Dodaj do ulubionych

Tłumaczyzm

12.10.24, 13:55
Czy macie takie osoby w otoczeniu, które muszą wam objaśniać świat? Najczęściej protekcjonalnym tonem... Takie typy wszystkowiedzące? Czasem sa to panowie pokolenie starsi ale i u kobiet zjawisko spotykane. Trudno ich zniechęcić do wsłuchiwania się we własny monolog. Stosuję wtedy tekst "dziękuję , że się tym ze mną podzieliłeś" i zazwyczaj po nim nie kontynują. Znacie inne sposoby na takich ludzi?

Obserwuj wątek
    • eglantine Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 14:29
      Myślałam, że będzie o wpadkach translatorycznych. 🙂
      A w temacie: Nie spotykać się. Albo polubić. Zawodnicy, którzy wymiękają po takim komentarzu jak Twój, to miętkie Bolki. Znam takich, u których potok krasomówstwa powstrzymałaby chyba tylko riposta wujka Staszka. A i to niekoniecznie.
      To jest typ, który na wieść, że byłaś na wakacjach w X, już nie dopuści cię do głosu, objaśniając wszystko, co można ram robić, zobaczyć oraz historię regionu do czasów prehistorycznych. 🤪
      • princesswhitewolf Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 14:33
        >To jest typ, który na wieść, że byłaś na wakacjach w X, już nie dopuści cię do głosu, objaśniając wszystko, co można ram robić, zobaczyć oraz historię regionu do czasów prehistorycznych.

Moja kuzynka mi zawsze opowiada jak sie zyje w Anglii bo byla dwa razy po 5 sni na objazdowej wycieczce 😂

Dobrze ze widuje ja raz na 5 lat
        • alpepe Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 15:03
          Dlaczego? Ja bardzo lubię czytać i słuchać bajań na temat tego, jak żyje się w Niemczech i co to tu się wyprawia. I fakt, pewne realia typu zasiłki są mi obce, więc zawsze chętnie się dowiem, jak ludzie tu kombinują.
          • anka_one_and_only Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 16:06
            Ja też uwielbiam bajania princess na temat tego, jak się żyje w Polsce smile
      • sanyie5 Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 14:50
        eglantine napisała:

> Myślałam, że będzie o wpadkach translatorycznych. 🙂
        > A w temacie: Nie spotykać się. Albo polubić. Zawodnicy, którzy wymiękają po ta
        > kim komentarzu jak Twój, to miętkie Bolki. Znam takich, u których potok krasomó
        > wstwa powstrzymałaby chyba tylko riposta wujka Staszka. A i to niekoniecznie.
        > To jest typ, który na wieść, że byłaś na wakacjach w X, już nie dopuści cię do
        > głosu, objaśniając wszystko, co można ram robić, zobaczyć oraz historię regionu
        > do czasów prehistorycznych. 🤪

Co to jest "riposta wujka Staszka"?
        • mama-ola Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 14:55
          sanyie5 napisał(a):

> eglantine napisała:
          >
          > > Myślałam, że będzie o wpadkach translatorycznych. 🙂
          > > A w temacie: Nie spotykać się. Albo polubić. Zawodnicy, którzy wymiękają
          > po ta
          > > kim komentarzu jak Twój, to miętkie Bolki. Znam takich, u których potok k
          > rasomó
          > > wstwa powstrzymałaby chyba tylko riposta wujka Staszka. A i to niekoniecz
          > nie.
          > > To jest typ, który na wieść, że byłaś na wakacjach w X, już nie dopuści c
          > ię do
          > > głosu, objaśniając wszystko, co można ram robić, zobaczyć oraz historię r
          > egionu
          > > do czasów prehistorycznych. 🤪
          >
          > Co to jest "riposta wujka Staszka"?

Słowo zaczynające się na sp i kończące na aj, nakaz do odejścia.
        • eglantine Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 14:56
          dowcipy.autentyki.pl/524
    • anorektycznazdzira Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 14:33
      I tak lepiej ich znoszę nić poprawiaczy. Co być nie zrobiła, nie wybrała, nie zdecydowała - bez sensu!!!! ONI zrobili TO, i właśnie TO powinnaś ty zrobić, bo TO jest LEPSZE, NAJLEPSZE, koniecznie MUSISZ chcieć TO!!!!
      • mama-ola Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 14:58
        O Jezu, tak. Moja sąsiadka i dialog z nią. Gdzie jedziecie na wakacje? Do Czech, odpowiadam. A czemu na na Węgry? My byliśmy i (tu mówiła przez dobre pół godziny). Jedźcie na Węgry! - na koniec podsumowała.
    • alpepe Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 15:00
      Ja bardzo lubię takie osoby, o ile mogą mi powiedzieć coś, czego nie wiem. I nie przeszkadza mi wykład. Każdą rozmowę, nawet te przepychanki na forum uważam za wartościową, bo przy okazji mogę poszerzyć swoje horyzonty. Tak samo uwielbiam merytoryczne komentarze pod artykułami.
      • abasia0 Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 15:10
        Ale jeśli gość robi ci "wykład" z tematu, który znasz na wylot a on nie ma o nim zielonego pojęcia , co stwierdzasz po minucie, to co wówczas robisz? Ripostę wujka Staszka doceniam ale nie zawsze jest na miejscu.
        • alpepe Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 15:53
          Wysłuchuję, jak stwierdzam, że gdzieś jest błąd, wówczas przerywam i prostuję.
    • heca007 Re: Tłumaczyzm 12.10.24, 15:06
      Moja matka tongue_out Jest jak Kim Dzong Un, zna się na wszystkim wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka