziwne zwierzeta to od razu widac, ze robia duzo eksperymentow genetycznych.

Spytam go conto znaczy "projektowac polprzewodniki" bo on jest troche wyksztalcony w tym kierunku.
          • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:20
            Czy to prawda, że tam żyją aborygeni? Mąż jakiegoś widział?
            • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:32
              Mowi ze nie wie bo on byl w duzym miescie to nie bardzo mozna rozroznic. A przeciez nie bedzie wszystkich kolorowych pytal. Na pustyni to latwiej,, mozna po strojach poznac, pustynia jest na pewno bo widzial przez okno z samolotu wink
          • daniela34 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:08
            anka_one_and_only napisał(a):

> Dokladnie. Moj maz byl niedawno w Australii, ze tam w tym kraju na kazdej lawce
            > w parku siedzi programista z laptopem i programuje,

A myślałam, że kangur
    • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:44
      Duzp mniejszy kraj populacyjnie niz Polska a stamtad jest Volvo, Ericsson, Spotify, H&M, Livi, Securitas, AssaAbloy zamki, IKEA, SAAB a AB posiadaja chocby AstraZeneca, Eletrolux, Husqvarna itd itp wiele innych
      • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:46
        A Polska, jakie ma najsłynniejsze w porownaniu marki? belvexer Vodca Inglot i Max Factor. No dobra, InPost
        • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:56
          ojej! A ty byłaś w Szwecji i w Polsce? Widziałaś to? A kiedy dokładnie to było, bo świat się szybko zmienia. Nenia wyżej wypowiedziała się na temat Czech bo była wczoraj, a ty?
          • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:59
            Mature to ty masz chociaz? Bo jeslibys miala wiedzialabys, ze "prowadzenie technologiczne" to kwestia firm a nie " widziala baba na targu".

W Sztokholmie bylam w maju 24 godz.
            • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:02
              no nie wiem, co można zobaczyć w 24 godziny, widziałaś chociaż półprzewodniki i te biotechnologie? Wątpię
              • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:06
                Moj maz mowi ze polprzewodniki to sie z ziemi wydobywa to ostatecznie mogla widziec gdzies moze w piadkownicy. Czy ktos kto byl moglby potwierdzic czy w Szwecji sa piaskownice? W Sztokholmie dokladnie.
                • dracaria Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:11

>Czy ktos kto byl moglby potwierdzic czy w Szwec
                  > ji sa piaskownice? W Sztokholmie dokladnie.

Kiedyś próbowałam się dowiedzieć, jaki ustrój panuje w Szwecji. Lewacy pisali, że socjalizm, a prawacy, że krwiożerczy kapitalizm 🤷‍♀️
                  • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:12
                    no i sama widzisz, trzeba było pojechać i sprawdzić
                  • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:15
                    Masz znajomych w Szwecji? Mozesz ich spytac o te piaskownice? Tylko w Sztokholmie, nie na prowincji.
                    • dracaria Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:19

> Masz znajomych w Szwecji? Mozesz ich spytac o te piaskownice? Tylko w Sztokholm
                      > ie, nie na prowincji.

Lewak powie, że nie ma, bo są niebezpieczne dla dzieci, a prawak powie, że są, bo kaszojady powinny się stykać z zarazkami od najmłodszego. Nie ma rady, trzeba samemu jechać i sprawdzić 🤷‍♀️
                • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:51

> Moj maz mowi ze polprzewodniki to sie z ziemi wydobywa to ostatecznie mogla wid
                  > ziec gdzies moze w piadkownicy. Czy ktos kto byl moglby potwierdzic czy w Szwec
                  > ji sa piaskownice? W Sztokholmie dokladnie.
                  A czy mogłaś byś bez męża coś napisać?
                  • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:54
                    hrasier_2 napisał:

> anka_one_and_only napisał(a):
                    >
                    > > Moj maz mowi ze polprzewodniki to sie z ziemi wydobywa to ostatecznie mog
                    > la wid
                    > > ziec gdzies moze w piadkownicy. Czy ktos kto byl moglby potwierdzic czy w
                    > Szwec
                    > > ji sa piaskownice? W Sztokholmie dokladnie.
                    > A czy mogłaś byś bez męża coś napisać?

Ale ze o Australii? Nie moglabym bo nigdy tam nie bylam to skad mam cokolwiek wiedziec na ten temat.
          • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:00
            Prinsesswhitewolf byla w Polsce chyba w 2022, to niedawno. Ale u nas tez jest Ikea to mozna sie zmylic jak ja z tym Volvo
            • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:04
              A skad. W 2020 w styczniu bylam w Polsce.

O tym jaki kraj w czym prowadzi sowiesz sie z NASDAQ, NYSE, LSE a nie z ulicy 😀

Szef takiej powie zrkbic badanie rynku kto prowadzi w tej czy tamtej dziedzinie a ta...ukicr pojedzie ogladac..he he
              • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:08
                Na szczescie ja jezdze na wozku widlowym a badania w pracy mam raz w roku okresowe, to mi to nie grozi.
                • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:57

> Na szczescie ja jezdze na wozku widlowym a badania w pracy mam raz w roku okres
                  > owe, to mi to nie grozi.
                  Myślałem że na suwnicy w Islandii.
              • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:10
                kochana, przez CZTERY lata to tu zaszły takie zmiany, że ho ho, widzę to, bo chodzę po ulicach.
                Żeby coś pisać, trzeba mieś swieżą wiedzę. Nie sądzisz chyba, że bywalec, wykształcony inżynier pytałby o coś co można sprawdzić w jakichś tam raportach
                • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:12
                  Znowu ta wiedza z ulicy. On sie pyta o PROWADZENIE w technologii w Europie a nie postep digitalizacji w urbanistyce.
                  • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:16
                    Nie, on się pyta o prowadzenie, ale chce odpowiedzi od osób, które BYŁY I WIDZIAŁY, bo on nie był i nie widział
                  • bywalec.hoteli [...] 10.09.24, 18:54
                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • szara.myszka.555 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:37
          "A Polska, jakie ma najsłynniejsze w porownaniu marki? belvexer Vodca Inglot i Max Factor. No dobra, InPost"

No halo, Polska się rozkręca dopiero od 1989 roku. W Szwecji nie było komuny.
          • ichi51e Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:23
            Za to jak co z Polski wywieźli w 16 wieku to ich. Ile to było 40% ludności? Z miast nic nie zostało? Wepchnęli nas w pańszczyznę aż do 20 wieku?
        • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 22:40
          princesswhitewolf napisała:

> A Polska, jakie ma najsłynniejsze w porownaniu marki? belvexer Vodca Inglot i M
          > ax Factor. No dobra, InPost

Trochę tego jeszcze jest oprócz tych co wymieniłaś. Jak wódka Belveder to i Wyborowa. CCC, CD Projekt, Drutex, Fakro, Gino Rossi, Kross, Reserved, Mokate, Nowy Styl, Oknoplast, Pesa, Solaris, 4F, Asseco, Ciech, KGHM, Manta, Miraculum, Monnari, Opoczno, Polpharma, Prince Polo, Synthos, TZMO, Ursus, Vistula
          www.bankier.pl/wiadomosc/Polskie-marki-podbijaja-swiat-3337816.html
          thereview.pl/100-polskich-firm-na-100-lat-niepodleglosci/
          eSky przejmuje właśnie Waszą legendę Thomasa Cooka
          www.bankier.pl/wiadomosc/Czas-przywyknac-ze-polskie-firmy-przejmuja-brytyjskie-8808556.html
      • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 16:57
        Oo bylas w Szwecji? Ja Volvo widywalam duzo w Niemczech, myslalam ze to niemiecka firma bo tak ich tam duzo bylo prawie jak WV.
        • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:00
          HO corpo w ktorej pracuje sa w Szwecji
          • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:01
            Co to jest HO?
            • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:02
              🙄
              • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:03
                Nie przewracaj oczami, bo w Polsce HO mowimy na home ofice czyli prace zdalna. A w twoim zdaniu to zupelnie bez sensu. Faktycznie nie masz o Polsce pojecia za bardzo.
                • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:06
                  Po angielsku praca z domu to WFH, work from home.

HO ma niejedno znaczenie np ministerstwo spraw wewnetrznych to Home Office w Uk. Nie jednemu psu burek
                  • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:15

> Po angielsku praca z domu to WFH, work from home.
                    >
                    > HO ma niejedno znaczenie np ministerstwo spraw wewnetrznych to Home Office w Uk
                    > . Nie jednemu psu burek
                    >

Ja już o tym czytałam na forum, że u nas ta praca zdalna inaczej się nazywa niż u was. Mój mąż czasami tak pracuje, ja niestety nie mogę ani HO ani WTF
                    • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:15

> princesswhitewolf napisała:
                      >
                      > > Po angielsku praca z domu to WFH, work from home.
                      > >
                      > > HO ma niejedno znaczenie np ministerstwo spraw wewnetrznych to Home Offic
                      > e w Uk
                      > > . Nie jednemu psu burek
                      > >
                      >
                      >
                      > Ja już o tym czytałam na forum, że u nas ta praca zdalna inaczej się nazywa niż
                      > u was. Mój mąż czasami tak pracuje, ja niestety nie mogę ani HO ani WTF

WFH, pomyliłam sie
                    • primula.alpicola Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:52

> WTF

WTF to ja miałam jak przeczytałam post startowy. Bywalec to jednak, ekhem...dobra już nic, mam postanowienie noworoczne.
                      • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:05
                        Primula, już wrzesień, a ty jeszcze masz postanowienia noworoczne?
                        • annaboleyn Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:14
                          Ona ma już, zawsze taka prymuska.
                          • primula.alpicola Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 20:05
                            annaboleyn napisała:

> Ona ma już, zawsze taka prymuska.

Dziękuję, kochana jesteś!

Ps. Widzicie jak postanowienie działa, jaka jestem milutka?
                        • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:30
                          malia napisała:

> Primula, już wrzesień, a ty jeszcze masz postanowienia noworoczne?

Ha! A ja mam jeszcze te z ubiegłego roku!
                        • primula.alpicola Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 19:54
                          malia napisała:

> Primula, już wrzesień, a ty jeszcze masz postanowienia noworoczne?

Moja droga, w naszym zawodzie nowy rok zaczyna się 1września😁
                          • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 20:35
                            no tak, ale teraz rozumiem jeszcze mniej. Powzięłaś postanowienie zawodowe w związku z rozpoczęciem roku szkolnego, że będziesz miła dla bywalca? To co, ty go uczysz????? Jak mu idzie w szkole?
                            • primula.alpicola Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 20:59
                              malia napisała:

> no tak, ale teraz rozumiem jeszcze mniej. Powzięłaś postanowienie zawodowe w zw
                              > iązku z rozpoczęciem roku szkolnego, że będziesz miła dla bywalca? To co, ty go
                              > uczysz????? Jak mu idzie w szkole?

Ahhahaa, nieee, powzięłam ogólnie, że będę miłym, spokojnym Kwiatem Lotosu na Spokojnej Tafli Jeziora.
                • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:55

> Nie przewracaj oczami, bo w Polsce HO mowimy na home ofice czyli prace zdalna.
                  > A w twoim zdaniu to zupelnie bez sensu. Faktycznie nie masz o Polsce pojecia za
                  > bardzo.
                  Nie w Polsce mówimy ho ho.
                  • primula.alpicola Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:59
                    hrasier_2 napisał:

>
                    > Nie w Polsce mówimy ho ho.

I jeszcze: ho ho ho Merry Christmas!
                    • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:05
                      primula.alpicola napisała:

> hrasier_2 napisał:
                      >
                      > >
                      > > Nie w Polsce mówimy ho ho.
                      >
                      > I jeszcze: ho ho ho Merry Christmas!
                      Dokładnie 😁
                  • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:31
                    hrasier_2 napisał:

>
                    > Nie w Polsce mówimy ho ho.

W Polsce mówimy "hop, hop, hop, hop" do chłopów
            • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:02
              Head office, headquarters?
              • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:04
                W slowie headquarters nie ma litery O 🙄
                • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:07
                  Ale fo skrot od Home Office. A slowo headquarters podalam jako objasnienie. Siedziba glowna firmy. Myslalam ze tu mature ludzie maja
                  • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:13

> Ale fo skrot od Home Office. A slowo headquarters podalam jako objasnienie. Sie
                    > dziba glowna firmy. Myslalam ze tu mature ludzie maja
                    >

My mamy jeszcze matury po polsku
                    • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:22
                      kto ma, ten ma
                      • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:48
                        malia napisała:

> kto ma, ten ma

No wiem, niektórzy wcale nie mają
                  • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:13
                    FO? Cobto znaczy FO?
                  • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:14
                    FO? Co to znaczy FO?
                    • kk345 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:17

> FO? Co to znaczy FO?
                      No FO to home office, wyraźnie przecież pisze
                      • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:19
                        Moze FO to skrot od tego headquarters po szwedzku.
                    • szara.myszka.555 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:29
                      "FO? Co to znaczy FO?"

Jak to co? F*ck off! big_grin
                      • kot.z.kosmosu Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 21:50
                        szara.myszka.555 napisała:

> "FO? Co to znaczy FO?"
                        >
                        > Jak to co? F*ck off! big_grin

Próbowałam nie wyć na głos podczas czytania tej cudnej odnogi (zwłaszcza jak poziom absurdu skoczył dzięki wejściu Princess, to jest po prostu siódmy Monty Python). Ale nie dałam rady 🤣
              • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:07
                ale przecież ty w tej siedzibie nie siedzisz, to skąd wiesz, jak tam jest. Pozwolę sobie zacytować forumkę, która wyżej napisała "Jak samej nie pojedziesz i nie sprawdzisz, to guano będziesz wiedzieć, bo w mediach i reportażach została już tylko propaganda, taka czy inna"
                • princesswhitewolf Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:13
                  Nie no siedziba do mnie przyjezdza cala a ja na doopie siedze na wsi pewno w Polsce. Tez bym tak chciala.
                  • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:21
                    Ale sama wyżej pisałaś, że byłaś tylko 24 godziny i z pewnością poświęciłaś je również na pracę i spotkanie w tej siedzibie, sen, jedzenie itp. Więc ile ci zostało czasu na poznawania wiedzy o szwedzkich półprzewodnikach? 15 minut? z taką pobieżną wiedzą, to mozesz do przedszkolaka startować, a nie do inżyniera. O czasie przeznaczonym na medycynę, rolnictwo, motoryzację czy biotechnologię nawet nie wspomnę
                • kk345 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:16
                  Ja bym nie liczyła, że Princess skuma... Ale próbujcie dalej 🤦🏻‍♀️😀
                  • malia Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:33
                    przyszła psuja i popsuła big_grin
                    • primula.alpicola Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 17:53
                      malia napisała:

> przyszła psuja i popsuła big_grin

Zawyłam😅
                    • kk345 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 20:50
                      malia napisała:

> przyszła psuja i popsuła big_grin
                      Przprszm🙈
                  • ta_jedna_karen Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:19
                    Kiedy myślę, że nie ma nikogo bardziej opóźnionego od Bywalca, odzywa się Princess😂😂😂
                    • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:47
                      ta_jedna_karen napisała:

> Kiedy myślę, że nie ma nikogo bardziej opóźnionego od Bywalca, odzywa się Princ
                      > ess😂😂😂

Ale wy jesteście niemiłe
                  • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:34
                    kk345 napisała:

> Ja bym nie liczyła, że Princess skuma... Ale próbujcie dalej 🤦🏻‍♀️😀
                    Fakt z tobą to można do rana tańcować.
        • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:00

> Oo bylas w Szwecji? Ja Volvo widywalam duzo w Niemczech, myslalam ze to niemiec
          > ka firma bo tak ich tam duzo bylo prawie jak WV.
          Bzdury szwedzkie jest BMW🤪
      • ichi51e Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:21
        Akurat najazd Szwedzki tak zniszczył Polskę że nigdy się nie pozbierała…
        • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 18:32
          Nawet Jasną Górę atakowali. Ale Kmicic odparł.
          • ichi51e Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 19:03
            Nie Kmicic a Kordecki…
          • primula.alpicola Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 19:56
            hrasier_2 napisał:

> Nawet Jasną Górę atakowali. Ale Kmicic odparł.

I po co?

Może teraz prowadzilibyśmy technologicznie Europę🙄
            • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 20:11
              primula.alpicola napisała:

> hrasier_2 napisał:
              >
              > > Nawet Jasną Górę atakowali. Ale Kmicic odparł.
              >
              > I po co?
              >
              > Może teraz prowadzilibyśmy technologicznie Europę🙄
              No wiesz technologicznie to straciliśmy w innych czasach. Przydał by się wtedy taki Babinicz.
    • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 19:22
      A wątek założyłem dlatego, że użytkowniczka Totutotam stwierdziła, że "Szwecja technologicznie prowadzi Europę", po czym broniła tego jak Rejtan.
      • bywalec.hoteli [...] 10.09.24, 19:22
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • ta_jedna_karen Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 19:45
          Liczbą, a nie ilością ledwie piśmienny nieuku.
      • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 19:38
        bywalec.hoteli napisał:

> A wątek założyłem dlatego, że użytkowniczka Totutotam stwierdziła, że "Szwecja
        > technologicznie prowadzi Europę", po czym broniła tego jak Rejtan.

To ze mila i ma kilka znanych marek (Volvo i Saab juz nie Szwedzkie) tonie znaczy ze prowadzi bo tu chyba prym wioda ciagla Nazisci.
        A Polska to tak oglnie jest znana glownie (i chyba tylko) z Polish Sausage i moze Wodki a to sie raczej z technologia nie kojarzy.
        A te znane marki globalne to pomimo ze wyrosly na polskich korzeniach im polskie pochodzenie odebrano albo sie o tym nie mowi.
        httpwww.careersinpoland.com/article/customs/made-in-poland-inventionss://culture.pl/en/article/trademark-5-major-brands-you-didnt-know-were-polish

www.careersinpoland.com/article/customs/made-in-poland-inventions
        • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 19:41
          Cos sie popierd z linkiem
          culture.pl/en/article/trademark-5-major-brands-you-didnt-know-were-polish
        • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 20:32
          Szwecja w II wojnie światowej nie uczestniczyła, nie została zniszczona przez Niemców i ruskich, ale za to się wzbogaciła. Miała też rudy żelaza potrzebne na wojnie. I po wojnie.
          • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 20:35
            Skąd wiesz, przecież nie byłeś nawet w Szwecji a już na pewno nie w czasie wojny!
            • ta_jedna_karen Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 10.09.24, 21:08
              😂😂😂
    • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 11.09.24, 08:54
      Szkoda że moderacja pozwala systemowym trollom działać. Z jednego komputera, z różnych przeglądarek kilka nicków seryjnie trolluje.
      • dekoderka Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 11.09.24, 08:58
        A może odrobina aurorefleksji i zastanowienie się dlaczego robisz tu za dyżurnego idiotę i mitomana?

bywalec.hoteli napisał:

> Szkoda że moderacja pozwala systemowym trollom działać. Z jednego komputera, z
        > różnych przeglądarek kilka nicków seryjnie trolluje.
        • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 11.09.24, 22:21
          dekoderka napisała:

> A może odrobina aurorefleksji i zastanowienie się dlaczego robisz tu za dyżurne
          > go idiotę i mitomana?
          >
          >
          > bywalec.hoteli napisał:
          >
          > > Szkoda że moderacja pozwala systemowym trollom działać. Z jednego kompute
          > ra, z
          > > różnych przeglądarek kilka nicków seryjnie trolluje.
          Chłopak zakładała różne tematyczne wątki. W odniesieniu do ciebie to zero. Jedynie się umiesz wpisywać ze swoimi mądrościami. Jest tu parę hejterek co potrafią życie umilić. I przeważnie te same.
          • karyna-z-radzymina Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 11.09.24, 22:44
            No, straszna chamowa z ludzi wychodzi
          • annaboleyn Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 11.09.24, 22:54
            hrasier_2 napisał:
            > Chłopak zakładała różne tematyczne wątki. W odniesieniu do ciebie to zero.

Tani, przestań hejtować bywalca, on miał tylko ciebie po swojej stronie, jak możesz!
          • anomaliapogodowa81 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 12.09.24, 08:15
            TEMATYCZNE WĄTKI bywalca 😂😂😂😂😂😂😂
        • annaboleyn Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 11.09.24, 22:52
          dekoderka napisała:

> A może odrobina aurorefleksji i zastanowienie się dlaczego robisz tu za dyżurne
          > go idiotę i mitomana?

No już bez przesady z tym hejtem, zmieniają się z tanim. Przecież by się przemęczyli.
      • ta_jedna_karen Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 11.09.24, 22:46
        Biedny Bywalec pociesza się, że tylko jedna osoba uważa go za opóźnionego😂😂😂
    • anomaliapogodowa81 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 12.09.24, 08:14
      Ej bywalec, ale skąd wiesz, że Szwecja w ogóle istnieje, skoro w niej nie byłeś? Ja myślę, że naprawdę musisz tam pojechać, żeby się upewnić, wiedza ekspercka publikowana w raportach to bullshit, każdy to wie.
      Najpierw jednak sprawdz, czy istnieją loty Poznań-Szwecja, nie leciałeś, to pewności mieć nie możesz.
      • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 12.09.24, 08:20
        Sama sobie poleć i nie wracaj.
    • szare_kolory Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 12.09.24, 11:59
      Jak już patrzysz na tamten rejon mapy pod względem technologii, to zainteresuj się Estonią.
      • hrasier_2 Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 12.09.24, 12:17
        Są tu jeszcze normalne osoby. ( Kobiety) co potrafią coś rzeczowego napisać.
        • noitak Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 12.09.24, 14:24
          hrasier_2 napisał:

> Są tu jeszcze normalne osoby. ( Kobiety) co potrafią coś rzeczowego napisać.

I taniuszyna, która się zna jak nikt inny na rzeczowym pisaniu 😂
      • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 12.09.24, 14:56
        No właśnie Skype napisało 4 programistów z Estonii smile
        Firma szwedzka
        • szare_kolory Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 12.09.24, 19:33
          Byłam w Estonii że 100 lat temu, jakiś 2014 albo 2016. I pamiętam jak już wtedy szczycili się tym jak łatwo można u nich płacić elektronicznie, a oprócz tego cieszyli się wieloma ułatwieniami cyfrowymi. I rozróżniałabym jednak postęp technologiczny od wielkich marek. Bo w obecnym świecie, gdzie rządzą duże koncerny, które żonglują różnymi markami, to marka ani korporacja wcale nie musi być synonimem innowacyjności.
          • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 15.09.24, 01:18
            Chciałbym zwiedzić Estonię i na żywo zobaczyć te nowoczesność.

Z tym że to mały kraj, 1.3M ludzi, z czego prawie połowa to zespół miejski Tallina.
            • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 15.09.24, 01:31
              bywalec.hoteli napisał:

> Chciałbym zwiedzić Estonię i na żywo zobaczyć te nowoczesność.
              >
              > Z tym że to mały kraj, 1.3M ludzi, z czego prawie połowa to zespół miejski Tall
              > ina.

I sprawdzic czy mozna placic Blikiem?
              • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 15.09.24, 01:37
                Sprawdzić czy Amerykanin może zapłacić czekiem.
                • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 15.09.24, 02:04
                  bywalec.hoteli napisał:

> Sprawdzić czy Amerykanin może zapłacić czekiem.

Nie tylko moze ale i placi.
                  Nie badz zazdrosny.
                  Ty blikieme masz limit - chyba max 10k pln? A ja czekiem nie mam. Moge wypisac na $1M.
                  • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 16.09.24, 11:24
                    a masz 1M?
                    • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 00:18
                      Co za pytanie ? LOL Podejrzewales ze nie mam albo ze tylko 1? LOL
                      • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 14:19
                        w Kalifornii 1M to niewiele
                        jakbyś miał 1B to jest kalifornijski przyzwoity standard
                        • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 14:23
                          A pokazecie ptaszka kto ma wiekszego?
                          • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 17:34

> A pokazecie ptaszka kto ma wiekszego?

Wazne nie jaki wielki ale jak sie go uzywa.. Z kontem bankowym zreszta podobnie
                            • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 17:51
                              Engin, uważaj Anka cośtam to jwbniety Trol w kilku wcieleniach gorszy od misiaczka
                              • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 19:56
                                Sam jestes jwbniety. Zapros tu jeszcze dekoderke vel meliklesa i posilujcie sie na ptaszki, moze na ktorejs to tutaj zrobi wrazenie.
                                • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 20:52

> Sam jestes jwbniety. Zapros tu jeszcze dekoderke vel meliklesa i posilujcie sie
                                  > na ptaszki, moze na ktorejs to tutaj zrobi wrazenie.

Jak na razie to widac ze jedynie na to czekasz? Probowalas jakiejs terapii?
                                  • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 23:04
                                    O właśnie
                        • bywalec.hoteli Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 17:18
                          Mąż ematki sam ma 1B w gotówce. Więc jesteś tu cieciem Engin.
                          • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 17:28
                            bywalec.hoteli napisał:

> Mąż ematki sam ma 1B w gotówce. Więc jesteś tu cieciem Engin.

Ale postepowa ematka ma z meem osobne finanse wiec maz moze ma ale ematka biedna i musi za kolacje restaracji polowe dorzucic.? LOL
                        • engine8t Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 17.09.24, 17:31
                          bywalec.hoteli napisał:

> w Kalifornii 1M to niewiele
                          > jakbyś miał 1B to jest kalifornijski przyzwoity standard

Od biedy mozna z tym1M przezyc pare lat jak sie nie ma kredytow i rozrzutnej zony.
                          Ale aby miec "milion" w sensie niezaleznosci finansowej to obecnie nalezy miec prawie 2.
    • anka_one_and_only Re: Czy Szwecja 🇸🇪 prowadzi technologicznie Eur 13.09.24, 16:17
      Masz tu fajny artykuł o Szwecji.
      www.politico.eu/article/sweden-juvenile-gang-crime-gun-violence-gunnar-strommer/#:~:text=The%20country%20has%20been%20rocked,take%20at%20least%20a%20decade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka