11.10.24, 23:58
Dziewczyny 40+ jak u was że słuchem
Zauważam że niestety ale pogarsza się
Siedzę całe dnie w słuchawkach ale znam osobę która wogile nie korzysta a ma to samo tzn zaczyna słabiej słyszeć
Zwłaszcza w pomieszczeniach jak bar gdzie jest gwarno głośno.

Kurde to już? sad
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Sluch 12.10.24, 00:01
      enia17 napisała:

> Dziewczyny 40+ jak u was że słuchem
      > Zauważam że niestety ale pogarsza się
      > Siedzę całe dnie w słuchawkach

Zawodowo czy prywatnie?
      • enia17 Re: Sluch 12.10.24, 00:30
        Zawodowo a po pracy też prywatnie
        • taki-sobie-nick Re: Sluch 12.10.24, 00:34
          Zatem odsyłam do strony, naturalnie w kwestii słuchania prywatnego:

omnifon.pl/blog/czy-sluchanie-muzyki-na-sluchawkach-moze-uszkodzic-sluch/
          • taki-sobie-nick Re: Sluch 12.10.24, 00:36
            ... no chyba że słuchasz w tych słuchawkach ciszy.
    • atoness Re: Sluch 12.10.24, 12:08
      Jest gorzej, ale jestem starym nurkiem. Nurką. Trzymam się myśli, że to to, a nie starość.
      • eglantine Re: Sluch 12.10.24, 12:19
        Nurkinią? 🙂
        • atoness Re: Sluch 12.10.24, 14:38
          Tak, chyba tak.
          • advanced48 Re: Sluch 12.10.24, 15:28
            Raczej nurka, jak ministra.
    • mariola233 Re: Sluch 12.10.24, 12:15
      Ze słuchem ok,ale z pamięcią gorzej
    • ophelia78 Re: Sluch 12.10.24, 12:35
      Jest gorzej. Mam 46 lat.
      Pracuje w szkole więc w wiecznym szumie i hałasie.

Robiłam audiogram i wyszedł ok. Ale widzę że robi sie gorzej z rozumieniem mowy. Jeszcze mi to nie przeszkadza bardzo, TV też jeszcze nie podglasniam.
      Ale mam plan wybrać się do AudiologA.

A orzy okazji mam delikatnią mizofonię big_grin
    • asia-loi Re: Sluch 12.10.24, 12:43
      Ja (61 lat) niestety dla mnie, słuch mam doskonały i dlatego bardzo przeszkadzają mi różnej maści hałasy. Jakbym gorzej słyszała to hałasy latałyby mi koło nosa. Za to mam duży problem z oczami. Wołałabym lepiej widzieć, a gorzej słyszeć. Jak się słabo słyszy to zawsze można mieć aparat.
    • mama-ola Re: Sluch 12.10.24, 15:05
      Nie używaj słuchawek dousznych, tylko takie nakładane. Wyczyść uszy z woskowiny u laryngologa. Zrób darmowe badanie w jednym z punktów na mieście, jest ich wiele. To tak na początek. Może się okazać, że jest całkiem dobrze.
      • panna_lila Re: Sluch 12.10.24, 22:38
        „Zrób darmowe badanie w jednym z punktów na mieście, jest ich wiele”
        Zaciekawiło mnie to, są takie punkty?
        • mama-ola Re: Sluch 13.10.24, 11:15
          Całe mnóstwo, Audika, Geers, Amplifon, Audiofon, Kind i wiele wiele innych. Badanie jest niezobowiązujące, w sensie nie trzeba tam nic kupić. Chociaż jest to oczywiście punkt sprzedaży aparatów słuchowych, więc jak wynik wyjdzie zły, to namawiają do kupna.
    • pffpffpff Re: Sluch 12.10.24, 15:16
      Słuch nie, ale wzrok… .ebaniutkie etykietki na opakowaniach nie do przeczytania uncertain
      • malaperspektywa Re: Sluch 12.10.24, 15:23
        U mnie też słuch ok. Że wzrokiem gorzej. A już grzybobranie w okularach progresywnych to jakaś masakra. Muszę sobie kupić oddzielne okulary na grzyby.
        • pffpffpff Re: Sluch 12.10.24, 16:03
          Okulary dla grzybiary!
          Może dlatego od kilku lat mi na grzybach słabo idzie… 😁
      • wakacje_50 Re: Sluch 12.10.24, 22:11
        O, to tak jak u mnie. Ze słuchem nie mam problemów, ale chyba niedługo pójdę do okulisty po okulary do czytania.
    • nenia1 Re: Sluch 12.10.24, 15:20
      słuch aż za dobry, wzrok mi siada. Na razie do czytania okularów nie noszę, ale coraz gorzej widzę na odległość.
    • turzyca Re: Sluch 12.10.24, 15:36
      Może być. Sprawdź u laryngologa, jeśli wyjdzie niedosłuch to bardzo poważnie rozważ aparat słuchowy. Bo człowiek to zawsze przekłada na później, trudno sobie postawić jakaś jasną granicę, a brak pełnego zakresu impulsów przez jakiś czas powoduje, że potem nie da się przywrócić pełnej sprawności. Lepiej od razu sobie wspierać słuch niż potem próbować go przywrócić.
      • wakacje_50 Re: Sluch 12.10.24, 22:13
        Widzę po starszych osobach, że nawet jak mają aparat, to nie chcą go nosić. Więc pewnie poprawianie słuchu aparatem to nie taka kaszka z mleczkiem, tylko trudna sprawa.
        • thea19 Re: Sluch 13.10.24, 08:07
          Nie chcą go nosić go nosić z zupełnie innego powodu niż myślisz
          • milla7605 Re: Sluch 13.10.24, 09:05
            Słyszałam od starszych osób, że aparat to nie takie hop siup, że owszem potrafi poprawić słuch, ale wyostrza inne dźwięki i trudno w nim chodzić i normalnie funkcjonować .
            • mama-ola Re: Sluch 13.10.24, 14:01
              Aparat nie poprawia słuchu, w sensie: nie leczy. Uszkodzenie słuchu jest nieodwracalne.
              Aparat poprawia słyszenie. Dobry aparat to nie wzmacniacz, który pogłaśnia wszystko, lecz wybiórczo - może podgłośnić jeden rodzaj dźwięku, a wyciszyć inny.
    • koko8 Re: Sluch 12.10.24, 16:19
      Sluch mam doskonały. Wzrok zresztą też, ale parę lat temu miałam korekcję wzroku, więc to mało typowy przykład.
    • thea19 Re: Sluch 12.10.24, 18:45
      słuch jako taki mam bardzo dobry, natomiast w badaniach wyszło mi zaburzenie przetwarzania słuchowego - nie rozumiem mowy w hałasie, w innym pomieszczeniu i nie potrafię zlokalizować dźwięku. lat 43, zdiagnozowana 4 lata temu
      • milla7605 Re: Sluch 12.10.24, 22:06
        Też mam tak, że czasami nie potrafię zlokalizować dźwięku, albo nie rozumiem mowy w hałasie. Inna sprawa to ludzie często mówią niedbale więc to z tego też wynika problem zrozumienia
        • thea19 Re: Sluch 13.10.24, 08:09
          U mnie to wyszło w badaniu, wykres pokazał jak bardzo kiepsko lokalizuje dźwięki. W życiu codziennym bardzo mnie irytuje to, że nie rozumiem co ktoś do mnie mówi i proszę kilka razy o powtórzenie. Do mnie trzeba mówić bezpośrednio i bez innych dźwięków w tle.
          • milla7605 Re: Sluch 13.10.24, 09:37
            U mnie nie jest jeszcze aż tak źle, ale zdarza mi się, że muszę kogoś poprosić o powtórzenie. Ale z obserwacji widzę, że nie tylko mi się to zdarza.
          • mama-ola Re: Sluch 13.10.24, 14:09
            > W życiu codziennym bardzo mnie irytuje to,
            > że nie rozumiem co ktoś do mnie mówi
            > i proszę kilka razy o powtórzenie.

A nabrałaś już nawyku czytania z ruchu warg przy słuchaniu, gdy ktoś mówi?
            • thea19 Re: Sluch 14.10.24, 04:47
              Nie muszę czytać z warg, bezpośrednio wszystko rozumiem
    • primula.alpicola Re: Sluch 12.10.24, 18:51
      Też miałam takie wrażenie, ale badania wykazały, że mam słuch w idealnej normie.
    • karollo26 Re: Sluch 12.10.24, 22:34
      Nigdy nie korzystałam ze słuchawek, słuch mam świetny. Za to wzrok mi się pogarsza sad
    • milupaa Re: Sluch 13.10.24, 13:39
      Ja od dziecka mam słaby słuch z powodu licznych zapalen ucha środkowego i zrostów. Nie widzę różnicy nawet dużo po 40. Jak słyszałam słabo tak nadal słyszę tak słabo 😉 Co ciekawe tv czy radio nastawiam cicho bo głośne dźwięki mi przeszkadzają. Przyzwyczaiłam się do tego, że całe życie czesto w rozmowach używam zwrotów słucham, proszę powtórzyć, itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka