Dodaj do ulubionych

Alergia - nowe leki

12.10.24, 01:18
Tradycyjnie nastolatkowi przewlekają sie zatoki. Alergicznie przebadany w zeszłym roku, wyszedł m. In kurz. Trzeba pewnie wyciszyć stan zapalny. Co pomaga Wam, Waszym chorującym bliskim?. Być może tu alergia połączona z przeziębieniem, przez tydzień brał (niesystematycznie) nurofen zatoki, bez efektów plus jakieś domowe sposoby. Dymista? Ryaltris? Fanipos? To mi się plącze w domu, znaczy kiedyś brał (tak wiem, wyrzucam bo otwarte). Ale może jest coś lepszego , nowego, a może coś bez recepty?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 01:42
      Dymista zdecydowanie plus niech wezmie cos doustnego antyhistaminowego i jesli to alergiczne to powinno pomoc
      • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 14.10.24, 21:18
        Podejrzewam, że do alergii doszedł wirus i zatoki mimo zadbania, posypały się.
        • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 08:18
          Bo to takie combo u alergikow, ze choruja na jakas wirusowke i maja katar a potem wirus przechodzi a katar zamienia sie z gestego na lejacy bo sie alergia uaktywnila
    • berdebul Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 08:55
      Nasodren. Czyści zatoki bardzo skutecznie.
      Oczyszczacz powietrza.
      Olej z czarnuszki.

• aguar Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 10:28
      Bez recepty Nasometin Control.
    • szorstkawelna Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 10:56
      Steryd do nosa, sterydy wziewne, singulair plus p-histaminowe.
    • figa_z_makiem99 Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 11:22
      Telfexo lek na alergię na receptę, znosi nawet objawy przeziębienia, nie muszę brać przy grypie nurofenow, czy sprayów na katar, syropów na kaszel.
      • figa_z_makiem99 Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 11:24
        Najlepiej znosi objawy zatokowe.
      • szorstkawelna Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 13:17
        Telfexo to to samo co Allegra, tylko w trochę większej dawce.
        • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 14:35
          Jezu przecież Allegra to powinna byc sprzedawana jako lek nasenny! Ja po tym spie cala dobe i dluzej
          • figa_z_makiem99 Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 15:01
            Trzeba się przyzwyczaić, bo pierwsze dawki mnie ścinały z nóg, ale po 3 dobie senność minęła i nie ma lepszego leku, przy wirusach, przeziębieniach, znosi wszystkie objawy ze strony układu oddechowego. Biorę na stałe.
            • figa_z_makiem99 Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 15:14
              Piszę o telfexo, nie allegrze, bo allegra zamula. Jeżdżę samochodem i pracuję normalnie, nie mam żadnych objawów ubocznych, ale na początku musiałam się przyzwyczaić. Ktoś kto ma bardzo silne objawy nie ma wyjścia i dzięki telfexo żyję normalnie od 6 lat.
              • szorstkawelna Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 17:40
                Substancja czynna jest ta sama. Na mnie działa jedno i drugie, nie widzę różnicy.
            • thea19 Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 18:05
              Mnie nie usypiało ale za to zniosło wszystkie objawy alergiczne. Teraz mam na wyjazd Delortan ale nie wiem jak działa, jeszcze nie brałam
            • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 20:05
              >ale po 3 dobie senność minęła

Moze to jest to. Ja po jednej tabletce sie poddalam. Wolalam kichac
        • figa_z_makiem99 Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 14:58
          Po allegrze jest mi niedobrze i nie działa.
          • figa_z_makiem99 Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 15:02
            Kiedyś zabrakło mi telfexo I wzięłam jedną, resztę wyrzuciłam. Pewnie mała dawka i coś dodają, barwnik, wypełniacz.
          • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 20:05
            Dziala dziala, nasennie.
            • ichi51e Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 07:36
              Leki alergiczne mają różne skutki uboczne ale nie u wszystkich one wychodzą ze ciebie usypiały nic nie znaczy. Trzeba dobrać.
              Moim zdaniem te bez recepty są do niczego pić na wodę.
              • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 07:48
                Ichi haha, z twojej wypowiedzi mozna wywnioskowac ze ty uwazasz ze ja leki na alergie bez wizyty u alergologa dostaje jakos na czarnym rynku czy cos, oraz masz pretensje do mnie ze jedyny skutek uboczny jaki zaobserwowalam to jest to, ze niektore dzialaja nasennie haha

Wiekszosc lekow o ktorych mowa tutaj to leki na recepte to raz, a dwa to nic nie biore bez zapisania mi przez lekarza. Za takie a nie inne skutki uboczne nie bede przepraszac ani za to ze innych nie mialam. Troche mnie ubawilas.
                • ichi51e Re: Alergia - nowe leki 18.10.24, 21:48
                  Ja tylko protestuje przeciwko ogólnym sądom “Jezu przecież Allegra to powinna byc sprzedawana jako lek nasenny! Ja po tym spie cala dobe i dluzej” no u niektórych tak działa u innych nie. Mnie zyrtec też usypiał ale to nie ma żadnej reguły.
    • pffpffpff Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 14:02
      Mi pomaga hitaxa, Sudafed i dymista. Dymista przyniosła mi ogromną ulgę wiosną. Miałam ekstremalny ból zatok i w zasadzie po pierwszym zastosowaniu był efekt.
    • ritana Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 16:25
      Avamys do nosa. Nie nowy, ciężko dostać ale u nas się sprawdza najlepiej.
      • rafaleczka Re: Alergia - nowe leki 13.10.24, 08:19
        Tak, Avamys jest bardzo skuteczny
    • tiffany_obolala Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 22:42
      Wszystkie trzy, które wymieniłaś, zawierają ten sam steryd, 2 mają dodatkowo składniki obkurczające śluzówkę. Steryd do nosa możesz też kupić bez recepty.
      Do tego jeśli to faktycznie alergia, to jakieś tabletki można, ale tu niewiele nowego wymyślono. Taka allegra/telfexo teoretycznie nie powinna powodować senności, a jak ematki piszą, u niektórych ludzi powoduje.

Wrzucacie tu, dziewczyny, nazwy leków, a one często mają te same substancje czynne. Trzeba uważać, żeby nie wziąć dwa razy tego samego, tylko innej marki, bo sobie można krzywdę zrobić, jak się przedawkuje.
      • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 23:15
        Dymista zawiera dodatkowo azelastine poza tym Fluticasoni propionas. I to jest bardzo trafione polaczenie..
        • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 23:15
          Brawa dla Viatris
      • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 12.10.24, 23:18
        A Ryaltris to zupelnie inny steryd..klasyk: mometazon furoinian i olopatadyna
        • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 13.10.24, 03:17
          Mam to (ryaltis) nieotwarte, pewnie gdzieś wyczytałam, że dobre i mi lekarka przepisała. A ja tej wiosny objawów alergii nie miałam. Albo na starość mi minęła (moja mama tak miała) albo pogoda mi sprzyjała.
          Ja zatoki leczyłam kiedyś bardzo skutecznie flixonase nasilę, ale tego już nie ma.
          • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 13.10.24, 09:58
            Flixonase to mometazon furoinian. Jest pod innymi nazwami j w
            • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 14.10.24, 00:05
              A można zastosować ryaltis i fanipos jednocześnie? To różne substancje. Doustnie to alergolog przepisała mi kiedyś dwa różne przeciwalergiczne leki.
              • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 14.10.24, 00:23
                Mowisz o spray.do nosa? Tak ale po paru godzinach. Np Dymista to polaczenie dwoch substancji w jednej. I skuteczne!
                • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 14.10.24, 14:56
                  A Ryaltris (furoinian mometazonu (Mometasoni furoas) i olopatadyna (Olopatadinum) oraz Fanipos (flutykazonu propionian (fluticasoni propionas) razem?
                  • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 15.10.24, 22:39
                    Nie. Na zmiany uzywaj
                    Ale ja cie w pelni rozumiem.
                    Jak mam faze alergiczna to mi leci nie tylko przodem ale i tylem i pokasluje. Fantasci w pracy juz mnie o ciezka chorobe pluc podejrzewali smile)
                    Ludzie ktorzy nie maja alergii nie maja pojecia o temacie
    • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 15.10.24, 21:20
      Tak myślę, czy nie czas na antybiotyk. . Ogólne rozbicie i Katar i tak drugi tydzień. Pierwsze kilka dni takie tam liczenie, że przejdzie , jakieś imbiry , herbatki, doraźnie nurofen zatoki, żeby się lepiej spało. Od piątku clatra na alergię i do nosa (uczulenie na kurz). Antybiotyk przepisany w razie pogorszenia. I tak patrzę, że może się troche pogarsza, na pewno nie polepsza, mimo że już chucha i dmucha na siebie. Gorączki brak.
      • pffpffpff Re: Alergia - nowe leki 15.10.24, 21:32
        Zmień Clatre na inny przeciwalergiczny. Co masz do nosa? Na moich nie wszystko działa.
        • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 15.10.24, 22:34
          Clatra jest bardzo dobra ale nie dziala od zaraz.
          • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 07:17
            O zmianie myślę, bo na mnie działał fluxinsse nasilę, którego już nie ma, ale to ta sama substancja ( fanipos ma mniejszą dawkę).
        • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 15.10.24, 22:42
          Ryaltis do nosa. Mam też fanipos i zastanawiam się, czy nie zamienić na to.
    • ichi51e Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 07:34
      Branie niesterydowych przeciwzapalnych to głupi pomysł. Należy iść do alergologa i ustawić leki przeciwalergiczne. Moje bierze Montelukast na maić i claritine
      • ichi51e Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 07:34
        *na noc
        • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 08:10
          Alergolog był, (testy sprzed roku) zapisał to, co wyżej. Problem w tym, że leki nie były brane. Młody zaczął je brać, jak pojawiły się objawy. A pojawiały się zazwyczaj z końcem września.
          • makurokurosek Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 08:27
            Jeżeli odczyn był duży to syn powinien być pod stałą opieką alergologa, wówczas w chwili pojawienia się objawów zapisywany jest niemal od ręki
            Tak więc ten odczyn to raczej mu niewielki musiał wyjść skoro przez rok czasu u alergologa nie był, zamiast więc zwalać winę na alergię niech idzie do rodzinnego, bo to widać jakieś przeziębienie, a nie alergia.
            • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:03
              A w Polsce to nie jest tak jak w UK, ze jak alergolog zleci leczenie to potem rodzinny juz zapisuje? W przeciwnym razie jesli po kazda recepte trzeba latac do alergologa to nie dziwota ze macie problem z dostepem do specjalistow.

Natomiast testy powtarza sie co 2-3 lata i nie robi sie ich za czesto bo zmiany nie nastepuja tak szybko, ani chwilowe zmiany nie sa niczym wiazacym
              W zyciu mialam sporo testow alergicznych naskorkowych i z krwi
              • makurokurosek Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:20
                "A w Polsce to nie jest tak jak w UK, ze jak alergolog zleci leczenie to potem rodzinny juz zapisuje?"

Nie. To alergolog lub pulmonolog prowadzi leczenie. Leczenie nie opiera się tylko na wypisaniu recepty. Przecież leków sterydowych nie bierzesz non stop, a ich dawka jest również zmienna uzależniona od stanu pacjenta.

"do alergologa to nie dziwota ze macie problem z dostepem do specjalistow."
                O ile na pierwszą wizytę faktycznie trochę się czeka, to w chwili gdy jest się już pod opieką lekarza to termin wizyt ustala lekarz w zależności od stanu pacjenta. Jak napisałam niżej był okres gdy do pulmonologa chodziłam z córką dwa razy w tygodniu, bo każda próba zmniejszenia dawki kończyła się zapaleniem oskrzeli.
                Być może dzięki temu, że jednak to nie rodzinny, a pulmonolog prowadził leczenie udało się szybko problemu pozbyć.
            • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 18.10.24, 21:39
              Odczyn na kurz 10/15, nie wiem czy to dużo, alergolog mówiła że dużo. Testy PRICK, nie ma podanych jednostek.
              Co by to nie było, to po tygodniu brania leków przeciwalergicznych plus do nosa plus płukanie, a po dwóch tygodniach odkąd coś zaczęło się dziać, poprawia się. Do ideału daleko, ale widać że w dobrym kierunku toto idzie.
      • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 08:17
        Na boga a jakze inaczej i skad bysmy mieli wziac te leki jak nie zapisane przez lekarza?
        • ichi51e Re: Alergia - nowe leki 18.10.24, 21:52
          Nie każda odpowiedź jest do ciebie - czasem przypadkiem również się odpisuje założycielowi wątku. W tym wypadku były pytania o coś bez recepty - i na to odpisuje nie ma co brać tego co babie z forum pomogło trzeba iść do lekarza i jeśli dziecko ma alergię ustawić leczenie oraz pogodzić się z tym że leki trzeba brać długofalowo a nie odstawiać jak się polepszy.
          • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 18.10.24, 22:13
            Ja na moim telefonie nigdy nie zrozumiem drzewka.

No pewno ze idzie sie po receptę
    • makurokurosek Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 08:24
      Dlaczego pytasz na forum zamiast skonsultować to z alergologiem syna.
      Jeżeli w testach wyszła alergia ( nie mówię o lekkim odczynie tylko o dużym odczynie), to syn powinien być pod stałą opieką alergologa lub pulmonologa i to on ustala sposób postępowania.
      No chyba, że ten wynik wyszedł mu taki cipkowaty, wówczas faktycznie alergolog nie za bardzo ma ochotę poświęcać czas naciąganej alergii.
      • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 09:16
        W oznaczeniu kurz 11/15, lekarka mówiła że to dużo, ale też mówiła, żeby zwracać uwagę na objawy i wtedy leki. Od zawsze problem był wiosną i jesienią.
        • makurokurosek Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 09:54
          W jakich jednostkach jest ten wynik ?
          Jako dziecka moja córka była alergiczką, uczulona na pyłki traw, topolę oraz kurz , córka była pod stałą opieką pulmunologa, gdy tylko dochodziło do nasilenia objawów wizyty ustalane przez lekarza były czasami nawet dwa razy w tygodniu. Przy czym u niej alergia nie objawiała się tylko katarkiem ale następowało natychmiastowe zapalenie oskrzeli.

Dlatego jednak podejrzewam, że ta alergia u twojego syna to raczej niewielka skoro przez rok czasu nie dawała, żadnych oznak i obyło się bez leków i wizyt u alergologa.
          Jest jesień okres przeziębień, podejrzewam więc, że ten katar to jednak nie alergiczny ( kurzu wszak nagle w mieszkaniu wam nie przybyło, aby nastąpiła nagła reakcja organizmu) , tylko przeziębienie.
          • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:14
            Jasne, ze to prawdopodobne. Przy czym mnie rodzinna przy zapaleniu zatok przewlekającym się, zawsze zapisuje sterydy do nosa plus lek przeciwalergiczny (od lat nie mam problemu, bo w sumie sama już reaguję, jestem uczulona na pyłki).
            • makurokurosek Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:21
              Dziwnego masz tego lekarza rodzinnego, skoro bez konkretnych wskazań przepisuje sterydy.
              • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:38
                Alergia na pyłki traw/zbóż nie jest wskazaniem?
                • makurokurosek Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:46
                  Alergia na pyłki traw i zbóż jesienią ?
                  • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 11:02
                    Pisałam o sobie (ja mam zapisywane, ja jestem uczulona na pyłki traw/zbóż), a wątek o nastolatku uczulonym na kurz.
              • tiffany_obolala Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:50
                Przy zapaleniu zatok sterydy są leczeniem pierwszego wyboru...
        • princesswhitewolf Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:06
          Jak kurz to polecam oczyszczacz powietrza w domu, a takze co pol roku wymieniach filtr przeciw pykowy w samochodzie.

Poza tym Flash Dust Magnet do sprzatania bo lapie wszystko i nie wzbija kurzu

U mnie oczyszczacz powietrza uczynil cuda w kwestii kurzu.
          • alfa36 Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:14
            Dzięki. Zapisuję.
          • makurokurosek Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:24
            "Jak kurz to polecam oczyszczacz powietrza w domu, a takze co pol roku wymieniach filtr przeciw pykowy w samochodzie."

Pulmonolog córki odradzał wszelkie oczyszczacze powietrza. Jego wyjaśnienie dla mnie było całkiem logiczne. Dziecko ze sterylnego domu trafi do przedszkola i wówczas różnica stężeń kurzu będzie dla organizmu bardziej odczuwalna i doprowadzi do silniejszej reakcji alergicznej.

Jeżeli za katar odpowiada alergia to czas udać się do alergologa.
            • tiffany_obolala Re: Alergia - nowe leki 16.10.24, 10:55
              Alergolog nie cudotwórca. Mam katar od 40 lat, jakoś żaden alergolog nie pomógł big_grin Ani laryngolog. "Lekka" alergia, która daje nieznaczne objawy przez większość roku może niemal zabić, bo włączyli ogrzewanie i powietrze zrobiło się suche. Albo bo liście z drzew spadły. Albo bo nie zaczęło się brać antyhistaminek na miesiąc przed kwitnieniem trawy, albo się wyjechało tam, gdzie ona kwitnie wczesniej. Albo wszystko było git, dopóki nie zjadło się kiełbaski z grilla pod kwitnącą brzozą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka