samanta1010 15.10.24, 09:18 czy trzeba mieć 20/25 lat pracy do emerytury czy można mniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamtrzykotyidwato5 Re: lata do emerytury 15.10.24, 09:27 Nie trzeba. Za mniej też się dostaje emeryturę ze składek, jakie się wpłacało, ale jeśli wyszło bardzo mało, to nie podwyższą do emerytury minimalnej, jeśli nie ma wypracowanych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: lata do emerytury 15.10.24, 09:50 czyli te 20/25 lat sa wymagane tylko po to, żeby dostać minimalna? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: lata do emerytury 15.10.24, 10:42 nie wiem jak jest teraz ale jeszcze niedawno było tak, że trzeba było spełnić w zasadzie 1 podstawowy warunek - osiągnąć wiek emerytalny. Stad wzięły się emerytury groszowe, które zresztą chcą zlikwidowac, czy juz zlikwidowali nawet. Moja szwagierka pracowała kilka lat w PRL jeszcze. Potem wyszła za Włocha, tam sie przeniosła i mieszka tam od lat, majac podwójne obywatelstwo. Kiedy osiągneła wiek emerytalny to nawet mówiłam mężowi, żeby wystąpiła o emeryturę w PL, zawsze te kilkaset zł by wpadło, które mogła przelewać na konto starych rodziców choćby. Albo nawet na swoje, które wykorzystywałaby goszcząc raz w roku, u rodziców w Polsce. Ale im (jej) się nie chciało załatwiać. Niemniej taka opcja była. Czy jest nadal to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 10:53 mava12 napisała: > Niemniej taka opcja była. Czy jest nadal to nie wiem. Nadal jest. Dostaje całą 13, 14. Ma ubezpieczenie zdrowotne w Polsce i wszystkie zniżki emeryckie. Warunek dla kobiety 60 lat, dla mężczyzny 65 lat. I wpłacona choćby jedna składka. Staż pracy bez znaczenia. Wysokość emerytury też bez znaczenia, może być 1 grosz, aby te wszystkie frukty nabyć. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: lata do emerytury 15.10.24, 10:54 dzieki, ja bardziej w druga stronę pytam, bardzo wysokie składki odprowadzane przez mniej niż 20/25 lat Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:01 samanta1010 napisała: > dzieki, ja bardziej w druga stronę pytam, bardzo wysokie składki odprowadzane przez mniej niż 20/25 lat To emerytura też będzie, tylko po skończeniu 60/65 lat. Staż pracy nie ma znaczenia. Jak były odprowadzane wysokie składki, to emerytura może być niezła. Bo kapitał czyli składki dzieli się przez tablice do życia. Zawsze 1 kwietnia są nowe tablice do życia. Im tablice wyższe tym mniejsza emerytura. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:03 no ale jeśli osiągnełaś wiek emerytalny (60 lat) to "strona" nie ma znaczenia, masz prawo do emerytury. Ktorej wysokosć wyniknie z odprowadzonych (wysokich) składek. I innych przeliczników ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:15 czyli, dopisujac, bo jak zwykle niezbyt jasno (zrozumiale) sie wyrażam. Jesli jesteś obywatleką polską i przepracowałaś w niej (Polsce) choćby 1 rok to, po osiagnięciu wieku emerytalnego, masz prawo do emerytury. Wynika ona (emerytura) z ogólnych przelicznikow, kilka gr bądź kilka tys. zł, w zależnosci od spełnionych warunków. Czyli, jeśli masz 60 lat (lub mniej, przy określonych warunkach) to masz prawo do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: lata do emerytury 15.10.24, 13:32 samanta1010 napisała: > dzieki, ja bardziej w druga stronę pytam, bardzo wysokie składki odprowadzane p > rzez mniej niż 20/25 lat 'Bardzo wysokie' to one raczej nie będą bo istnieje roczny limit. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:17 A ile wynosi najniższa emerytura netto? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:28 siedemkropek82 napisała: > A ile wynosi najniższa emerytura netto? 1620 zł i 67 groszy. 14 też tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:36 zosia_1 napisała: > 1623,28 zł A mnie google pokazał inaczej. Dopiero niżej jest tak, jak Ty napisałaś. Wzięłam to, co pokazało się pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:43 ale chyba najniższa gwarantowana emerytura to jest dopiero po spełnieniu wszystkich warunków (staż, wiek). W innych przypadkach, tu staż, to emerytura wynika ze składek, wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:49 Czyli jeżeli sę nie wypracuje tych 20 lat,to i tak nie ma sie szans na najniższą emeryturę? Obojętnie ile się zarabia (a co za tym idzie jakie składki płaci?) Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:56 andaba napisała: > Czyli jeżeli sę nie wypracuje tych 20 lat,to i tak nie ma sie szans na najniższą emeryturę? Obojętnie ile się zarabia (a co za tym idzie jakie składki płaci?) Jeżeli masz mniej lat pracy niż 20, ale odprowadzilaś duże składki, to emerytura może być wyższa niż najniższa. Wszystko zależy od tego ile składek. Bo składki dzielone sa przez tablice do życia. O wysokości emerytury decydują składki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:56 asia-loi napisała: > andaba napisała: > > > Czyli jeżeli sę nie wypracuje tych 20 lat,to i tak nie ma sie szans na na > jniższą emeryturę? Obojętnie ile się zarabia (a co za tym idzie jakie składki p > łaci?) > > Jeżeli masz mniej lat pracy niż 20, ale odprowadzilaś duże składki, to emerytur > a może być wyższa niż najniższa. Wszystko zależy od tego ile składek. Bo składk > i dzielone sa przez tablice do życia. O wysokości emerytury decydują składki. > > Składki i tablice do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: lata do emerytury 15.10.24, 12:03 Andabo. Załóżmy, że masz wykazane 15 lat pracy. Z twoich składek wyliczono ci emeryturę 929 zł. Najniższa emerytura wynosi 1623 zł. Ty dostaniesz 929zl, bo nie masz wymaganych 20 lat pracy, aby podnieść świadczenie do wysokości najniższej emerytury. Wariant 2. Masz przepracowane 15 lat. Z twoich składek emeryturę wyliczono na 2100 zł. I taką emeryturę dostaniesz, nikt ci jej nie obnizy, bo odprowadzalas przez te 15 lat tak duże składki, że Twoja emerytura i tak przekroczy najnizszagwarantowaną przez państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: lata do emerytury 15.10.24, 13:03 A to nie jest 20 lat okresów składkowych i nieskładkowych? Z czego nieskładkowe mogą stanowić nie więcej jak 1/3 składkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: lata do emerytury 15.10.24, 14:21 no ale ile masz teraz tych okresów niekładkowych? Wyłącznie studia (jeden ukończony!kierunek) i okresy zwolnień, już podczas pracy. Nawet urlopy wychowawcze są oskładkowane obecnie. Studia to nie więcej niż 5 lat, zwykle mniej. Tak więc niewiele da się tu ugrać. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: lata do emerytury 15.10.24, 20:12 Studia z tego co pamiętam to 8 i za każde dziecko 2 lata zdaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: lata do emerytury 15.10.24, 21:09 Ja nie rozumiem za bardzo tego nowego systemu, w którym za studia ma być niby 8 lat nieskładkowych. Dawniej lata nieskładkowe dawały kapitał, tylko marnie liczony przelicznikiem 0,7 , a nie 1,3 , za każdy rok nieskładkowy. A teraz niby 5 lat ma być liczone jako 8 lat ze współczynnikiem zerowym. A jak ktoś pracował na studiach to jak mu to policzą? Składkowo 5 lat, nieskładkowo 8 lat??? Ps. Ja całe studia robiłem jeszcze przed reformą, tj. przed 1999 rokiem, więc policzyli mi starym systemem do kapitału początkowego Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 11:51 mava12 napisała: > ale chyba najniższa gwarantowana emerytura to jest dopiero po spełnieniu wszystkich warunków (staż, wiek). W innych przypadkach, tu staż, to emerytura wynika ze składek, wyłącznie. No tak. Do najniższej musi być staż i wiek. A tam gdzie nie ma stażu, to wtedy emerytura jest najczęściej niższa, wystarcza sam wiek i składki. Najważniejszym warunkiem jest wiek. Można mieć 40 lat pracy i nie mieć prawa do emerytury, bo nie ma się wieku. A można mieć rok pracy i być emerytem całą gębą, bo ma się wiek. Wiek daje prawo, staż pracy i wysokość składek decydują o wysokości emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: lata do emerytury 15.10.24, 21:13 asia-loi napisała: > Można mieć 40 lat pracy i nie mieć prawa do > emerytury, bo nie ma się wieku. Przy 40 latach pracy ma się na szczęście prawo do świadczenia przedemerytalnego (nazywanego też zasiłkiem) w wysokości 1794,70 złotych brutto. Jest to świadczenie głodowe, ale za to wypłacane z funduszu pracy, więc składki w ZUS podczas jego pobierania nadal sobie pracują corocznymi waloryzacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: lata do emerytury 15.10.24, 13:25 Przecież za 1620zl emerytury wyżyć się nie da?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 13:56 siedemkropek82 napisała: > Przecież za 1620zl emerytury wyżyć się nie da?!!! No nie da. Dlatego większość emerytów, ma znacznie więcej niż 20-25 lat pracy. 20-25 lat pracy to jest bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: lata do emerytury 15.10.24, 14:05 asia-loi napisała: > No nie da. Dlatego większość emerytów, ma znacznie więcej niż 20-25 lat pracy. > 20-25 lat pracy to jest bardzo mało. Chciałoby się, 20 lat pracy i 40 lat na emeryturze 😁 Dopytałem, jak jest w Ukrainie? Kiedyś się szło w wieku 55 lat kobiety i 60 mężczyźni. Teraz kobiety w wieku 60 lat i mężczyźni w wieku 62 lat, ale jeżeli nie mają wypracowanych 35 lat pracy, to idą na emeryturę w wieku 65 lat i dostają tę państwową, która nazywacie minimalną. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: lata do emerytury 15.10.24, 14:07 Dokładnie. Mam 45 lat i 26 lat pracy. 20 lat pracy to bardzo, bardzo mało. Większość kobiet w mojej rodzinie (pokolenie moich rodziców) miało przy odejściu na emeryturę przepracowane 40 lat i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: lata do emerytury 15.10.24, 14:12 Ale za Tuska,to umów nie dawanio tylko smieciowki i składek nie płacono. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 14:16 siedemkropek82 napisała: > Ale za Tuska,to umów nie dawanio tylko smieciowki i składek nie płacono. I to jest nieuczciwe. Każda praca powinna się liczyć i być ozusowana, czyli składki odprowadzane. Odpowiedz Link Zgłoś
johana7419 Re: lata do emerytury 15.10.24, 14:49 siedemkropek82 napisała: > Ale za Tuska,to umów nie dawanio tylko smieciowki i składek nie płacono. Pracuję prawie 23 lata na zlecenie dodatkowo do umowy pracę. Pracowałam więc za Tuska, Kaczyńskiego, Pawlaka i innych premierów. Nigdy te umowy nie były liczone do emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 15:58 johana7419 napisała: > Pracuję prawie 23 lata na zlecenie dodatkowo do umowy pracę. Pracowałam więc za Tuska, Kaczyńskiego, Pawlaka i innych premierów. Nigdy te umowy nie były liczone do emerytury Ale PiS jak rządził, to kilka lat temu ( nie pamiętam roku) ozusował umowy zlecenia. Ktoś, kto ma tylko umowę zlecenie, to ma odprowadzane składki emerytalne. Ktoś kto ma etat i umowę zlecenie, to ma chyba tylko odprowadzane z etatu. Jak ktoś ma dwie umowy zlecenie, to składki odprowadzane są chyba tylko z jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: lata do emerytury 15.10.24, 18:09 Od 2016 roku wprowadzono obowiązek odprowadzania składek emerytalnych od umów zlecenia do wysokości minimalnego wynagrodzenia, więc już dziewiąty rok możesz mieć składki emerytalne naliczane od umów zlecenia. One nie liczą się tylko do stażu. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: lata do emerytury 15.10.24, 20:25 A do stażu pracy i tak sie nie wlicza, więc nie mam szans i tak wypracowac tych 20 lat. Zostanę, jak dożyję z 10 latami w większości nieskladkowymi. Nie martwi mnie to zbytnio, emeryture o ile nie namodzą czegoś dostanę i tak, nic, że minimalną, wkurza mnie tylko, że mi ściągaja składki od całkiem niezłych zarobków i będę z tego g... miała. Juz lepiej by dla mnie było, gdyby nie ściągali, szkoda, ze nie jest dobrowolne, tak jak płacenie zasiłku chorobowego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 20:46 andaba napisała: >Juz lepiej by dla mnie było, gdyby nie ściągali, szkoda, ze nie jest dobrowolne, tak jak płacenie zasiłku chorobowego. W mojej ostatniej pracy dużo ludzi pracowało na umowę zlecenie, a większość z nich miała etaty w innych firmach lub emerytury. I jak weszło to ozusowanie umów na zlecenie, to niektórzy załatwili sobie tak, aby umowa była na ich członka rodziny, bo to było korzystniejsze finansowo. A oni pracę dalej wykonywali. Np. emerytka która u nas sobie dorabiała na tym ozusowaniu traciła 300-400 zł miesięcznie, a do emerytury dochodziło jej 20 zł. Więc załatwiła sobie tak, aby umowa była na jej córkę, która etat miała w innej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: lata do emerytury 15.10.24, 22:02 Ale do emerytury liczy się staż ubezpieczeniowy (udowodniony okres składkowy i nieskładkowy) a nie staż pracy. Czyli np. możesz przez 20 lat podlegać ubezpieczeniu emerytalnemu z tytułu umowy zlecenia, działalności gospodarczej, współpracy z osobą prowadzącą DG, zasiłku macierzyńskiego, urlopu wychowawczego, bycia osobą duchowną, pracy nakładczej itd Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: lata do emerytury 16.10.24, 08:14 andaba napisała: > Nie martwi mnie to zbytnio, emeryture o ile nie namodzą czegoś dostanę i tak, n > ic, że minimalną, wkurza mnie tylko, że mi ściągaja składki od całkiem niezłych > zarobków i będę z tego g... miała. Juz lepiej by dla mnie było, gdyby nie ścią > gali, szkoda, ze nie jest dobrowolne, tak jak płacenie zasiłku chorobowego. Jeżeli z tych (wątpię) 'całkiem niezłych składek' wyjdzie ci wyższa niż minimalna to przecież dostaniesz wyższą. Oczywiście byś chciała minimalną za nic + górkę ze składek ale bez przesady z tą pazernością. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: lata do emerytury 15.10.24, 21:01 no ale za tuska nie dawanio umów o pracę. Czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: lata do emerytury 15.10.24, 21:18 jkl13 napisała: > Więk > szość kobiet w mojej rodzinie (pokolenie moich rodziców) miało przy odejściu na > emeryturę przepracowane 40 lat i więcej. I niestety w starym systemie niewiele z tego wynikało. Do wyliczenia dobrej emerytury wystarczało 10 kolejnych lat z dużymi zarobkami. Do tego była gilotyna przy naliczaniu emerytury w postaci 250% tzw. Wskaźnika Wysokości Podstawy Wymiaru oraz totalne oszukiwanie na corocznych waloryzacjach. W efekcie, najdalej po parunastu latach pobierania emerytury lądowało się w tzw. "starym portfelu" na głodowym świadczeniu, nawet jeśli w chwili jego przyznawania było ono wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 21:39 riki_i napisał: W efekcie, najdalej po parunastu latach pobierania emerytury lądowało się w tzw. "starym portfelu" na głodowym świadczeniu, nawet jeśli w chwili jego przyznawania było ono wysokie. > A w nowym systemie tak nie będzie? Bo moim zdaniem też tak będzie. Prędzej czy później każdy kto będzie długo pobierał emeryturę, wyladuje w starym portfelu, bo wysokość emerytury nie będzie nadążała za wartością pieniądza, wysokością pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: lata do emerytury 16.10.24, 07:57 Tak, oczywiście masz rację, już to widać porównując stosunek wysokości przeciętnej emerytury do.... minimalnego wynagrodzenia za pracę! Pensja minimalna, uchodząca np. w Warszawie za głodową (średnie wynagrodzenie w stolicy wynosi 12 tys. zł brutto) jest jednocześnie bardzo dobrą emeryturą (na tle ogólnej wysokości polskich emerytur). Mimo wszystko, spadek w czasie realnej wartości emerytury pobieranej przez emeryta jest wolniejszy niż w okresie komuny i lat 90-tych. Tam jechano po bandzie, waloryzacje na tle inflacji były kompletnym żartem. Moja babcia przeszła w 1975 roku na bardzo wysoką emeryturę po mężu, gdy umierała w 1991 r. to świadczenie było głodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: lata do emerytury 15.10.24, 18:13 Zapytaj te 170 tysięcy emerytów, żyjących za minimalna i tych, którzy tej minimalnej nie dostają. Można? Można! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: lata do emerytury 15.10.24, 18:18 advanced48 napisał(a): > Zapytaj te 170 tysięcy emerytów, żyjących za minimalna i tych, którzy tej minimalnej nie dostają. Można? Można! Ktoś, kto nie dostaje minimalnej lub minimalną, jak nie był emerytem, to przecież nie żył z pensji/pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: lata do emerytury 15.10.24, 18:21 siedemkropek82 napisała: > Przecież za 1620zl emerytury wyżyć się nie da?!!! A czy ktos kiedys mowil ze emertura ma byc taka aby sie za nia dalo wyzyc? Jest jaka jest i nawet wiadomo jaka bedzie na wiele lat przed wiec nalezy sobie reszte zabezpieczyc we wlasnym zakresie zaleznie od potrzeb. Co za narod. Od siebie to nie chca dawac wiecej niz musza a jak przychodzi do brania to juz inna bajka? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: lata do emerytury 15.10.24, 19:20 engine8t napisał: > Co za narod. Od siebie to nie chca dawac wiecej niz musza a jak przychodzi do > brania to juz inna bajka? Bardzo ciekawi są pod tym względem Niemcy. Tam kobiety w razie potrzeby, raczej ograniczą etat do połowy, ale do pracy pójdą. Idąc na emeryturę, bardzo duża grupa ma po 45 lat pracy, to nie jest nic nadzwyczajnego. Potem dostają około połowy ostatniej pensji i dorabiają, jeżeli mają taką możliwość albo chociaż redukują koszty, szukając tańszego miejsca do życia. Stąd taki protest przeciw wspieraniu migrantów i utrzymywaniu niepracujących, w konsekwencji, duże poparcie dla AfD. Gdy się zapyta, jaki program ma AfD, Niemiec stwierdzi, że tam nie ma programu i pomysłu, ale jest protest, taki sam, jak u Niemców. "Zagłosowałam na AfD, wiem, że nie mają programu, ale już miałam dosyć obecnej polityki." Odpowiedz Link Zgłoś