Dodaj do ulubionych

Resztki, szacunek i codzienny byt

15.09.24, 15:39
Nietypowa chyba sprawa. Mój mąż jest pasjonatem historii lokalnej, historykiem z wykształcenia zresztą, ale nie pracuje w branży. W wolnych chwilach zawsze dużo czyta o dziejach danego miejsca, w którym mieszka lub które odwiedza. Chodzi na spacery, czasem rozmawia ze świadkami historii. Pasją tą zaraził zresztą 11-letniego syna.

Wszystko dobrze, ale czasami ma swoje trochę ekscentryczne zachowania. W zeszłym roku w końcu zrealizowaliśmy swoje marzenie i wyprowadziliśmy się pod miasto, wcześniej kupiliśmy działkę i postawiliśmy dom. Mąż oczywiście przeczytał o historii tego miejscu i jak się okazało na tym terenie były aż 4 duże bitwy od czasów średniowiecza do współczesnych, dwa cmentarze a w czasie drugiej wojny miejsce rozstrzelania kilkudziesięciu osób. To ostatnie wydarzenie jest zresztą upamiętnione odpowiednią tablicą w okolicy, a jeszcze 20 lat temu było tu sporo stanowisk archeologicznych.

Po zagłębieniu się w historię miejsca mąż bez konsultacji ze mną postawić w ogrodzie naprzeciwko ganku drewniany krzyż wmurowany w ziemię z tablicą “Szczątki ludzkie. Cześć ich pamięci”. Zrobił to pod moją i syna nieobecność, byliśmy u teściów. Po moim powrocie i ogromnym zdziwieniu wytłumaczył mi, że bez żadnych wątpliwości ziemia, na której stoi nasz dom oraz na której mamy ogród jest miejscem, w którym spoczywają setki jeśli nie tysiące ludzi i należy im się upamiętnienie.

Częściowo przekonują mnie te argumenty, ale po prostu nie chcę oglądać takiej tablicy zaraz po wyjściu na ganek i na ogród. Syn z kolei jest zachwycony i podoba mu się taki pomysł. Ale on to traktuje jako nietypową dekorację, a ja po prostu nie lubię cmentarnych klimatów.

Jak byście próbowały porozmawiać z mężem, żeby jednak gdzieś indziej przenieść taką tablicę, jeśli już musi być na naszym terenie?

Obraz przykładowy, ale tego typu tablica.
Obserwuj wątek
    • czcigodnystarzec Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 15:59
      zandrala napisała:
      > Po zagłębieniu się w historię miejsca mąż bez konsultacji ze mną postawić w ogr
      > odzie naprzeciwko ganku drewniany krzyż wmurowany w ziemię z tablicą “Szczątki
      > ludzkie. Cześć ich pamięci”. Zrobił to pod moją i syna nieobecność, byliśmy u t
      > eściów. Po moim powrocie i ogromnym zdziwieniu wytłumaczył mi, że bez żadnych w
      > ątpliwości ziemia, na której stoi nasz dom oraz na której mamy ogród jest miejs
      > cem, w którym spoczywają setki jeśli nie tysiące ludzi i należy im się upamiętn
      > ienie.

A nie przeszkadza mu że mieszka na ludzkich szczątkach?
      • zerlinda Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:04
        To nie mężowi przeszkadza.
      • asiairma Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:46
        Jest historykiem, wie że wszyscy mieszkamy na szczątkach.
        • memphis90 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 18:18
          Ale nie wszyscy stawiamy krzyże i tabliczki.
          • chatgris01 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 19:08
            Może mąż nosi nazwisko Addams https://forum.miau.pl/images/smilies/2014-69.jpg
          • asiairma Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 10:23
            No, ja na pewno nie.
            Pana jest mniej lub bardziej dziwakiem (takie rzeczy lubią się pogłębiać z wiekiem).
    • zamyslona_ona02 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:06
      Chciałam coś napisać, ale tak mnie zamurowało, że jeszcze nie odzyskałam głosu 😳
      • czcigodnystarzec Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:13
        zamyslona_ona02 napisał(a):
        > Chciałam coś napisać, ale tak mnie zamurowało, że jeszcze nie odzyskałam głosu
        > 😳

No i napisałaś.
        Jak widać, do pisania nie trzeba używać głosu.
    • berdebul Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:07
      Praktycznie każde miejsce na ziemi ma w sobie pochowanych ludzi, może z wyjątkiem Antarktydy, a jednak nie stawiamy tam tabliczek.
      Jeśli się upiera, to niech postawi w innym miejscu. Jak tam tyle osób zmarło, to nie ma to znaczenia gdzie dokładnie stoi.
    • malia Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:09
      Daj zdjęcie swojej tablicy, to się wypowiem, bo na razie to szkoda pisać
      • dekoderka Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:15
        4/10
        • afro.ninja Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:17
          2/10 bo dom wybudowali raz dwa
          • dekoderka Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 19:09
            4 za niekonwencjonalny temat 😁
      • danaide2.0 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 09:54
        Przecież dała. Wygoniłabym za estetykę i zażądałabym czegoś vintage. Ale ja mam słabość do cmentarzy.
        • mallard Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 10:07
          danaide2.0 napisała:

> Przecież dała.

No nie do końca, bo to nie jej tablica
          • danaide2.0 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 10:10
            Napisała (lub bot napisał, ale na potrzeby konwersacji załóżmy, że problem istnieje realnie) "tego typu". Koło omszałego kamienia toto nie stało.
    • iwoniaw Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:18
      Ten wasz bot jest bardzo niedopracowany, zwłaszcza w module translatora. "Resztki" to nie jest to znaczenie, którego szukasz, "codzienny byt" też nie brzmi zbyt dobrze 🤣
      • malia Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:23
        oj tam, "szacunek" może być. A autorka zapyta wymyślonego męża czy nie przeszkadza mu uprawianie seksu na "resztkach"
      • chatgris01 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:23
        Przypomniał mi się dylemat Chmielewskiej ze "Złotej muchy" big_grin (Resztka vs Szczątek)
      • feldmarszalek.duda Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 17:17
        Taaak, też zwróciłam uwagę, że "resztki" się pomyliły ze "szczątkami". Tak jakoś zaleciało translatorem google.
    • wapaha Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:21
      Mąż trochę.. ekhm..ekscentryczny ...😉
      Ciekawe co postawiłby na naszej działce-dostaliśmy sprawozdanie archeologiczne-odnaleziono pozostałości m.in.ceramiki neolitycznej
      • anka_one_and_only Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 10:29
        Och! Fascynujace, opowiedz cos wiecej prosze!
        • wapaha Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 18:07
          anka_one_and_only napisał(a):

> Och! Fascynujace, opowiedz cos wiecej prosze!

a co chesz wiedzieć ?
          fragment ekspertyzy ?
          zdjęcia znalezisk ?
          • anka_one_and_only Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 19:17
            Och, jakbyś miała zdjęcia to by było wspaniale, ale wyobrażam sobie, że pewnie te resztki sa gdzieś w muzeum.
            • wapaha Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 21:15
              anka_one_and_only napisał(a):

> Och, jakbyś miała zdjęcia to by było wspaniale, ale wyobrażam sobie, że pewnie
              > te resztki sa gdzieś w muzeum.

Ej,ale ja serio pisze 🙄
              Pisałam nieraz -budujemy się blisko rezerwatu przyrody a na terenie naszym i trochę obok (archeolog mówił że spory obszar ) jest teren objęty obserwacja archeologiczna . Dlatego wśród miliona formalności był również zgłoszenie do konserwatora zabytków i przy ściąganiu humusu musiał być on obecny i sprawdzić teren. Sporządził z tego tsw sprawozdanie, wystawił fakturę (no a jakże) I cieszymy się ze tylko tak się skończyło bo gdyby dokonał cennych odkryć (jak np kosci czy biżuteria)to wstrzymałoby to nasze prace i sporo nas kosztowało
              To aż tak niewiarygodne? 🙄
              • arthwen Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 19.09.24, 11:17
                Trwa właśnie przebudowa drogi dojazdowej obok domu mojego znajomego. Znaleziono tam dwa (chociaż teraz to możliwe że więcej) groby z okresu ok 3000 lat temu, budowa wstrzymana na czas prowadzenia prac archeologicznych wink
    • pani.asma Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:27
      Co to za miasto że bezcześci się cmentarze i stawia na nich szeregówka
      Szok !
      • grey_delphinum Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:31
        Trololo takie nie za mądre.

A ta tabliczka gdzieś mi ostatnio w mediach mignęła.
        • malia Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:42
          ze dwa dni temu był artykuł, o tym jak pochowano szczątki lekarza, który przekazał swoje ciało akademii medycznej
    • srubokretka Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:40
      Kiedys mocno zastanawialam sie nad kupnem domu. Podczas pierwszej wizyty domownicy (a raczej zombiacy) byli w swoich pokojach. W srodku panowal polmrok, syf (hoarders) . Cena byla bardzo atrakcyjna, a ja szukalam czegos do remontu, wiec poszlismy drugi raz. W ogrodzie znalazlam tabliczke. Wlasciciel po wygrzebaniu sie z domu powiedzial, ze zakopal tam swojego ojca.... Miny nasze i agentki mialyby milon views gdyby nas ktos nagrywal.
      Jezeli prawda jest co piszesz, to ostrzegam cie, ze niektore hobby to pierwsza oznaka choroby psychicznej. Ja bym nie dala w takim klimacie syna wychowywac.
    • jkl13 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:43
      Naprawdę coraz głupsze te trole. Wszystkie historie są takie same, na jedno kopyto.
      0/10
      • malia Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 17:24
        no proszę cie, jakie 0/10? Nick nowy założyć, zapisać swoje urojenia to jednak trochę kosztuje, dałabyś chociaż 1/10 za dobre chęci
    • tania.dorada Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:44
      tablica i klimat tak w stylu świeczników i kartofli Jackowo trochę
    • bromba11 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 16:58
      Aż się przypomniał odcinek "Czterdziestolatka", gdzie wdowa chciała na działce kupionej przez Karwowskich postawić pomnik, bo jej mąż właśnie w tym miejscu "zszedł był".
    • memphis90 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 18:17
      >„Szczątki ludzkie. Cześć ich pamięci”.
      To bez sensu. Masz oddawać część pamięci o szczątkach…? Nalegałabym na zmianę tablicy na taka, która nie urąga logice…

Musicie mieć jakąś strasznie dużą działkę, jak tam tysiące szkieletów leżą… Oni je na tych bitwach składowali w wieże?

Zgodzilabym się na mini barokową kapliczkę albo barokową tablicę kamienną - żeby miała szkielety, czaszki, nietoperze i putta z nietoperzowymi skrzydłami. I na to bluszcz, żeby się wił. Wtedy byłoby pięknie.
      • daniela34 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 18:23
        No właśnie. Jakieś małe, gustowne ossuarium a nie taka tandetna tabliczka.
      • danaide2.0 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 09:55
        O to, to. Jak zwykle, pomyślałyśmy podobnie, ale ty tak ładnie to opisałaś!
      • arthwen Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 10:30
        Zgadzam się w 100% Niech mąż zbuduje coś porządnego i estetycznego, ostatecznie nawet obelisk może być, jeśli środków nie macie. Ale taka tandetna tablica?
    • taki-sobie-nick Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 15.09.24, 21:13
      Nie "resztki", tylko "szczątki", a poza tym autorka to obrzydliwy troll.
    • palacinka2020 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 10:52
      Zamienilabym na kamien wegielny albo laweczke pamieci. W ten sposob "dekoracja" mialaby dodatkowy praktyczny wymiary. Na laweczce mozna usiasc, z kamienia mozna skakac.
    • bei Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 11:05
      Resztki szacunku? Szczątki ludzkie… napis na tablicy jest źle zredagowany, skoro mąż jest pasjonatem historii to napis na tablicy powinien upamiętniać wydarzenia historyczne tych ziem. Tablicę ustawić tak, by była widoczna dla przechodzących przed ogrodzeniem.
    • jdylag75 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 11:07
      Pewnie sa tam "resztki" ludzi,. ale czy na pewno chrześcijan? Moze to byc grube nadużycie i szczerze mówiac nie tego spoedziewałabym się po historyku....duze zaniedbanie i skrót myśoowy. Uważam, że powinien zrobić badania archeologicznew celu weryfikacji jakie pochodzenie maja szczątki i dopiero umieszczać adekwatne symbole religijne, inaczej zakłoci zycie wieczne dusz, które uleciały z pochowanych na Waszym terenie ciał.
      Na Twoim miejscu zdziwiłoby mnie lekkomyślne zachowanie męża, uważajcie.
      Sok z żuka norlmalnie...
    • thea19 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 16.09.24, 11:09
      Powiedziałabym, że tabliczka jest bez sensu bo nie ma miejsca w Polsce wolnego od ludzkich szczątek.
    • jowita771 Re: Resztki, szacunek i codzienny byt 19.09.24, 11:29
      Przepraszam, ale Twój mąż to idiota. Jeszcze trochę to postoi i już nie usuniecie, bo to będzie obraza czyichś uczuć religijnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka