Dodaj do ulubionych

Ematki braffiterki

26.09.24, 19:41
Zanim się wybiorę do sklepu ze stanikami, to może podpytam ematek, w jaki rozmiar celować. Z pomiarów wychodzi mi pod biustem 73, w biuście 83. Teraz noszę 70C, ale pod biustem jest za ciasny, a w misce trochę za luźny. Z kolei 75C za szeroki. Z kalkulatora wychodzi mi 70B. Nie będzie za mały? Pomóżcie proszę, będę wdzięczna za doradysmile
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 19:49
      Jak używana 70-tka jest za ciasna, to spróbuj 75 z tego modelu.
      Brafitting to nie jest nauka ścisla, staniki są rożne i ludzie są różni.
      Jak 70B będzie dobre pod biustem a za małe w miskach, to weźmiesz 70C, żaden problem.
      • marta.graca Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 19:51
        Ale 75 z jaką miską?
        • mika_p Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 19:55
          Teoretycznie dwie w dół od obecnej, gdyby była dobra, a skoro za luźna to trzy
          • memphis90 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 12:16
            Przecież nosi C, to ile jest trzy w dół od C? Reset alfabetu i miseczka Z….?
            • szarmszejk123 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 12:18
              AA by było chyba
        • lauren6 Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 19:58
          Spróbuj 75B
    • arabelax Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 19:56
      73 pod biustem, to bardzo drobna jestes.
      braffiterka Ci wybierze. Ja kiedys bylam z 2x o zawsze dobrały mi takie, że nie dało się oddychać swobodnie i jak w zbroi się czułam.
    • kurt.wallander Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 20:08
      Podepnę się pod wątek - może orientujecie się, czy znajdę w Warszawie sklep z wyborem biustonoszy sportowych na duży biust? Bo średnio uśmiecha mi się miesiącami zamawiać i odsyłać nietrafione, tym bardziej, że to będzie spory koszt.
      • sylwiastka Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 08:05
        Moze Dopasowana?
      • rozalia234 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 10:25
        Bradonna. Mają panache sport, jak nie będzie Twojego rozmiaru to Ci zamówią, przyjdzie i przymierzasz na miejscu, jak pasuje to płacisz.

Sklep biegacza na Powiślu. Różnie z dostępnością ale spora szansa, że coś wybierzesz.
        • kurt.wallander Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 10:42
          Dziękuję smile
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 21:47
      75 B
    • arthwen Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 22:12
      Weź sobie te 70B i kup przedłużkę - one są regulowane, więc jak 75 jest za luźne, a 70 za ciasne, to sobie ustawisz tak po środku i powinno być ok wink
    • hrabina_niczyja Re: Ematki braffiterki 26.09.24, 22:30
      Byłam wczoraj w Tezenis. Uwielbiam ich za to, że wchodzisz mówisz czego chcesz i pani raz dwa ci ogarnia. Chwila moment i wyszłam z idealnie dobranymi stanikami. Z tymże ja pod biustem zawsze biorę luźniejszy, no nie jestem w stanie kisnąć cały dzień w opinajacym jak zbroja biustonoszu. Weź 75 i zobacz jak ci jest, przecież one mają kilka zapiec.
    • kotejka Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 05:55
      Kalkulator dobrze jest sprawdzić dla każdego producenta osobno
      Znać różne modele i fasony
      U jednych odwody są bardzo ciasne u innych elastyczne
      Ja zawsze wolę ciaśniejsze, ale ja mam sporą miskę (g) więc na obwodzie spoczywa duży ciężar
      Kupujesz dość ciasno, żeby nowy zapinał się na ostanie haftki, a później przechodzisz na bliższe w miarę życia stanika, a często i nie, tak szybko no bo przecież są trwałe i gatunkowo dobre
      Ale dobrze mieć ten wariant
      Tyć raczej żadna z nas nie planuje
      Obwody raczej równać w dół, nie w górę, ja przy podobnym do twojego obwodzie sięgam po 70 albo i 65
      Musisz obmierzyc, żeby wiedzieć, na czym ci zależy i jak to ma leżeć
      Jeden robi piękny dekolt, drugi pięknie leży pod obcisłym T-shirtem, trzeci jest na sporty,
      Przy takim biuscie malutkim nie musisz mieć nic do zadań specjalnych, coś pięknego i wygodnego jest ci potrzebne: więc wymierz i wybierz to, w czym się dobrze czujesz
      Jak już się zna rozmiarówkę i preferencje i modele to warto kupować online
      Takie rozmiary są w brastopie często w świetnych cenach
      • marta.graca Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 06:05
        Właśnie sprawdzałam dla każdego osobno- u połowy wyszło, że nie mają takich rozmiarów, a np. u Ewy Michalak 75AA.
        • paskudek1 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 06:07
          Jeśli masz możliwość jechać do Łodzi, umawiając sie wcześniej na wizytę u Ewy to polecam gorąco. Serio. Tyle że ona ma swoją rozmiarówkę i trudno ją porównywać do innych marek.
          • marta.graca Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 06:15
            Jakieś 200 km... Może przy okazji jakiejś wycieczkismile
            • paskudek1 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 06:30
              Przy okazji może być trudno bo ona nie ma typowego sklepu. Mierzenie i zakup jest w firmie, w której szyje staniki. Ale obsługa pełna profeska, i wybór ogromny. Nawet jeśli to tylko to co akurat jest w magazynie.
              Generalnie polecam wizytę w jakimś sklepie starjonarnym. W Warszawie to Dopasowana na Okrzei. Jest coś jeszcze w samym centrum ale zapomniałam nazwę
              • marta.graca Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 07:49
                Ja akurat jestem ze Śląska i mamy fajny salon tuż obok mojej pracy, z pięknymi stanikami. Jak się wybiorę, to dam znać, jak poszło z doborem smile
      • snakelilith Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 10:45
        kotejka napisała:

>
        > Kupujesz dość ciasno, żeby nowy zapinał się na ostanie haftki, a później przech

> Obwody raczej równać w dół, nie w górę, ja przy podobnym do twojego obwodzie si
        > ęgam po 70 albo i 65

To są zasady dla kobiet z większym biustem. Biust autorki nie potrzebuje aż takiego podtrzymania, a jedynie "upiększenia", tu nawet modna elastyczna braletka by się nadała, ale to oczywiście sprawa gustu. Ja je osobiście uważam za szalenie wygodne i ładne, ale z moim biustem mogę nosić je tylko w sytuacjach mniej "oficjalnych".

Nie polecałabym bym jednak zapinać stanika przy mierzeniu na ostatnią (zewnętrzną) haftkę, bo gdy stanik stanie się w ciągu dnia za ciasny (ruch, upał, zmęczenie, puchnięcie), to nie ma możliwości przepiąć luźniej, co może być bardzo niewygodne. Tak robiło się, gdy staniki na duże biusty były drogie i rozciągliwe, i chciało się by taki stanik jak najdłużej posłużył, ale autorka nie ma dużego biustu i rozmiar, w którym ma ogromny wybór staników w różnej kategorii cenowej.

Także równanie w dół może być problematyczne. Dziś staniki nie są już takie rozciągliwe. Kiedyś rozmiar 75 można było rozciągnąć nawet do 100 cm. Wiem, bo sama takie miałam. Koronki tak rozciągliwe, że na biodrach można było swobodnie zapinać. Dziś się to już rzadko zdarza, obwody są bardziej realistyczne, a przy małym biuście nie ma siły ciągnącej na obwód, więc może być, że komuś przy obwodzie 74 cm rozmiar 70 będzie za ciasny. Sama widzę, że przy obwodzie pod biustem w okolicach 75-76 noszę różne staniki, od 70, przez 75 do nawet 80, bo te szersze bywają latem bardziej komfortowe i ciągle zdają zadanie, i nie podchodzą na plecach. Tego wcześniejszego ruchu, ścigającego stanik na plecach już wieki nie musiałam zastosować. A biust mam większy od autorki, bo przy obwodzie 75 noszę brytyjskie F.
    • swiezynka77 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 10:06
      ja mam pod pod biustem 73/74 i noszę zawsze obwód 70. mój ulubiony model to triumph body make up, ma dość elastyczny obwód a miskę trzeba brać ciut większą niż zwykle.
      • paskudek1 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 10:22
        A ile masz w biuście? I jaki rozmiar stanika bierzesz?
        • swiezynka77 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 13:04
          ok 90 i biorę E
          • paskudek1 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 13:32
            swiezynka77 napisał:

> ok 90 i biorę E

No to na mnie pewnie już nie będzie rozmiary, nawet jakby to 70 pasowało 😁
    • danaide2.0 Re: Ematki braffiterki 27.09.24, 11:03
      Ja nie brafitterka.
      Mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć wszystko, co się spodoba. Możesz 5 cm w te i 5 we wte, miska w dół i miska w górę, ale u mnie pasujący model najpewniej ma ten sam obwód, co mój pierwszy stanik i kolejne, a najczęściej rozchodzi się o rozstaw i krój miski. A jak trafisz to trzymać się modelu jak pijany płota. Choć może w twoim zakresie większe pole do popisu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka